De eerste zeventien competitiewedstrijden in de Eredivisie zijn gespeeld en de winterstop is inmiddels alweer bijna voorbij. Spelers hebben kunnen genieten van hun vakantie en zijn terug van hun trainingskamp. Voor ons een mooi moment om nog eens de prestaties uit de eerste seizoenshelft van de clubs onder de loep te nemen.
Analyse
Er zijn verschillende manieren om prestaties van clubs te analyseren, maar de belangrijkste prestatiemaat is toch het aantal punten dat een club haalt. Dit bepaalt uiteindelijk hoe hoog een club staat op de ranglijst en of een club dus zijn sportieve doel heeft bereikt.
Om te bepalen hoe goed clubs presteren ten opzichte van vorig seizoen hebben we de resultaten tijdens de eerste seizoenshelft vergeleken met de resultaten van vorig seizoen in precies dezelfde wedstrijden. Dit naar een idee van Simon Gleave, die dit het SCoRe model heeft genoemd.
We vergelijken hierbij de resultaten van de gepromoveerde clubs met die van de gedegradeerde clubs. Om dit op een zo eerlijk mogelijke manier te doen, wordt de best presterende promovendus (Jupiler League kampioen NEC) vergeleken met de best presterende degradant (NAC, met een 16e plaats in de Eredivisie). De op één na best presterende promovendus (Roda JC) wordt vergeleken met de op één na best presterende degradant (Go Ahead Eagles) en de slechtste degradant (FC Dordrecht) wordt vergeleken met de slechtste promovendus (De Graafschap). Ter verduidelijking, de uitslag van de wedstrijd Ajax – De Graafschap wordt dus vergeleken met de uitslag van de wedstrijd Ajax – FC Dordrecht die vorig seizoen gespeeld is.
Aantal punten ten opzichte van vorig seizoen
De bovenstaande figuur laat zien hoeveel punten een club heeft behaald ten opzichte van vorig seizoen in precies dezelfde wedstrijden. Op deze manier kunnen we goed zien welke clubs beter en welke clubs slechter presteren in vergelijking met vorig seizoen.
Promovendus NEC heeft meer punten behaald dan elk ander team in de Eredivisie ten opzichte van vorig seizoen. Maar liefst zestien(!) punten meer dan degradant NAC behaalde in precies dezelfde wedstrijden. Er zijn verschillende redenen waarom NEC zo veel meer punten haalde dan NAC vorig seizoen. In offensief opzicht gaat NEC veel efficiënter met hun kansen om. De Nijmegenaren hoeven per wedstrijd 3,6 kansen minder te creëren om tot scoren te komen dan de Bredanaren. Ook verdedigend presteert NEC aanzienlijk beter dan NAC. Zo krijgt het team van trainer Ernest Faber drie schoten per wedstrijd minder tegen dan de Bredanaren vorig jaar en hebben tegenstanders van NEC 3,5 schoten meer nodig om een doelpunt te maken dan bij NAC. Met 27 punten uit zeventien wedstrijden is NEC bovendien ook de op één na best presterende promovendus uit alle top-10 competities van Europa. Alleen Angers uit Frankrijk doet het beter met 34 punten uit 20 wedstrijden.
Ook Heracles Almelo, dat op een verrassende vierde plaats staat op de huidige Eredivisie ranglijst, presteert beduidend beter dan vorig seizoen. De Heraclieden haalden in de eerste zeventien competitiewedstrijden al dertien punten meer dan vorig seizoen in precies dezelfde wedstrijden. Hoewel met name de aanvallers bewierookt worden zit het verschil tussen het Heracles van dit seizoen en het Heracles van vorig seizoen met name in de defensie.
Heracles krijgt dit seizoen maar 1,2 tegendoelpunten per duel om de oren waar dat vorig seizoen nog 1,9 tegendoelpunten per duel was. Het grote verschil in aantal tegendoelpunten wordt vooral veroorzaakt doordat tegenstanders veel meer schoten moeten lossen om daadwerkelijk te kunnen scoren bij Heracles doelman Bram Castro. Vorig jaar scoorden tegenstanders bij Heracles gemiddeld met één van hun acht schoten. Dit jaar hebben tegenstanders van Heracles maar liefst veertien schoten nodig om te scoren.
Nu we de twee positieve uitschieters geanalyseerd hebben, bekijken we twee negatieve uitschieters van de eerste seizoenshelft: FC Twente en SC Heerenveen.
Niet alleen FC Twente, maar ook teams als SC Heerenveen, AZ, PSV en Cambuur presteren zeer ‘zwak’ als we de resultaten met vorig seizoen vergelijken.
De Twentenaren haalden in de eerste zeventien wedstrijden twaalf punten minder dan vorig seizoen in precies dezelfde wedstrijden. De reden dat FC Twente dit seizoen zoveel minder punten haalt is duidelijk zichtbaar als we kijken naar de statistieken van de eerste seizoenshelft in vergelijking met vorig seizoen. De hieronder getoonde tabel met gemiddelde waardes per wedstrijd laat zien dat FC Twente dit seizoen minder scoort in vergelijking met vorig seizoen. Bovendien schieten de Tukkers ook minder vaak on target en hebben ze dit seizoen veel meer schoten en gecreëerde kansen nodig om een doelpunt te maken dan vorig seizoen. Ook verdedigend staat het bij FC Twente niet goed. De ploeg van trainer René Hake krijgt dit seizoen aanzienlijk meer doelpunten en schoten tegen in vergelijking met vorig seizoen.
In tegenstelling tot FC Twente zijn de verschillen (behalve de elf punten minder) tussen het huidige en vorige seizoen bij SC Heerenveen minder zichtbaar. Het aparte is namelijk dat het aantal schoten voor, schoten tegen, gecreëerde kansen en efficiëntie van het team van trainer Foppe de Haan dit seizoen min of meer gelijk is in vergelijking met vorig seizoen. Het enige grote verschil tussen dit en vorig seizoen is het aantal doelpunten tegen. Waar SC Heerenveen vorig seizoen 1,4 doelpunten tegen kreeg per wedstrijd ligt het gemiddelde na de eerste seizoenshelft op 1,9 tegendoelpunten per wedstrijd. Aangezien het aantal schoten tegen dit seizoen min of meer gelijk is gebleven, betekent het dat ploegen dit seizoen in hun wedstrijden tegen SC Heerenveen of efficiënter omgaan met hun kansen in vergelijking met vorig seizoen of de kwaliteit van de kansen tegen is enorm gestegen.
Niet alleen FC Twente en SC Heerenveen presteren slechter dan vorig seizoen, ook AZ, PSV en SC Cambuur presteren aanzienlijk minder dan zij vorig seizoen deden. Netzoals de Twentenaren haalden ook de Alkmaarders in de eerste seizoenshelft elf punten minder dan zij vorig seizoen haalden. Dit verschil in punten tussen de twee seizoenen moet echter wel genuanceerd worden, want AZ steeg vorig seizoen boven zichzelf uit met 62 punten uit 34 wedstrijden. Hetzelfde geldt voor PSV. De Eindhovenaren haalden in de eerste seizoenshelft tien punten minder dan vorig seizoen toen zij met grote overmacht de titel pakten. Ondanks dit grote verschil in punten met vorig seizoen is de equipe van Phillip Cocu dit seizoen nog volop in de race voor de landstitel en staat het slechts drie punten achter koploper Ajax.
Ook SC Cambuur presteerde vorig seizoen in de Eredivisie bijzonder goed met 41 punten. Om die reden is het ook niet verrassend dat zij dit seizoen slechter presteren dan vorig seizoen. Ondanks dat De Geelblauwen dit seizoen tien punten minder haalden dan vorig seizoen zijn ze nog volop in de race om nacompetitie te ontlopen.
De tijd zal het leren of clubs de positieve lijn van de eerste seizoenshelft kunnen doortrekken dan wel de negatieve lijn kunnen doorbreken. Laat de tweede seizoenshelft maar komen!
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel