Vrijdag 11 juni is de kick-off van het Europees Kampioenschap: in Stade Olimpico trappen Turkije en Italië af. Dit jaar doen er meer spelers mee dan ooit doordat de selectie 26 speler mogen bevatten. Dit artikel geeft zes spelers waar je op moet letten mocht Oranje niet al je aandacht trekken. Per poule is een wat minder bekende speler gekozen, die na een uitstekend seizoen op clubniveau niet kan wachten om zijn goede vorm te laten zien op het EK.
Poule A – Ethan Ampadu
In poule A is Italië natuurlijk de grote favoriet, maar de strijd om plek twee zal heel spannend worden. Turkije liet zien tegen Nederland uitstekend te kunnen spelen met een doorgewinterde spits als Burak Yilmaz en ook Zwitserland heeft altijd een goede selectie. Wales moet je zeker ook niet wegschrijven in deze groep. De speler waar je op moet letten in deze poule is het uitzonderlijke talent van Wales: Ethan Ampadu.
De 20-jarige verdedigende middenvelder staat onder contract bij Chelsea. Hij werd afgelopen seizoen verhuurd aan Sheffield United, een team dat een buitengewoon ongelukkig seizoen kende. Ondanks het teleurstellende seizoen van de club presteerde Ampadu uitstekend en laat zien dat hij behoort tot de beste verdedigende middenvelders van de Premier League.
Gemiddeld per 90 minuten voert Ampadu 4,35 tackles en intercepties uit. Hiermee behoort hij tot de top in vergelijking met middenvelders in de top vijf competities. De gemiddelde hoeveelheid tackles en intercepties van andere middenvelders ligt op 3,43. Hij moet spelers als Wilfred Ndidi, de koning in dit spel, voor zich dulden.
In het aantal keren dat de Welshman de bal wegwerkt presteert hij als beste van de top vijf competities met gemiddeld 5,17 clearances. Een kleine kanttekening die je hierbij kunt plaatsen, is dat hij ook veel weg te werken heeft. Sheffield United wordt namelijk vaak teruggedrongen op het veld en heeft weinig balbezit.
Ook in balbezit is Ampadu een belangrijke pion. Hij heeft de meeste bal aanrakingen in het eigen penaltygebied in vergelijking met andere middenvelders van de de top vijf competities. Ook behoort hij tot de top met het aantal bal aanrakingen in de achterste linie (defensive 3rd).
Een verder opmerkelijke statistiek is dat Ampadu 68,8% van zijn kopduels wint ondanks zijn lengte van 1.82. Daarmee behoort hij wederom tot de top van de vijf grootste competities vergeleken met andere middenvelders.
Kortom, mocht je wat wedstrijden in poule A gaan kijken, let dan vooral op Ethan Ampadu. Het 20-jarige talent van Wales fungeert als een uitstekende stofzuiger op het middenveld en zal ook een belangrijke pion zijn in de opbouw. Misschien kan hij met Wales stunten door de volgende ronde te halen.
Poule B – Mathias Jensen
Poule B lijkt in het eerste opzicht een stuk minder spannend dan poule A. België en Denemarken lijken favoriet voor de eerste twee plaatsen in de poule.
Finland zal het moeilijk krijgen, zeker nu een van hun belangrijkste spelers, Teemu Pukki, geblesseerd is en getwijfeld wordt of hij het Europees Kampioenschap zal halen. Rusland heeft in de voorbereiding naar dit toernooi nog niet veel laten zien en dus zal het in deze poule vooral van Denemarken en België moeten komen. Bij Denemarken speelt dan ook de speler waar je op moet letten: Mathias Jensen.
De Deense middenvelder speelt nu twee jaar bij Brentford: de club die dit jaar via de play-offs is gepromoveerd naar de Premier League. Het succes van Brentford is een bijzonder verhaal, de club werd vijf jaar geleden gekocht door Matthew Benham en die besloot het volledig anders te doen dan andere teams.
Geïnspireerd door Moneyball probeert Brentford, met focus op jeugdspelers en andere goedkope spelers die uitzonderlijk presteren, zich te meten aan de top van de Championship, en met succes. Jensen is zo’n speler die voor maar 3,8 miljoen euro is aangetrokken en nu een dragende speler van Brentford is.
De kleine middenvelder speelt graag in een controlerende of centrale rol en dicteert graag het spel. Zijn kwaliteiten liggen dan ook aan de bal. Per wedstrijd geeft hij gemiddeld 5,8 progressieve passes, in totaal zijn dit er in het afgelopen seizoen 207. Ter vergelijking, de gemiddelde hoeveelheid progressieve passes van middenvelders in de top vijf competities ligt op 4,28.
Wat opvalt aan figuur 1, is dat Jensen overal op het veld te vinden is om keypasses te versturen en spelers te kunnen wegsteken. De lijnen in de afbeelding zijn assists en de stippen zijn de keypasses. Jensen heeft dit seizoen zeven assist afgeleverd. Dat is een uitstekende hoeveelheid voor een centrale middenvelder.
De 1.73 meter lange middenvelder heeft dit seizoen ook twee keer weten te scoren. Zoals je ziet aan de shotmap komt hij niet vaak in een kansrijke positie terecht om te scoren en schiet hij vaak tevergeefs van afstand.
Denemarken heeft een aantal leuke spelers rondlopen waaronder Mathias Jensen. Interessant zal zijn om te zien of de kleine spelverdeler gaat heersen op het middenveld en Denemarken naar de volgende ronde schiet. Dat zou voor hem in ieder geval een goede voorbereiding zijn voor een jaar in de Premier League.
Poule C – Ruslan Malinovskiy
Poule C, de poule met het Nederlands Elftal, zal een spannende poule worden. Nederland draait een slechte voorbereiding en Frank de Boer lijkt het strijdplan nog niet klaar te hebben voor het EK. Dit maakt dat de strijd om de eerste plek in de poule helemaal open ligt. Oostenrijk heeft een aantal goede spelers in de selectie, te denken aan ex-FC Twente aanvaller Arnautovic, of Sabitzer die goed presteert in de bundesliga.
Bij Oekraïne staan ook een aantal uitstekende spelers in het veld. Een van die spelers is Mykola Sharapenko, het talent van Dinamo Kiev. Toch loopt er een nog uitzonderlijkere speler bij Oekraïne rond: Ruslan Malinovskiy.
De 28-jarige middenvelder speelt sinds 2019 bij Atalanta Bergamo, waar hij afgelopen seizoen definitief is doorgebroken. Hij is enorm goed op dreef de laatste acht wedstrijden. Malinovskiy was in deze wedstrijden maar liefst bij elf doelpunten direct betrokken door een assist of doelpunt. Als hij deze vorm meeneemt naar het Europees Kampioenschap wordt het bibberen voor Oranje.
Als we dieper in deze uitzonderlijke cijfers duiken dan zien we dat Malinovskiy een van de beste aanvallende middenvelders is in een top vijf competitie. Hij geeft gemiddeld 0,52 assists per 90 minuten. Dat is uitzonderlijk goed, alleen Thomas Müller heeft dit seizoen meer assists afgeleverd: 0,56 per 90 minuten. Kevin de Bruyne, die op dit moment door velen gezien wordt als de beste middenvelder van de wereld, kan dezelfde cijfers overleggen als Malinovskiy.
Als we naar de hoeveelheid doelpunten kijken dan presteert Malinovskiy boven zijn expected goals, zoals te zien is in figuur 4. Hij scoort dit seizoen gemiddeld 0,38 doelpunten per 90 minuten. Vergeleken met andere vleugelspelers en aanvallende middenvelders presteert Malinovskiy ruim boven gemiddeld.
Mede door zijn enorm krachtige schot in zijn linkerbeen presteert Malinovskiy in vergelijking met zijn expected goals waarde beter dan je van hem zou verwachten.
Een andere uitzonderlijke statistiek is de hoeveelheid kansen die hij creëert. Het creëren van kansen wordt gemeten als een offensieve actie die direct leidt tot een schot. Dit kunnen passes, schoten, dribbels of overtredingen zijn. Per 90 minuten heeft Malinovskiy 6,12 gecreëerde kansen en daarmee ligt hij ver boven het gemiddelde in vergelijking met spelers uit de top vijf competities. De nummer één kan natuurlijk maar een iemand zijn: Lionel Messi, met 7,53 kansen per 90 minuten.
In het spel van Atalanta, met een vrije rol als nummer 10, voelt Malinovskiy zich als een vis in het water. Atalanta maakt heel veel doelpunten en logischerwijs pikt Malinovskiy er dan ook wat mee. Toch doet dat niks af van zijn uitzonderlijke statistieken. Zal hij met Oekraïne de verrassing van het toernooi worden?
Poule D – Mislav Oršić
Poule D lijkt dit EK een hele spannende poule te worden. Engeland en Kroatië gaan naar alle waarschijnlijkheid onderling uitmaken wie zich de winnaar van de poule mag noemen. Toch moeten ze oppassen voor Schotland en Tsjechië, waar een aantal leuke en goede spelers rondlopen. De wedstrijd tussen Schotland en Engeland op Wembley wordt hoe dan ook een klassieker.
Het team van Kroatië kennen we natuurlijk van de finaleplaats op het WK in 2018. Veel van de spelers die op dat toernooi in actie kwamen zullen nu ook weer gaan spelen. Toch klopt een speler nadrukkelijk op de deur: Mislav Oršić.
Voor de FIFA-speler onder ons is Oršić welbekend; hij viel in het computerspel op door zijn enorme snelheid en schotkracht. Ook in de realiteit presteert de 28-jarige buitenspeler goed. Hij scoorde een hattrick in de return van de Europa League wedstrijd tegen Tottenham, waarmee hij eigenhandig Tottenham uitschakelde.
Oršić heeft een beetje een gekke carrière achter de rug. Na een periode van vier jaar in Kroatië had hij de uitstap gemaakt naar de Serie B waar hij nauwelijks aan spelen toe kwam. In 2015 was Oršić heil gaan zoeken in Zuid-Korea. Sinds 2018 speelt hij bij de absolute topclub in Kroatië: Dinamo Zagreb.
Inmiddels lijkt hij Dinamo Zagreb ontgroeid en wacht hij op een stap naar een grotere competitie. Hij heeft afgelopen seizoen bij Dinamo Zagreb tweeëntwintig doelpunten gemaakt en negen assists afgeleverd in 44 wedstrijden in alle competities.
Voor een buitenspeler is dat heel veel. Vergeleken met prestaties van buitenspelers in de grootste vijf competities van Europa presteert hij per 90 minuten als een van de beste als het aankomt op doelpunten maken, met 0,57 doelpunten per 90 minuten.
Hiermee presteert hij een stuk hoger dan zijn expected goals waarde, de xG waarde van zijn kansen ligt op 0,36 per wedstrijd. Totaal heeft hij dus tweeëntwintig doelpunten weten te maken uit een xG van 13,97. Je kunt dus stellen dat Oršić erg effectief met zijn kansen om gaat.
Dat het effectief omgaan met zijn kansen geen toeval is, blijkt uit zijn eerdere seizoen bij Dinamo Zagreb waar hij op een soortgelijke manier presteert. In het seizoen 2019-2020 wist hij zeventien doelpunten te maken in alle competities met minder gespeelde wedstrijden doordat het seizoen niet afgemaakt werd.
De enige kanttekening die je bij zijn doelpuntenproductie kan plaatsen is dat hij in een mindere competitie speelt dan spelers waarmee hij vergeleken wordt. Dat maakt het juist interessant voor topclubs om hem in actie te zien op een EK, waar hij op niveau kan laten zien wat zijn kwaliteiten echt zijn.
Tot nu toe speelt de linksbuiten weinig wedstrijden bij Kroatië. Hij wordt vaak uit de basis gehouden door Ivan Perišić. De 32-jarige buitenspeler werd afgelopen jaar kampioen met Inter en heeft daar 20 wedstrijden in de basis gespeeld als wingback. Ook stond hij in de basis in de befaamde WK-Finale in 2018.
Als we Perišić vergelijken met Oršić, dan spreken de statistieken in het voordeel van Oršić. Zeker als de coach een aanvallend dreigendere speler wilt. Toch heeft Oršić niet dezelfde reputatie als Perišić opgebouwd bij Kroatië. Oršić zal, als hij in actie komt, extra gebrand zijn om zijn kwaliteiten te laten zien en zich in de kijker te spelen. Een speler om op te letten dus.
Poule E – Michał Helik
In groep E is er net als in groep A een duidelijke favoriet: Spanje in dit geval. De strijd om de tweede plek zal hier ook helemaal open liggen. Zweden is een stugge ploeg die vaak goed weet te verdedigen en daardoor altijd kans maakt op toernooien als het EK.
Naar verwachting zal Slowakije het onderspit delven omdat Polen ook een aantal goede spelers heeft rondlopen. Polen beschikt natuurlijk over een wereldspits met de naam van Robert Lewandowski, de speler die dit seizoen het record van meeste doelpunten in de Bundesliga afsnoepte van Gerd Müller. Maar, genoeg geschreven over de wereldspits. Een andere belangrijke speler voor Polen is centrale verdediger Michał Helik.
De 25-jarige stopper speelt voor Barnsley in de Championship waar hij met het team een uitzonderlijke prestatie leverde. Barnsley speelt pas twee seizoenen in de Championship en afgelopen seizoen speelden ze zelfs in de play-offs voor promotie naar de Premier League. Dit is een uitzonderlijke goede prestatie gezien het kleine budget dat Barnsley beschikbaar heeft.
Barnsley speelt traditioneel kick and rush voetbal. Dat betekent dat de centrale verdedigers de bal na verovering zo snel mogelijk naar voren peren. Voorin wordt geprobeerd om het duel te winnen, lukt dat niet? Dan zetten ze massaal druk om de bal alsnog te veroveren. Dit betekent ook dat de defensieve lijn helemaal opschuift tot aan de middenlijn.
Helik stond dit seizoen in die belangrijke defensieve lijn bij Barnsley. Hij is door Barnsley afgelopen jaar overgenomen voor het schamele bedrag van 800 duizend euro en lijkt nu al weer rijp voor een stap hogerop.
Dit seizoen heeft de Poolse verdediger 43 wedstrijden in de basis gestaan. In deze wedstrijden heeft hij laten zien dat hij aanvallend ook erg gevaarlijk kan zijn. Met zijn 1.93 meter heeft hij door naar voren te komen bij dode spelsituaties dit seizoen vijf doelpunten weten te maken. Hiermee scoort hij gemiddeld nagenoeg evenveel non-penalty doelpunten als Sergio Ramos per 90 minuten.
Buiten zijn scorende kwaliteiten valt het op dat hij enorm veel lange ballen geeft. Dat is natuurlijk ook zijn instructie bij Barnsley, maar het kan zeker een kwaliteit genoemd worden. Mogelijk ook heel functioneel voor Polen, die voorin Lewandowski hebben lopen die genoeg duels kan winnen.
Verdedigend voert Helik gemiddeld per 90 minuten 4,2 onderscheppingen of tackles uit. Het gemiddelde van centrale verdedigers uit de top vijf competities is 2,83.
Het EK is voor Helik een uitstekende mogelijkheid om zijn goede seizoen door te zetten en zich te ontpoppen tot een van de sterkhouders van Polen.
Poule F – Pedro Gonçalves
Poule F wordt door velen gezien als de poule des doods. Twee, misschien zelf drie favorieten voor de eindzege zitten bij elkaar in de poule. Frankrijk heeft natuurlijk een uitzonderlijk goede selectie en hebben hier in 2018 het WK mee gewonnen. Portugal heeft twee jaar eerder het EK weten te winnen en ook Duitsland heeft dit jaar weer een uitstekende selectie.
Voor Hongarije lijkt het een uitgemaakte zaak, ver zullen ze niet komen. Portugal heeft van de drie grote ploegen in deze poule misschien wel de meeste onbekende spelers en dit artikel licht daar een doelpuntenmachine van uit: Pedro Gonçalves.
De 22-jarige Portugees speelt als aanvallende middenvelder of als hangende spits bij Sporting Lissabon. Samen met zijn ploeggenoten heeft de 1.73 meter lange Gonçalves ervoor gezorgd dat Sporting Lissabon sinds 2001 weer de competitie titel in de prijzenkast mag zetten. Een aanzienlijke bijdrage aan het kampioenschap komt van Pedro Gonçalves die de competitie topscorerstitel veroverde.
Gonçalves heeft 23 doelpunten gemaakt, per 90 minuten zijn dit 0,76 doelpunten. Als je zijn twee penalty’s ervan aftrekt komt de Portugese aanvaller nog steeds op 0,70 doelpunten per wedstrijd. Dit is natuurlijk heel goed voor hangende spits of aanvallende middenvelder. De speler met de hoogste non-penalty doelpunten waarde als vleugelspeler of aanvallend middenvelder is Gareth Bale met 0,74.
Gonçalves presteert dus met doelpunten maken gelijk aan de top van Europa. Toch zijn er een aantal kanttekeningen te plaatsen als we dieper in zijn statistieken duiken. Ten eerste speelt hij in een kleinere competitie waar het makkelijker is om doelpunten te maken, ook is zijn team slechter waardoor hij zich beter kan onderscheiden.
Ten tweede: zijn expected goals. Hij heeft uit een xG waarde van 10,74 het dubbele weten te scoren. Dat komt bijna niet voor. Dat betekent dat hij enorm aan het overpresteren is, en dat kan met kwaliteit te maken hebben. Het kan betekenen dat je zo effectief bent dat je kansen erin schiet die geen kansen genoemd mogen worden. Een andere verklaring kan zijn dat hij enorm veel geluk heeft en dat eenzelfde prestatie komend seizoen zeer onwaarschijnlijk is.
De laatste verklaring lijkt logischer gezien de hoeveelheid doelpunten in eerdere seizoenen. In het seizoen 2019-2020 wist de kleine hangende spits in de Portugese competitie namens Famalicão vijf keer te scoren in 32 wedstrijden. Het seizoen daarvoor in de jeugd bij Wolves wist Gonçalves drie doelpunten te maken in zeventien wedstrijden.
Spelers die overpresteren op hun xG blijven fascinerend om te onderzoeken, en hopelijk kan hij zijn goede vorm van de competitie doorzetten op het EK. Hij zal de concurrentie om de voorste plekken aan moeten gaan met een aantal sterspelers waaronder Cristiano Ronaldo, Joa Felix, Bernardo Silva en Bruno Fernandes. Een topscorerstitel en een zeldzaam kampioenschap met Sporting Lissabon moet toch wel genoeg zijn om in actie te komen op het EK?
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel