Teams raken op elkaar ingespeeld en de eerste krachtmetingen vinden plaats in september. AZ heeft deze maand goed gepresteerd. Ze zijn ongeslagen gebleven en in de eerste speelronde in oktober hebben ze daarmee zelfs de koppositie veroverd in de Eredivisie. Jens Odgaard heeft een belangrijk aandeel in het goede spel van AZ. In alle vier de wedstrijden in september wist de Deense aanvaller te scoren.
In de Tussen de Linies-podcast bespreken we waarom we hebben gekozen voor de speler van de maand en welke spelers nog meer in aanmerking komen.
Jens Odgaard heeft ondanks zijn 23-jarige leeftijd al een rijke carrière achter de rug. De blonde aanvaller is in 2017 vanuit zijn geboorteland vertrokken naar de jeugd van Inter Milan. Een jaar later is hij doorverkocht aan Sassuolo waar hij vervolgens na een jaar mocht vertrekken naar Heerenveen.
In Friesland draaide Odgaard een goed seizoen en na zijn huurperiode mocht hij het laten zien bij Sassuolo. Dat ging niet goed, via omzwervingen bij FC Lugano, Pescara en RKC Waalwijk kwam de Deense spits bij AZ terecht deze zomer. Bij AZ kende hij een moeilijke start door een blessure.
Odgaard is los
In september is Odgaard helemaal los. De spits is 1.88 meter lang, maar dat is niet aan hem af te zien. Zijn kwaliteiten zijn onder andere zijn snelheid en schotkracht. In september heeft Odgaard de winnende gescoord tegen Ajax, het eerste doelpunt tegen Twente en Emmen en de gelijkmaker tegen NEC.
Dit is alleen in september zo. In augustus was Odgaard grotendeels geblesseerd. In Europa maakte hij zijn eerste officiële minuten voor AZ. Pavlidis speelde logischerwijs bij AZ in de spits waardoor Odgaard aan de linkerkant werd geposteerd. In de Europese wedstrijden liet hij geen goede indruk achter.
Waarom het in september wel zo goed ging? Pavlidis raakte geblesseerd en Odgaard mocht het in de punt van de aanval proberen. Een plek waar hij uitermate geschikt voor is.
Odgaard heeft vier doelpunten gemaakt uit een xG waarde van 2,69. Dat betekent dat hij meer doelpunten heeft gemaakt in september dan je van hem zou verwachten. Per 90 minuten creëert hij maar liefst 0,64 expected goals.
Opvallend dat Odgaard geen assists heeft dit seizoen en ook nauwelijks expected assists. Gemiddeld per 90 minuten creëert de spits 0,10 expected assists. Ter vergelijking: collega spits Vangelis Pavlidis creëert 0,43 assists per 90 minuten.
Aangezien Odgaard nauwelijks wedstrijden speelde in augustus zijn de seizoenscijfers bijna gelijk aan de cijfers in september. Opvallend is dat Odgaard heel vaak schiet. En ondanks dat hij het doel vaak onder vuur neemt, presteert hij wel over op zijn expected goal waarde.
Dat betekent dat hij vaak schiet van weinig kansrijke posities. Dat is ook te zien in figuur 2, waar veel bolletjes klein zijn. Hij heeft dit seizoen al 27 keer richting doel geschoten. Gemiddeld schiet hij per wedstrijd maar liefst drie van de vijf schoten naast of over het doel. Als hij beter leert inschatten wanneer hij moet schieten en een grote kans op een doelpunt heeft, dan presteert hij waarschijnlijk nog een stuk beter. Hij kan namelijk wel kleine kansen omzetten in doelpunten.
Vorig seizoen was dit hetzelfde verhaal. Gemiddeld schoot Odgaard per wedstrijd 3,5 keer richting het doel, waarvan hij gemiddeld maar één keer daadwerkelijk op doel schoot.
De spits is volledig tweebenig en dat blijkt ook uit zijn statistieken. Vorig jaar heeft hij drie doelpunten gemaakt met zijn rechtervoet en vijf doelpunten met zijn linker. Dit seizoen is het bij zowel links als rechts twee doelpunten. Opvallend dat de 1.88 meter lange spits geen kopdoelpunten heeft gemaakt in de afgelopen twee seizoenen.
Diepgang Odgaard
Odgaard is dus geen spits waar je hoge voorzetten op moet geven. Ook voetbalt hij niet echt mee aangezien hij nauwelijk assists of keypasses aflevert. Hoe kan het dan dat hij alsnog zoveel scoort?
De spits wordt vaak de diepte ingestuurd, is snel en gebruikt zijn lichaam slim en heeft direct oog voor het doel. Tegen Ajax werd Odgaard na het veroveren van balbezit meteen de diepte in gestuurd. Dat directe spel bezorgde Ajax kopzorgen.
In figuur vier verovert AZ de bal en Jordy Clasie kijkt meteen naar voren. Odgaard besluit de ruimte in te sprinten. Met die loopactie trekt hij Timber mee waardoor ruimte ontstaat voor Mees de Wit. Na een misser van Devyne Rensch weet De Wit de 1-0 binnen te schieten.
Ook bij de 2-1 wordt Odgaard direct gezocht nadat AZ de bal onderschept, en met succes. De dieptepass neemt de Deense spits goed aan en hij vuurt het beslissende schot tegen de touwen.
Een terugkerend fenomeen in de tactiek van AZ: de bal veroveren en direct de weg naar voren kiezen. AZ heeft geen bijzondere PPDA-cijfers. Ze laten de tegenstander gemiddeld genomen dertien keer de bal overspelen voordat ze een defensieve actie uitvoeren. Daarmee presteren ze gemiddeld in de Eredivisie. Ze zetten dus niet extreem veel druk.
Toch creëren ze uit de druk die ze zetten wel de meeste schoten in de Eredivisie: maar liefst achttien keer schieten ze uit een balverovering. Dat heeft alles te maken met het directe spel, zoals tegen Ajax, een systeem waarvoor Odgaard uitermate geschikt is.
Odgaard is niet alleen snel in de diepte, ook dribbelen kan Odgaard wel, zo blijkt uit zijn statistieken. De zogenoemde carries van Odgaard zijn vooral heel effectief. Odgaard carried gemiddeld negen keer per negentig minuten. Dat is niet bijster veel. Sommige spelers zoals Misidjan of Kocku komen makkelijk aan 23 per 90 minuten. Toch zijn de carries van Odgaard heel effectief. Zijn carries zijn dit seizoen al twee keer geëindigd in een doelpunt. Daarmee presteert de Deense spits het beste van de eredivisie na Gakpo en Simons.
Kortom, in september presteerde Odgaard hartstikke goed en was de Deense spits enorm belangrijk. De spits-positie is zijn favoriet. Odgaard gaat graag diep, voetbalt niet veel mee, maar kan van een hele kleine kans een doelpunt maken. Als hij minder vaak leert schieten en wat vaker zijn hoofd tegen de bal zet, is het een topspits in wording.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel