Zaterdag 17 oktober won Milan eindelijk weer eens een wedstrijd van rivaal Inter. In een voor de kijker aantrekkelijke wedstrijd, werd het 1-2 in het voordeel van de rood-zwarten.
Milan positioneerde zich zoals verwacht in een 4-2-3-1 systeem. In de basiself was geen plek voor het Italiaanse talent Tonali. In de spits was de 39-jarige Zweed Zlatan Ibrahimovic te vinden. Ondanks zijn leeftijd, liet hij zijn klasse maar weer eens zien. Beide doelpunten van Milan kwamen op zijn naam.
Inter speelde in het vertrouwde 3-5-2 systeem. In de verdediging werd de Nederlander Stefan de Vrij vergezeld door D’Ambrosio en Kolarov.
Druk vooruit
Vanaf minuut één viel op dat beide ploegen niet genoegen namen met een gelijkspel. De wedstrijd werd gekenmerkt door veel één tegen één duels, omdat beide ploegen veel en hoog druk zetten. We zullen het druk zetten van beide teams onder de loep nemen aan de hand van wedstrijdbeelden.
Allereerst kijken we naar de thuisploeg. Inter zet Milan onder druk in de openingsfase. In figuur 1 en 2 zie je dat Martinez en Lukaku stappen door op Kjær en Romagnoli.
Brozovic en Vidal stappen door op de controleurs Bennacer en Kessie. Daarnaast stapt aan de balkant rechtshalf Hakimi door op linksback Hernandez.
De back aan de contrakant wordt vrijgelaten waardoor Inter over een viermansverdediging beschikt tegen drie aanvallers van Milan.
Mocht de rechtsback middels een crosspass de bal ontvangen, stapt Perisic door op de rechtsback, laat Hakimi Hernandez los en zorgt hij voor de viermansverdediging.
Ook Milan durft druk vooruit te geven. Leao, Saelemaekers en Ibrahimovic zetten de drie centrale verdedigers vast. Calhanoglu en Bennacer stappen door op Vidal en Brozovic. Kessie is verantwoordelijk voor Barella, die als meest aanvallend ingestelde middenvelder fungeert.
Daarnaast is in de bovenstaande figuur goed te zien dat linksback Hernandez op de helft van Inter druk geeft op Hakimi.
Het nadeel van het hoog druk zetten is te zien in de bovenstaande figuren. Inter staat bekend om de snelle omschakeling van verdediging naar aanval. Inter weet in deze situatie de balvaste spits Lukaku te bereiken, die vervolgens de bal laat vallen op Barella.
Barella probeert Martinez te bereiken, maar de Deense verdediger Kjaer kan de bal met een kopbal nog net wegwerken. Doordat beide teams hoog druk zetten werd het een open wedstrijd, waarin het balbezit op en neer ging.
De doelpunten
Laten we een blik werpen op de doelpunten…
Voorafgaand aan de 0-1 lijdt Inter balverlies in het zestienmetergebied van Milan. In figuur 6 zien we dat maar liefst acht spelers van Inter op de helft van Milan te vinden zijn. De omschakeling van de middenvelders van Inter gaat niet snel genoeg. Vidal laat Calhanoglu lopen, zoals in figuur 7 te zien is.
Figuur 8 laat zien dat Calhanoglu de bal kan ontvangen en kan draaien, omdat De Vrij één tel te laat is met het doordekken. De pass naar Ibrahimovic wordt gegeven, waarna hij zich laat vallen in het zestienmetergebied en een penalty gegeven wordt. Uit de rebound van de penalty scoort hij de 0-1.
De 0-2 begint wederom bij balverlies van Inter rond het zestienmetergebied van de tegenstander. Milan-rechtsback Calabria onderschept en speelt Saelemaekers in die vervolgens op schitterende wijze wegdraait bij Brozovic.
Via Calhanoglu komt de bal bij Leao, die gemakkelijk voorbij D’Ambrosio dribbelt. Wederom schakelt Vidal niet snel genoeg om, waardoor Calhanoglu zich aanbiedt op de rand van het zestienmetergebied.
Doordat zowel Calhanoglu als Ibrahimovic vrijkomen voor het doel, positioneert Kolarov zich tussen beide spelers. Hierdoor staan ook beide spelers vrij. Een afgemeten voorzet zorgt ervoor dat Ibrahimovic zijn tweede doelpunt van de wedstrijd kan maken.
De 1-2 is een doelpunt dat typerend is voor de speelwijze van Inter. In de voorbeschouwing van deze wedstrijd hebben we gekeken naar de non-shot xG maps van beide partijen.
Hierin viel op dat Inter veel gevaar sticht vanuit NSxG acties in de half-spaces van het zestienmetergebied. Daarnaast viel op dat Lukaku nauwelijks voorkomt in deze map, aangezien hij doelgericht te werk gaat.
Dit is precies terug te zien in de 1-2 van Inter. Inter weet zich uit de drukte te voetballen en verlegt het spel naar de linkerkant van het veld. Perisic maakt een loopactie in het zestienmetergebied waarna hij met een lage voorzet Lukaku bereikt. De Belg scoort en tekent hiermee voor zijn vierde doelpunt van het seizoen.
De statistieken
Nu de wedstrijdbeelden zijn bekeken, is het tijd om de statistieken erbij te pakken.
Uit de statistieken in figuur 14 blijkt dat Milan in een fase dat zij de betere partij waren, twee maal wist te scoren zonder echte kansen te hebben gekregen. De xG van Milan is tot aan het eerste doelpunt niet hoog.
Toch blijkt uit de NSxG Gameflow dat zij vanaf minuut 5 tot minuut 15 wel de betere partij waren.
Na de doelpunten is de xG van Milan nauwelijks hoger geworden, wat ook te verklaren valt uit de NSxG Gameflow, aangezien Inter meerdere fases van de rest van de wedstrijd domineerde. Toch kwam Milan in de eindfase tot nog wat kansen, waardoor de xG in totaal uitkomt op 2,47.
Inter wist eveneens te scoren in de fase waarin zij de betere partij waren. Daarnaast is in de xG en de NSxG Gameflow te zien dat Inter gedurende de wedstrijd kansen bleef krijgen. De blauw-zwarten zochten tot het laatste fluitsignaal naar de aansluitingstreffer, waardoor de totale xG uiteindelijk uitkwam op 2,37.
In figuur 15 zien we dat Calhanoglu (CAM) nadrukkelijk aanwezig was in het spel van Milan. Dit blijkt ook uit zijn aantal passes en passing accuracy, namelijk 49 passes met een accuracy percentage van 87,8%. Daarnaast valt op dat rechtsback Calabria zich nadrukkelijk met het aanvalsspel heeft bemoeid.
Hij heeft eveneens 49 passes gegeven. Als we dit vertalen naar de wedstrijdbeelden, zien we dat allebei de doelpunten beginnen bij hem. Bij de 0-1 speelt hij Calhanoglu tussen de linies in en bij de 0-2 speelt hij Saelemaekers in.
In figuur 16 zien we dat Inter veel vanuit de rechterkant van het veld opereerde. Hakimi, Vidal en Lukaku waren nadrukkelijk aanwezig in het positiespel van Inter. Dit zien we terug in het feit dat Hakimi met 77 touches, het meest aan de bal is geweest van Inter.
Een ander opvallend gegeven is de kleur van de cirkel van Barella (LCM). De middenvelder is nauwelijks belangrijk geweest met zijn passing en is met een passing accuracy van 74,5% op de 12e plaats te vinden als we kijken naar dit percentage van alle Inter spelers.
Terugblik
In onze voorbeschouwing op deze wedstrijd viel op dat Inter gemakkelijk scoorde maar ook veel doelpunten tegen kreeg. Daarnaast had Milan nog geen enkel tegendoelpunt gekregen, maar scoorde ook niet heel gemakkelijk. Het beeld van de eerdere wedstrijden van beide teams was terug te zien in deze wedstrijden.
Inter weet tot kansen te komen met een uiteindelijke xG van 2,37. Door het missen van kansen scoren zij maar één keer. Milan weet daarentegen wel het aantal doelpunten dichterbij het xG getal te brengen. Hierdoor weet Inter voor de vierde wedstrijd op rij niet de nul te houden.
Zaken om de komende wedstrijden in de gaten te houden zijn de omschakeling van Inter, maar ook het niet weten te benutten van kansen. Voor Milan is het zaak om deze lijn door te zetten, met Zlatan als leider van deze jonge, frisse ploeg.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel