Tussen de Linies publiceert dit seizoen na elke speelronde standen en ranglijsten van de Eredivisie. Nu kan iedereen de competitiestand en topscorerstabel vinden. Wij kijken daarom, voor zowel spelers als teams, naar alternatieve cijfers die ook interessant en indicatief zijn, maar die niet overal te vinden zijn.
Spelers
Voor spelers is de topscorerslijst de meest bekende individuele statistiek. Wij kijken echter naar een statistiek die het doelpuntenaantal helpt voorspellen; het aantal schoten van binnen het penaltygebied.
Om te scoren moet je schieten. Nu kan praktisch iedereen van buiten de zestien schieten, aangezien een tegenstander buiten zijn eigen strafschopgebied minder probeert te voorkomen dat er een direct schot volgt. Deze schoten van afstand hebben bovendien een laag slagingspercentage.
Daarom zien wij deze schoten niet een belangrijke indicator van kwaliteit, of voorspeller van doelpunten. Schoten van binnen de zestien daarentegen eindigen vaker in het net, en vereisen relatief meer vaardigheden zoals vrijlopen, balcontrole onderdruk en handelingssnelheid. Deze schoten vinden we daarom wel interessant.
De onderstaande top tien (Tabel 1) betreft alleen spelers die minstens de helft van de speelminuten heeft gemaakt. Daarnaast worden de cijfers ‘per 90 minuten’ gegeven. Een speler die in 45 minuten twee keer van binnen de zestien heeft geschoten, krijgt dus in onze ranglijst een score van ‘4’.
Als na de tweede speelronde een speler alle honderdtachtig minuten heeft gespeeld en drie keer heeft geschoten, dan krijgt deze een score van ‘1.5’. Ten slotte zijn de penalty’s uit de cijfers gefilterd; het is namelijk geen vaardigheid om een penalty te nemen (misschien wel om ze te scoren).
Naast ‘onze’ indicator geven we ook het aantal Non-Penalty Goals (NPG) per 90 minuten. In combinatie met het aantal schoten kun je daarmee zien wie er effectief is met zijn schoten, en wie vooral veel schoten ziet stranden.
In volgende speelrondes gaan we dieper in op de standen. Het valt echter meteen op hoe deze tabel van toegevoegde waarde kan zijn; Mimoun Mahi staat bovenaan de normale topscorerslijst, maar hij heeft nog 0 NPG. Als we naïef zouden stellen dat elk schot van binnen de zestien dezelfde kans heeft om een goal te worden, dan is hij de minst efficiënte spits geweest deze speelronde. Nu hebben verschillende schotlocaties binnen de zestien verschillende verwachte doelpunten. Mede daarom trekken we dergelijke conclusies na één speelronde natuurlijk nog niet. Later in het seizoen kunnen we echter wel aan dergelijke dingen denken.
Bij goals horen vaak ook assists; een alternatieve definitie van een ‘assist’ is een goal waar een pass aan vooraf ging. Assists verdienen daarom wat meer aandacht. Wij kijken echter, net als bij de goals, naar de belangrijkste voorspeller van de assists; key passes, de pass die direct aan een schot voorafgaat.
Dezelfde restricties gelden voor deze indicator als bij de schoten; minimaal 50% van de speelminuten en de cijfers zijn per 90 minuten. Daarnaast kijken we alleen naar key passes uit open spel; corners, vrije trappen en inworpen rekenen we niet mee. Deze cijfers staan in Tabel 2. Vervolgens staan in Tabel 3 de combinatiecijfers van de indicatoren van de eerste twee tabellen. Deze tabel is van belang om allrounders voldoende erkenning te geven.
Teams
Afgelopen week publiceerden we op deze site een artikel over de zwaarte van de eerste tien wedstrijden voor de verschillende teams in de Eredivisie. Zeker in het begin van de competitie zal door de verschillen in tegenstand de ranglijst niet alles zeggen over de kwaliteit van de teams. Onze alternatieve ranglijst, op basis van het SCoRe model, geeft daar een correctie op.
Onze stand (Tabel 4) betreft de verandering in punten en doelpunten ten opzichte van vorig jaar (Kolom Δ Punten). Stel dat team A vorig jaar thuis won van team B en dit jaar verloor, dan krijgt team A -3 punten, en team B 3. Hetzelfde doen we voor doelpunten; positieve cijfers betekenen een toenamen, en negatieve cijfers een afname. Dit betekent dat de ‘-1’ aan goals tegen voor Heracles Almelo goed nieuws is voor de club.
Deze ranglijst geeft een indicatie hoe de teams er voor staan ten opzichte van vorig seizoen. In de laatste kolom geven we aan op welke plaats een team gaat eindigen op basis van de resultaten van dit seizoen plus de resultaten van vorig seizoen voor de wedstrijden die nog niet gespeeld zijn.
Nu zijn de teams van dit seizoen niet volledig gelijk aan de teams van afgelopen seizoen. Directe promovendus VVV gebruiken we als vervanger van de nacompetitie degradant, NEC. Nacompetitie promovendus NAC is daarentegen de vervanger van rechtstreekse degradant Go Ahead Eagles.
Ceteris paribus heeft VVV zich na één ronde de middenmoot in geschoten ten koste van Sparta. Gezien de grote achterstand van Go Ahead had NAC deze mogelijkheid niet, al zou hun verlies daar sowieso ook niet aan hebben bijgedragen.
Daarnaast valt het op dat deze speelronde veel meer doelpunten zijn gemaakt dan in dezelfde wedstrijden vorig seizoen. Met name PEC Zwolle – Roda JC was een uitschieter. Waar dit vorig seizoen nog een 0–0 was, werd het dit jaar 4–2.
Bonus
Na elke speelronde doen we ook een bonuslijst. Een lijst die niet elke week terugkomt, maar die leuk of interessant is om een keer te bekijken. We hebben hiervoor meerdere ideeën, maar laat gerust in de comments of via Twitter suggesties horen voor bonuslijstjes die jullie graag een keer willen zien.
Na deze eerste speelronde kijken we naar keepers; hoe vaak spelen ze de lange bal? Zijn bijvoorbeeld alle ballen van Bizot naar de lange AZ-spits Weghorst gegaan? Zo ja, zijn ze dan ook aangekomen?
Zoals Tabel 5 laat zien kunnen we de (voorbeeld)vraag uit de vorige paragraaf met een simpel ‘nee’ beantwoorden. Bizot passte met name naar zijn centrale verdedigers. Het was de keeper van VVV, Lars Unnerstall, die de meeste lange ballen gaf.
Conclusie
Op basis van één speelronde vallen er geen conclusies te trekken. Deze eerste post was vooral bedoeld om onze standen te introduceren. Desalniettemin zijn er al interessante dingen te zien. De komende weken hopen we deze posts verder uit te bouwen en perfectioneren. Feedback en suggesties zijn daarbij van harte welkom.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsBeiden redelijk subjectief maar:
Ik ben altijd benieuwd naar een ranglijst waarbij scheidsrechterlijke dwalingen virtueel rechtgezet zouden worden. Bijv het herstellen van: Buitenspelgoals onterecht goedgekeurd, niet gegeven penalties, onterecht gegeven penalties, onterecht gegeven vrije trappen die er in vliegen, onterecht/terechte rode(gele) kaarten, onterecht afgefloten goals etc.
Daarnaast ben ik ook benieuwd naar hoe de ranglijst zou zijn geweest als het team dat het het meest verdiend had zou winnen, of een gelijk spel als dat het meest terecht was geweest. Vaak gaat het na een wedstrijd over of er terecht of onterecht gewonnen is. M.a.w. als nac via 1 kans, 1 goal van roda wint dat 21 kansen heeft gecreeerd en 5 keer een 100pct kans heeft gemist en uiteindelijk niet heeft gescoord zou roda de meest terechte winnaar zijn geweest. Er is vaak wel overeenstemming onder kijkers van uit en thuis teams over wie ‘had moeten winnen’, als dat er niet is zou het geregistreerd kunnen worden als gelijkspel.
Je eerste suggestie is waarschijnlijk niet haalbaar. Los van de subjectiviteit is het meestal moeilijk om vast te stellen wat het effect van een foute beslissing op het eindresultaat zou zijn. Daarnaast is het erg tijdsintensief om zoiets goed te doen. Misschien dat het een optie is voor een losstaand artikel op de site. Voor de bonussectie van de wekelijkse update is het wel haalbaar om, na een aantal speelrondes, de cijfers van de verschillende scheidsrechters eens te bekijken.
Je tweede suggestie zal ik vanaf de volgende ronde proberen te implementeren. De subjectiviteit valt er voor een deel uit te filteren, en het is absoluut een leuke toevoeging. Bedankt voor de suggesties!