Met een tiende plek na zestien wedstrijden beleeft AC Milan een zeer teleurstellende eerste seizoenshelft in de Serie A. De slechte resultaten hebben trainer Giampaolo al de kop gekost en het gat met de vurig gewenste Champions League-plekken is elf punten.
Ondanks de slechte resultaten, zijn er redenen om te denken dat Milan erop vooruit gegaan sinds Pioli aan het roer is: esthetisch ziet het spel er een stuk beter uit en ondanks een relatief moeilijk speelschema behaalt Milan meer punten dan onder de vorige trainer.
Wat zegt de data over de prestaties van Milan dit seizoen? Zien we deze ogenschijnlijke verbeteringen ook terug in de cijfers?
Resultaten AC Milan
Na zeven wedstrijden aan het roer te hebben gestaan (drie gewonnen, vier verloren), werd Marco Giampaolo begin oktober 2019 ontslagen bij AC Milan. Hij werd vervangen door Stefano Pioli in de hoop dat de resultaten zouden verbeteren.
De negen wedstrijden onder Pioli eindigden in drie keer winst, drie keer gelijk en drie keer verlies. Daarmee is het verschil tussen de twee managers die Milan dit seizoen heeft gehad niet heel groot: 1,29 punten per wedstrijd voor Giampaolo tegenover 1,33 voor Pioli.
Het speelschema onder Pioli was echter aanzienlijk zwaarder. Van de zeven ploegen die doorgaans strijden om de Europese plekken in de Serie A – Juventus, Inter, Napoli, Atalanta, Lazio, Roma en Milan – heeft Pioli er vier als tegenstander gehad. Giampaolo heeft alleen Inter ontmoet, in een derby waarin een zeer pijnlijke 0 – 2 nederlaag werd geleden.
De negatieve trend in de xG cijfers is doorbroken
Kijken we naar de xG cijfers, zien we zowel verdedigend als aanvallend een aanzienlijke verbetering.
Onder Giampaolo steeg de xG tegen (rode lijn in de grafiek) tot bijna 2 per wedstrijd. Deze negatieve trend is onder Pioli doorbroken en inmiddels bevindt de xG tegen zich rond de 1. Des te knapper is het dat deze daling van de xG tegen bewerkstelligd is in een periode waarin achtereenvolgens Roma, Spal, Lazio, Juventus en Napoli de tegenstanders waren.
De verbetering achterin ging in eerste instantie een beetje ten koste van de xG voor (groene lijn in de grafiek), maar sinds de laatste drie wedstrijden is er een dusdanige verbetering te zien, dat de xG voor nu hoger is dan de xG tegen.
Overall zijn de prestaties erop vooruit gegaan
De verbetering in de xG cijfers is niet de enige verbetering. Wanneer we kijken naar de Key Prestatie Indicatoren, zien we op veel gebieden een aanzienlijke verbetering.
Het eerste dat opvalt, zonder te kijken naar de individuele indicatoren, is dat er onder Giampaolo weinig indicatoren zich in het groen bevonden (vooral in de bovenste helft van de grafiek), terwijl er onder Pioli weinig rood overgebleven is.
Voordat we verder in de cijfers duiken, moet opgemerkt worden dat de xG cijfers in bovenstaande twee grafieken verschillend van de cijfers in de eerder getoonde xG trendlijnen. In bovenstaande grafieken zijn penalty’s niet meegenomen, terwijl deze in de xG trendlijnen wél zijn meegenomen.
Aanvallende cijfers zijn flink verbeterd
Als we inzoomen op de bovenste helft van de grafiek – met de aanvallende indicatoren – zien we een grote verschuiving van rood naar groen.
Wat het meest opvalt, is dat AC Milan bijna drie keer zo vaak op doel schiet onder de nieuwe trainer: ze gaan van het team met de minste schoten op doel per wedstrijd (1,2) naar een respectabele vijfde plek met 3,2 schoten op doel per wedstrijd.
Wat nog voor verbetering vatbaar is, is de schotkwaliteit: deze is er nauwelijks op vooruit gegaan (van 0,072 naar 0,079) en is nog steeds één van de laagste in de Serie A.
Het veldspel – zoals gekwantificeerd door de indicator non-shot xG – is er op vooruit gegaan: van 1,46 naar 2,02. Dit is terug te zien in het aantal geslaagde passes in de zestien van tegenstander (van 4,2 naar 8,1) en het percentage geslaagde voorzetten (van 16% naar 25%).
Verdedigend verandert er niet veel
Op verdedigend vlak – de onderste helft van de grafiek – zijn er geen grote verschuivingen te zien. Het verdedigende spel van AC Milan was al iets bovengemiddeld onder Giampaolo en is onder Pioli min of meer hetzelfde gebleven.
Op het oog zien de resultaten er onder Pioli echter beter uit (meer in het groen), maar dat komt doordat de andere teams het vermoedelijk minder goed zijn gaan doen. De absolute verdedigende cijfers zijn namelijk nauwelijks veranderd.
Wanneer we de Key Prestatie Indicatoren van alle teams met elkaar vergelijken, zien we dat AC Milan onder Giampaolo slechts middelmatig presteerde en daarmee het negende team in de competitie was. Sinds Pioli aan het roer is, zijn de prestaties verbeterd en dat heeft ervoor gezorgd dat ze nu het zesde team in competitie zijn.
Juventus, Inter en Atalanta vormen een duidelijke top 3, terwijl Napoli, Roma, AC Milan en Lazio ongeveer aan elkaar gewaagd zijn.
Er is hoop voor de rest van het seizoen
De trainerswissel heeft dus effect gehad. Het spel van AC Milan ziet er niet alleen beter uit. De prestaties en de onderliggende cijfers laten ook een verbetering zien. Er zijn dus redenen voor de Milan-fans om uit te kijken naar de komende wedstrijden en de tweede helft van het seizoen.
Ondanks de verbeterde prestaties, is het nog maar de vraag of de plekken die recht geven op Europees voetbal haalbaar zijn. Het zal namelijk lastig zijn om de schade die al geleden is, te repareren.
De afstand tot de plekken vier tot en met zes is minimaal zeven punten. Dat betekent dat de concurrentie punten moet laten liggen. Daarnaast moet AC Milan zelf ook punten afsnoepen van de directe concurrenten uit de “top 7”, iets wat nog alleen tegen Napoli is gelukt.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel