Na een goede eerste seizoenshelft groeide de laatste maand de onzekerheid over het aanblijven van Sam Larsson bij Heerenveen. Begin december liet de Zweed weten wel oren te hebben naar een vertrek. Tussen kerst en oud en nieuw kwam Larsson hier op terug en hij zette zijn transferambities tot de zomer in de ijskast. Toch is een overgang niet volledig uit te sluiten, want door zijn prestaties is Larsson een interessante optie voor veel clubs.
In de zomer van 2014 trok Samba Sam van IFK Göteborg naar sc Heerenveen. Ter compensatie betaalden de Friezen 1,5 miljoen euro. In zijn eerste seizoen was Larsson direct betrokken bij dertien doelpunten – acht goals, vijf assists. Larsson viel met name op door zijn dribbels (2,6 per 90 minuten) en het creëren van kansen voor medespelers (2,3 per 90 minuten). Door zijn goede spel kwam Larsson in onze zoektocht naar de opvolger van Memphis Depay bij PSV naar voren als een potentieel doelwit. Ook in 2015/2016 imponeerde Larsson.
Sam Larsson, Heerenveen 15-16. Big fan of this kid – just waiting for a bigger move now. pic.twitter.com/qybEoSOnls
— Ted Knutson (@mixedknuts) September 13, 2016
Zoals ook blijkt uit de radar van Ted Knutson ging de dribbelaar vrolijk verder met het in stelling brengen van zijn teamgenoten. Larsson creëerde zo’n 2,5 kansen per volledige wedstrijd voor zijn medespelers. Aan het eind van het Eredivisie-seizoen noteerde Larsson acht assists achter zijn naam.
Waar Larsson in het seizoen 2014/2015 uit ongeveer een kwart van zijn schoten scoorde, was zijn efficiëntie in 2015/2016 – zoals verwacht – een stuk minder. In 34 competitiewedstrijden kwam Sam Larsson tot zes doelpunten, wat ongeveer gelijk is aan zijn Expected Goals van 5,5. Zijn twee seizoenen in Friese dienst leidden afgelopen zomer tot vermeende belangstelling van PSV. Ook Sassuolo was uit op de handtekening van de Zweed. Een transfer bleef echter uit, omdat de Italianen niet aan de vraagprijs van Heerenveen wilden voldoen.
Seizoen 2016/2017
Zodoende speelt Larsson nog steeds in het tenue van sc Heerenveen. Dit seizoen is de buitenspeler met zeven goals en vijf assists het vaakst van alle Heerenveen-spelers direct betrokken bij een doelpunt. In vergelijking met voorgaande seizoenen is vooral zijn scoringsdrift toegenomen. In 2014/2015 en 2015/2016 schoot Sam Larsson respectievelijk 1,8 en 2,1 keer per 90 minuten. In de huidige Eredivisie-campagne lost hij gemiddeld 3,0 schoten per 90 minuten.
Deze drie schoten per 90 minuten zijn niet buitengewoon goed, maar ook niet onaardig. Spelers met meer schoten zijn voornamelijk spitsen. Met een conversiepercentage van achttien procent lijkt Larsson het maximale uit zijn doelpogingen te halen. Een gemiddelde van tien tot twaalf procent is immers normaal. Op basis van de kwaliteit van Larsson’s schoten – Larsson schiet erg veel van afstand – mag men zelfs verwachten dat slechts 5 procent erin gaat. Dit is terug te zien in de Expected Goals van Larsson. De Zweed zijn Expected Goals bedragen in de eerste seizoenshelft 1,75. Larsson maakte echter al zeven doelpunten. Hierdoor is het aannemelijk dat het rendement op zijn schoten afneemt in de tweede seizoenshelft.
Dat Samba Sam graag van afstand schiet, laat de Goal Attempts Chart goed zien. Het grootste deel van zijn doelpogingen (de donkerrode vlekken) onderneemt de Zweed op de rand van de ‘zestien’ of in de linker halfspace. Vanuit deze positie op het veld is het moeilijk om tot scoren te komen. De kans op een goal is over het algemeen groter, wanneer je een schot waagt binnen het strafschopgebied. Bijna driekwart van Larsson’s schoten zijn van buiten het strafschopgebied.
Larsson blinkt voornamelijk uit in het creëren van kansen. Van alle spelers in de Eredivisie creëert dit seizoen alleen Hakim Ziyech nog meer kansen dan Sam Larsson. Als aanvaller komt Larsson erg vaak aan de bal. Slechts twee aanvallende middenvelders gaven meer passes dan hij. Ook passeert de Zweed erg makkelijk zijn mannetje – dit leverde hem ook de bijnaam Samba Sam op -, waardoor hij vaak in gevaarlijke posities komt. De kansen die Larsson creëert ontstaan voornamelijk in de linker en rechter halfspace. (donkerblauwe vlekken in de Goal Attempts Chart). Midden voor het doel is het vaak druk en daardoor is het moeilijk om vanuit daar door de defensie heen te komen, terwijl op de flanken een speler ver van het doel voetbalt. Binnen de halfspaces heeft een speler overzicht en komt hij gevaarlijk dicht in de buurt van het vijandelijk doel.
In het volgende fragment laat Larsson zijn kwaliteiten zien:
De aanvallende aanwezigheid van Larsson komt goed tot uiting in zijn schotcontributie. De schotcontributie laat zien hoe vaak een speler direct betrokken is bij een doelpoging van zijn team.
Dit Eredivisie-seizoen is Hakim Ziyech het meest betrokken bij een doelpoging. De Ajacied creëert de meeste kansen van alle Eredivise-spelers en beproeft regelmatig zelf zijn geluk. Larsson heeft tot nu toe een schotcontributie per 90 minuten van 6,1. Dat is uitzonderlijk hoog. De voorgaande drie seizoenen is het zestien keer voorgekomen dat een speler bij gemiddeld zes of meer schoten direct betrokken was per 90 minuten. Dat de Zweed zich in deze metric boven de spitsen van de traditionele top drie positioneert, zet zijn prestaties extra kracht bij.
Al voor het derde seizoen op rij etaleert Larsson zijn handelsmerk in de Eredivisie. De rappe vleugelaanvaller dribbelt erop los en brengt zijn teamgenoten vaak in stelling. Vanaf het huidige seizoen beproeft Larsson ook vaak zijn eigen succes. Hoewel zijn doelpogingen vaak van grote afstand zijn, is Larsson hierdoor een completere buitenspeler geworden. Samba Sam is met recht een uitzonderlijke aanvaller. In de zomer vroeg sc Heerenveen naar verluidt 7,5 miljoen euro voor de Larsson. Het is niet ondenkbaar dat een club dat bedrag deze maand nog neertelt voor de vleugelflitser.
Noot: gebruikte data in dit artikel is afkomstig van Opta.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel