1. Eredivisie

De beste keeper van de Eredivisie

De keepers van de Eredivisie speelden afgelopen weekend weer een opvallende negatieve rol. Piet Velthuizen ging verschrikkelijk in de fout toen hij een bal probeerde weg te schieten, Leonard Nienhuis ging in de fout toen hij een aanvaller van RKC uit wilde kappen en Nick Marsman grabbelde bij een vrije trap van Steven Berghuis. We analyseren alle basisdoelmannen uit de Eredivisie om te kijken wie de beste is.
Te vaak worden keepers afgerekend op tegendoelpunten. Robbin Ruiter van Utrecht kreeg tot dusverre 51 tegendoelpunten te verwerken – gemiddeld 1,9 per wedstrijd. Het aantal tegendoelpunten zegt echter niet per se alles over de prestaties van een keeper. Een doelpunt tegen kan namelijk ook veroorzaakt worden door een blunderende verdediger of een middenvelder die zijn man laat lopen.
Daarom gaan we op zoek naar een andere manier om keepers te beoordelen. Een doelman van een degradatiekandidaat kan immers een topseizoen keepen en punten pakken, maar volgend seizoen in de Jupiler League spelen; de keeper van de kampioen kan fout na fout maken, en in mei toch met de schaal in zijn handen staan.

Tegenhouden

Daarom is het beter om een keeper te beoordelen op het percentage schoten op doel wat hij tegenhoudt. De keeper van pakweg NEC of RKC zal sneller twintig schoten op goal tegen krijgen dan de doelman van Ajax. Als de goalie van NEC achttien schoten weet te keren, heeft hij het uitstekend gedaan. Als de keeper van Ajax maar twee schoten op doel tegen krijgt en hij pakt er daarvan eentje, dan heeft hij niet goed gepresteerd – ondanks dat hij minder ballen uit het netje hoeft te vissen dan de doelman van NEC.

Grafiek 1: percentage doorgelaten ballen per wedstrijd afgezet tegen het gemiddeld aantal tegendoelpunten per wedstrijd.
Grafiek 1: percentage doorgelaten ballen per wedstrijd afgezet tegen het gemiddeld aantal tegendoelpunten per wedstrijd.

Bovenstaande grafiek laat zien welke keepers in de Eredivisie goed presteren. We hebben de basiskeepers van de Eredivisie onderzocht en alleen de volledige wedstrijden die ze keepten meegenomen. Hoe meer de naam van de keeper naar boven staat, hoe meer ballen hij – relatief gezien – doorlaat. Staat de naam van de keeper juist meer naar rechts, dan krijgt hij gemiddeld meer tegendoelpunten tegen. Omdat we al eerder aangaven dat deze statistiek niet heel veel over de kwaliteit van de keeper zegt, is het belangrijker dat de keeper een laag percentage doorgelaten ballen heeft.
Stephan Andersen (Go Ahead) laat relatief gezien de meeste ballen door. Omdat hij nog niet heel lang keeper is van Go Ahead zijn de statistieken van hem niet helemaal betrouwbaar, daarom is ook Eloy Room meegenomen in de grafiek.
Karl-Johan Johnsson en Gino Coutinho pakken ook weinig ballen. Johnsson lijkt dan ook de slechtste keeper van de Eredivisie. Hij speelde bijna alle wedstrijden, krijgt gemiddeld de meeste doelpunten tegen en heeft het hoogste percentage doorgelaten ballen.
Jasper Cillessen steekt er met kop en schouders bovenuit. Hij laat ongeveer één op de acht ballen die op hem afkomt door; bovendien krijgt hij maar 0,37 tegendoelpunten per wedstrijd. De naam van Jan Seda is ook opvallend. Hij pakt driekwart van de schoten die op hem afgevuurd worden, waarmee hij na Cillessen gemiddeld de meeste ballen pakt.
De laatste weken is er veel kritiek op Nick Marsman. Hij zag er bij sommige tegendoelpunten er inderdaad niet goed uit, maar in de periode daarvoor pakte hij een hoop schoten. Maar 26,9 procent van de schoten op zijn doel werden daadwerkelijk een doelpunt.
Verder blijken Erwin Mulder en Jeroen Zoet middelmatige keepers te zijn en doen Robbin Ruiter en Jelle ten Rouwelaar het uitmuntend. Met name Ruiter krijgt heel veel schoten op zijn doel (165), maar keert iets minder dan driekwart. Het is aan hem te danken dat Utrecht niet nog meer doelpunten tegen heeft.
Tabel 1: keepers in de Eredivisie gemeten op percentage doorgelaten ballen en tegendoelpunten per wedstrijd.
Tabel 1: keepers in de Eredivisie gemeten op percentage doorgelaten ballen en tegendoelpunten per wedstrijd.

Perspectief

Dit zet de prestatie van Cillessen in een totaal ander perspectief. Hij krijgt verreweg de minste schoten op doel tegen. Als hij ook nog drie schoten van dertig meter krijgt, is het niet gek dat hij de nul houdt. Dan is het ook logisch dat zijn percentage doorgelaten ballen beduidend lager is dan de rest van de Eredivisiekeepers.

Grafiek 2: het aantal schoten op doel tegen per wedstrijd voor de keepers in de Eredivisie.
Grafiek 2: het aantal schoten op doel tegen per wedstrijd voor de keepers in de Eredivisie.

De prestatie van Andersen is nu minder slecht. Hij heeft weinig wedstrijden gekeept en kreeg daarin maar weinig schoten op doel tegen. Als de schoten die hij tegen kreeg, allemaal van hoge kwaliteit waren (bijvoorbeeld binnen het strafschopgebied), dan is het logisch dat hij slecht uitkomt in Grafiek 1.
En de prestatie van Seda is alleen nog maar knapper. Hij wordt namelijk de hele wedstrijd constant onder vuur genomen, maar toch weet hij enorm veel ballen te keren. Ook Robbin Ruiters prestatie is uitstekend, aangezien hij bijna zeven keer per wedstrijd aan de bak moet.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: De beste keeper van de Eredivisie
  • 20 maart 2014

    Leuk onderzoekje maar in mijn ogen is de uitkomst totaal niet relevant. Er wordt namelijk nergens rekening gehouden met de kwaliteit van de schoten. De schoten van bijv. Depay, die uit alle standen schiet(134schoten – 10goals), zijn naar mijn mening makkelijker te stoppen dan de schoten van bijv. Finnbogason(96schoten – 23goals)…

    Reageer
    • 20 maart 2014

      Hallo Buffeltje,
      Ten eerste bedankt voor het reageren.
      Er is inderdaad geen rekening gehouden met de kwaliteit van de kansen. Ik verwijs er bij de prestatie van Cillessen wel naar (dat het logisch is dat hij goed uitkomt, omdat de kansen kwalitatief misschien niet goed zijn), maar het is heel moeilijk om de kwaliteit van de kansen te onderzoeken. Ik kan wel schotlocaties gaan bekijken, maar een schot van binnen de 16 meter hoeft absoluut niet gevaarlijk te zijn, als het een rollertje is. Dus ik heb de data niet om ook naar de kwaliteit te kijken.
      Toch denk ik dat dit wel degelijk aangeeft hoe sterk een keeper is. Een keeper die weinig doorlaat is immers een goede keeper. De kwaliteit van de kansen zou een nog beter beeld geven, dat ben ik met je eens, maar dit is (voorlopig) nog moeilijk om te onderzoeken.
      Met vriendelijke groet,
      Philip

      Reageer
      • 20 maart 2014

        Hoi Philip,
        Uiteraard snap ik dat het haast onmogelijk is om de kwaliteit van de kansen te onderzoeken, toch ben ik benieuwd hoe dit artikel er dan uit zou hebben gezien.
        Ben je bekend met het begrip Expected Goals(ExpG)? De volgende artikelen zijn sowieso eens leuk om te lezen:
        http://11tegen11.net/2014/02/03/never-judge-a-goal-keeper-by-his-saves/
        http://11tegen11.net/2014/02/10/what-is-expg/
        Met name het eerste artikel staat eigenlijk loodrecht tegenover jouw onderzoek, ik kan moeilijk zeggen wie van jullie gelijk heeft maar ik toch naar het artikel van 11tegen11 en denk dat het niet goed is om een keeper enkel op zijn reddingspercentage te beoordelen.
        Aangezien ik toch positief af wil sluiten: ondanks dat ik er links en rechts nog wel eens wat op aan te merken heb, ga zo door met het plaatsen van artikelen want ik lees ze altijd met veel plezier!
        MvG Buffeltje

        Reageer
        • 21 maart 2014

          Hoi Buffeltje,
          Ik ben bekend met het begrip ExpG. Extreem interessant en 11tegen11 heeft ook gelijk dat je de kwaliteit van de kansen mee moet nemen (percentage schoten gekeerd mét correctie). Voor mij was dit echter te veel en te moeilijk om voor het hele seizoen te onderzoeken. Nogmaals, ik denk dat dit een aardig beeld geeft en als 11tegen11 een onderzoek zou doen naar alle Eredivisiekeepers zou dat wellicht een nog beter beeld geven.
          Bedankt voor je compliment,
          Philip

          Reageer
    • 9 mei 2016

      Hoi,
      Ik weet niet waar je de informatie vandaan haalt dat een schot van Memphis*(!) Makkelijker te houden is dan die van finnbogason. Zo’n uitspraak is namelijk complete onzin die alleen iemand zonder verstand van voetbal zou maken. Je moet namelijk eens kijken naar dat Memphis uit elke onmogelijke situatie toch kan schieten, hij creëerd altijd schotkansen. Wel minstens 2x zo vaak als andere veelscorende spelers. Ze gaan soms wel mis ofzo maar zodra ze tussen de palen en onder de lat zijn is het voor de keeper erg lastig, en een stuk lastiger dan bij een speler als finnbogason, om de bal nog te stoppen.

      Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *