Met 21 punten uit acht wedstrijden en een tweede plaats, kan Vitesse spreken van een goede start van het seizoen. Bovendien is dit seizoen al vier maal de nul gehouden.

Het elftal van de Duitse trainer Thomas Letsch komt in een 5-3-2 formatie verrassend goed voor de dag.

Waar liggen de sterktes en zwaktes van dit elftal? En kunnen zij hiermee een gooi doen naar een plek in de top drie van de Eredivisie?

Creativiteit tussen de linies

De Eredivisie begon voor Vitesse met een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. In deze eerste wedstrijd waren meteen de eerste aanvallende patronen zichtbaar. Hierbij was een belangrijke rol weggelegd voor de als libero spelende Bazoer, controleur Bruns, aanvallende middenvelders Bero en Tannane en spitsen Openda en Darfalou. In de wedstrijd tegen RKC was te zien dat Vitesse veel gevaar stichtte met het inspelen van de creatieve middenvelders Bero en Tannane, die zich tussen de linies positioneerden. We zullen dit laten zien aan de hand van enkele wedstrijdbeelden.

Vitesse aanval top 1
Foto links: Bazoer durft Bruns, die onder druk wordt gezet, in te spelen. Foto rechts: Bruns heeft rechter wingback Dasa ingespeeld. Tannane komt tussen de linies vrij.
Vitesse aanval top 2
Figuur 3: Na een combinatie met spits Darfalou staat Tannane binnen enkele seconden voor het doel van RKC.

De bovenstaande situaties zijn kenmerkend voor het aanvallende spel van Vitesse. Hierbij is een aantal zaken cruciaal. Allereerst moet Bazoer controleur Bruns onder druk in durven spelen. Bazoer is een speler die graag ballen vooruit speelt. Dit kan komen door het feit dat hij veel als controlerende middenvelder heeft gespeeld in zijn carrière en dit type spelers graag de aanvallers bereiken. Dit zien we terug in zijn wedstrijden als libero.

Nadat Bruns is aangespeeld, speelt hij meteen rechter wingback Dasa in. Wat daarna gebeurt, is het tweede cruciale punt. Om een aanvallende middenvelder in zo’n situatie open te laten draaien, is ruimte en tijd nodig. Deze ruimte en tijd is er, als de verdediging van RKC achteruit loopt en het middenveld blijft staan. Vitesse doet dit door het maken van loopacties in de diepte.

In figuur 2 maakt spits Darfalou een loopactie in de diepte, waardoor Tannane de bal in de gecreëerde ruimte kan ontvangen en open kan draaien. Na een combinatie met Darfalou staat Tannane vrij voor het doel van RKC, echter vergeet hij zichzelf te belonen.

vitesse screenshot
Figuur 4: Bazoer speelt zichzelf onder druk vrij met de bal aan de voet.
Vitesse aanval top 4
Figuur 5: Spits Openda wijst met zijn hand dat hij de bal in de diepte wil ontvangen.
Vitesse aanval top 5
Figuur 6: Door de gecreëerde ruimte weet Tannane ruimte te vinden tussen de linies. Hij ontvangt uiteindelijk de bal, draait open en weet een kans te creëren.

In de bovenstaande situaties zien we dezelfde patronen terug. Bazoer speelt zich vrij, waarna Openda een loopactie in de diepte maakt. Hij ontvangt de bal echter niet. Bazoer kiest namelijk voor het inspelen van Tannane, die zich in de ruimte tussen de verdediging en het middenveld van RKC heeft gepositioneerd.

Vitesse aanval top 6
Figuur 7: Het spel wordt verlegd naar linkercentrale verdediger Rasmussen.
Vitesse aanval top 7
Figuur 8: Bero wordt aangespeeld en draait open.

Bij de 0-1 werd wederom hetzelfde patroon herhaald. Linkercentrale verdediger Rasmussen speelt Bero in, die zich tussen de linies positioneert. Eén aanname is genoeg om open te draaien en spits Darfalou voor het doel van RKC te zetten.

Functies wingbacks

Naast de creativiteit in de as van het veld, beschikt Vitesse ook over voldoende gevaar vanaf de flanken. Wingbacks Wittek en Dasa zijn na zeven wedstrijden bij ongeveer 20% van de doelpunten betrokken. Hoe Vitesse deze wingbacks gebruikt, zien we in de onderstaande figuren.

Vitesse aanval top 8
Figuur 9: Bazoer speelt Huisman in.
Vitesse aanval top 9
Figuur 10: Huisman laat de bal vallen op Touré, die vervolgens Dasa inspeelt.
Vitesse aanval top 10
Figuur 11: Dasa speelt spits Broja in.
Vitesse aanval top 11
Figuur 12: Wittek geeft een voorzet op Openda.

In figuur 9, 10, 11 en 12 is de 2-1 tegen PSV te zien. Hierin komt de toegevoegde waarde van de wingbacks goed naar voren. De aanval begint bij libero Bazoer. PSV probeert in eerste instantie de as dicht te zetten en de wingbacks vrij te laten. Toch weet Bazoer middenvelder Huisman in te spelen, die vrijkomt uit de rug van PSV-er Sangaré. Huisman laat vervolgens de bal vallen en via Touré komt de bal bij Dasa terecht.

Dit is het moment dat PSV fanatiek druk gaat zetten. PSV linksback Max dekt door op Dasa. Dasa handelt echter snel en kiest voor een dieptepass naar spits Broja. In figuur 11 zien we dat hij de bal ontvangt. Doordat aanvallende middenvelder Huisman een loopactie maakt in de ruimte die Max zojuist heeft achtergelaten, durft PSV-verdediger Boscagli niet door te dekken op Broja. Broja draait open en verlegt het spel naar linkerwingback Wittek. Door een lage voorzet op maat kan Openda de 2-1 maken. De wingbacks worden in deze situatie enerzijds gebruikt om de tegenstander te lokken. Het inspelen van een back is immers vaak een moment om als team druk te zetten. Daarnaast worden de wingbacks gebruikt om diepte op de flanken te creëren en voorzetten af te leveren.

Hoofdrolspelers

In de onderstaande NSxG map, die op basis van data het gevaar van non-shot acties inzichtelijk maakt (passes, voorzetten, dribbles, etc), zien we dezelfde hoofdrolspelers terug als op de wedstrijdbeelden.

Vitesse aanval top 12
Figuur 13: NSxG map Vitesse.

In de NSxG map is te zien dat Bazoer in zijn rol als libero veel gevaar sticht. Daarnaast is Tannane voortdurend in de ruimte rondom het zestienmetergebied te vinden. Dit is eveneens vaak het gebied tussen de verdediging en het middenveld van de tegenstander. Tot slot zien we dat de wingbacks veelal op de helft van de tegenstander te vinden zijn om daar aanvallend actief te zijn.

Vitesse aanval top 13
Figuur 14: statistieken Tannane

Als we de individuele statistieken van Tannane bekijken, zien we dat hij het bovengemiddeld goed doet in vergelijking tot andere middenvelders in de Eredivisie. Tannane verhoogt de kans op een doelpunt met 51% per 30 minuten balbezit van Vitesse (categorie NSxG in figuur 14). Daarnaast geeft hij gemiddeld 3,3 key passes per wedstrijd.

De progressive passes (passes die de bal aanzienlijk dichter bij het doel van de tegenstander brengen), deep completions (succesvolle acties diep op de helft van de tegenstander) en carries (dribbels aan de bal) steken eveneens ver boven het gemiddelde uit. Tannane leidt echter wel meer balverlies dan gemiddeld (Errors, dispossessed & turnover provoked), maar dit maakt hij meer dan goed met zijn aanvallende activiteiten.

Vitesse aanval top 14
Figuur 15: statistieken Wittek.

Linkerwingback Wittek heeft zowel enkele goede verdedigende als aanvallende statistieken. Verdedigend presteert hij bovengemiddeld op NSxG prevented  (de mate waarin hij in staat is om het gevaar van de tegenstander onschadelijk te maken met zijn verdedigende acties) en fouls committed. Aanvallend presteert hij goed op dribbles (één tegen één dribbles) en carries. Daarnaast verhoogt hij de kans op een doelpunt van Vitesse met 25% per 30 minuten (NSxG).

Vitesse aanval top 15
Figuur 16: statistieken Bazoer.

De laatste hoofdrolspeler waarvan we de individuele statistieken onder de loep nemen, is Bazoer. Wat meteen opvalt is de rode streep bij ‘Defensive aerials’. Hij wint namelijk maar 25% van zijn luchtduels. Ter vergelijking, zijn collega naast hem, Rasmussen, wint 66,7% van zijn luchtduels. Het lage percentage van Bazoer kan wellicht beïnvloed zijn door het feit dat hij niet zoveel luchtduels speelt.

Zoals in de wedstrijdbeelden te zien is, is Bazoer voetballend zeer sterk als libero. Hij verhoogt de kans op een doelpunt van Vitesse met 29% per 30 minuten. Dit is enorm veel voor een verdediger. Daar tegenover staat uiteraard meer balverlies dan gemiddeld (Errors, dispossessed & turnover provoked).

Defensieve patronen

Na het uitlichten van de aanvallende patronen met bijbehorende statistieken, is het tijd om de andere kant van het voetbal te bekijken, namelijk het verdedigende aspect. Dit doen we wederom aan de hand van enkele wedstrijdbeelden.

Vitesse aanval top 16
Figuur 17: ADO rechtsback Van Ewijk wordt onder druk gezet.
Vitesse aanval top 17
Figuur 18: Van Ewijk kiest voor een pass achterwaarts richting Bijen.
Vitesse aanval top 18
Figuur 19: Bijen speelt spits Arweiler in, die onder flinke druk de bal verliest.

In de bovenstaande figuren 17, 18 & 19 zien we een typische situatie voor de manier van drukzetten van Vitesse. Vitesse wil in eerste instantie de as dichthouden door het hier compact te houden. Hierdoor wordt de tegenstander gedwongen om de vrije spelers op de flanken, vaak de backs, in te spelen.

In figuur 17 zien we zo’n situatie. We zien hier dat ADO rechtsback Van Ewijk de bal heeft. Dit is voor Vitesse het moment om druk te zetten. Tijdens het drukzetten bevindt nagenoeg het gehele elftal van Vitesse zich op de flanken. In figuur 18 zien we dat Van Ewijk kiest voor een pass achterwaarts en hiermee Bijen in de problemen brengt.

Vitesse-spits Openda zet Bijen flink onder druk, waardoor hij vluchtig kiest voor een bal op spits Arweiler. Zowel Bazoer als Tronstad zetten direct druk op de bal, waardoor Arweiler de bal verliest.

Omschakeling van de tegenstander

Vitesse aanval top 19
Figuur 20: Omschakeling Ajax.

Vitesse heeft dit seizoen maar vier tegendoelpunten hoeven incasseren. Dit is het minst van alle Eredivisieclubs. Deze tegendoelpunten kwamen door één voorzet, één corner en twee omschakelmomenten.

Dit laatste lijkt dan ook één van de zwakkere plekken te zijn van Vitesse. In figuur 20 zien we de actie voorafgaand aan de 2-1 van Ajax. We zien een situatie waarmee Ajax-middenvelder Kudus een dribbel start vanaf het middenveld en door zijn snelheid een 3 tegen 3 situatie creëert. Daarnaast is in figuur 20 duidelijk te zien dat, wanneer de wingbacks beide aanvallend staan opgesteld, veel ruimte op de flanken ligt.

Toch heeft Vitesse dit seizoen nog maar negen schoten tegen gehad, waarmee zij het minste aantal schoten van de hele Eredivisie incasseren. Daarnaast zijn zij ook de ploeg die het laagst aantal passes in het eigen zestienmetergebied heeft toegelaten, wat inhoudt dat zij rondom het zestienmetergebied sterk verdedigen.

Top 3 mogelijk?

Nu we gezien hebben wat de aanvallende en verdedigende kwaliteiten zijn en deze verduidelijkt hebben met statistieken, kunnen we concluderen dat Vitesse in de huidige vorm zeker mee kan doen voor een plek in de top van de ranglijst.

Aanvallend creëert Vitesse veel en tot nu toe verdedigend de zaakjes op orde. Met spelers als Bazoer en Tannane in vorm hebben we gezien dat zij PSV kunnen verslaan en voor Ajax ook niet zomaar onder doen. Daarnaast zijn de eerste wedstrijden tegen ploegen uit het rechterrijtje allemaal gewonnen.

Toch valt bij Vitesse in de omschakeling zeker wat te halen. Mede hierdoor heeft Ajax twee keer kunnen scoren. Dit zal in het 5-3-2 systeem van Thomas Letsch een aandachtspunt blijven.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De aanval van Vitesse op de top 3 van de Eredivisie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *