Stefano Denswil wist het zeker: Castaignos zou tijdens FC Twente-Ajax niet scoren. Hopelijk zal Denswil volgende keer iets voorzichtiger zijn met het uiten van dit soort oorlogstaal. De uitspraak van de jonge centrumverdediger sluit echter wel degelijk aan bij de twijfels omtrent de prestaties en capaciteiten van de Kaapverdiaanse Schiedammer. Zo zou hij onder meer te traag zijn. Maar zou hij net zo traag zijn als Willem van Hanegem in zijn beste dagen?
In dit stuk zal ik nagaan of de twijfels over Castaignos te staven zijn. Persoon X kan het natuurlijk meer zien zitten in een speler dan Persoon Y, een ander kader van ‘de top halen’ hanteren etcetera. De vraag is of dit overeenkomt met de beschikbare objectieve gegevens. In dit stuk diep ik twee factoren uit om Castaignos te plaatsen in het spectrum der Nederlandse centrumspitsen. Eerst zet ik zijn prestaties af tegen die van zijn leeftijdsgenoten. Vervolgens bekijk ik hoe deze prestaties zich verhouden tot de prestaties van onze vaderlandse topspitsen in het verleden.
Castaignos versus Leeftijdsgenoten
Bij het vergelijken van Castaignos met zijn leeftijdgenoten neem ik alle Nederlandse centrumspitsen mee die drie jaar vóór of drie jaar ná Castaignos geboren zijn, en reeds gedebuteerd zijn in de Eredivisie,. Hierbij kijk ik naar het aantal wedstrijden & goals op het hoogste niveau en het aantal interlands van desbetreffende speler op de leeftijd die Castaignos nu heeft (21 jaar en 24 dagen).
Vergeleken met zijn leeftijdsgenoten is Castaignos een topper. Hij speelde de meeste wedstrijden en maakte de meeste goals. Hij was niet alleen in absolute zin de beste. Hij behaalde tevens het beste doelgemiddelde. Daarbij moet worden aangemerkt worden dat Luuk de Jong op 21 jarige leeftijd ‘verder’ was dan Castaignos. Niet qua doelpunten en wedstrijden, maar zijn debuut in Oranje is een duidelijk signaal dat hij destijds op een hoger niveau speelde dan Castaignos nu. In de zomer van 2012 werd het verschil nog groter toen Luuk de Jong voor 13 miljoen overstapte naar Bundesliga subtopper Borussia Mönchengladbach. In diezelfde zomer deed Castaignos juist een stapje terug, hij vertrok van Internazionale naar FC Twente.
Bijna anderhalf jaar later ziet de wereld er weer anders uit. Zonder daarbij te willen beweren dat Luuk de Jong minder talent bezit dan Castaignos, is het een understatement om te beweren dat Castaignos terrein terug aan het winnen is. De Jong is bij de ´veulens´ al een jaar vaste bankzitter en (daardoor) uit beeld bij Oranje, Castaignos daarentegen is onbetwist aanvalsleider van FC Twente én Jong Oranje. Van alle andere centrumspitsen in deze leeftijdscategorie is Jurgen Locadia de enige die zich kan meten met de al wat de oudere De Jong en Castaignos. Godzijdank kunnen Van Persie, Lens, Van Wolfswinkel ook nog even mee, want de aanwas van onderen op de spitspositie is wel erg mager blijkt uit tabel 1.
Castaignos versus nationale toppers
Dat een speler een topper is in zijn eigen (jeugd)generatie wil nog niet per se betekenen dat hij een prachtcarrière krijgt. Daarvoor is een vergelijking met het verleden veel waardevoller dan een vergelijking met leeftijdsgenoten. Het resultaat daarvan is tabel 2. In deze tabel zijn meegenomen: iedere Nederlandse centrumspits die sinds 1995 in Oranje speelde, en alle spitsen die sindsdien voor Jong Oranje speelden. Gekeken is naar het aantal wedstrijden & goals op het hoogste niveau en interlands van desbetreffende speler op de leeftijd die Castaignos nu heeft (21 jaar en 24 dagen).
Bij de interpretatie van tabel 2 is een stuk meer nuance noodzakelijk dan bij tabel 1. Een rigide interpretatie zou zijn dat Castaignos verder komt dan Pierre van Hooijdonk en Ruud van Nistelrooy, wat geen voor de hand liggende conclusie zou zijn. Het niveau van deze klassieke laatbloeiers ligt nog ver weg. Toch weet de Twente-spits zich te nestelen tussen mooie namen. De top vier van tabel 2 steekt ver boven de rest uit. Patrick Kluivert bijvoorbeeld was op 21 jarige leeftijd al een wereldster. Hij had al een winnende treffer in een Champions League finale achter zijn naam. De cijfers spreken daarbij verder voor zich.
Achter deze top vier is Castaignos ´best of the rest´, voor onder andere Bruggink, Huntelaar, Makaay, Vennegoor of Hesselink, Kuyt, Lens, Bergkamp en Van Wolfswinkel. Zonder uitzondering internationals. Kijkend naar tabel 2 ben ik derhalve van mening dat de kans groot is dat FC Twente niet het plafond is van Luc Castaignos en dat hij nog een mooie voetbalcarrière tegemoet kan gaan. Wat bij tabel 2 tevens dient aangemerkt te worden is dat de lange tijdsspanne die deze tabel beslaat logischerwijs inhoudt dat geleverde prestaties niet altijd op hetzelfde niveau plaatsvonden.
Conclusie
Uiteraard verzekeren de prestaties van Castaignos geenszins dat hij een carrière gaat krijgen zoals de mannen waartussen hij zich nestelt in tabel 2. Een korte blik naar de naam Collins John is daarvoor voldoende. Wel denk ik dat de kritieken op Castaignos overtrokken zijn. Op basis van objectieve gegevens hoort Castaignos in de categorie bovengemiddeld talent. Uit tabel 1 bleek immers dat hij op een enkeling na zijn leeftijdsgenoten ver vooruit is.
De speler in kwestie is een net 21-jarige jongeman die tot op heden in zijn carriere betere cijfers kan voorleggen dan bijvoorbeeld Roy Makaay, Dirk Kuyt, Jan Vennegoor of Hesselink of Ricky van Wolfswinkel op dat moment konden. Het rijtje Van Basten, Kieft, Kluivert en enkele andere laatbloeiers lijkt buiten bereik. Maar dat zal alleen de toekomst kunnen uitwijzen. Na afgelopen zaterdag weten we nu dat Castaignos ook in belangrijke wedstrijden kan scoren. Hij liet echter ook na om de wedstrijd voor rust in het slot te gooien…..
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsHeb je ook een specificatie van het aantal behaalde doelpunten?
Persoonlijk kan ik me niet herinneren dat hij er 34 heeft gemaakt.
Bvd
@Forza Twente
15 doelpunten voor Feyenoord (2010/11)
1 doelpunt voor Inter (2011/12)
14 doelpunten voor FC Twente (2012/13)
5 doelpunten voor FC Twente (2013/14)
Mooie cijfers opzich! Echter wil ik wel een vraagteken plaatsen.
Heden ten dage wordt alles gemeten ook het aantal doelpogingen die men nodig heeft tot scoren. Dit was vroeger in mindere mate het geval. Nu zou ik eigenlijk wel benieuwd zijn naar het percentage raak geschoten kansen, en deze ook invergelijking met een schaal hoe groot de kans was. (castaingos heeft toch best een paar 5* kansen om zeep geholpen (er van uitgaande dat 5* het beste is en 1* het slechtse)
Castaignos heeft 42 keer geschoten dit seizoen, en daar 5 keer uit gescoord volgens mij, dus dan maakt hij ongeveer 12% van zijn kansen af. Vergelijk je dat met Europese topschutters, dan is dat best slecht (zie hier -> http://www.tussendelinies.nl/moet-schieten-anders-kun-scoren). Vergelijk je dat met Marnix Kolder, dan is dat ook vrij slecht. Die heeft namelijk 28 keer geschoten dit seizoen, en even vaak gescoord…
Daarom. Leuk verhaal wat hier boven staat maar rendement is nog niet erg hoog. En denk zeker niet in vergelijking met de topschutters van het rijtje.
Nou ben ik ook niet een ecte castaignos liefhebber maar vind wel geweldig hoeveel werk die verzet en inzet hij heeft.