Het vrouwenvoetbal is een van de snelst groeiende sporten in de sportwereld. Tijdens het WK vrouwenvoetbal in 2015 in Canada en de EK in 2017 in eigen land, hebben onze Oranje leeuwinnen geweldig gepresteerd! Beide competities hebben het vrouwenvoetbal in een goed daglicht gezet. In dit artikel kijken we naar wat de vrouwen hebben bereikt in de voetbalwereld en niet alleen als speelsters.

Vrouwen en voetbal

Het verenigingsleven dat we in Nederland kennen is uniek, er wordt veel in groepsverband gesport wat het sociale aspect versterkt. Diversiteit bij sportverenigingen geeft een andere dynamiek in teams dus als de vereniging gemengd is, geeft dit een andere sfeer. Er wordt minder stereotype gedacht, waardoor mannen en vrouwen zich gelijkwaardig voelen. Dit is dus alleen maar positief. Toch staat het vrouwenvoetbal niet op hetzelfde niveau als het mannenvoetbal en dat komt zeker mede door het feit dat de media er veel te weinig over berichten.

In aanloop voor EK’s en WK’s worden er vaak toernooien georganiseerd om het vrouwenvoetbal wat meer in het nieuws te krijgen en de populariteit ervan wat op te krikken. Tijdens deze evenementen wordt getoond hoe leuk vrouwenvoetbal is. Om die reden worden er ook voetbalfestivals georganiseerd. Clubs willen er op deze manier voor zorgen dat er meer vrouwen zich aanmelden bij verenigingen waardoor diversiteit ontstaat. Tijdens deze evenementen worden de Oranje leeuwinnen flink gepromoot met als doel de stadions tijdens EK en WK wedstrijden voller te krijgen.

Vrouwenvoetbal en sportwedden

Door de stijgende populariteit van het vrouwenvoetbal zijn er nu ook mogelijkheden zijn (maar helaas nog niet standaard bij iedere bookmaker) om te wedden op vrouwenvoetbal. Bij een online casino in Nederland is het mogelijk een weddenschap te plaatsen op de wedstrijden van de dames. Weddenschappen op herenwedstrijden zijn echter nog steeds in de meerderheid bij online gokken.

Kansen voor vrouwen in de wereld van de voetbal

Er zijn nog veel plekken in het voetbal landschap die nauwelijks door vrouwen worden bezet. Er zijn bijna geen vrouwelijke scheidsrechters, laat staan trainers. Ook lopen de salarissen van vrouwelijke voetballers niet gelijk met die van de mannen en de sponsoring loopt behoorlijk achter. Er is dus nog veel werk nodig om daar een gelijkheid in te krijgen.

Vrouwen moeten dezelfde kansen en waarden hebben als de mannen in de voetbalwereld, en daarbuiten. Zeker in deze tijd, waar we allemaal zo op onze strepen staan. Vrouwen kunnen prima hun mannetje staan tijdens een voetbalwedstrijd. Dit jaar is het voor de vrouwen de negende keer dat ze meedoen aan een WK en er doen dit jaar 32 vrouwenteams mee, dat is niet niks! En tegenover de 24 teams van 2019, is dat verre van slecht. Het laat duidelijk zien dat het vrouwenvoetbal nog steeds flink in de opmars is!

Tenslotte

We wachten het WK af! Als onze dames hier weer een geweldige prestatie neerzetten, zal de populariteit van het vrouwenvoetbal alleen maar verder toenemen. En hopelijk ook de salarissen want dat verdienen de dames zeker, om op gelijke hoogte te komen met de heren!

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De opkomst van vrouwenvoetbal

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *