Over een klein half jaar staat het op één na grootste evenement ter wereld weer op het programma: het WK Voetbal, dit seizoen gehouden in Brazilië. ‘Zoals vanouds’ is ook het Nederlands Elftal weer van de partij. Met sterspelers als Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie en jeugdige talenten als Kevin Strootman en Bruno Martins Indi mag ons land tot één van de (vele) outsiders gerekend worden. De vijf genoemde spelers hebben, net zoals de andere voetballers uit de selectie, allemaal de KNVB-jeugdelftallen doorlopen. Maar hoe hoog ligt het rendement vanaf 2000 van deze jeugdelftallen?
In het onderzoek is gekeken naar de eindrondes van de vertegenwoordigende jeugdelftallen van de KNVB, te weten Jong Oranje, Oranje -19 en Oranje -17.
In totaal hebben de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland meegespeeld op twintig mondiale eindtoernooien: 5 WK’s en 15 EK’s. Jong Oranje en Oranje -19 namen beide deel aan vier eindtoernooien, Oranje -17 aan maar liefst twaalf. Vanaf 2000 hebben 275 verschillende voetballers voor de drie vertegenwoordigende elftallen gespeeld.
Feyenoord moet meeste Nederlanders afstaan
Van de 386 voetballers (hier zitten dus ook spelers bij die op meerdere eindtoernooien in actie kwamen) die in totaal geselecteerd zijn voor een elftal van Oranje, stonden er maar liefst 83 ‘onder contract’ bij Feyenoord, een percentage van 21,50%. Ook Ajax doet het goed, met 76 geselecteerde voetballers (19,69%). PSV maakt de top-drie compleet met 41 selecties en een bijbehorend percentage van 10,62%. De traditionele top-drie heeft vanaf 2000 dus maar liefst 200 Nederlandse voetballers af moeten staan voor een internationaal eindtoernooi, een percentage van 51,81% van het totale aantal!
Laag percentage dat de stap weet te maken
Dat een club veel spelers af mag staan voor de Oranje-jeugd is mooi, maar uiteindelijk is er maar één ding dat er daadwerkelijk toe doet: spelers voor het echte Oranje af moeten staan. Dit is echter een punt waar de Nederlandse opleiding ernstig in tekort schiet.
Van de 275 verschillende voetballers, hebben er tot nu toe slechts 57, één minuut of méér gespeeld in het grote Oranje, een percentage van slechts 20,73%. Dat dit percentage zo laag uitvalt, is enigszins te verklaren: voetballers die bijvoorbeeld dit jaar op het EK -17 mochten spelen, zijn ook meegerekend. Natuurlijk is het onmogelijk voor deze spelers om al minuten in ‘het grote Oranje’ te maken.
Wanneer we de spelers die jonger zijn dan 23 jaar weglaten, worden de cijfers er echter niet veel beter op. Slechts 40 van de 162 voetballers (24,69%) die óóit op een internationaal jeugdtoernooi speelden, hebben hun debuut in het grote Oranje mogen maken. Uiteraard zitten hier voetballers als Wesley Sneijder, Mark van Bommel en Robin van Persie bij, maar ook jongens als Collins John (60 minuten in Oranje), Victor Sikora (170 minuten in Oranje) en Otman Bakkal (6 minuten in Oranje). Gemiddeld hebben de 40 voetballers 1916,78 minuten in Oranje gespeeld, een aantal dat overeen komt met ruim 21 interlands!
Van de voetballers die jonger zijn dan 23 (113 in totaal) hebben er ‘al’ zeventien aan het grote werk kunnen ruiken. Gemiddeld hebben deze zeventien spelers precies 409 minuten gemaakt, een aantal dat overeen komt met ongeveer vierenhalve interland! Gezien het feit dat spelers als Strootman, Joel Veltman en Bruno Martins Indi deel uitmaken van deze groep, is de verwachting dat dit aantal in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.
Conclusie
Voor de nationale topdrie, Feyenoord, Ajax en PSV, is er positief nieuws te melden: van de 386 geselecteerde voetballers, kwamen er maar liefst 83, 76 en 41 van hen af. Met respectievelijk 21,50%, 19,69% en 10,62% zijn ze alle drie dan ook rijkelijk vertegenwoordigd in de nationale selecties.
Toch is dit echter geen reden tot juichen: als in totaal slechts 57 van de 275 verschillende voetballers die een jeugd-eindtoernooi hebben gespeeld, minuten hebben kunnen maken in Oranje, kunnen we toch wel stellen dat de doorstroom van jeugdtalenten wat tegenvalt. Uiteraard zitten er erg veel jonge voetballers bij de groep van 275, maar wanneer deze wegvallen (we houden een groep van 162 spelers over), zijn er nog steeds maar 40 die hun debuut hebben kunnen maken. Dit komt neer op een percentage van 24,69%.
Onder de overige 113 voetballers, de spelers die jonger zijn dan 23 jaar, heeft tot nu toe slechts 15,04% zijn debuut mogen maken. De verwachting is echter dat dit percentage zeker nog zal stijgen, gezien het grote aantal toptalenten dat nog jonger dan 23 jaar is!
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsIk denk dat de betere meetlat andersom zou zijn: hoeveel procent van de huidige internationals heeft ook voor de vertegenwoordigende jeugdelftallen gespeeld? Het is logisch dat er van de vertegenwoordigende elftallen maar een klein deel doorstroomt naar het echte Oranje. Er stroomt ook maar een klein deel door van Ajax A1 naar Ajax 1. Ik vind 20 % eerlijk gezegd best een reëel getal. Alleen de beste van de jeugdelftallen komen ook in het grote Oranje terecht.
Wanneer je de meetlat andersom zou leggen, zou het resultaat denk ik op ongeveer 100% uitkomen: de spelers in het huidige (en voorgaande) Oranje zijn meestal de grote talenten van een bepaalde lichting en staan al langer op de radar. Uiteraard is het logisch dat er maar een klein deel doorstroomt, maar in het onderzoek is echt gekeken naar het aantal minuten: slechts een dikke 20% heeft méér dan één minuut mogen maken in het echte Oranje, dus in deze groep vallen ook een Nicky Hofs en een Collins John. Wanneer we echt gaan kijken naar de doorgebroken spelers, zou het percentage véél lager uitvallen
Natuurlijk zitten er een paar tussen die uiteindelijk niet zo succesvol blijken te zijn als international. Maar ik ging ervan uit dat de bedoeling van dit artikel was om het belang van de jeugdelftallen te evalueren. Als je dan bedenkt dat de carrière in het grote Oranje ongeveer 10 jaar is, met uitschieters naar boven voor de echte uitblinkers (Sneijder, Robben), dan is het niet raar dat er maar een klein deel van iedere generatie ook echt een dragende speler wordt in Oranje. Ik deel je mening dus niet dat het tegenvalt hoeveel jeugdspelers er doorstromen, helemaal niet als je kijkt naar de huidige generatie spelers in Oranje. Volgens mij heeft de basiself van de laatste competitieve interland (Turkije-uit: Cillessen; Janmaat, Vlaar, BMI, Blind; Fer, Clasie, Sneijder; Robben, RvP, Lens) heeft alleen Cillessen niet de jeugdelftallen doorlopen. Ik trek op die manier een heel andere conclusie dan jij.
Daar heb je helemaal gelijk in: de laatste jaren begint het aantal ook steeds meer toe te nemen. Maar nogmaals: ik heb het niet over ‘dragende spelers’ he, alleen maar over ‘minuten mogen maken’. Ik ga kijken of het mogelijk is ditzelfde van andere landen te onderzoeken, dan kunnen we mooi zien of er verschil tussen zit 😉
Ik vind een percentage van 24,69 behoorlijk hoog. In het grote oranje komen namelijk veel meer generaties samen dan in de jeugdelftallen. In het grote oranje ongeveer van 18 tot en met 34 jaar. Een percentage van 100% is enkel te halen als het grote oranje elke 2 jaar compleet vernieuwd wordt door het jonge oranje. 24,69 % vind ik dus een behoorlijk hoge doorstroom. Ben (net als thijs slegers) benieuwd naar de percentages in andere landen! De vraag van thomas hierboven vind ik ook interessant!
Dank voor de reactie (Thomas ook trouwens)! 24,69% is misschien wel een redelijk percentage, maar je moet ook kijken naar het aantal minuten van de speler. Wanneer we kijken naar voetballers die, qua minuten, méér dan twee interlands hebben mogen spelen, komen we op een percentage van 10,18%, dat zijn 28 voetballers, uit. Ik denk dat we niet kunnen ontkennen dat dit niet echt een hoog percentage is.
Overigens ben ik wel helemaal met je eens dat het interessant is dit met andere landen te vergelijken. Echter, je zal waarschijnlijk ook wel begrijpen dat dit gezien de tijd vooralsnog onbegonnen werk is 😉 ! Maar ik zal het zeker op mijn onderzoekslijstje zetten!
Je kan er maar 11 opstellen, Van Der Vaart, Sneijder en Robben waren er op EK 2004 al bij. Van Persie vanaf 2006. Dat zijn toch al snel de 4 topspelers die doorgebroken zijn na 2000. Dan heb je natuurlijk Hetinga, Nigel de jong, Joris Mathijsen En stekelenburg(laatste jaren te vaak geblesseerd) dus geen absolute nummer 1 geworden nog, Als die keept zoals op Wk 2010 was die dat wel geworden. Als je jeugd Ek 2006 en 2007 onder Foppe de Haan, dan zo je kunnen stellen dat daarvandaan haast niemand is doorgebroken, maar dat wel echt een team was( denk nog geen 10).
Al heeft het ook te maken met keuzes van spelers en de bondscoach, en kan niet zeggen dat er veel rare keuzes in basisopstellingen op ek of wk zijn geweest. En je hebt spelers die op hun 17 ver boven leeftijdsgenoten spelen maar daarna niet veel beter worden ( recent voorbeeld Bojan, Babel, Castillion, Collins John en biseswar) Waren allemaal uitblinkers(meeste interlands of qua doelpunten) bij onder de 17 maar daarna zijn ze niet verder gegroeid, na wat er verwacht werd van ze. Dus ja om onder 17 mee te nemen is ook niet heel goed voorbeeld, Jong Oranje( afgelopen zomer beste voetballers meenemen die mee mogen, was ook gewoon raar)