1. WK 2014

WK-voorspellingen knock-outfase

Twee weken geleden hebben we op Tussen de linies gekeken naar een ranglijst van alle WK deelnemers op basis van (min of meer) objectieve gegevens zoals de FIFA-ranking, ELO-rating en betting odds. Nu de groepsfase van het WK voorbij is, lijkt dit een mooi moment om die ranglijst en de voorspellingen er weer bij te pakken en te bekijken hoe de resultaten zijn. Daarna wordt er op basis van aangepaste data opnieuw naar de voorspellingen van de tweede ronde gekeken.

Groepsfase

Zoals gezegd was de ranglijst uit het vorige artikel samengesteld op basis van 3 verschillende componenten: De officiële FIFA ranglijst, een score gebaseerd op de elo-rating (www.eloratings.net) en de quoteringen van de belangrijkste wedkantoren. Deze data zijn genormaliseerd en samengevoegd tot een enkele score per team. Hieronder de voorspellingen voor de groepsfase afgezet tegen de uiteindelijke uitslag.
figuur-1-voorspelling-wk1
Het blijkt dat de voorspellingen voor sommige groepen aardig kloppen, maar voor andere groepen een stuk minder. Groep A en Groep C zijn met deze methode volledig goed voorspeld. In Groepen E, F, G en H zaten de voorspellingen redelijk goed, maar zijn er steeds per groep 2 teams omgedraaid. In de Groepen B en D zijn de verschillen wat groter. Het wegvallen van Spanje en de prestatie van Costa Rica was met deze methode niet te voorspellen geweest. Ook als je kijkt naar de individuele componenten van de score zijn Spanje en Costa Rica de twee grote onverwachte uitzonderingen.
Wel valt op dat de FIFA-ranking het minst goed presteerde als het gaat om het voorspellen van toekomstige wedstrijden. Zo is Zwitserland in de voorspelling bijvoorbeeld boven Frankrijk geëindigd voornamelijk vanwege de FIFA-ranking. Dat de FIFA-ranking het slechtst zou presteren was ook al wel te verwachten gezien de zware kritiek die er op de methodologie van de FIFA is. De ELO-rating en de betting odds hebben beter gepresteerd.

Knock-outfase

Nu de deelnemers aan de tweede ronde bekend zijn, kan er opnieuw worden gekeken hoe de rest van het toernooi er volgens deze methode uit ziet. Hiervoor nemen we wel de resultaten uit de groepsfase mee om een zo goed mogelijk beeld van de krachtverhoudingen te krijgen. De betting odds zijn van 27 juni (dus de schorsing van Luis Suarez zit daar al in verwerkt). De officiële ELO-rating is nog niet bijgewerkt sinds de start van het toernooi, maar gelukkig is de formule terug te vinden op de website.

“Oranje gaat de halve finale halen…”

Op basis van de wedstrijden in de groepsfase is een nieuwe ELO-rating berekend. De FIFA-ranking gebruiken we niet meer vanwege de slechte resultaten in de groepsfase. In plaats van de FIFA-ranking voegen we een nieuwe ranking toe, de ESPN SPI. We hebben voor deze ranking gekozen vanwege de goede resultaten die modellen op basis van deze ranking hebben behaald in de groepsfase. Dit levert de volgende ranglijst op van de 16 teams in de tweede ronde.
figuur-2-voorspelling-wk2
Vooral de stijging van Nederland valt hierbij op. In het vorige artikel van 2 weken terug stonden die nog aanzienlijk lager, maar de goede resultaten in de eerste ronde maken Nederland een grote stijger. Met deze scores gaan we opnieuw naar het verloop van het toernooi kijken. Hiervoor is wederom de aanname gedaan dat het team met de hogere score wint. Brazilië zal dus nog altijd wereldkampioen worden.
figuur-3-voorspelling-wk3
Door het wegvallen van Spanje is er een nieuwe finale; Brazilië tegen Argentinië. Nederland komt tot de halve finale, waarin zij worden uitgeschakeld door Argentinië (van Gaal behaalt daarmee dus wel zijn doelstelling). Verder valt op dat alle groepswinnaars ook hun achtste finale winnen. Van alle nummers 2 is Chili volgens dit model het sterkste land, maar spelen die nou juist tegen de toekomstig wereldkampioen. Chili had van groepswinnaars Costa Rica en België kunnen winnen, dus die hebben nadeel van de toernooi indeling. In de kwartfinales en de halve finales gaan steeds de sterkste landen door.
De knock-outfase van het toernooi doet enigszins saai aan, omdat er relatief veel wedstrijden tussen ongelijke teams op het programma staan. De ELO-rating en de SPI zijn hiervoor de beste indicatoren, omdat die puur naar de kracht van een team kijken. Kijkend naar de scores van de verschillende teams zijn er maar weinig wedstrijden waar de verschillen in kwaliteit klein zijn en waar je dus een spannende gelijkopgaande wedstrijd kan verwachten.
In de achtste finales kan Costa Rica tegen Griekenland een spannende wedstrijd worden, maar daarna zijn pas de halve finales en de finale wedstrijden waar de kwaliteitsverschillen klein worden. Het is te hopen op een aantal verrassingen, maar liever niet op zondag om 18.00.

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: WK-voorspellingen knock-outfase

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *