Afgelopen zondag kwam het nieuws naar buiten dat Marinus Dijkhuizen Excelsior gaat verlaten voor een Engelse club. Voetbal International wist al snel te melden dat het hier om de Engelse Championship-club Brentford gaat. Dat de Engelsen bij Dijkhuizen aankloppen voelt voor velen misschien vreemd aan, maar onlogisch is het zeker niet.
Brentford F.C.
De eigenaar van Brentford, Matthew Benham kocht in 2012 de club waar hij al van kinds af aan fan van is. Benham wilde Brentford omdopen tot een revolutionaire club die succesvol gebruik maakt van statistische modellen in het voetbal. Dit deed Benham niet alleen bij Brentford maar ook bij Midtjylland. Benham heeft een meerderheidsbelang in de Deense club die al gebruik maakt van de “Moneyball-methode” en zich afgelopen week kroonde tot kampioen van Denemarken.
Brentford stond dit seizoen op de drempel van promotie naar de Premier League, maar moest in de play-offs uiteindelijk hun meerdere erkennen in Middlesbrough. Desondanks leverde Brentford al een enorme prestatie door überhaupt de play-offs te halen. Met een minimaal budget en een selectie die volgens transfermarkt.nl de 20e marktwaarde heeft van alle 24 selecties in de Championship eindigde Brentford op een knappe vijfde positie.
Je zou zeggen dat na zo’n uitzonderlijke prestatie de hoofdcoach vrij zeker is van zijn positie. Bij Brentford is niets minder waar. Mark Warburon, hoofdcoach van Brentford, werd verteld dat zijn aanpak niet ‘Moneyball’ genoeg was en aan het einde van het seizoen mocht vertrekken. Sindsdien is Brentford op zoek naar een nieuwe coach die een vervolg moet gaan geven aan de succesvolle statistische aanpak van de club.
Rasmus Ankersen, die onlangs is aangesteld als ‘Co-Director of Football’ van Brentford heeft deze taak op zijn bordje gekregen. Ankersen, pas 31 jaar oud en, niet geheel toevallig, ook voorzitter van Midtjylland, heeft samen met de andere co-director (Phil Giles) de verantwoordelijkheid om de werving van nieuwe spelers en staf (inclusief de nieuwe hoofdtrainer) te managen.
Ankersen zal zich in zijn zoektocht naar een nieuwe coach niet blind staren op ranglijsten, maar zich focussen op een coach die een club beter laat presteren dan verwacht, die de Moneyball-methode omarmt en zich kan schikken in een rol die anders is dan de traditionele aanpak van een coach.
Marinus Dijkhuizen
En zo kwam Ankersen uit bij de trainer van de bescheiden club uit Kralingen: SBV Excelsior. Vanwaar de keuze op de oud-speler van onder meer Cambuur, FC Utrecht, Excelsior en het Schotse Dunfermline? Simpel: Dijkhuizen is een revolutionaire coach, oud-videoanalist en presteert met Excelsior boven verwachting.
Dijkhuizen volgde in de winter van 2013/14 Jon Dahl Tomasson op die naar Roda JC vertrok. Sinds Dijkhuizen het stokje overnam van Tomasson begon Excelsior veel te winnen. In 21 duels verloor de Kralingse club maar driemaal en wist Excelsior derde te worden om vervolgens via de play-offs, waarin het RKC versloeg, te promoveren naar de Eredivisie. Waar onder Tomasson Excelsior nog 1,5 punt per duel pakte, deed Dijkhuizen dat een stuk beter: hij pakte met zijn Excelsior ruim 2 punten per duel.
En ook dit seizoen heeft Excelsior het meer dan uitstekend gedaan. De ploeg raakte aan het einde van het seizoen nog enigszins in de problemen waardoor het alsnog moest vrezen voor nacompetitie, maar zover kwam het niet. Wat opvalt aan de resultaten van Excelsior is het feit dat het veertien keer gelijk speelde, het meest van alle clubs in de Eredivisie. Het verloor daardoor ook ‘maar’ veertien keer, 29% van die verliespartijen werd verloren met een marge van 3 goals of meer. Zes teams In de Eredivisie verliezen procentueel gezien meer duels met een marge van 3+.
Dat Excelsior veel duels gelijk speelt en procentueel gezien veel duels verliest met een kleine marge betekent dat in deze duels met wat meer pech, of geluk de uitslag misschien heel anders had kunnen zijn. En dat is bij Excelsior ook het geval. Als we de statistieken (zoals ExpG, PDO en TSR) erbij pakken dan blijkt dat Excelsior, naar de lange termijn gekeken dit seizoen waarschijnlijk meer punten had gepakt dan nu het geval was (regression to the mean). Veel duels die in een gelijkspel eindigden hadden ook maar zo gewonnen kunnen worden. De prestaties van Dijkhuizen kan dus als nog beter worden gezien dan de eindstand en de uitslagen doen vermoeden.
In tabel 1 is duidelijk te zien dat Excelsior zeer veel gelijk speelde, maar wanneer we diverse berekeningen loslaten op de schotverhoudingen in de duels van Excelsior dan zien we dat Excelsior twee keer zoveel duels had gewonnen dan het nu daadwerkelijk heeft gedaan. Het aantal punten van Excelsior zou ongeveer op 40 uitkomen, wat voor een club als Excelsior een prestatie van formaat zou zijn.
Dijkhuizen en Brenford ideale combinatie?
De keuze voor Marinus Dijkhuizen is helemaal niet zo vreemd te noemen. De oud-aanvaller presteert met Excelsior bijzonder goed. Hij haalde de halve finale van de KNVB-beker, behoedde de club voor degradatie en had tevens zomaar acht punten meer kunnen hebben. Dijkhuizen heeft tegenover RTV Rijnmond al door laten schemeren dat hij toe is aan een dergelijke stap. Brentford is inmiddels een club geworden die weinig geeft om sentiment of vooroordelen in het voetbal. Dijkhuizen is geen bekende roemruchte naam, maar daar geven Ankersen en Benham namens Brentford waarschijnlijk helemaal niks om. Inmiddels volgt Dijkhuizen Ankersen zelfs op Twitter. Een voorbode van wat komen gaat?
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel