Kan kunstmatig licht op het veld in combinatie met overmatig alcoholgebruik op de tribune ervoor zorgen dat NAC tijdens de zaterdagavond net een beetje meer kan geven?
Zes jaar geleden lieten we het al zien: NAC behaalt meer punten én scoort meer op hun Avondje in vergelijking met andere dagen (in de periode van 2008-2014).
Geldt dit effect nog steeds?
En wat zijn de favoriete speeldagen van de andere clubs uit de Eredivisie? Spreken we voortaan van een zondagmiddagje RKC? Of een avondje Heerenveen?
De methode
In de stijl van het vorige artikel hanteren we dezelfde methodiek. Wedstrijden op de vrijdag- en zaterdagavond worden vergeleken met wedstrijden op de overige dagen.
Van die laatste groep wordt het grootste gedeelte gespeeld op de zondagmiddag, maar ook doordeweekse wedstrijden vallen daaronder.
Alle Eredivisie wedstrijden vanaf het seizoen 2000/2001 zijn meegenomen. Alleen clubs met meer dan 5 seizoenen worden meegenomen in de analyse. Hierdoor vallen de volgende clubs af: RBC Roosendaal, SC Cambuur, Go Ahead Eagles, Fortuna Sittard, FC Den Bosch, FC Volendam, FC Emmen en FC Dordrecht.
Prestaties per dag
Over de gehele periode scoort NAC inderdaad beter op de weekendavonden, in 176 thuiswedstrijden wordt er gemiddeld 1,56 punten per thuiswedstrijd behaald tegenover 1,30 punten op de overige speeldagen (113 thuiswedstrijden).
Dit is vergelijkbaar met de cijfers uit het eerdere onderzoek.
Het aantal doelpunten is echter wel lager met 1,40 doelpunten (zaterdag) tegenover 1,50 doelpunten (zondag).
In onderstaande tabel is de verdeling te zien voor de andere clubs uit de eredivisie.
Hieruit valt op dat het merendeel van de clubs (15 van de 21) op de zaterdag beter presteert dan op de zondag en dat dit statistisch significant is ( T = 3.29 (20), p = .004).
Het effect beperkt zich dus niet tot NAC. Een logische verklaring hiervoor is het verschil in sterkte tussen de tegenstanders op zaterdag en op zondag.
Als de sterkte van de tegenstander wordt bepaald door de eindpositie dat seizoen, is de gemiddelde eindpositie van tegenstanders op zaterdag 10,3 tegenover 8,8 op de zondag.
Easy Sundays? Geen sprake van!
Een tegenstander op zondag bevindt zich gemiddeld maar liefst 1,5 plek hoger op de ranglijst dan een tegenstander op zaterdag.
Het is daarom niet verwonderlijk dat clubs beter presteren in de thuiswedstrijden op zaterdag. Wanneer voor de sterkte wordt gecorrigeerd kun je het effect van de speeldag zien. Dit is weergegeven in Tabel 2.
Minimaal effect
Het effect van de speeldag is zichtbaar, maar minimaal. Alleen in het geval van Heerenveen en RKC Waalwijk kun je bijna spreken van statistische significantie (p = .100 en p = .080).
Dat thuiswedstrijden op de vrijdag en zaterdagavond een voordeel zijn voor Heerenveen is duidelijk te zien, maar er kan niet met zekerheid worden vastgesteld of dit aan de dag zelf (en daarbij horende factoren) ligt of slechts toeval is.
Wellicht dat het horen van het Friese volkslied onder een zwarte hemel toch meer indruk maakt dan wanneer dit gezongen wordt op een slome zondagmiddag? Naast Heerenveen heeft ook Excelsior een groter voordeel (dan NAC) bij het spelen van thuiswedstrijden op de zaterdagavond.
Voor RKC Waalwijk is het effect juist precies andersom. Ook zij ontvangen op de zondag clubs van hogere kwaliteit, maar toch halen zij hier meer punten dan tegen de ‘makkelijkere’ tegenstanders op zaterdag.
Zijn de mannen uit Waalwijk dan reuzendoders die het relatief goed doen tegen de topclubs? Dat blijkt niet uit de cijfers, want wanneer naar alle thuiswedstrijden gekeken wordt behalen ook zij meer punten tegen tegenstanders lager op de ranglijst.
Hetzelfde voordeel op zondag geldt (in mindere mate) ook voor NEC, VVV Venlo, FC Twente, Vitesse en Heracles Almelo.
Voor al deze clubs is het effect van de speeldag hoger dan voor het Avondje NAC.
Waar je voortaan Avondje NAC zegt, zou je dus net zo goed kunnen spreken van een Middagje RKC.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel