Na een sterk eerste seizoen van Brandley Kuwas bij Heracles Almelo, is de 25-jarige buitenspeler ook dit seizoen overtuigend begonnen. Intussen groeit de onzekerheid over het aanblijven van Kuwas bij Heracles. Meerdere clubs in binnen- en buitenland hebben inmiddels Brandley Kuwas op de radar, zo wist VI afgelopen week te melden. “Als er een mooie club komt, dan zou het zomaar kunnen dat ik vertrek”, vertelde Kuwas. Die mooie club zal er komen, de cijfers van Kuwas zijn namelijk extreem goed voor een buitenspeler van Heracles.
In de zomer van 2016 vertrok de beste vriend van de Nederlandse rapper Jonna Fraser van Excelsior Rotterdam naar Heracles. Ter compensatie betaalden de Heraclieden een onbekende afkoopsom. De club uit Almelo maakt zijn transfersommen nooit publiekelijk bekend, maar naar verluidt is er voor Kuwas vier à vijf ton betaald.
In zijn eerste seizoen was de oud-speler van FC Volendam direct betrokken bij twaalf doelpunten in de Eredivisie – zes goals, zes assists. Kuwas viel met name op door zijn dribbels (1,9 per 90 minuten) en het creëren van kansen voor medespelers (twee per 90 minuten). Alleen Sam Larsson (destijds sc Heerenveen) scoorde op beide onderdelen beter dan Kuwas, die ooit als linksback de C’tjes van AZ verliet.
Kuwas was destijds namelijk te klein bevonden, als 1,52 meter lange puber. Tegenover FC Volendam gaf hij in december 2012 aan dat hij in de duels in de problemen kwam. “Ook was mijn omschakeling niet goed. Ze vonden dat de stap van de C-tjes naar de B-tjes te groot voor mij was.’’ Kuwas ging terug naar zijn oude amateurclub Hellas Sport om vervolgens als A-junior de stap te maken naar KFC. Via deze club mocht hij na een succesvolle periode zelfs stagelopen bij Heracles, zijn latere werkgever. Uiteindelijk krijgt hij na een proefperiode bij FC Volendam zijn eerste (amateur)contract.
Seizoen 2017/2018
Na een sterk eerste seizoen bij Heracles is Kuwas dit seizoen flitsend van start gegaan. Waar hij vorig seizoen na elf wedstrijden betrokken was bij vier doelpunten – twee doelpunten, twee assists, staat de teller nu op een directe bijdrage bij zeven doelpunten – drie doelpunten, vier assists. Brandley Kuwas behoort qua cijfers tot de top van de Eredivisie en dat is bijzonder aangezien zijn elftal, Heracles, over minder kwaliteit beschikt dan de (sub)topteams in de Eredivisie.
Beste dribbelaar van de Eredivisie
Brandley Kuwas is een bewezen frequente dribbelaar. Alleen Amin Younes (Ajax) zet per 90 minuten meer dribbels in (4,3) dan de 25-jarige buitenspeler van Heracles (4,1). Kuwas is daarnaast ook een heel succesvolle dribbelaar. Het slagingspercentage van Kuwas is namelijk een stuk hoger dan dat van de Duits international: 89% om 61%. In de top twintig van meest succesvolle dribbelaars hebben enkel Kuwas en Frenkie de Jong van Ajax (88%) een slagingspercentage van hoger dan 75 procent.
Kuwas’ dribbels kenmerken zich door een goede passeerbeweging gecombineerd met een behoorlijke versnelling en fysieke kracht. De buitenspeler kan op deze manier zowel op de linker-, als op de rechterflank zijn directe tegenstander binnen- en buitenom passeren. Dit maakt hem onvoorspelbaar in zijn acties.
Keypass-koning
Brandley Kuwas gaf drie assists dit seizoen. Het kijken naar alleen assists geeft geen volledig beeld voor het aanduiden van creativiteit van een speler. Je bent immers voor een deel afhankelijk van degene die de pass moet afronden. Daarom kijken we ook naar het aantal keypasses. Een keypass is een pass waaruit een doelpoging volgt, dat niet resulteert in een doelpunt.
Op dit aspect ziet het er voor Brandley Kuwas wederom heel goed uit. Hij geeft, net als Hakim Ziyech (Ajax) vier keypasses per 90 minuten in de Eredivisie dit seizoen. Bijzonder knap voor een speler van Heracles. Bovendien is Kuwas samen met Ziyech en Zakaria Labyad (FC Utrecht) de enige speler met twee of meer assists die meer dan 25 keypasses heeft gegeven.
Een belangrijke kanttekening bij de keypasses van Kuwas is dat er ook een groot aantal gecreëerd wordt vanuit standaardsituaties: zo’n 31 procent. Ter vergelijking: bij Hakim Ziyech ligt dit percentage op ongeveer 27%.
De scatterplot hierboven van alle buitenspelers in de Eredivisie bevestigt het beeld. In combinatie van dribbels en keypasses is Brandley Kuwas (rechts bovenin) de beste buitenspeler van de Eredivisie.
Steeds beter is te verklaren waarom het niet gek is dat het Nederlands elftal de speler van Heracles in de gaten houdt en voormalig Danny Blind zelfs al met hem belde. Misschien waren de twee oefenwedstrijden van Oranje dé mogelijkheid om iemand als Kuwas een kans te geven? Hij kan namelijk ook nog altijd voor Curaçao uitkomen.
In de bovenstaande tabel zijn de statistieken van Kuwas in het afgelopen seizoen vergeleken met zijn cijfers in de huidige jaargang. Hoewel 33 wedstrijden worden vergeleken met 8 wedstrijden zijn er al wel voorzichtig enkele conclusies te trekken.
Kuwas schiet meer per wedstrijd én scoort meer per wedstrijd dan vorig seizoen. Het percentage accurate doelpogingen en het conversiepercentage zijn in het huidige seizoen gelijkwaardig ten opzichte van vorig seizoen.
In het positiespel en de passing is duidelijke vooruitgang geboekt. Hij geeft op dit moment meer dan het dubbele aantal assists per 90 minuten (0,22 – 0,55) ten opzichte van afgelopen seizoen. Bovendien creëert hij twee kansen per wedstrijd meer dan vorig jaar. Het aantal passes en het passingspercentage zijn gelijkwaardig in vergelijking met afgelopen jaar.
Het percentage succesvolle dribbels is verbluffende progressie geboekt. Van een slagingspercentage van 63% in het afgelopen seizoen weet Kuwas nu aan 89%(!) van zijn dribbels een succesvol vervolg te geven. Interessant wordt om te zien in hoeverre hij dit bovengemiddelde percentage weet vast te houden.
Op Brandley Kuwas wordt dit seizoen een stuk vaker een overtreding gemaakt dan vorig jaar (2,81 – 4,09) per 90 minuten. Op dit moment is hij zelfs de speler met de meeste overtredingen mee per wedstrijd van alle spelers in de Eredivisie. Zo’n vier keer per wedstrijd krijgt hij een overtreding mee. Ridgeciano Haps (Feyenoord) volgt op plaats twee met 3,6 overtredingen mee.
Zijn 2,8 schoten per 90 minuten zijn niet opvallend goed, maar ook niet onaardig. Spelers met meer schoten zijn voornamelijk spitsen van betere teams. Met een conversiepercentage van veertien procent haalt Kuwas iets meer dan bovengemiddelde uit zijn doelpogingen. Een gemiddelde van tien tot twaalf procent is normaal.
Op basis van de kwaliteit van Kuwas’ schoten – Kuwas schiet erg veel van afstand – mag men zelfs verwachten dat het conversiepercentage lager dan tien procent is. 71% van zijn pogingen waren van buiten het 16-metergebied. Het is niet onwaarschijnlijk dat het rendement op zijn schoten afneemt naar mate het seizoen.
Toekomst
Brandley Kuwas is in september van dit jaar 25 jaar geworden. Voor Eredivisie begrippen is hij niet een erg jonge uitblinker, maar internationaal komen zijn beste twee/drie jaar er nog aan. Stapje voor stapje komt Kuwas dichter bij de top. Het zal niet meer dan logisch zijn als hij tijdens de winter- of zomerstop een of misschien wel twee treetjes hoger op kan komen op de Brandley Kuwas-trap.
De cijfers van Kuwas zijn dusdanig goed dat hij top-3 waardig is. De cijfers moeten echter wel in het juiste perspectief worden geplaatst. Enerzijds is het belangrijk om te vermelden dat een aanvaller van Heracles over het algemeen meer ruimte krijgt ten opzichte van een top-3 buitenspeler, om zo meer succesvoller en/of meer aanvallende dribbels te kunnen inzetten en gemakkelijker keypasses te kunnen geven. Anderzijds is het in een team dat meer de bal in bezit heeft, gemakkelijker om meer aanvallende dribbels in te zetten en meer keypasses te geven.
John Stegeman, de trainer van Heracles, gaf tegenover Tubantia aan dat Kuwas voor de subtop niet te betalen is. Voor de binnenlandse opties richten we ons daarom enkel op Ajax, PSV en Feyenoord.
Ajax
Op de rechterflank heeft Ajax David Neres (20), Justin Kluivert (18) en Vaclav Cerny (20) ter beschikking. Cerny kan dit seizoen niet meer in actie komen vanwege een gescheurde kruisband. Om Neres kan niemand op dit moment heen. De Braziliaan is op dit moment clubtopscorer van de Amsterdammers met vijf doelpunten en gaf ook al vijf assists. Kluivert is de enige concurrent van Neres op dit moment. De favoriete positie van Kluivert is echter de linksbuitenpositie, gaf hij aan bij VI.
Met de in vormcrisis verkerende Amin Younes (24) is het niet onwaarschijnlijk dat Kluivert een kans zal krijgen op de positie van linksbuiten. Al heeft de Duitser veel krediet bij coach Marcel Keizer. Het contract van Younes loopt aanstaande zomer af, al beschikt Ajax wel over een optie in het contract voor een extra jaar. Younes zelf gaf hij aan niet onwelwillend te staan tegenover een transfer.
Bij Jong Ajax is de van sc Heerenveen overgekomen Dennis Johnsen (19) bezig aan een sterk seizoen. De linksbuiten debuteerde zelfs al voor Ajax 1 tegen De Dijk in de beker. Het is geen vreemde gedachte om op de korte termijn een directe versterking vast te leggen die samen met Kluivert de concurrentie aan kan gaan met Younes en Neres.
Met veel jonge, talentvolle buitenspelers die nog langdurig onder contract staan bij Ajax lijkt het niet aannemelijk dat Ajax een aantal miljoenen gaat uitgeven aan de 25-jarige Kuwas. Bovendien ligt het ook niet in lijn der scoutingsstrategie (voornamelijk jonge (buitenlandse) talenten vastleggen) van de Amsterdammers.
PSV
Net als Ajax heeft ook PSV veel jonge buitenspelers langdurig onder contract staan. De huidige topscorer van de Eredivisie, Hirving Lozano, werd voor meer dan tien miljoen overgenomen deze zomer.
Steven Bergwijn (20) geldt als een van de grootste talenten op de Nederlandse velden en hij kan op alle drie de posities in de aanval uit de voeten. Daarnaast scoorde de 18-jarige Braziliaan Mauro Júnior bij zijn debuut en klopt ook Albert Gudmundsson (20) aan de deur.
De 22-jarige Gastón Pereiro wordt dit seizoen geposteerd op zijn natuurlijke positie als meest aanvallende middenvelder, al speelde hij bij PSV regelmatig aan de rechterkant.
Ook voor PSV lijkt het niet aannemelijk om voor de positie van buitenspeler miljoenen te investeren in een 25-jarige speler van Heracles.
Feyenoord
Ten opzichte van Ajax en PSV heeft Feyenoord relatief oude buitenspelers onder contract staan. Zomeraanwinsten Sam Larsson en Jean-Paul Boëtius zijn respectievelijk 24 en 23 jaar, Steven Berghuis is 25 en Bilal Basacikoglu vierde dit jaar zijn 22ste verjaardag. Daarachter heeft Feyenoord nog de beschikking over aanvallende middenvelder/buitenspeler Emil Hansson (19) en de 16-jarige Cheick Toure. Daarnaast staat Mo El Hankouri (20) van Willem II onder contract bij Feyenoord, ook hij kan op de vleugels uit de voeten.
De bezetting is prima, alleen het is niet ondenkbaar dat Berghuis, wanneer hij zijn goede lijn doorzet, het opnieuw in het buitenland gaat proberen. Ook lijkt het niet onwaarschijnlijk dat Basacikoglu zijn geluk elders gaat beproeven.
Daarnaast kiest Feyenoord voor een andere scoutingstrategie dan Ajax en PSV. De laatste jaren kiest Feyenoord vaak voor spelers die uitblinken bij de subtop in de Eredivisie. Kijk bijvoorbeeld naar afgelopen zomer toen Sam Larsson en Jeremiah St. Juste van sc Heerenveen, Sofyan Amrabat van FC Utrecht en Ridgeciano Haps van AZ voor in totaal zo’n slordige twintig miljoen naar Rotterdam werden gehaald.
Wanneer er in de winter/zomer buitenspelers vertrekken bij Feyenoord, lijkt de landskampioen de enige club van de top 3 van Nederland die mogelijk in Brandley Kuwas zou willen investeren. De keuze voor het buitenland zou voor Kuwas een te verklaren keuze zijn, ook gezien zijn 25-jarige leeftijd en zijn waarschijnlijke piekjaren die eraan komen. Dat Kuwas aan een volgende stap toe is in zijn bijzondere carrière is hoe dan ook zeker!
Noot: gebruikte data in dit artikel is afkomstig van Opta en verzameld via Whoscored.com
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsMet het aantrekken van Kuwas is opnieuw bewezen dat het scoutingsapparaat van Heracles goed werkt (denk aan bijv. Tannane, Hoogma, Bel Hassani, Dost, Weghorst, Gosens). Dat de spelers vervolgens bij de Almelose zwart-witten beter worden is inmiddels ook al een vast gegeven. Doordat Heracles voornamelijk nog spelers contracteert en vrijwel niet huurt zijn de transferopbrengsten een belangrijke bron van inkomsten geworden. Hiermee loopt Heracles mijlenver voorop op vergelijkbare clubs als PEC en Den Haag. Laatstgenoemde clubs volgen sinds kort dan ook het voorbeeld van de Almelose modelclub.
Kuwas was een goed presterende speler bij Excelsior in de eredivisie. Een dergelijke speler halen heeft niet enorm veel met goede scouting te maken. Soortgelijks geldt voor Bel Hassani en Dost die opvielen in de eerste divisie. Hoogma kwam uit de gezamenlijke jeugdopleiding met FC Twente.
Een veel beter voorbeeld is iemand Reuven Niemeijer. Als amateurspeler blijft zo iemand onder de radar, met een goede scouting is het juist de kunst om dergelijke speler op te vissen.
Het is onterecht om te stellen dat een club als PEC Zwolle sinds kort het voorbeeld zou volgen van Heracles. De voorbije jaren werden namelijk als spelers verkocht zoals Boer, Drost (beiden eigen jeugd), Rienstra (gratis gekomen van Heracles) en Mokhtar (inmiddels teruggekeerd).