Voetbal in optima forma
Voor de gepassioneerde volger van het voetbal was de periode tussen 2008 en 2011 een absoluut hoogtepunt van de sport.
Steven Gerrard, Xabi Alonso en Fernando Torres speelden tegelijk bij Liverpool, Pep Guardiola stond op het punt om het allerbeste voetbalteam ooit te produceren.
De voetbalwereld maakte kennis met de legendarische rivaliteit tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, José Mourinho had als manager van Inter wederom een sportieve verrassing in petto én het was het tijdperk van de introductie van één van de beste middenvelders aller tijden: Toni Kroos.
Zoals te verwachten bij een speler van het kaliber Kroos was de spelbepaler vroegtijdig een ster. De middenvelder werd op zijn 17e gepromoveerd naar het eerste elftal van Bayern München en mocht zich in 2007 de jongste debutant ooit van Der Rekordmeister noemen.
Uiteraard gaf de technicus tijdens dat debuut 2 assists in slechts 18 minuten. Echter vond de werkelijke doorbraak van Der Toni plaats in de BayArena. Kroos werd voor 18 maanden verhuurd aan Bayer Leverkusen en in het tweede seizoen van deze verhuurperiode werd de Duitser achtereenvolgend speler van de maand in de Bundesliga.
Dit was de passende aftrap van een illustere carrière.
Maak kennis met de ideale box-to-box speler
De jongere generatie zal Kroos waarschijnlijk kennen als een echte ‘regista’ – iemand die zich positioneel iets voor de verdediging bevindt, het tempo bepaalt en de passes verstuurt.
Waar minder mensen van op de hoogte zijn is dat Toni Kroos zich deze rol pas eigen heeft gemaakt bij Real Madrid. Bij Bayern München en het nationale elftal van Duitsland had Kroos meer positionele vrijheid en was zijn spel dynamischer.
Real Madrid beschikt vaker wel dan niet over elf vedetten en is dus niet afhankelijk van de aanvallende impulsen van Kroos, maar zijn rol bij Bayern en die Mannschaft sluit in feite nóg beter aan bij zijn voetbalkwaliteiten.
Kroos is niet alleen perfect tweebenig maar beschikt ook over buitengewoon veel visie en techniek. Als hij er op de betreffende wedstrijddag zin in heeft, scoort hij van afstand.
De week daarna geeft hij een glorieuze assist en vanzelfsprekend ligt het percentage succesvolle passes ruim boven de 90%. De typische diagonale openingen van Kroos zijn dan nog niet eens benoemd.
Toni Kroos is wellicht niet de ideale middenvelder om à la Valverde of Ramires 90 minuten lang van 16 tot 16 te draven, maar is door zijn uitzonderlijke kwaliteiten nog steeds een zeer geschikte box-to-box speler.
Gelukkig hebben Casemiro, Javi Martinez en Sami Khedira ervoor gezorgd dat de Duitse superster dit ruimschoots kon vertonen, en Bastian Schweinsteiger heeft er zelfs voor gezorgd dat Kroos regelmatig als aanvallende middenvelder kon fungeren.
On top of the world
Kroos werd tijdens zijn periode als speler van Real Madrid erkend als een legende van het voetbal en een van de beste middenvelders van zijn generatie. Daarentegen zou het niet misplaatst geweest zijn als deze waardering eerder tot stand was gekomen.
Kroos hoort namelijk al langer dan een decennium bij de beste middenvelders ter wereld. Regelmatig was hij comfortabel de beste speler op het veld in een Bayern of Duitsland shirt. Een absolute uitschieter is de wedstrijd tegen Arsenal in het Emirates stadion.
Kroos bekroonde een masterclass met een karakteristiek doelpunt – hij schoot de bal met veel gevoel en snelheid van buiten de zestien in de kruising.
Ook het WK in Brazilië ging ‘Garcom’ niet vervelend af. Toni Kroos hoorde voorafgaand aan het mondiale toernooi al bij de sterkhouders van het nationale team en Kroos was iedere wedstrijd dominant op het middenveld.
De halve finale tegen gastland Brazilië zal veel mensen nog op het netvlies gebrand staan. Toni Kroos scoorde een weergaloze volley met links en mocht voor zijn tweede doelpunt na een vloeiende combinatie met rechts binnen tikken.
Samen met Mesut Özil en Sami Khedira was Kroos de hoofdverantwoordelijke voor de totale vernedering van Brazilië. Volgens de Castrol Index (een door de FIFA erkende ranking) was Kroos de beste speler op het WK in Brazilië met een rating van 9.79.
Kroos was dus in 2014 al een wereldkampioen met een wereldklasse status als voetballer.
De koninklijke onderscheiding
Door onenigheden met de clubleiding van Bayern München en het gevoel van onderwaardering bij Toni Kroos werd een nachtmerrie realiteit voor FC Hollywood.
Kroos vertrok voor slechts 30 miljoen euro naar Real Madrid en ook dit hoofdstuk was voor de middenvelder een groot succes. Het is in de voetbalwereld algemeen bekend dat er geen club op de wereld veeleisender is dan Real Madrid. Dit geldt voor zowel het mentale als het kwalitatieve aspect.
Zelfs Cristiano Ronaldo is op een bepaald moment uitgefloten in het Santiago Bernabeu stadion. Dit maakt het des te indrukwekkender dat Kroos vanaf de eerste dag een onbetwiste basisspeler was en de spelverdeler is dat voorrecht nooit meer kwijtgeraakt.
Als speler van Bayern en Duitsland werd Kroos geposteerd met de vrijheid om aanvallend rijkelijk bij te dragen, terwijl hij bij Real Madrid meer betrokken was bij de opbouw en het bepalen van het tempo.
Der Toni excelleerde, natuurlijk, op beide fronten. Kroos was voortdurend in de buurt te vinden van linksbacks Marcelo en Mendy, stond altijd perfect gepositioneerd om aangespeeld te worden door de centrale verdedigers, gaf zelden een onzorgvuldige opening en was uiterst secuur in de korte combinaties.
Een bijzonder kenmerk van Toni Kroos is dat hij voetbal altijd op zijn eigen snelheid leek te spelen, en toch werd dat tempo uiteindelijk de standaard van het gehele team. Bij Real Madrid leidde deze unieke bijdrage van Kroos tot 21 prijzen waarvan 4 La Liga kampioenschappen en 5 Champions League titels.
From Kroos control to breathtaking data
Kroos is een speler met bijzondere kwaliteiten en het is geen toeval dat de Duitser beschikt over een enorme erelijst. Maar in het voetbal blijft efficiëntie belangrijk en daarom is het ook heel interessant om een kritische blik te werpen op de individuele statistieken van Kroos.
Om recent te beginnen heeft Kroos op het afgelopen EK de meeste succesvolle passes in de final third gegeven, namelijk 140. De final third betreft het gebied rondom de 16 van de tegenstander, wat betekent dat het om belangrijke passes in een drukke zone gaat.
Een andere EK-statistiek van Toni Kroos is dat hij de beste passing accuracy (94,75%) van alle middenvelders had. Tot slot gaf Kroos de beste lange passes op het toernooi in Duitsland, met een succesrate van 80,6%. Om een beeld te schetsen van hoe indrukwekkend dit is: De nummer twee Kyle Walker had een succesrate van 65,7%.
Kroos weet deze precisie altijd en overal te realiseren: de Duitse maestro bewerkstelligde in alle tien de seizoenen in de La Liga voor Real Madrid een ‘pass-completion’ van 92% en hoger.
Kroos is hiermee de enige speler in de geschiedenis die dit wist te realiseren. In de Champions League maakte Kroos nog meer indruk en presteerde de middenvelder in ieder seizoen een pass-completion van 93% en hoger.
Om direct het potentiële vooroordeel in de kiem te smoren dat het in het geval van Kroos gaat om eenvoudige balletjes breed is deze allerlaatste statistiek wetenswaardig: In het afgelopen 23/24 Champions League-seizoen arriveerde Toni Kroos het vaakst in de final third, namelijk 122 keer. De Duitser is dus niet te beroerd om zich constant te bevinden in zones waar relatief weinig ruimte ligt.
De verbazingwekkende statistieken, de positionele veelzijdigheid, de eindeloze prijzenlijst en de stijlvolle sierlijkheid:
Toni Kroos dekt alle voorwaarden om betiteld te worden als de perfecte middenvelder.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel