Als jonge jongen of als meisje wil je bij de politie, stewardess worden, brandweerman- of vrouw, of voetballer. Van die laatste categorie zijn er een heleboel. Het spreekt bij veel kinderen tot de verbeelding. Maar hoe word je dat eigenlijk? 
Talent. Dat is er voor nodig om ergens in uit te blinken. Uiteraard is dat niet genoeg. Wie fantastisch gitaar kan spelen, trekt zomaar geen volle zalen. En wie de viool van voor tot achter kent en de moeilijkste stukken ten gehore kan brengen, maakt niet zomaar deel uit van het concertgebouworkest. Er is meer voor nodig, maar wat? 

Ineens staat hij daar, die scout

Je voetbalt de sterren van de hemel, bent amper tien jaar jong. En dan ineens staat hij daar, die scout. Bij de plaatselijke voetbalvereniging langs de lijn. Ook komend seizoen zullen weer veel jonkies hiermee te maken krijgen.
Als er richting de ouders zo’n bericht komt, dat hun zoon of dochter is gescout, is het kind veelal in euforische stemming. Het is immers niet niks. De volgende dag, als ze met hun kinderrugzak op naar school fietsen, kunnen ze niet wachten dit hun klasgenoten te vertellen.
Wat daarna komt, daar hebben ze vaak nog geen kaas van gegeten. Een lange weg, want de top wordt niet zomaar bereikt. Eerst is er een nieuwe club, vaker trainen, andere vorm van trainen, naar de voetbalschool, en veel op pad. Want reizen (dan dus ook maar een travelbags mee) hoort erbij als je naar een grotere club gaat die wedstrijden speelt tegen clubs, vaker buiten dan binnen je eigen regio.

Ze groeien mentaal en fysiek

De kinderrugzak wordt al snel vervangen door een heuse rugzak, want ze groeien ervan. Zowel mentaal als fysiek. Er gebeurt veel tussen hun tiende en zestiende als ze zich blijven ontwikkelen als voetballer. Wanneer je gescout bent, zal er alles aan worden gedaan om je talent ofwel al je kwaliteiten tot hun recht te laten komen. Waar op gelet wordt is onder andere het volgende:
Techniek
Straatvoetballers komen vaak ver en dat is niet voor niks. Juist op een pleintje, of tussen twee stoepranden leren jonge voetballers snel wenden, de bal bij zich houden en in een kleine ruimte bewegen. Het maakt ze soms onvoorspelbaar vlug en wendbaar. Dat is nog maar een deel van de techniek, die belangrijk is om in huis te hebben. Het is zaak dat ze zich daar constant in blijven ontwikkelen. Ook als de tijd van dat pleintje al ver achter ze ligt.
Snelheid
We noemden het al even, snelheid. Wie soepel en snel beweegt en ook in no time iemand voorbij is, is voor scouts enorm interessant. In ieder team zit wel zo’n ‘snelle jongen’ of ‘snelle meid’. Ze stelen vaak de show door ineens op te duiken en naar de zestien te rennen of in ieder geval heel wat meters af te leggen. Ze zijn geliefd.
Motoriek
Je hebt het of je hebt het niet, een soepel lichaam. Je beweegt makkelijk, je manoeuvreert makkelijk en ga zo maar door. Dit kun je ook trainen, maar je moet er wat aanleg voor hebben.
Mentaliteit
Een heel belangrijk aspect is de mentaliteit. Laat je meteen het koppie hangen als het even niet lukt of ben je er eentje die het team aanspoort om vooral door te gaan. Ben je überhaupt een teamspeler of wil je altijd degene zijn die de bal heeft? Dat speelt allemaal een rol als het gaat om de mentaliteit.
Intelligentie
En dan met name op het gebied van voetbal natuurlijk. Je moet het spelletje wel snappen. Dat betekent niet alleen dat je de regels kent, maar dat je tactieken doorziet en kan uitvoeren. Dat je snel schakelen kan en ziet wat er mogelijk is.

4.4/5 - (75 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: En dan word je gescout, waarom de een wel en de ander niet? 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *