Aankomende zondag staat in De Kuip de bekerfinale tussen Willem II en Ajax op het programma. Dit is voor Willem II een unieke kans om een prijs te pakken én kans te maken op Europees voetbal.
In deze voorbeschouwing wordt het veldspel van Willem II onder de loep genomen en is gekeken waar de kansen voor Ajax liggen.

Dynamisch Willem II

Bekerfinale Willem II analyse 1
Figuur 1: De vermoedelijke opstelling van Willem II

Willem II speelt dit seizoen vanuit een 4-2-3-1 formatie. In aanvallend opzicht is deze formatie erg dynamisch, terwijl de ploeg bij balverlies de formatie veranderd naar 4-4-2.
In de winterstop heeft Willem II vier spelers gehuurd (Isak, Pavlidis, Tapia en Vrousai), die alle vier snel zijn uitgegroeid tot belangrijke spelers. Zeker het scorende vermogen van Isak valt op. De speler van Dortmund doet zijn voorganger Fran Sol snel vergeten.
Het enige twijfelgeval voor de finale is Timo Wellenreuther. De keeper kampt al een tijdje met een heupblessure. Als de Duitser niet kan keepen, zal Michael Woud de finale gaan keepen.

Road to the final

Bekerfinale Willem II analyse 2
Figuur 2: De tegenstanders van Willem II voorafgaand aan de finale.

Willem II heeft een, op papier, redelijk makkelijke weg naar de finale gehad. Met maar één tegenstander uit de Eredivisie, en twee tegenstanders uit de Tweede Divisie, hadden de Tilburgs niet veel te klagen.
De wedstrijd die vooral onthouden zal worden is de halve finale tegen AZ. In een spannende kraker wist Willem II te winnen na strafschoppen. In deze strafschoppenserie eiste Willem II doelman Wellenreuther een heldenrol op. De doelman die nog nooit een penalty had gestopt in het betaalde voetbal, stopte in die serie maar liefst drie penalty’s.

Verdedigen

Bekerfinale Willem II analyse 3
Figuur 3: Willem II schakelt van 4-2-3-1 naar 4-4-2 als de ploeg moet verdedigen.

Als Willem II de bal verliest, schakelt de ploeg naar een 4-4-2 formatie. De buitenspelers trekken zich op dat moment wat verder terug, terwijl de ‘nummer 10’ van de Tilburgers zich als tweede spits positioneert.
Bekerfinale Willem II analyse 4
Figuur 4: De 4-4-2 formatie van Willem II bij balverlies

Binnen deze formatie dwingen de twee spitsen van Willem II de tegenstander naar de zijkant. Als de bal onderweg is van de centrale verdediger naar de back, moeten de buitenspelers van Willem II de backs van de tegenstander onder druk zetten.
Bekerfinale Willem II analyse 5
Figuur 5: De manier van drukzetten van Willem II

Verder valt op dat Willem II de twee controlerende middenvelders van Willem II doorstappen, als een van de middenvelders van de tegenstander de centrale verdedigers probeert te helpen om onder de druk uit te spelen.
Bekerfinale Willem II analyse 6
Figuur 6: Het moment van doorstappen voor de middenvelders van Willem II

Een mooi voorbeeld hiervan was te zien in de competitiewedstrijd tegen AZ. Koopmeiners speelde de bal toen terug op Bizot, waarna Willem II doorging met druk zetten. Midtsjø maakte zich aanspeelbaar tussen de twee centrale verdedigers, om zo onder de druk uit te kunnen spelen.
Door het goede drukzetten van Willem II en een matige aanname van Midtsjø levert dit moment bijna een doelpunt op. Bizot weet ternauwernood te voorkomen dat de Tilburgers uit deze situatie kunnen scoren.
Bekerfinale Willem II analyse 7
Figuur 7: Een voorbeeld van het doorstappen van de middenvelders van Willem II

Als Willem II ver wordt teruggedrongen op de eigen helft, schakelt de ploeg naar een 4-4-1-1 formatie. De “nummer 10” van de Tilburgs speelt dan vlak voor het viermans middenveld, terwijl de spits ter hoogte van de middenlijn staat.
Bekerfinale Willem II analyse 8
Figuur 8: De 4-4-1-1 formatie van Willem II

Tot slot probeert Willem II de bal zo snel mogelijk terug te veroveren, wanneer de ploeg balverlies leidt op de helft van de tegenstander. De dichtstbijzijnde spelers geven op dat soort momenten druk op de bal, terwijl de rest zich opnieuw organiseert.

Aanvallen

Zoals eerder benoemt, speelt Willem II dus vanuit een 4-2-3-1 formatie. De spelers krijgen van Adrie Koster echter de ruimte om door elkaar heen te bewegen. Zo komt het regelmatig voor dat de spits op de flanken te vinden is, terwijl de buitenspelers in de as zijn. Dit alles om voor verwarring te zorgen bij de tegenstander.

Bekerfinale Willem II analyse 9
Figuur 9: De positiewisselingen van Willem II

Verder hebben de backs van Willem II een belangrijke bijdrage in het aanvalsspel. Doordat de buitenspelers van de Tilburgers de flank vaak verlaten, ontstaat hier veel ruimte. De backs hebben daarom de taak om, wanneer mogelijk, deze ruimtes te benutten door op te komen.
Bekerfinale Willem II analyse 10
Figuur 10 & 11: De opkomende backs van Willem II

Tot slot valt binnen het aanvalsspel van Willem II de omschakeling van balverlies naar balbezit op. Op het moment dat de Tilburgers de bal veroveren, speelt de ploeg de bal zo snel mogelijk in voorwaartse richting.
Doordat er gelijk spelers zijn die in voorwaartse richting sprinten, kan de ploeg vaak goed onder de druk van de tegenstander uitspelen én gelijk gevaarlijk worden vanuit de omschakeling.
Deze manier van omschakelen bereid Willem II eigenlijk al voor op het moment dat de ploeg aan het verdedigen is. Zoals eerder benoemd, speelt Willem II op de eigen helft vanuit een 4-4-1-1 formatie.
Binnen deze formatie hoeft de spits, in de meeste gevallen Isak, niet mee te verdedigen op de eigen helft. In plaats daarvan, is hij bezig met zich zo te positioneren dat hij gelijk aanspeelbaar is op het moment dat Willem II de bal verovert.
Doordat Willem II verdedigt in een 4-4-1-1 formatie op de eigen helft, ontstaat er in de omschakeling vaak ruimte in de hoeken van het veld. Doordat de buitenspelers van Willem II ver teruggetrokken staan, komen de backs van de tegenstander vaak verder op.
Als Willem II de bal dan verovert, duikt Isak vaak in deze ontstane ruimte. Een mooi voorbeeld hiervan is de 3-2 die Willem II maakte uit bij SC Heerenveen.
De ploeg van Adrie Koster veroverde de bal op eigen helft, waarna Isak in de diepte werd gestuurd op de rechterflank. Isak gaf de bal vervolgens voor aan Pavlidis, die de bal rustig in de korte hoek schoot.
Bekerfinale Willem II analyse 11
Figuur 12: De spits van Willem II duikt de hoeken in nadat de ploeg de bal heeft verovert.

Waar liggen de kansen voor Ajax tegen Willem II?

1. Counter de counter

Zoals eerder benoemd, probeert Willem II na balverovering zo snel mogelijk de diepte te zoeken. Op deze momenten zijn er dus veel spelers van Willem II in voorwaartse richting. Als Ajax dan de bal weet te veroveren, is er veel ruimte voor de Amsterdammers om toe te slaan.
Het “counteren van de counter” leverde Ajax in de vorige ontmoeting met Willem II de 1-0 en een enorme kans voor Tadic op (minuut 35).

2. Vindt de ruimte bij de “nummer 10”

Bij het drukzetten van Willem II wordt duidelijk dat de twee controleurs doorstappen, als de middenvelders van de tegenstander uitzakken. Dit betekent voor Ajax dat er ruimte komt tussen de linies, daar waar de “nummer 10” van de Amsterdammers is.
Als Ajax deze ruimte goed weet te benutten, kan de ploeg constant onder de druk van de Tilburgers uitspelen en de eerste KNVB Beker sinds 2010 binnenhalen. Een mooie generale repetitie voor de terugwedstrijd in de halve finale CL van aanstaande woensdag.

Bekerfinale Willem II analyse 12
Figuur 13: Doordat de middenvelders van Willem II doorstappen als de middenvelders van de tegenstander uitzakken, komen er grote ruimtes voor Ajax tussen de linies.

3.1/5 - (8 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Voorbeschouwing Bekerfinale: Willem II (tactische analyse)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *