FC Red Bull Salzburg – Het is nog maar een aantal jaar geleden, dus ik verwacht dat de meesten van jullie het nog wel weten.

De Red Bull teams hebben met een meer dan redelijke consistentie een fris, getalenteerd en like-able team en dat was in het 2019/2020 seizoen niet anders.

Patson Daka, Takumi Minamino, Dominik Szoboszlai, Hwang Hee-Chan en ene Erling Haaland: Salzburg was voor minimaal de helft de oorzaak van een geweldige Champions League pot op Anfield: 4-3.

Diezelfde toen nog relatief onbekende Haaland scoorde na een invalbeurt ‘slechts’ een intikker op een lege goal. Maar achteraf gezien zal de Noor geen moment getwijfeld hebben of hij die avond op de scoresheet terecht zou komen.

Haaland is namelijk, zonder bal, de beste speler ter wereld. En over een paar minuten begrijpen jullie waarom.


Fysieke en kwalitatieve superioriteit


Haaland is één meter 94 lang, kan een ietwat onorthodoxe indruk wekken en is ondanks zijn indrukwekkende charisma geen David Beckham.

Dus als je echt ver durft te gaan, is hij in theorie zelfs bijna de karikatuur van een lompe, beperkte spits. Maar niets is minder waar.

Haaland laat de Champions League en de Premier League, waarschijnlijk de twee meest uitdagende clubcompetities ter wereld, kinderlijk eenvoudig lijken.

De bevestiging daarvan vertaalt zich naar vijftien goals in negen wedstrijden in de Premier League en 28 goals in 22 wedstrijden in de Champions League.

En nee, deze statistieken overbrugt Haaland niet omdat Manchester City de beste voetbal-patronen ter wereld en Kevin de Bruyne heeft.

Haaland is buitengewoon dynamisch. Veel dynamischer dan iemand van bijna twee meter zou mogen zijn. En die kwaliteit wordt nog te vaak over het hoofd gezien.

Een wat meer algemeen geaccepteerde kwaliteit van Haaland is zijn snelheid, gecombineerd met diepgang. In 2020 overbrugde Haaland 60 meter in slechts 6.64 seconden. Nogmaals, gezien zijn postuur: ongekend.
Al helemaal gezien het feit dat olympisch wereldrecordhouder Christian Coleman 6.34 seconden nodig had voor dezelfde afstand.

Nog een algemeen erkende kwaliteit van Haaland is zijn finishing. Hij heeft een meedogenloze ‘strike’ en het gegeven dat Haaland vijftien keer heeft gescoord uit 38 schoten (39% conversion rate) is een uitstekende bevestiging daarvan. Harry Kane, misschien wel de beste afmaker ter wereld, heeft een conversation rate van 26% in de Premier League.

Ook over-presteert Haaland zijn expected goals. Hij heeft in de Premier League vijftien keer gescoord uit 10.10 expected goals. Aan de ene kant zeer indrukwekkend, aan de andere kant zou je bijna met zekerheid kunnen zeggen dat de superster dit nooit gaat volhouden.

Een tegenargument daarvoor is dat hij 1.18 expected goals per wedstrijd heeft en Manchester City onder Guardiola altijd in hoge volume aantrekkelijke kansen zal blijven creëren. Zijn statistieken blijven zich dus waarschijnlijk in de buurt bevinden van de huidige, en zijn periode van Dortmund zal dat gevoel alleen maar versterken.

Tot slot kan Haaland ook scoren uit situaties waar hij zijn lichaam in ongemakkelijke posities moet forceren – Dit klinkt misschien een beetje gek, maar denk eens aan zijn goal tegen Dortmund.

Die zal nog scherp op jullie netvlies staan. En terecht.

Constante superfocus

En dan nu moment om zijn meest waardevolle kwaliteit te bespreken. Zijn mentale kwaliteit. De consistentie van Haaland zijn focus doet me denken aan die van Cristiano Ronaldo.

Haaland staat altijd ‘aan’ en valt geen moment weg. Voorbeeld: tegen Liverpool mistte Haaland, na een schot van Phil Foden, een ongelooflijke kans.

Voor veel mensen was dat een moment van humor, een teken dat Haaland het moeilijk zou gaan krijgen. Maar het was juist de bevestiging dat Haaland de Premier League overhoop zou spelen.

Want als je het moment terug bekijkt, zie je dat Haaland nooit bezig is met toe schouwen. Het interesseert hem geen moer of Foden scoort vanuit dat schot. Haaland is bezig met het anticiperen op de rebound. Net op het moment van schieten, doet Haaland een anti-buitenspel stapje.

haaland fysieke logica 1
Hoe vaak zien we wel niet dat een aanvaller hier net iets te veel toeschouwer is en bij de rebound buitenspel staat?

Tuurlijk. Zeer algemene voetbalkunde. Zoveel spitsen doen dit. Maar het verschil bij Haaland is dat hij deze focus van anticipatie elke seconde van de wedstrijd heeft.

Tijdens een ander moment bijvoorbeeld, met Noorwegen thuis tegen Nederland, zag je dat Haaland tijdens een counter al op zijn eigen helft bezig was met waar hij uiteindelijk moest zijn. En niet met waar de bal precies is.

haaland fysieke logica 2
Het startpunt versus het eindpunt van de omschakeling; Door zijn geweldige movement zonder bal heeft Haaland nog relatief veel ruimte vrijgemaakt voor het schot.

Never switching off

Oke, weer toegegeven, dit is een subjectief voorbeeld.

Maar een objectief en feitelijk voorbeeld is dat Haaland 0.2 offsides per wedstrijd heeft in de Premier League, en dat is gezien de volgende drie omstandigheden waanzinnig:

Ten eerste is Haaland een spits. Een spits speelt vaak tegen de laatste linie aan en staat dus vaak, positioneel, op scherp. Ten tweede speelt Haaland bij Manchester City.

Jullie lezers hoeft niet uitgelegd te worden dat City bijna altijd balbezit heeft en constant bezig is om verdedigende linies uit elkaar te spelen.

En tot slot is Haaland een speler, net zoals onder andere Jamie Vardy en Romelu Lukaku, die een hele wedstrijd loert op runs achter de laatste verdediger.

Deze omstandigheden zijn een geweldig recept om veelvuldig betrapt te worden op buitenspel. Maar door Haaland´s zeer indrukwekkende mentale scherpte voorkomt hij dit.
Ter vergelijking: Kylian Mbappe heeft 1.3 offsides per wedstrijd in de competitie, Timo Werner 0.6, Sadio Mané 1.3, Gabriel Jesus 0.7 en Mohamed Salah 0.5.

Dát is waarom Haaland de beste speler ter wereld is zonder bal.

De blonde ster realiseert deze statistieken dus niet omdat de overlap-momenten van Manchester City zo goed zijn. Anders had Gabriel Jesus tijdens zijn City-periode een vergelijkbare productie.

Niet perfect, wel uniek


De Noor is nog niet perfect hoor. Het is bijvoorbeeld lichtelijk komisch om te zien dat hij vaker wel dan niet kopballen vermijdt en vanzelfsprekend is Haaland aan de bal, wat lager op het veld, geen Lionel Messi. Maar als je momenteel iedere 50 minuten scoort, dan kun je wel met het een en ander wegkomen.

Haaland is technisch dan geen Messi maar wél een unieke mix van fysieke superioriteit en een briljant voetbalbrein.

4.2/5 - (12 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Erling Braut Haaland: De ‘verpester’ van fysieke logica

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *