Het Avondje NAC is in Breda al decennia lang een fenomeen. Columnist en Bredanaar Sjoerd Mossou vernoemde er zelfs een boek naar en omschreef het Avondje NAC als ‘een buitengewone mix van voetbal, bier, uitgaan en kunstlicht. Een uniek fenomeen in Nederland.’ In Den Haag kennen ze het Haags Kwartiertje. Als het laatste kwartier van de wedstrijd aanbreekt proberen de Haagse supporters hun ploeg nog eenmaal aan te sporen alles te geven. Niet zelden geven spelers aan dat enthousiasme van het publiek overslaat op het team, maar zorgt de extase van supporters ook daadwerkelijk voor extra punten of doelpunten? Of staan het Avondje NAC en Haags Kwartiertje garant voor niets meer dan een sfeervolle periode?
Voor dit artikel zijn de statistieken van de afgelopen vijf jaar en het huidige seizoen gebruikt. De statistieken betreffen thuisduels en zijn verkregen via Soccerway, Soccerstats en Transfermarkt.
Avondje NAC
Per seizoen vinden tien tot twaalf Avondjes NAC plaats, dat wil zeggen een thuiswedstrijd op vrijdag- of zaterdagavond. Ondanks een matige seizoensstart pakt NAC dit seizoen, vooralsnog, thuis gemiddeld meer punten dan de vijf afgelopen jaren. Vorig seizoen en tijdens seizoen 2008/2009 haalde de club gemiddeld het minst aantal punten per thuiswedstrijd. NAC Breda eindigde die seizoen respectievelijk 13e en 8e. In 2008/2009 scoorde de ploeg ook nog eens heel weinig in thuiswedstrijden, namelijk 1,24 goals per thuiswedstrijd. De Bredanaars draaien ook qua goals een prima seizoen, de supporters in Breda zien hun ploeg gemiddeld twee keer per wedstrijd scoren.
Dat NAC tijdens het seizoen 2008/2009 thuis zo weinig punten pakte en scoorde, komt vooral door de wedstrijden op zondag. Buiten het Avondje NAC pakte de Parel van het Zuiden dat seizoen geen enkel punt en scoorde het slechts twee keer. De vrijdag- en zaterdagwedstrijden bezorgde de ploeg dat seizoen daarentegen gemiddeld 2,18 punten per duel. Een aanzienlijk aantal, dat in de jaren daarna nooit meer geëvenaard is. Opvallend en heuglijk voor de fans is dat NAC bijna twee keer zo vaak (60 keer) op vrijdag- of zaterdagavond speelt als op een doordeweekse dag of op zondag (34 keer).
Vorig seizoen presteerde NAC ‘s avonds zo dramatisch dat gemiddeld maar 0,92 punt per wedstrijd behaald werd. De ploeg scoorde toen in de overige thuisduels echter gemiddeld drie keer per wedstrijd en behaalde 2,6 punten per duel. In de vorige zestig fameuze Avondjes NAC scoorde de thuisclub 95 keer. Dat komt neer op 1,58 doelpunt per wedstrijd. In de overige thuiswedstrijden werd iets minder gescoord (1,44 doelpunt per duel), maar werden wel beduidend minder (gemiddeld 1,39) punten gehaald dan tijdens de Avondjes NAC (1,73).
De statistieken kunnen per jaar enorm verschillen. Zo haalde NAC in seizoen 2008/2009 geen enkel punt in overige thuiswedstrijden en pakten ze vorig seizoen gemiddeld 2,6 punten per duel in die categorie. Om incidentele uitschieters te voorkomen en de cijfers actueel te houden, zijn de totaalscores over vijf jaar het meest betrouwbaar.
Tijdens het Avondje NAC wordt 0,35 punt per wedstrijd meer behaald dan tijdens de overige thuiswedstrijden. Ook wordt er tijdens de sfeervolle avondwedstrijden (gemiddeld 1,58 goals) iets meer gescoord dan tijdens de andere potjes (1,44).
Haags Kwartiertje
Het Haags Kwartiertje, ofwel het sfeervolle laatste kwartier van een thuiswedstrijd van ADO Den Haag, vindt elke thuiswedstrijd plaats. De Hagenezen behaalden de afgelopen 5,5 jaar (dit seizoen incluis) in eigen huis gemiddeld 1,32 punten per wedstrijd. In 2009/2010 draaide ADO geen best seizoen, de Eredivisieclub handhaafde zich op het nippertje, maar pakte in het eigen stadion maar 0,88 punten per wedstrijd. Doelpunten werden er ook niet veel gemaakt in Den Haag, slechts 1,24 per wedstrijd. Hoe anders was dat een jaar later. De ploeg eindigde zevende onder leiding van John van den Brom en pakte gemiddeld bijna twee punten per thuisduel.
Uit onderstaande tabel blijkt dat ADO in het laatste kwartier van een thuiswedstrijd bijna twee keer zoveel punten verspeeld (28) als pakt (15). Dat is deels te verklaren doordat ADO meestal tegen betere ploegen speelt en dus over het algemeen meer tegendoelpunten te verduren krijgt, dan het zelf scoort. Vooral gedurende seizoen 2008/2009 waren de verhoudingen erg groot. ADO wist dat seizoen geen enkel punt te pakken in de slotfase van een wedstrijd, terwijl ze wel negen punten verspeelden in die periode.
Om een betrouwbaar beeld te krijgen van het aandeel doelpunten en gepakte punten tijdens het Haags Kwartiertje, zijn die cijfers afgezet tegen de totaalproductie en het totaal aantal punten van de ploeg.
In het lopende seizoen maakt ADO gemiddeld 0,33 doelpunten per wedstrijd in het laatste kwartier. Dat is exact evenveel als het gemiddelde van de afgelopen vijfenhalf jaar. In het succesvolle seizoen 2010/2011 maakte ADO meer dan eens per twee thuiswedstrijden een doelpunt in de slotfase. Gemiddeld scoren de geelgroenen 0,25 maal per kwartier per wedstrijd. Gedurende het Haags Kwartiertje is dat gemiddelde de afgelopen jaren bijna elk jaar hoger geweest dan de norm.
In seizoen 2010/2011 scoorde ADO meer dan ze normaal doen en dus zouden de verhoudingen van het aantal doelpunten per wedstrijd in het laatste kwartier vertekenend kunnen zijn. Procentueel gezien doet de ploeg het dat jaar echter ook heel goed. Precies 25% van de doelpunten die ADO maakte op eigen terrein, viel dat seizoen in het laatste kwartier. Dat deden de Hagenezen alleen vorig seizoen beter, toen 28% (7) van de 18 gemaakte doelpunten tijdens het Haags Kwartiertje viel.
In vijf jaar heeft ADO twee maal geen enkel punt gepakt in het Haags Kwartiertje. Eenmaal pakte het maar liefst 20% van de in thuisduel behaalde punten in het laatste kwartier van de wedstrijd, dat wil zeggen dat de winnende of gelijkmakende goal later dan de 75e minuut viel.
Hoe verhouden de prestaties van ADO zich in verhouding met de rest van de Eredivisieclubs? De Hagenezen scoren per wedstrijd minder in het laatste kwartier (gemiddeld 0,33 goals per thuisduel) dan de andere Eredivisieclubs (0,45). ADO maakt doorgaans minder doelpunten dan de gemiddelde Eredivisieclub, dus is de verhouding tot het percentage goals betrouwbaarder. De Eredivisieploegen scoren gemiddeld 23,9% van hun totaalproductie in het laatste kwartier. Bij ADO is dat 22,5%. Dat is dus iets onder het gemiddelde.
Conclusie
Uit onderzoek naar statistieken van de laatste vijfenhalf jaar blijkt dat het Avondje NAC (1,73 punten per wedstrijd) tegenwoordig gemiddeld meer punten teweeg brengt dan tijdens een andere thuiswedstrijd (1,38). Ook genieten ze in Breda tijdens het Avondje NAC van meer doelpunten dan tijdens andere thuiswedstrijden. Respectievelijk 1,58 om 1,44 goals per duel. De ploeg is goed op weg dit seizoen een mooi gemiddeld aantal goals en punten per thuisduel en per Avondje NAC neer te zetten. Omdat blijkt dat tijdens het Avondje NAC meer punten worden gepakt en meer doelpunten worden gemaakt, heeft de steun van het publiek duidelijk een positieve invloed op het elftal.
ADO scoort gemiddeld 0,25 keer per kwartier per thuisduel, maar tijdens het Haags Kwartiertje 0,33 keer per duel. Tijdens het Haags Kwartiertje wordt dus bovengemiddeld veel gescoord. Qua punten pakken in het laatste kwartier is ADO erg inconsequent. Vier maal kan ADO prima cijfers overleggen (20, 18.2, 16.7 en nog eens 18.2 procent van de punten gepakt in het laatste kwartier), twee seizoenen pakte de ploeg geen enkel punt tijdens het Haags Kwartiertje. ADO scoort in het laatste kwartier procentueel gezien iets minder dan de gemiddelde Eredivisieploeg en dus zorgt het Haagse Kwartiertje niet voor meer vleugels dan een doorsnee laatste kwartier van een wedstrijd. Bovendien verspeelde de ploeg de afgelopen jaren bijna twee keer zoveel in het Haags Kwartiertje dan het punten pakte in dat tijdsbestek.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel