We zitten inmiddels op ongeveer één derde van dit Eredivisieseizoen en dus voor ons een goed moment om wat inzichten te delen over Expected Goals in de Eredivisie.
xG – Wedstrijden
Laten we beginnen met in welke wedstrijd het verschil in xG tussen beide teams het hoogst was.
Tot nu toe was dit de wedstrijd Ajax – Fortuna Sittard. Ajax had in deze wedstrijd een xG van 4,45, terwijl Fortuna Sittard 0,18 xG mocht bijschrijven.
PSV zien we twee keer terug in deze lijst. Tegen ADO creëerde het veel goede kwaliteit kansen en gaf het vrijwel niks weg. De 5-0 overwinning op Vitesse was ook qua xG een afstraffing voor de Arnhemmers.
Vitesse – Ajax is de wedstrijd waarin een team de hoogste kans (92,3%) op een overwinning had en desondanks niet won.
Verder zien we in bovenstaande tabel Feyenoord drie keer terug. De Rotterdammers staan op dit moment op een teleurstellende twaalfde plek in de Eredivisie.
Toch zijn de onderliggende cijfers van Feyenoord niet zo slecht als de ranglijst doet vermoeden. Qua uitslagen zit het Feyenoord dan ook zeker niet mee. Thuis tegen Heracles, uit tegen FC Emmen en thuis tegen Sparta creëerde Feyenoord veel meer/betere kansen dan de tegenstander maar verloor het toch punten.
Verdere stats
- Thuisteam met de hoogste xG in een wedstrijd: Ajax (4.63)
- Thuisteam met de laagste xG in een wedstrijd: FC Twente (0.15)
- Uitteam met de hoogste xG in een wedstrijd: Ajax (3.46)
- Uitteam met de laagste xG in een wedstrijd: ADO (0.15)
xG spelers
In onderstaande afbeelding zie je de 10 spelers met het hoogste xG (exclusief strafschoppen). We hebben strafschoppen hieruit weggelaten omdat dit het totale xG vertekenen. Een strafschop heeft bij ons een xG van ongeveer 0.77.
We zien dat Myron Boadu na zijn sterke wedstrijd tegen PSV deze lijst aanvoert. De pas achttienjarige spits van AZ creëerde al 7.22 NP xG. Kijkend naar zijn zes goals kunnen we dus concluderen dat Boadu eigenlijk één goal te weinig heeft gemaakt.
Als we naar de huidige topscorer van de Eredivisie kijken, Donyell Malen, dan zien we dat hij acht goals (excl. strafschoppen) heeft gemaakt. Kijkend naar zijn NP xG (5.39) presteert hij qua goals dus boven verwachting. Malen heeft tot op heden het vizier duidelijk op scherp staan. De grote vraag is of hij dit over een heel seizoen kan volhouden.
Een andere opvallende verschijning in deze lijst is Willem II aanvaller Vangelis Pavlidis. De twintigjarige Griek scoorde vijf NP (non penalty) goals uit 5,17 NP xG. Hij creëerde zijn xG echter in 901 minuten wat hem voor een speler van Willem II een relatief hoog NP xG per 90 minuten oplevert.
Totale xG per speler Eredivisie
Pavlidis zien we zelfs op de eerste positie als we kijken naar totale xG.
In deze lijst zie je dus ook een aantal spelers terug die één of meerdere strafschoppen namen. Alleen Boadu, Promes, Ziyech en Linssen namen nog geen strafschop.
Pavlidis en Odgaard misten beide al tweemaal vanuit een strafschop, maar leverde ze uiteraard wel veel xG punten op. Aitor Cantalapiedra heeft zijn plek in deze lijst sowieso te danken aan strafschoppen: hij mocht er al vijf nemen (vier keer raak).
Kwalitatieve kansen
Ook is het interessant om te zien welke spelers niet eens zoveel doelpogingen ondernemen, maar als ze dit doen de kwaliteit van de kans relatief hoog is.
Als we kijken naar spelers met minimaal tien doelpogingen (excl. strafschoppen), dan zien we de volgende lijst:
Opnieuw zien we hier Boadu de lijst aanvoeren. Boadu ondernam tot nu toe slechts 25 doelpogingen maar zorgde er wel voor dat de kwaliteit van deze doelpogingen over het algemeen erg hoog waren.
Een andere opvallende naam is die van Luciano Narsingh. De buitenspeler van Feyenoord ondernam dit seizoen nog maar 14 doelpogingen, maar wel ter waarde van in totaal 3.31 xG. Hier komt echter meteen zijn zwakte naar boven: Narsingh is in het verleden geen hele goede afmaker gebleken. Hij scoort ook nu beneden verwachting: tweemaal.
Simon Gustafson is ook het vernoemen waard. De middenvelder van FC Utrecht heeft een vrij hoog xG, maar wist het net ng niet te vinden. Gustafson is dan ook de speler met het grootste negatieve xG difference van alle spelers in de Eredivisie. Op basis van de kwaliteit van de kansen die hij kreeg, had hij al op twee goals kunnen staan.
Losse flodders?
Welke spelers ondernamen al veel doelpogingen, maar wisten nog niet te scoren?
Ook in deze lijst hebben we de strafschoppen weer weggelaten en dan krijgen we deze lijst met spelers:
Hicham Faik zal ongetwijfeld denken een goede schutter te zijn. Toch laat hij dat dit seizoen nog niet bepaald zien. Met 28 schoten die in totaal maar 1,12 xG opleverde zijn het vooral schoten van afstand die weinig kans op succes hebben.
In deze lijst zien we ook drie spelers van RKC Waalwijk terug. Stijn Spierings, Darren Maatsen en Mario Bilate deden gezamenlijk al 50 doelpogingen maar scoorden geen enkele keer. Dan wordt het natuurlijk ook lastig punten pakken voor RKC…
xG Eredivisiestand
Waar we aan het begin van dit seizoen nog grote verschillen zagen tussen de plek op de ranglijst gerelateerd aan Expected Points, zien we nu dat alles opschuift naar waar je ze ook ongeveer mag verwachten op basis van xG / xPoints.
De enige vreemde eend in de bijt is eigenlijk Feyenoord. Op basis van Expected Points zou je mogen verwachten dat Feyenoord rond plek vijf zou moeten staan. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de prestaties van Feyenoord richting het gemiddelde toe bewegen en Feyenoord langzaam klimt naar een plek waar het ‘recht’ op heeft.
Voor Dick Advocaat is dit een ideale situatie. De onderliggende cijfers van Feyenoord zijn een stuk beter dan de ranglijst doet vermoeden en veel slechter kan het eigenlijk niet gaan met Feyenoord. Dat Advocaat vervolgens als de verlosser wordt gezien is niet uit te sluiten. Toch was de kans groot dat Feyenoord onder Jaap Stam gedurende het seizoen ook was toebewogen naar de plek die ze op basis van xPoints hebben.
De vraag is: moet je als Feyenoord genoegen nemen met een plek 5 op basis van Expected Points.
Het antwoord is uiteraard nee.
Ajax op eenzame hoogte, 5 degradatiekandidaten
Op basis van xG zien we dat Ajax op eenzame hoogte staat in de Eredivisie. De Amsterdammers hebben een xG difference van 24.6. Dit is veel meer dan AZ (14.9) en PSV (9.1). Vooral het hoge xG wat de Amsterdammers zelf creëren staat in geen verhouding met de rest van de Eredivisie.
Onderin zien we dat vijf ploegen elkaar weinig ontlopen en qua xG het slechtst presteren in de Eredivisie.
FC Emmen (-13.6), VVV-Venlo (-10.8), ADO (-10.4), Fortuna Sittard (-9.4) en RKC (-9.2) zijn deze teams. Zij zijn ook de teams die je onderin mag verwachten op basis van Expected Points.
xG Data Dashboard
Alle informatie die je hierboven hebt gelezen is ook terug te vinden in ons Data Dashboard. Dit dashboard updaten we na iedere speelronde van de Eredivisie.
Heb je nog een verzoek of vraag over Expected Goals? Laat het ons dan weten door met ons contact op te nemen, of reageer hieronder op dit artikel.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsOpvallend dat ook de xG per speler besproken wordt. Normaal wordt xG voor een team geïnterpreteerd om te zien of ze over- of onderpresteren (dus of ze geluk hebben of juist pech), maar bij een speler lijkt me dit niet helemaal op te gaan. Aangezien de xG-waarde van een bepaalde kans gebaseerd is op alle statistieken in de dataset (en niet alleen van de speler zelf) zou je kunnen zeggen dat de xG t.o.v. echte goals vooral een maat is om te zien hoe goed de betreffende speler kan afwerken. Malen is een goede afwerker want hij scoort 10 goals uit kansen waar een gemiddelde speler er 7,05 zou maken. Voor Boadu het omgekeerde, want hij scoorde 6x terwijl hij kansen kreeg waarmee een gemiddelde speler er 1,22 meer maakt.
Als deze redenatie klopt zou je ook verwachten dat de meeste spelers in bovenstaande tabel (afbeelding 3) een hoger doelpuntenaantal dan xG zouden hebben. Immers, deze tabel bevat de spelers met de meeste/grootste kansen (gesorteerd op xG) -> dit zullen vooral aanvallende spelers zijn -> aanvallende spelers kunnen beter afwerken dan gemiddeld -> meer goals dan xG. Alleen lijkt dit niet precies te kloppen, kijkende naar de tabel. Maak ik ergens een redenatiefout? Of neemt jullie xG-model de positie/afwerkcapaciteiten van de speler die de kans krijgt ook mee?
Een aanvaller omspeelt de keeper en geeft op de doellijn nog het laatste tikje om te scoren in het lege doel, geen verdediger in de buurt ook. xG is op het moment van dat tikje 1.00, als je voorzichtig bent 0.99
Maar op het moment dat hij de keeper gaat omspelen is nog niet zeker dat dat lukt.
Wat wordt dan het bepalende moment voor de xG voor die aanval?