De eenentwintigste speelronde was de speelronde van Feyenoord. Of misschien die van VVV aangezien zij de verrassende winnaar waren in hun onderlinge duel. Ook een ander Rotterdams team deed iets saillant: winnen. Sparta versloeg Willem II. De Tilburgers hebben een vrije val ingezet. Voorspellingen waar die val gaat eindigen lees je in deze nieuwe editie van Eredivisie in Cijfers.
Spelers
Voordat we het echter gaan hebben over teams, kijken we zoals gebruikelijk naar spelers. Zoals wel vaker was Hakim Ziyech het gesprek van de dag na zijn optreden tegen NAC. Echter, er werd ook veel gesproken over spitsen. Klaas-Jan Huntelaar zou te veel kansen missen, Nicolai Jørgensen speelt nog bij Feyenoord maar was in Venlo niet te bekennen, en Luuk de Jong scoorde een hattrick. De resultaten van deze prestaties zijn zichtbaar in Tabel 1.
Dankzij zijn hattrick is De Jong nu de meest productieve spits van de traditionele top drie. Het is interessant om een keer te kijken in hoeveel wedstrijden de spitsen scoren, en hoeveel punten die goals opleveren. Als De Jong maar één keer had gescoord tegen PEC Zwolle had PSV net zo veel punten gehaald. Daarnaast kun je je afvragen of een spits die twee keer een hattrick maakt net zo goed / waardevol is als een spits die zes keer één doelpunt scoort.
In het lopende kalenderjaar heeft Tim Matavz nog niet gescoord in de Eredivisie. Zijn onderliggende cijfers echter zijn de laatste weken prima. Hij is misschien niet meer de, naar Nederlandse begrippen, topspits van weleer, maar voor Vitesse presteert hij nog steeds zeer behoorlijk.
Dan naar het terrein van Ziyech; assists en key passes. Deze zijn zoals gebruikelijk omgezet naar cijfers per negentig minuten, weergegeven in Tabel 2.
Tegen NAC scoorde Ziyech. Zijn laatste Eredivisie assist dateert echter van 26-11-2017. Na die assist stond hij op 4.15 key passes en 0.62 assists per negentig minuten. Mogelijk ligt het aan de doelgerichtheid van zijn medespelers, maar sindsdien is zijn aantal key passes licht gestegen, maar zijn zijn assists gekelderd. Hierbij moet worden opgemerkt dat voor teamgenoot David Neres het aantal key passes in dezelfde periode iets is afgenomen, terwijl zijn aantal assists per negentig minuten stabiel is gebleven.
Een andere observatie in Tabel 2 is de daling van Younes Namli. De Deen was nooit assistkoning, maar zijn terugval in key passes gaat gepaard met een mindere periode van zijn club. Natuurlijk is dit gedeeltelijk een verhaal van kip en ei, maar het zal de club zorgen baren.
Jørgensen zijn zwakke weekend komt het beste in beeld in Tabel 3. Feyenoord speelde sowieso niet best, en de Deen kon zich niet aan de malaise onttrekken. In 81 minuten 41 keer de bal geraakt, één keer geschoten, en niets gepresteerd. Het is nog veel te vroeg om iets te concluderen, maar misschien moeten Eredivisieclubs sneller acht-cijferige bedragen die geboden worden op Deense spitsen accepteren…
Maar goed, zoals gezegd is dat incidentenpolitiek. Waar de opmerking over Jørgensen/Dolberg slechts plagerig cynisme is, passen we wel structureel incidentenpolitiek toe met betrekking tot de speler van de week. Deze keuze baseren we namelijk elke keer op één wedstrijd. Meestal staat Hakim Ziyech op basis van het aantal shots on target en key passes bovenaan onze lijst, en meestal kiezen we dan voor de nummer twee op de lijst.
Wanneer er weer interlandvoetbal is, is het spel van Ziyech misschien een mooi discussieonderwerp. Cijfermatig is hij ook deze week weer fenomenaal. Echter, hierbij kijken we naar positieve bijdragen (balverlies nemen we niet in ogenschouw), en kijken we ook niet naar hoe goed Ziyech eventueel zou kunnen.
Als speler van de week kiezen we ook deze week voor de nummer twee; Luuk de Jong. Ook De Jong is dit seizoen door ons veelbesproken. Vorig seizoen bij tijd en wijle bespot, dit seizoen begonnen als reserve, maar, mede na het vertrek van Jürgen Locadia, misschien momenteel de beste spits in de competitie? Met zeven schoten tussen de palen en drie goals was hij in ieder geval uiterst prominent aanwezig tegen Zwolle.
Teams
Dick Advocaat heeft weer eens gewonnen! In onze rubriek schrijven we al het hele seizoen dat zowel Sparta als FC Twente veel minder punten pakken dan op basis van de schoten verwacht mag worden. Misschien dat de overwinning op Willem II het begin van de remonte is die Sparta veilig in de middenmoot brengt?
Volgens het SCoRe systeem in ieder geval wel. Op basis van de gescoorde punten lijkt vast te staan wie er op plaats veertien tot achttien zullen eindigen. De vraag is welk team waar eindigt. Op basis van de prestaties van afgelopen seizoen in de wedstrijden die dit seizoen nog gespeeld moeten worden eindigt Sparta ‘gewoon’ veertiende.
Dit gaat ten koste van Willem II dat momenteel op de zeventiende plek afstevent. Het verschil tussen de virtuele achttiende en de virtuele veertiende plek bedraagt echter slechts drie punten. Een extra overwinning kan een team dus zo uit de degradatiezone halen.
Op basis van Tabel 5 lijken Sparta en FC Twente nog altijd de teams die in de degradatiestrijd de grootste kans hebben om die extra overwinning binnen te halen. Willem II en Roda spelen weinig klaar, en NAC hangt er enigszins tussenin.
Aangezien deze tabel de gebruikelijke schommelingen ziet gaan we snel verder naar een vergelijking tussen de daadwerkelijke resultaten en de verwachtingen vooraf van de bookmakers. Deze worden samengevat in Tabel 6.
De grootste verrassing was logischerwijs de overwinning van VVV. De bookies gaven de Limburgers een verwacht aantal punten van 0.71; erg laag voor een thuiswedstrijd. Echter gezien het recente verleden en het effect op de spanning in de degradatiestrijd helpt Tabel 6 ons te kiezen voor Sparta als Team van de Week.
Overigens is het niet Willem II maar AZ dat na Feyenoord de grootste teleurstelling van dit weekend moest noteren met 1.47 punten onder verwachting.
Bonus
Vorige week schreven we over Ludovit reis, het aantal intercepties per negentig minuten, en balbezitaanpassingen. Toen we alleen de tabel deelden via Twitter kregen we ook enkele reacties met de opmerking dat je intercepties wel moet aanpassen aan balbezit. Hopelijk lezen deze reageerders deze week wel het volledige artikel. If so; welkom!
Het idee achter aanpassen op basis van balbezit was dat je geen intercepties kan maken wanneer je balbezit hebt. Echter, we gebruiken balbezit helemaal niet om schoten en key passes te corrigeren.
Waarom niet? Aanpassen op basis van balbezit maakt het aantal schoten een minder goede voorspeller van doelpunten en dus de topscorerslijst. Echter, het zorgt mogelijk wel voor een betere indicatie van kwaliteit. Vandaar dat we als bonus deze week Tabel 1 en 2 reproduceren met een correctie op basis van balbezit.
Wat betreft schoten zien we veel bekende namen. Door het relatief lage balbezit van PSV (50.7%) schiet De Jong Huntelaar voorbij. Ook keert Giovanni Korte terug in de top 10, waar hij in Tabel 1 er net uit is geduikeld.
De grootste verrassingen zijn echter Robert Muhren en Dani Schahin. Deze spitsen (als je Muhren een spits mag noemen) lijken de pech te hebben dat ze in een relatief zwak team spelen.
Ook in Tabel 8 zien we in de persoon van Craig Goodwin een Spartaan in de lijst. Echter, zijn aanwezigheid is geen grote verrassing aangezien hij ook regelmatig in Tabel 2 verschijnt. Meest opmerkelijke in deze stand is daarom dat Brandley Kuwas de lijst aanvoert, en niet Hakim Ziyech.
Vooruitblik
Op het moment van publiceren zal speelronde 22 inmiddels zijn begonnen. Echter, op het moment van schrijven kan er nog wel degelijk gesproken worden van een vooruitblik.
- Dinsdag speelt PEC Zwolle thuis tegen Heerenveen; een zes-punten wedstrijd voor de strijd om plaats zeven.
- Op woensdag zijn er maar liefst zes wedstrijden, te beginnen met FC Utrecht dat voor de derde keer in vier wedstrijden tegen een Rotterdamse ploeg mag aantreden. Dit keer is die ploeg Sparta.
- Speler van de week Luuk de Jong mag thuis waarschijnlijk aantreden namens PSV tegen Excelsior dat nog immer meer punten vergaart in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden.
- Gertjan Verbeek mag met zijn Twente opnieuw tegen een voormalig werkgever. AZ hoopt niet voor een tweede keer punten te verspillen tegen een degradatiekandidaat.
- Als je voor het seizoen had gezegd dat van Willem II en VVV één van de twee degradatievoetbal zou spelen, en één een middenmoter zou zijn, zou niemand je vreemd hebben aangekeken. De rolverdeling is echter verrassend, en in Tilburg willen ze dit graag rechtzetten.
- Bij de buren in Breda mag Heracles proberen na tien wedstrijden weer eens uit te winnen. NAC zal na drie nederlagen op rij ook weer eens punten willen pakken.
- Ook de laatste degradatiekandidaat komt in actie. Roda JC heeft drie wedstrijden op rij niet verloren. Vraag is of ze daar thuis tegen Ajax een vierde wedstrijd aan toe kunnen voegen.
- Op donderdag speelt Henk Fräsers Vitesse bij zijn oude werkgever ADO.
- De midweekse speelronde wordt afgesloten door Feyenoord dat tegen de kwetsbare verdediging van Groningen misschien meer weet te scoren dan tegen VVV.
Mochten er naar aanleiding van al het bovenstaande vragen, opmerkingen, of correcties zijn, dan behandelen we deze graag. We zijn hiervoor zoals altijd te bereiken via de comments, op Twitter, en via Facebook. Na de inmiddels gestarte speelronde zijn we terug met de volgende editie van Eredivisie in Cijfers. Tot dan!
Noot: Statistieken in dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel