1. Overige

Sparta profiteert van invoering beloftenelftallen

FC Dordrecht beleefde afgelopen zondag één van de grote hoogtepunten in de clubgeschiedenis: in een onderling duel met concurrent Sparta Rotterdam wist de club promotie naar de Eredivisie veilig te stellen en nam het in ieder geval voor één seizoen afscheid van de Jupiler League. Coach Harry van der Ham zal extra blij zijn met de promotie, gezien zijn eerdere uitbarstingen dit seizoen over de beloftenelftallen in Eerste Divisie. “Bedankt KNVB, voor de zoveelste competitievervalsing”, brieste de oefenmeester na de nederlaag tegen Jong PSV. We zochten uit wat de invloed van de invoering van de beloftenelftallen is op het competitieverloop.

Gemiddeld aantal punten per duel

In de Jupiler League zijn in het seizoen 2013/14 in totaal 38 duels gespeeld per club, waarvan zes wedstrijden tegen een belofte elftal waren. Wanneer we de uitslagen tegen die belofte elftallen wegstrepen, zien we dat negen van de zeventien overgebleven teams gemiddeld méér punten hadden gehaald wanneer de beloftenelftallen geen deel hadden genomen aan de competitie.

Puntenverschil beloften
Tabel 1: gem. aantal punten per duel met en zonder beloften

De periodes

Dankzij de invoering van de belofte elftallen is er dus een hoop veranderd in de Jupiler League. Maar zou de invoering van deze teams ook van invloed zijn geweest op de winnaars van de periodetitels? Dat kunnen we wel zeggen: in drie van de vier periodes zouden we een andere winnaar hebben gehad.
Doordat de competitie terug is gebracht van twintig naar zeventien verenigingen, spelen de clubs zes duels minder (van 38 naar 32). In de periodestand is daarom ook een verandering aangebracht: deze zal geen negen maar acht duels meenemen. Per club zijn de eerste acht duels meegenomen in de eerste periode, de tweede acht duels in de tweede periode etc.
In de eerste periode zou al meteen een cruciale verandering plaats hebben gevonden: niet FC Dordrecht, maar SC Telstar zou na acht duels namelijk bovenaan hebben gestaan en de periodetitel voor zich hebben opgeëist. De Velsenaren zouden bovenaan eindigen met zeventien punten, terwijl De Schapenkoppen genoegen zouden moeten nemen met zestien punten.

Afbeelding 2: de oude en de nieuwe eindstand van de eerste periode
Afbeelding 2: de oude en de nieuwe eindstand van de eerste periode

De beloften van Jong PSV wekte in de tweede periode een hoop verbazing, door een sterke reeks neer te zetten en ‘grootmachten’ als Sparta, Willem II en FC Volendam voor te blijven. Alleen FC Dordrecht bleef het team voor, maar omdat de Dordtenaren de eerste periode al hadden gepakt, ging de tweede periode naar Eindhoven. De ploeg van Darije Kalezic zou in de nieuwe stand echter wegvallen, wat veel invloed zou hebben op de nieuwe rangschikking.
De bovenste positie zou ongewijzigd blijven: FC Dordrecht had al de beste reeks neergezet in de tweede periode en dat zou ook in de hernieuwde stand zo blijven. Omdat Telstar volgens onze berekeningen echter de eerste periode had gepakt, zou de tweede periode wél naar FC Dordrecht gaan. Sparta Rotterdam zou dus buiten de boot vallen en, gezien de zwakke serie na de winterstop, geen deel hebben mogen nemen aan de play-offs!
Afbeelding 3: de oude en de nieuwe eindstand van de tweede periode
Afbeelding 3: de oude en de nieuwe eindstand van de tweede periode

Net zoals in de eerste twee periodes, zou ook de derde periode een andere winnaar krijgen: FC Den Bosch wist als enige van de bovenste ploegen géén duel te winnen van een beloftenelftal en wordt dus het minst getroffen in de nieuwe regeling. Dit is terug te zien in de eindstand, aangezien de ploeg van Ruud Kaiser de derde periodetitel over zou nemen van VVV-Venlo. Ondanks dat de ploeg sowieso al deel zou nemen aan de play-offs, zou het nu dus ook een periodetitel aan zijn palmares toe mogen voegen.
Afbeelding 4: de oude en de nieuwe eindstand van de derde periode
Afbeelding 4: de oude en de nieuwe eindstand van de derde periode

In de laatste periode zouden niet enorm veel wijzigingen hebben plaatsgevonden. Willem II bleek met afstand de beste in de eigenlijke negen duels, en wanneer we één duel schrappen blijkt dat opnieuw zo te zijn. De Tricolores behouden zodoende hun periodetitel.
Afbeelding 5: de oude en de nieuwe eindstand van de vierde periode
Afbeelding 5: de oude en de nieuwe eindstand van de vierde periode

De eindstand

Nu de periodetitels vergeven zijn, is het tijd om de eindstand op te maken. Ook hier veranderen een aantal zaken die van grote invloed zijn op de indeling van de play-offs…
De kampioen van de Jupiler League blijft onveranderd: Willem II was al de beste met een voorsprong van zes punten op FC Dordrecht en ook na het schrappen van de belofte elftallen blijkt dit nog zo te zijn. De voorsprong is echter wel gekrompen naar vijf punten, maar daar zal niemand in Tilburg om malen.
In de top vijf zou wél een grote verandering hebben plaatsgevonden. In de Jupiler League worden de ploegen die op de tweede tot en met de vijfde plaats eindigen beloond: in plaats van de eerste ronde, hoeven ze pas in de tweede ronde van de play-offs in te stromen. Bovendien beginnen ze tegen een competitiegenoot, en niet tegen een team uit de hoger aangeslagen Eredivisie.
Waar FC Dordrecht, Excelsior, FC Den Bosch en VVV-Venlo in de oude rangschikking de tweede tot en met de vijfde plaats bezetten, is dat in de nieuwe indeling niet meer het geval: de plaats van Excelsior wordt ingenomen door het nietige FC Eindhoven. Het kleine broertje van PSV, dat een uitstekend seizoen doormaakte, komt binnen op de vierde plaats en zou het zodoende op moeten nemen tegen VVV-Venlo.
Op de overige play-offplaatsen vinden we weinig cruciale veranderingen terug. Omdat Sparta Rotterdam géén periodetitel zou pakken zonder de beloftenteams, kunnen we toch wel concluderen dat de Rotterdammers het meeste gebaat zijn geweest bij de invoering van de beloftenelftallen. SC Telstar heeft daarentegen het meeste recht tot klagen: zij zagen een play-offplaats in rook opgaan na het toelaten van de tweede elftallen.

Afbeelding 6: de oude en de nieuwe eindstand van de Jupiler League
Afbeelding 6: de oude en de nieuwe eindstand van de Jupiler League

Play-offs

Omdat de top van de ranglijst niet héél erg veel zou veranderen, blijven de play-offs ook redelijk intact. Zoals vermeld, zou de plaats van Sparta Rotterdam ingenomen worden door SC Telstar. De Witte Leeuwen zouden het in dat geval opnemen tegen het reeds gepromoveerde Excelsior. De winnaar van dit duel zou uitkomen tegen NEC. De winnaar van dat duel zou spelen tegen de winnaar van FC Den Bosch – FC Dordrecht
Aan de andere kant van de play-offs zouden De Graafschap en Fortuna Sittard het opnieuw tegen elkaar opnemen, waarna de winnaar het op zou mogen nemen tegen RKC Waalwijk. De winnaar van déze tweestrijd mocht de degens kruisen met FC Eindhoven of VVV-Venlo.

Afbeelding 7: de oude en de nieuwe play-offs om promotie
Afbeelding 7: de oude en de nieuwe play-offs om promotie

Conclusie

De invoering van de beloftenelftallen heeft geen héle grote sporen achtergelaten in de Jupiler League: de bovenste posities zouden ongeveer hetzelfde verdeeld zijn. Zeven van de acht verenigingen die mét de beloften erbij gerekend de play-offs haalden, zouden dit ook doen wanneer de tweede elftallen níét deel zouden nemen.
Het enige team dat recht heeft op klagen dit jaar is SC Telstar. Sparta Rotterdam heeft daarentegen het minste recht tot klagen: de club was opnieuw erg dicht bij promotie, iets wat niet mogelijk geweest was wanneer de beloften er niet bij waren geweest. Sparta mag dus, ondanks dat de ploeg niet promoveerde, gezien worden als de grote winnaar van de invoering van de beloftenelftallen!

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Sparta profiteert van invoering beloftenelftallen
  • 24 mei 2014

    Wel grappig dat wanneer je de eerste tabel ziet dat Sparta het meest vooruitgegaan zou gaan qua punten, je later moet concluderen dat ze uiteindelijk het meest hebben geprofiteerd. Beide conclusies zijn terecht. Waarmee maar weer eens bewezen wordt dan wanneer je gelijk wil hebben, er altijd wel een statistiek zal zijn die jouw gelijk bevestigt.

    Reageer
    • 28 mei 2014

      Uiteraard zijn er altijd statistieken die aantonen dat je gelijk hebt. Alleen in mijn ogen profiteer je meer als je een prijs als de Play-offs krijgt, dan wanneer je meer punten zou halen en dan misschien twaalfde zou worden. Daarom is gekozen voor deze titel

      Reageer
  • 16 augustus 2014

    Jammer dat je het onderdeel “competitievervalsing” niet onderzoekt. Nu onderzoek je enkel wie er veel en wie er weinig punten, tegen de nieuwe teams, hebben gepakt. Wat dus qua relevantie bijna gelijkstaat aan onderzoeken hoe de stand zou zijn als Emmen, Oss en Achilles niet mee zouden doen.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *