Na elke speelronde publiceert Tussen de Linies alternatieve ranglijsten en standen. Na de eerste speelronde introduceerden we onze klasseringen. Nu, na de tweede speelronde, krijgen deze standen door afnemende variantie al een stuk meer vastigheid. Naast een update van de scores van vorige week, voegen we ook een nieuwe evaluatie van de teams toe. En, zoals vorige week beloofd, hebben we aan het eind een nieuwe bonuslijst.
Spelers
Voordat we aan die dingen toekomen kijken we eerst naar de scores van de individuele spelers. Zoals in de introductie gezegd, neemt de variantie per speelronde af. Hiermee worden de resultaten interessanter.
In de eerste speelronde schoten met name Mimoun Mahi en Jürgen Locadia vaak, zonder non-penalty goals te scoren. Dit kan een wedstrijd gebeuren, en kan vele verklaringen hebben.
Heeft een speler pech, soms staat er een goede keeper in de weg, soms is een speler niet goed in vorm, misschien kreeg de speler alleen moeilijke kansen, enzovoorts. Als dit echter meerdere speelrondes blijft voortduren, dan zijn er grofweg twee verklaringen mogelijk:
- De speler is lang slecht in vorm. In dit geval is de verwachting dat, omdat de speler wel veel kansen krijgt, hij verder in het seizoen meer gaat scoren.
- De speler mist vaardigheden. Als de speler gewoon niet kan scoren, dan is het minder waarschijnlijk dat hij later vaker gaat scoren. Met goede coaching is er dan nog, zeker bij jonge spelers, veel te bereiken.
In Tabel 1 staat de top tien na speelronde 2 voor schoten van binnen de zestien per 90 minuten. In de eerste kolom staat tussen haakjes hun rangschikking na speelronde 1.
Klaas-Jan Huntelaar is nieuw in de tabel aangezien hij in de eerste speelronde minder dan 45 minuten had gespeeld. Om in aanmerking te komen voor de rangschikking moet je namelijk minstens 50% van alle speelminuten gemaakt hebben.
Dezelfde opmerkingen die vooraf geplaatst konden worden bij de schoten, kunnen ook bij de key-passes geplaatst worden. In Tabel 2 staat deze stand.
Dit is een mooi moment om een extra algemene observatie te delen. Kasper Dolberg is gestegen in de ranglijst. In deze speelronde kwam hij als invaller het veld op. Gemiddeld genomen hebben invallers betere cijfers per 90 minuten dan basisspelers.
Dit komt doordat het aantal doelpunten in het laatste kwartier het hoogst is. Deze observatie heeft meerdere verklaringen, waar we in dit stuk niet dieper op in gaan. Het is echter zeker in de eerste paar weken goed om in het oog te houden welke spelers er veel invalbeurten hebben gehad. Hun cijfers zijn dus mogelijk aan enige inflatie onderhevig.
Hieronder, in Tabel 3, staat ten slotte de combinatietabel. Op basis van deze tabel zou je kunnen concluderen dat aanvallend gezien, Steven Bergwijn de speler van de week is. Ook opvallend is de afwezigheid van Feyenoord spelers in deze lijst.
Teams
Vorige week deden VVV en Heracles goede zaken ten opzichte van afgelopen seizoen. Zij trokken deze lijn beiden voort in speelronde 2. VVV heeft in twee wedstrijden zelfs de volle zes punten meer dan NEC afgelopen seizoen in dezelfde wedstrijden. Virtueel staan ze hierdoor al bijna in het linker rijtje. Dit zou de eerste keer zijn dat een promovendus in zijn eerste seizoen bij de top negen eindigt sinds Willem II in 2014/2015. De volledige lijst staat in Tabel 4.
Naast de bovenstaande stand introduceren we deze week een tweede teamranglijst. In ons artikel na de eerste ronde vroegen we om suggesties voor deze rubriek; zowel voor de bonuslijstjes als in het algemeen. Een binnengekomen idee was om een ranglijst bij te houden op basis van de gevoelsmatige winnaar. Je hebt regelmatig wedstrijden waarbij je het idee hebt dat team X de overwinning heeft gestolen. Hoe zou de ranglijst er uit zien op het moment dat elke wedstrijd een gevoelsmatig ‘juiste’ uitslag kent?
We operationaliseren dit door te kijken naar de xG van beide teams. Voor degenen die onbekend zijn met het concept kan je in ons artikel over xG of bijvoorbeeld op de website van Michael Caley een video (in het Engels) bekijken. Dit concept is ook gerelateerd aan onze eerste tabel over schoten van binnen de 16. Wij rekenen deze cijfers uit op basis van een methode van Paul Riley. De resultaten hiervan staan hieronder in Tabel 5.
Waar Heerenveen in de eerste alternatieve ranglijst onderaan staat, staan ze hier vrij hoog. De meest waarschijnlijke interpretatie is dat Heerenveen wel goede kansen krijgt, maar nog weinig geluk in de afronding heeft gehad. Ook hebben ze meer doelpunten tegen gekregen dan verwacht. Waarschijnlijk zullen de punten de komende speelrondes volgen.
Heracles moet zich daarentegen juist enigszins zorgen maken. Hoewel ze pluspunten hebben ten opzichte van vorig seizoen, zijn de onderliggende cijfers zwak. Zowel tegen Ajax als tegen Heerenveen waren ze qua kansen de onderliggende partij. Hierdoor staan ze op basis van xG laatste. Ook Sparta (laagste xG – verwachte goals voor) en FC Groningen (hoogste xC – verwachte goals tegen) hebben enige zorgen.
Bonus
Na de blik van afgelopen week op de keepers, kijken we deze ronde naar de toeschouwers. Alle teams hebben nu één thuiswedstrijd gespeeld. Natuurlijk zal de vakantieperiode of de uitstraling van de tegenstander een rol spelen in het aantal toeschouwers voor deze wedstrijden. Echter geeft de onderstaande tabel een indicatie hoe de verschillende clubs er voor staan qua toeschouwersaantallen en bezettingsgraden.
Ongetwijfeld zullen de cijfers (toeschouwersaantallen via WhoScored, capaciteit via Wikipedia) in sommige gevallen afgerond zijn. Het is dus prima mogelijk dat de wedstrijden van Excelsior en PEC Zwolle ook uitverkocht waren. De verschillen zullen echter niet groot zijn, waardoor deze lijst een mooie indicatie geeft welke clubs hoeveel toeschouwers krijgen. Op basis van hun supportsschare is NAC duidelijk Eredivisie-waardig.
Voorbeschouwing
In de voorbeschouwing geven we, de wedstrijden van de volgende speelronde (25 – 27 augustus). Het weekend na deze speelronde is er interlandvoetbal. Zoals gebruikelijk begint de ronde met één wedstrijd op vrijdag:
- De zojuist genoemde NAC supporters mogen proberen hun team te helpen aan een overwinning op Sparta.
Een dag later zijn er vier wedstrijden:
- Vitesse speelt thuis tegen AZ, een wedstrijd tussen de nummers 5 en 6 van afgelopen seizoen.
- SC Heerenveen mag in Den Haag tegen ADO proberen om zijn kansen om te zetten in punten.
- FC Twente mag uit bij PEC Zwolle proberen om de eerste punten van het seizoen binnen te halen.
- Heracles haalde afgelopen seizoen thuis tegen Excelsior zijn beste seizoenresultaat. Zij mogen proberen om deze 4-0 te evenaren.
Op zondag speelt, net als de afgelopen ronde, de top vier van afgelopen seizoen:
- Feyenoord mag proberen meer te overtuigen tegen Willem II dan tegen Excelsior. Willem II speelt voor de tweede wedstrijd op rij uit tegen een team uit de top 4 van vorig seizoen.
- VVV kan na deze ronde negen punten voorlopen op het schema van NEC. Hiervoor moeten ze wel Ajax verslaan.
- Steven Bergwijn mag tegen Roda JC proberen om namens PSV zijn goede cijfers vast te houden.
- FC Groningen heeft qua xG de meest lekke verdediging. Dit zullen ze recht willen zetten tegen het FC Utrecht van topscorer Cyriel Dessers.
Na deze ronde zijn wij natuurlijk weer terug met een nieuwe editie van Eredivisie in Cijfers.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel