1. Overige

De spelregels van Darts

Zowel ‘darten’ en ‘darts’ zijn de termen die gebruikt worden voor het spel dat je speelt met een dartbord en drie pijltjes (darts). In het Vlaams en oud Nederlands wordt darten ook wel vogelepik, of zelfs vogeltjepik genoemd.

Darts steeds populairder in Nederland

Vooral in Engelse pubs wordt er volop darts gespeeld. Maar sinds de Nederlander Raymond van Barneveld enorme successen heeft behaald in de dartsport, is darten in Nederland populairder dan ooit. Er worden verschillende wereldwijde darttoernooien gehouden. Het meest bekende darttoernooi is het World Professional Darts Championship. Dit toernooi werd voorheen ook wel ‘The Embassy’ genoemd en nu vooral ‘The Lakeside’. Het toernooi wordt ‘The Lakeside’ genoemd omdat het toernooi zich afspeelt op de Lakeside Country Club in de plaats Frimley Green in Engeland.

De ‘World Darts Federation’ (WDF) is de internationale bond en in Nederland en België heb je de ‘Nederlandse Darts Bond’ (NDB) en de ‘Belgische Dart Bond’ (BDB).

De dartbaan

Voor een officiële wedstrijd heb je een wedstrijdbaan nodig die minimaal vier meter lang is, drie meter breed en drie meter hoor. Speel je geen officiële wedstrijden? Dan is het aan jezelf hoe groot de ruimte is.

Om te beginnen moet het dartbord op een hoogte worden opgehangen waarbij ‘de Bullseye’ (het midden van het dartbord) precies op 1,73 cm boven de grond hangt. De afstand van de werplijn moet vanaf de voorkant van het dartbord precies 2,37 cm zijn. De werplijn wordt ook wel ‘oche’ genoemd. De werplijn moet daarnaast minimaal 61 cm breed zijn. Wil je controleren of de werplijn en jouw dartbord op de goede plek hangen? De diagonale lijn tussen de oche en de bullseye moet precies 2,93 m zijn.

Om jouw wedstrijdbaan af te maken, hangt er naast een dartbord vaak een scorebord. Om goed te kunnen darten, is goede verlichting van belang. Het is dus niet de bedoeling dat er door al gegooide dartpijlen schaduw ontstaat op het dartbord.

Het dartbord

In Londen worden de dartborden gemaakt die tegenwoordig veel worden gebruikt. Deze dartborden kun je kopen of bestellen bij een dartshop. Een dartbord bestaat uit een vezelplaat die rond is en 18 mm dik. Hierop worden sisalvezel borsteltjes gelijmd en geperst. Daarna wordt het bord omringt door een metalen band.

De vakindeling op het bord wordt duidelijk gemaakt door de verschillende kleuren. Dit zijn de kleuren: groen, rood, zwart en wit. Op de randen van de vakken wordt vervolgens een metalen web geplaatst om de vakken te scheiden. Zo is het voor iedereen duidelijk in welk vak er wordt gegooid. Aan de buitenkant van het bord wordt weer een metalen ring geplaatst. Aan deze ring worden verschillende cijfers geplaatst die van belang zijn voor de puntentelling. Deze ring is los en vast te maken zodat de cijfers op het bord verschoven kunnen worden. Wanneer er veel op dezelfde plek wordt gegooid, worden de vezeltjes op het bord aangetast. Vervolg hiervan is dat deze vezeltjes zich gaan ophopen en dit zich uit in de vorm van bulten op het dartbord. Door de aangebracht lijm zal het dartbord in ieder geval niet uit elkaar vallen. De gedachte hierachter is dus dat wanneer er bulten ontstaan op het dartbord, de ring met cijfers verschoven kan worden. Deze bulten ontstaan normaal gesproken het snelste op de 20. Deze 20 zit bovenaan op het dartbord en is het vak waar het meest in gegooid wordt. Draai je de cijfers op het bord? Dan is het de bedoeling dat de 20 weer bovenaan hangt boven een zwart vlak.

Punten

Hoe werkt de puntentelling van darten eigenlijk? Zoals eerder genoemd bestaat een dartbord uit verschillende vakken. Dit noem je ook wel sectoren en ringen. De cijfers langs de rand geven het aantal punten aan voor die bepaalde ring en sector. De sectoren worden weer onderverdeeld in vakken.

  • ‘Double bull’ / ‘Bullseye’, rood, 50 punten
  • ‘Single Bull’, groen, 25 punten
  • De brede ring daaromheen, ‘het bed’, zwart en wit, aantal punten dat op de rand van het bord staat.
  • De smalle ring daaromheen, ‘triple ring’, rood en groen, aantal punten dat op de rand van van het bord staat keer drie.
  • De brede ring daaromheen, ‘het bed’, zwart en wit, aantal punten dat op de rand van het bord staat.
  • De smalle ring daaromheen, ‘double ring’, rood en groen, aantal punten dat op de rand van van het bord staat keer twee.

Als laatste ring, heb je de zwarte ring waar de cijfers op staan. Gooi je hierin? Dan levert dat geen punten op. Als jouw dartpijl terugkaatst uit het bord, krijg je ook geen punten. Dit noem je ook wel een ‘bouncer’. Valt jouw dartpijl uit het bord voordat jij alle drie je pijlen uit het bord kon halen? Dan levert dit ook geen punten op. Het is ook mogelijk om een dart in een eerder gegooide dartpijl te gooien. Dit noem je een ‘Robin Hood’. De laatste pijl die je dan gegooid hebt wordt als ‘geworpen’ beschouwd alleen hier wordt geen score aan toegekend.

Dartpijlen

Met wat voor darts je het liefste gooit, verschilt per persoon. Je kunt dartpijlen kopen of bestellen bij online webshop MC dartshop.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De spelregels van Darts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *