PSV hoeft de komende twee duels te winnen en het zal de 24e landstitel in de historie binnen slepen. Zaterdagavond tegen NAC was het bij vlagen moeizaam, maar stond er na negentig minuten voetbal toch weer 5-1 voor de Eindhovenaren op de klok. Wes Beuvink zag de wedstrijd, en dit zijn de 5 zaken die hem opvielen.
1. Corners als ingrediënt voor koppositie
PSV scoorde ook in de 5-1 overwinning tegen NAC weer twee keer uit een corner. De Eindhovenaren scoorden in het huidige seizoen al dertien keer uit een hoekschop, vaker dan ieder ander team in de Eredivisie. Daniel Schwaab, die een corner via Umar Sadiq raak kopte, verklaarde de kwaliteit van PSV tegenover Omroep Brabant.
Het klinkt niet heel ingewikkeld: “We oefenen altijd een dag voor de wedstrijd vrije trappen en corners. We scoren daar vaak uit, dat is belangrijk voor ons”, zegt Schwaab. “We zitten altijd met een klein groepje spelers en de keeperstrainer samen. We kijken naar de zwaktes van de tegenstander. Als het dan in de wedstrijd klopt, dan is dat mooi.”
2. Manu Garcia en de voorwaartse pass
Manu Garcia is dit seizoen een van de pareltjes in de Eredivisie, vooral uitblinkend met technische hoogstandjes en fraaie dribbels. Een ander kenmerk in het spel van Manu Garcia is het (bijna) altijd zoeken en het geven van passes vooruit. Tegen PSV gaf geen enkele speler meer passes dan Garcia (58). Het meest opvallende: maar liefst 47 passes gingen vooruit. Dat komt neer op een percentage van 81%. Een vergelijking met de andere middenvelders op het veld bij PSV – NAC:
3. Lastpak Luuk de Jong
‘Hij is sterk, stoer. Hij is – in de goede zin van het woord – altijd met je aan het vechten. Zelfs als hij niet scoort, bezorgt hij je een moeilijke middag. Zelfs als hij niet scoort, bezorgt hij je een moeilijke middag.’ Dat waren de woorden van Vitesse-aanvoerder Guram Kashia op VI Pro toen hem gevraagd werd naar zijn vijf Eredivisie-toppers.
Ook tegen NAC werden deze woorden van Kashia duidelijk geïllustreerd. Voordat hij in een persoonlijk duel met centrale verdediger Pablo Marí naar de grond werd geslingerd en een penalty kreeg, kwam hij al eerder in een moment met de aanvoerder van NAC waar mogelijk een strafschop voor kon worden gegeven. Bovendien bewees Luuk de Jong opnieuw een luchtmacht op zichzelf te zijn.
Geen enkele speler op het veld won meer luchtduels dan De Jong (10/13). Ook over de grond was de spits actief, hij schoot het vaakst van alle spelers op het veld (8). Uiteindelijk kwam de centrumspits tot scoren, uit een corner.
4. Aanvallende output PSV
Waar PSV qua veldspel regelmatig is bekritiseerd dit seizoen, is de aanvallende output in de laatste weken meer dan goed. Buiten het feit dat er vijf doelpunten werden gescoord, werd er maar liefst 36 keer geschoten.
Veertien pogingen gingen op het doel van Nigel Bertrams. Joshua Brenet en Nicolas Isimat-Mirin waren de enige twee veldspeler bij PSV die tegen NAC niet op het doel van de tegenstander schoten. Daar tegenover stond het gegeven dat NAC slechts drie keer op het doel van PSV schoot.
5. Het dilemma van Marco van Ginkel
Dat Marco van Ginkel een penaltyspecialist is, is een feit en veel gehoord. Hij scoorde dit seizoen acht van de acht penalty’s die hij mocht nemen. Dat zijn rol binnen het spel van PSV is veranderd is wat onderbelicht.
Waar Van Ginkel vaak de speler was die voor veel diepgang zorgde en vaak in scoringspositie kwam is hij dit seizoen een van de controleurs. De aanvoerder van PSV is veelvuldig te vinden achter de bal wanneer de Eindhovenaren de bal in bezit hebben. Geen enkele speler op het veld het percentueel meer balbezit dan Marco van Ginkel (6,8%).
Tegen NAC liet hij weer vaker een oude versie van zichzelf zien. Geen enkele PSV-speler had namelijk meer balcontacten in het zestienmetergebied dan Marco van Ginkel (5). Bovendien schoot hij zes keer en creëerde hij zes kansen.
Het zit in zijn aard om diep te gaan, maar Van Ginkel vergeet tegenwoordig weleens dat hij een van de controlerende middenvelders is – hierdoor komt PSV in de omschakeling regelmatig in een ondertalsituatie op het middenveld. De gele kaart die Jorrit Hendrix, de andere controleur, pakte illustreert dit beeld.
Noot: genoemde data is verzameld via WhoScored (Opta Data).
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsWat was de xG van deze wedstrijd?