“Is de spanning terug in de top van de Eredivisie?” was de openingszin van de vorige editie. Tijdens de 25e speelronde gaf Ajax een duidelijk antwoord: nee! In de kelder van de competitie leek het er even op dat Roda positief bezig was. Konden ze dat volhouden? Het antwoord van Willem II was duidelijk: nee! Kunnen wij desalniettemin nieuwe standen en perspectieven op het competitieverloop geven? Ja!
Spelers
Wat cijfermatig vreemd is aan Ajax is dat ze als team met afstand de hoogste xG halen. Dit wijst er op dat ze veel schieten van binnen de zestien. Wat in die cijfers echter niet meegenomen wordt is hoeveel verdedigers er tussen de bal en de goal staan. Zo kan het dat Klaas-Jan Huntelaar het hele seizoen niet overtuigt, maar toch opnieuw eerste staat in onze eerste tabel. Wel moet worden opgemerkt dat zijn stijging van deze week komt door improductiviteit van Luuk de Jong; Huntelaar zelf was namelijk afwezig tegen ADO.
Deze week zijn er twee nieuwe binnenkomers. De entree van Falkenburg is eigenlijk een rentree. De voormalig speler van AZ heeft vooral zijn extra speelminuten te danken aan deze terugkeer. Hierin schoot hij de vorige ronde tekort.
Dani Schahin is wel echt een nieuw gezicht. Enkele weken geleden zagen we de Roda JC spits al toen we de stand corrigeerden op basis van balbezit. Nu, met de onderkant van de lijst zo dicht bij elkaar, maakt hij zijn echte debuut.
Nu de tweede helft van Tabel 1 in elkaar schuift wordt opnieuw duidelijk hoe speciaal de prestatie van Bjorn Johnsen is. Huntelaar en De Jong hebben bekende kwaliteiten en spelen bij topploegen. Dat Wout Weghorst hangt tussen de top en de subtop mag ook geen verrassing heten, mede gezien het team waarin hij speelt. Johnsen presteert ver boven de verwachting die je van een ADO spits mag hebben. Misschien dat hij deze zomer een stap omhoog kan maken?
Vorige week kondigden we het al aan; Bart Ramselaar maakt zijn entrée in Tabel 2. In een speelronde waarin juist concurrent Gastón Pereiro de aandacht trok, passeerde de voormalig FC Utrecht speler de minutengrens waardoor hij nu in aanmerking kwam voor de stand.
Dit gaat ten koste van David Neres. De kwaliteiten van de Braziliaan zijn bekend, maar na de winterstop is hij cijfermatig minder overtuigend dan in de eerste seizoenshelft. Tegen ADO speelde hij bijvoorbeeld de hele wedstrijd, maar gaf hij nul key passes.
De meest productieve Ajax speler qua key passes tegen ADO was overigens Carel Eiting (zes in 84 minuten). De roep om Frenkie de Jong op het middenveld is bekend, maar misschien dat de opvolger voor Lasse Schone elders in de selectie te vinden is…
In de combinatietabel, Tabel 3, zien we de terugkeer van Alireza Jahanbakhsh. Prima timing, aangezien elders op de site deze week een nieuw stuk over AZ is verschenen, met daarin speciale aandacht voor de wisselwerking tussen Jahanbakhsh en rechtsachter Jonas Svensson.
Op basis van de cijfers van deze speelronde zouden we de international uit Iran ook moeten uitroepen tot speler van de week. Aangezien zijn daadwerkelijke output (goals + assists) echter achterbleef bij de nummer twee, kiezen we als speler van de week voor zijn ploeggenoot: Oussama Idrissi. Twee schoten tussen de palen, acht key passes, een doelpunt en een assist; sterke cijfers voor de recente aanwinst.
Waarschijnlijk is FC Groningen inmiddels veilig, maar als de noorderlingen in de nacompetitie belanden zullen ze zich moeten afvragen of de verkoop van Idrissi wel zo verstandig was.
Teams
Ook in de teamstanden doet AZ goede zaken. Bijvoorbeeld in het overzicht op basis van het SCoRe systeem. Deze Tabel houdt bij hoeveel (doel)punten een team is veranderd ten opzichte van dezelfde wedstrijden gedurende het vorige seizoen. In de laatste kolom van deze Tabel geven we op basis van de nieuwe uitslagen een virtuele stand voor dit seizoen.
AZ staat in die slotkolom al tijden vierde. Het goede nieuws voor de Alkmaarders is dat ze virtueel nog slechts één punt achter Feyenoord staan. In andere woorden, als de Rotterdammers vanaf nu alle overgebleven wedstrijden presteren zoals in hun kampioensjaar, en AZ scoort zoals in het jaar waarin ze zesde eindigden, dan blijft Feyenoord derde. Dit is niet realistisch, en de derde plaats is dus zo goed als binnen voor het team van John van den Brom.
De winnaars van de week in deze tabel zijn te vinden in Noord Brabant. Zowel PSV als Willem II stijgen door een verbeterd resultaat ten opzichte van vorig jaar.
Opvallend is de verandering in doelpunten voor Vitesse. Ondanks het vertrek van Ricky van Wolfswinkel heeft het team van Henk Fraser reeds 42 doelpunten gemaakt. Slechts negen minder dan gedurende het hele vorige seizoen.
De groei van AZ, of het ineenzakken van Feyenoord, komt ook naar voren in Tabel 5 waar Feyenoord nu vierde staat. Door de cijfermatig duidelijke overwinning van AZ, en de terechte nederlaag van Feyenoord staat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in één klap dichter bij Vitesse dan bij plaats drie.
Door de cijfermatig duidelijke overwinning van AZ, en de terechte nederlaag van Feyenoord staat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in één klap dichter bij Vitesse dan bij plaats drie.
Ten slotte, zoals gebruikelijk, de vergelijking van de voorspelde resultaten op basis van data van football-data.co.uk, met de echte resultaten. Ter opfrissing, de xP (expected points) zijn gebaseerd op de kans op een overwinning / gelijkspel / nederlaag, vermenigvuldigd met het aantal punten dat die resultaten opleveren. In de laatste twee kolommen vergelijken we de echte punten, met deze xP.
De eerder genoemde overwinningen van Willem II en PSV waren relatief onverwacht. Daarnaast was ook de overwinning van Heracles op Zwolle een verrassing. De afgelopen weken kon Zwolle zich beroepen op sterke tegenstand, maar op basis van de eerste seizoenshelft mocht tegen Heracles toch wel minstens een punt verwacht worden.
De grootste verrassing vond echter plaats in Friesland, waar Excelsior won van SC Heerenveen. Heerenveen blijft in de race voor de play-offs, maar overtuigend is het niet. Maar goed, bij de concurrenten gaat het niet veel beter. Met deze vier kanshebbers is het bepalen van een Team van de Week lastig.
De overwinningen van Heracles en Excelsior leiden waarschijnlijk niet tot een plek in de play-offs of het ontlopen van nacompetitie, dus schrappen we deze van de shortlist. Willem II is nog niet zeker van handhaving, terwijl voor PSV de titel nu zo goed als zeker lijkt. Vandaar dat we voor het team van Phillip Cocu kiezen als team van de week.
Bonus
Hierbij speelt ook het nog komende programma mee. Als bonus staat in Tabel 6 het gemiddelde aantal punten per wedstrijd dat de overgebleven tegenstanders van elk team tot nu toe heeft gehaald. De negen overgebleven tegenstanders van bijvoorbeeld Heracles haalden per wedstrijd gemiddeld 1.36 punten.
PEC Zwolle en Feyenoord hebben het lichtste programma. PEC Zwolle heeft de afgelopen weken veel subtoppers tegen gekregen. Eerder dit seizoen kwam SC Heerenveen dergelijke dompers niet goed te boven. De vraag is of het team van John van ’t Schip de knop kan omzetten. AZ aan de andere kant heeft het zwaarste programma. Zij mogen bijvoorbeeld nog tegen de gehele traditionele Top 3 aantreden; wedstrijden waarin zij niet goed scoren.
PSV riepen we hierboven al voorzichtig uit tot kampioen, hun programma is iets lichter dan dat van Ajax, dus het is niet waarschijnlijk dat ze meer punten laten liggen dan de Amsterdammers. Grotere verschillen zijn er in de degrdatiestrijd. NAC en Twente hebben makkelijke programma’s, terwijl Willem II en Groningen het zwaar krijgen.
Om een inschatting te geven, 1.47 punten per wedstrijd hangt tussen Vitesse en ADO Den Haag in, terwijl 1.24 punten per wedstrijd tussen Heracles en VVV zit. Kortom, Willem II speelt vanaf nu gemiddeld elke wedstrijd tegen een subtopper, terwijl Twente en NAC tegen middenmoters mogen.
Vooruitblik
Als afsluiter de vooruitblik naar de volgende speelronde. Net als vorige week bieden wij deze aan in een grafiek. Op de grafiek staat op de horizontale as de afstand tussen de teams in punten (hoe verder naar rechts, hoe kleiner het verschil). Op de verticale as het gemiddeld aantal punten (hoe hoger, hoe meer punten).
De wedstrijd van de 26e speelronde is PSV thuis tegen FC Utrecht. De Domstedelingen zullen op zaterdag iets recht willen zetten na de zware nederlaag uit de eerste seizoenshelft. Qua spanning is er minder de genieten dit weekend. Op basis van de huidige stand hebben alle wedstrijden een duidelijke winnaar. PEC Zwolle zal wat dat betreft de zwaarste kluif hebben aan VVV dat op slechts zeven punten staat.
Na de 26e speelronde zijn wij natuurlijk weer terug met de volgende editie van Eredivisie in Cijfers. Hierin zullen we kijken of die duidelijke favorieten hun rol ook hebben kunnen waarmaken. Daarnaast kijken we natuurlijk weer naar de verschuivingen in de verschillende standen, en wat voor impact de resultaten hebben op de vermoedelijke eindstand.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsDe laatste grafiek is een mooie indicator voor welke wedstrijd de neutrale toeschouwer zou moeten kijken. Vorige voorspelling kwam goed uit, W2-RJC was inderdaad verschrikkelijk slecht, maar ook spannend.
Wellicht een idee om wat linkjes te plaatsen naar ruwe data, zoals passmaps (desnoods van 11tegen11, met credits)?
Keep up the good work!
Dag Danny,
Dank voor je reactie.
We zijn momenteel bezig met onze het maken van onze eigen passmaps; we hebben aan het begin van het seizoen contact gehad met 11tegen11 (met name voor xG), maar helaas was samenwerking op dat moment niet mogelijk.
Het grootste gedeelte van onze ruwe data komt overigens van whoscored.com, de betting odds komen van football-data.co.uk, en we halen ook regelmatig informatie van transfermarkt.com.