Afgelopen zomer vertrokken maar liefst 7 spelers van de Eredivisie naar de Premier League. De portemonnee werd weer flink getrokken door de Engelse clubs. En misschien ook wel niet zonder reden. Spelers als Jan Vertonghen, Ron Vlaar en Vurnon Anita blijken halverwege het seizoen toch absolute aanwinsten te zijn. Ik ging me afvragen hoeveel spelers uit de Eredivisie uiteindelijk slagen in de Premier League. Om het onderzoek enigszins te beperken ben ik de transfers van de afgelopen 5 seizoenen gaan onderzoeken. Met als resultaat: Eredivisiespelers slagen vaak in de Premier League.
Eredivisiespelers naar de Premier League
In totaal vertrokken er volgens ons onderzoek, 19 Eredivisiespelers naar de Premier League. Zij brachten in totaal ruim 120 miljoen euro op (cijfers van transfermarkt.de).
Om spelers te beoordelen bij hun club, hebben we de volgende beoordeling gehanteerd:
- Uitstekend → Bepalende speler bij club gebleken
- Goed → Goede aankoop en verzekerd van een basisplaats
- Redelijk → Prima aankoop en speelt(de) veel wedstrijden
- Matig → Duur en speelt lang niet alles
- Zwak → Mislukt in de Premier League
Uiteindelijk is daar de lijst in onderstaande afbeelding uitgekomen. Te zien is dat bijna 70% (13 van de 19) van de aankopen redelijk tot uitstekend zijn geweest en dus geslaagd genoemd kunnen worden. Helemaal wanneer de portemonnee flink getrokken wordt. Brian Ruiz, Luis Suarez, Moussa Dembele, Thomas Vermaelen, en Jan Vertonghen hebben flink wat gekost, maar maken tot nu toe alle verwachtingen waar.
De enige speler die uit de toon valt is oud-PSV speler Heurelho Gomes. De Braziliaanse keeper werd voor 9 miljoen euro gehaald maar heeft de hoge verwachtingen eigenlijk nooit waar kunnen maken. Nu is het niet eens zo heel raar, want wel meer keepers hebben het moeilijk in Engeland. Maar de waarde van 9 miljoen euro heeft hij nooit echt op het veld laten zien. Aan het begin van dit seizoen was hij zelfs 4e keeper bij de Spurs.
Toelichting beoordeling
Jan Vertonghen – Uitstekend
Is vaste basisspeler bij de Spurs. Volgens de website Whoscored is Vertonghen cijfermatig zelfs de beste verdediger van de Premier League. Naar verluid vinden ze Vertonghen achteraf zelfs een ‘koopje’.
Vurnon Anita – Goed
Moest even wennen in Engeland, maar heeft inmiddels zijn drive helemaal gevonden. Vaste basisspeler op het middenveld samen met Tioté en Cabaye. Neemt bijna alle standaardsituaties voor zijn rekening en is een echte ‘box-to-box player’ geworden.
Karim El Ahmadi – Matig
Werd voor bijna 3 miljoen euro gekocht van Feyenoord. Maar is bij het laag geklasseerde Aston Villa lang niet altijd zeker van een basisplek. Wanneer hij wel speelt, is hij erg matig. Zowel Villa als Ahmadi hadden dit vast anders voorgesteld.
Ron Vlaar – Goed
Ron Vlaar heeft zich al snel populair gemaakt bij Aston Villa. Hij is vaste basisspeler en schopte het zelfs al even tot aanvoerder. De Premier League lijkt hem dan ook op het lijf geschreven. Voor 3.8 miljoen euro ook een koopje voor Villa.
Oussama Assaidi – Matig
Leek naar Ajax te gaan, maar ging naar Liverpool. Kosten: 4 miljoen euro. En dat is veel geld voor een speler die nog geen enkele keer in de basis mocht beginnen in de PL en maar 3x mocht invallen. Nee, Assaidi had gehoopt op meer. Daar ben ik zeker van.
Alexander Büttner – Matig
Een jongensdroom van Büttner kwam uit. Een transfer naar het grote Manchester United. Maar hij heeft het zwaar. Hij heeft pas 1x mee mogen doen in de PL. Hij scoorde en gaf een assist, maar viel met name op door zijn druistige en wilde spel. En 5 miljoen betalen voor een speler die nog maar 1x heeft op mogen draven is ook voor een club als Manchester United gewoon een matige aankoop.
Maya Yoshida – Goed
Ging voor bijna 3 miljoen euro van VVV naar Southampton. En hij doet het daar gewoon goed. Is vaste basisspeler en speelt zeer verdienstelijk.
Michel Vorm – Uitstekend
1.7 miljoen euro betaalde Swansea City voor Vorm. Een lachtertje voor de club uit Wales die uit komt in de Premier League. Vorm heeft zich al snel onmisbaar gemaakt en wordt bestempeld als één van de betere keepers van de PL.
Bryan Ruiz – Goed
Ruiz had wat opstartproblemen in zijn eerste seizoen bij Fulham. Maar inmiddels is hij een belangrijke speler voor de ploeg van Martin Jol. Hij heeft al enkele schitterende goals gemaakt en is dé creatieve man bij Fulham en speelt alles.
Moussa Dembélé – Uitstekend
Gehaald als aanvaller bij Fulham, maar maakt inmiddels furore bij Tottenham. Bij Fulham ontwikkelde hij zich razendsnel als een veelzijdige middenvelder. Fulham verkocht hem voor het drievoudige aan de Spurs en ook daar is hij verzekerd van een basisplek.
Luis Suárez – Uitstekend
Veelbesproken in Engeland, maar toch vooral ook een speler waar Liverpool eigenlijk niet meer zonder kan. Is na van Persie topscorer van de PL en neemt bijna de helft van de doelpunten van Liverpool voor zijn rekening. Liverpool tastte diep in de buidel voor de oud-Ajacied. Maar daar heeft het absoluut geen spijt van.
Carlos Salcido – Matig
Verdiende met een goed WK in 2010 een transfer naar Fulham. Hij hield het daar echter maar 1 seizoen vol en vertrok naar zijn geboorteland Mexico. Een echt succes kunnen we de transfer van Salcido dan ook niet noemen.
Ronnie Stam – Redelijk
Dit seizoen niet altijd meer zeker van een basisplek, maar speelt nog regelmatig zijn wedstrijden. De 2 seizoenen daarvoor wel een vaste basisspeler bij Wigan. Staat in Engeland vooral bekend om zijn aanvallende intenties. Inmiddels al 53 PL-wedstrijden in de benen.
Cheik Tioté – Uitstekend
Was niet eens zeker van een basisplek bij FC Twente. Maar Newcastle United zag het talent en haalde hem voor een prikkie op bij de club uit Enschede. Inmiddels onmisbaar bij Newcastle. Hij wordt ook steeds vaker in verband gebracht met grote clubs als Manchester United.
Thomas Vermaelen – Uitstekend
Vermaelen is een vaste waarde achterin bij de Gunners. Speelde al bijna 100 Premier League duels voor Arsenal en heeft zich ontpopt tot één van de beste verdedigers van de Premier League. Hij scoorde daarnaast al 13x voor Arsenal.
Gianni Zuiverloon – Redelijk
Zuiverloon speelde de eerste 2 seizoenen nagenoeg alles bij West Bromwich Albion. Het 3e seizoen was hij helaas niet meer zeker van een basisplek. WBA legde 4 miljoen euro neer voor de rechtsback. Veel geld voor een club als WBA.
Jonas Olsson – Goed
Olsson werd voor een prikkie (1 miljoen euro) overgenomen van NEC. Achteraf een erg goede zet van West Bromwich Albion. Olsson is altijd basisspeler bij WBA en speelde inmiddels al 138 wedstrijden voor ‘The Baggies’.
Marvin Emnes – Matig
Middelsbrough tastte aardig in de buidel voor de Spartaanse buitenspeler. Emnes werd gezien als een groot talent. Emnes heeft het echter nooit tot echte basisspeler geschopt in Engeland. Hij is nog even verhuurd geweest aan Swansea maar kon ook daar geen potten breken. Inmiddels speelt hij weer voor Middelsbrough, in de First Division.
Heurelho Gomes – Zwak
Gomes was in de Eredivisie met afstand de beste keeper. Niet zo gek dat de Spurs 9 miljoen euro betaalden voor de Braziliaan. Hij heeft echter nooit kunnen aarden in Engeland en kreeg veel kritiek in de wedstrijden dat hij keepte. Dit seizoen begon hij zelfs als 4e keeper van de Spurs. Na het vertrek van Cudicini werd hij 3e keeper. Maar daar betaalde de Spurs natuurlijk niet 9 miljoen euro voor.
Eredivisiespelers slagen in Engeland!
Althans, dat kan wel geconcludeerd worden uit de spelers die de laatste 5 seizoenen de overstap naar de Premier League hebben gemaakt. Natuurlijk is het misschien nog iets te vroeg om spelers als Buttner en Assaidi te beoordelen. Maar ik weet zeker dat hun meer van hun overstap hadden verwacht dan nu het geval is. Maar hopelijk blijken zij in de toekomst ook gewoon prima aankopen te zijn geweest.
Het merendeel van de spelers heeft echter weinig moeite om zich aan te passen in Engeland. Dat komt denk ik door de voetballende basis die ze hebben gelegd in de Eredivisie. De Eredivisie is een prima leerschool voor voetballers, en dat blijkt ook wel uit het feit hoeveel spelers er slagen in het buitenland en in dit geval dan natuurlijk de Premier League. Hopelijk zien jonge talentvolle spelers dit ook in en leggen zij hun basis in de Nederlandse Eredivisie en vertrekken ze uiteindelijk niet te vroeg naar het buitenland.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel