Dat het voetbal van Ajax dit seizoen niet sprankelend was, staat vast. Het kan de Amsterdammers echter gestolen worden, want zij werden voor de vierde keer op rij kampioen van Nederland. Dat kwam niet door de vele treffers (69) die de ploeg maakte, maar wel door de vele clean sheets die werden behaald: 15. Want waar staat de kampioen van Nederland centraal voor in de 21ste eeuw? De vele doelpunten, of juist de vele clean sheets? We zochten het uit.
In het onderzoek zijn de laatste 15 seizoenen meegenomen. Tijdens deze periode werden in totaal vier verschillende clubs landskampioen: PSV (7x), Ajax (6x), AZ Alkmaar en FC Twente (beide 1x). De beste kampioen in deze seizoenen was PSV in het seizoen 2004/05. De Eindhovenaren behaalden in dit seizoen liefst 87 punten en hielden 23 keer ‘de nul’. Een aantal clean sheets dat nooit meer overtroffen werd door een andere ploeg. Opvallend gegeven was dat PSV in dat seizoen niet de meest productieve club van het seizoen was; dat was namelijk Feyenoord met 90 doelpunten voor. De Rotterdammers hielden echter maar in 11 wedstrijden hun doel schoon en eindigden als vierde, nog achter AZ Alkmaar en Ajax.
In de onderstaande tabel zijn alle landskampioenen vanaf het seizoen 1999/00 meegenomen. CS staat in deze tabel voor Clean Sheets en FTS voor Failed to Score: een wedstrijd waarin de club zelf vergat om een doelpunt te maken. PPG staat tot slot voor Points per Game, oftewel het aantal punten gedeeld door het aantal gespeelde duels.
Zoals te zien is in bovenstaande tabel houdt de landskampioen jaar in, jaar uit ten minste 12 keer het doel schoon in één seizoen. Het is dan ook een logisch gevolg dat Ajax zich weer tot de beste club van Nederland kroonde, aangezien geen enkele andere club aan de 12 clean sheets kwam; Feyenoord was de op één na beste, maar bleef tegelijkertijd steken op een aantal van slechts 10. Dat NEC Nijmegen naar de Jupiler League afdaalde was slechts een kwestie van tijd. De Nijmegenaren hielden in niet één van de 34 competitieduels gedurende dit seizoen ‘de nul’. Een prestatie die alleen RBC Roosendaal in het seizoen 2000/01 op de mat wist te leggen; ook zij degradeerden destijds naar de Eerste Divisie.
Mister Clean Sheet ook kampioen?
Clubs wordt vaak verweten te veel geld uit te geven aan dure spitsen in plaats van aan sterkhouders in de defensie. Of dat terechte kritieke is valt alleen te zeggen na onderzoek. Wordt een club kampioen op basis van de vele doelpunten voor, of juist door de weinige goals tegen en dus door middel van clean sheets. Per seizoen stippelden we de meest productieve club uit samen met Mister Clean Sheet. Het resultaat zetten we in een tabel.
In bovenstaande tabel zijn de laatste 15 clubs opgenomen die het vaakst hun doel schoonhielden in één seizoen. Opvallend is de reeks van PSV tussen 2002 en 2008. De Eindhovenaren werden destijds in liefst 6 opeenvolgende seizoenen de ploeg met de meeste clean sheets op naam. Het leverde de club 5 landstitels op. AZ Alkmaar in 2011/12 en SC Heerenveen in 2001/02 zullen zich nog wel even achter de oren hebben gekrabd. Zij behaalden wel de meeste clean sheets, maar stonden aan het einde van het seizoen niet eens in de top-3 van de Eredivisie. Grootste conclusie van de bovenstaande nummers is dat de kampioen van de Eredivisie in de afgelopen 15 seizoenen in 10 gevallen ook de ploeg was met de meeste clean sheets. Maar hoe zit het dan met de meest productieve club van het seizoen? Grijpen zij altijd naast de hoofdprijs?
Enkel Ajax (2011/12) en PSV (1999/00) werden in de afgelopen 15 jaar Eredivisie kampioen in een seizoen waarin zij het vaakst van alle clubs scoorden. In de overige 13 seizoenen leverde veel doelpunten helemaal niets op. Saillant detail is dat Ajax in het seizoen 2009/10 zowel de meeste goals maakte als clean sheets behaalde en alsnog geen kampioen werd. FC Twente zat de Amsterdammers destijds dwars door liefst 86 punten te behalen.
Conclusie
De focus leggen op een goede verdediging lijkt dus de basis van titels te zijn. Niet voor niets dat Ronald Koeman spijt had dat hij pas laat begon met zijn 5-3-2-systeem. Daarmee incasseerden de Rotterdammers namelijk nauwelijks goals.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsGoed stuk! Dat is niet niks, 10x een kampioen met de meeste clean sheets en slechts 2x met de meeste goals. Wel zou ik het denk ik relevanter vinden als je aantal tegengoals zou gebruiken als maatstaf in plaats van aantal clean sheets. Gechargeerd gezegd: liever vier wedstrijd één goal tegen dan tweemaal nul en tweemaal vijf. In het boek ‘Corners moet je kort nemen’ doen ze een onderzoek met veel meer data. Daar is de conclusie dat in 51% van de gevallen het team met de meeste goals voor kampioen wordt, tegen 46% het team met de minste goals tegen. Dat geeft een ander beeld. Maar mooi stuk, leuk om te lezen.
Marco, bedankt voor je reactie. Ik denk dat je zeker een punt hebt en sluit me bij je mening aan. Punt was meer dat ik de clean sheets per seizoen wilde aantonen in plaats van de minste tegengoals. Ik heb nu wellicht de fout gemaakt dat een clean sheet garant staat voor weinig tegentreffers wat helemaal niet zo hoeft te zijn. PSV en FC Twente behaalden in het verleden een recordaantal van 23 keer ‘de nul’ in één Eredivisieseizoen, maar als zij in de overige 11 duels gemiddeld 3 goals incasseerden was er wellicht een team geweest met minder goals tegen. Iets om rekening mee te houden voor de volgende keer.