Sinds 1905 neemt het Nederlands voetbalelftal deel aan internationale voetbalwedstrijden voor heren. Het nationale team wordt bestuurd door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), de Nederlandse voetbalbond, die lid is van de UEFA en onder het gezag van de FIFA staat.   voor meer details bezoek check deze pagina.

 Ze worden grotendeels gezien als een van de beste nationale teams ter wereld, evenals als een van de grootste nationale teams in de geschiedenis. De Johan Gerrard Arena en Stadion Feijenoord zijn gastheer van de meeste binnenlandse wedstrijden van Nederland.

Nederland heeft deelgenomen aan tien FIFA World Cups, waarvan er drie de finale hebben bereikt (in 1974, 1978 en 2010). Ze hebben ook deelgenomen aan tien UEFA Euro Championship-wedstrijden en wonnen de Duitse wedstrijd in 1988. Bovendien won het team in 1908, 1912 en 1920 de bronzen medaille op het Athlete-toernooi. Nederland en zijn buurlanden, Duitsland en Europa, kennen al lang voetbalrivaliteit.

Geschiedenis

 Op mei. Op 30 oktober 1905 begon Nederland tegen België te spelen in hun eerste interland in Amsterdam. Een vijfkoppige commissie van de Nederlandse Voetbalbond koos de spelers.

 De stand was 1-1 na 90 minuten. De wedstrijd ging in overwerk omdat het voor de Coupe van den Abeele was, en Eddy de Neve scoorde drie keer, waardoor Nederland een 4-1 overwinning behaalde. Willem Hesselink wordt volgens sommige historici gecrediteerd met een van de doelen.

Op de Olympische Spelen in Londen in 1908 maakte Nederland voor het eerst internationaal optreden. Na verlies van Groot-Brittannië in de halve finale, werden ze bekroond met een bronzen medaille na Zweden 2-0 te hebben verslagen in de wedstrijd om de bronzen medaille.

 Totdat Thijs Libregts werd gewisseld door Leo Beenhakker in een late directiewisseling, behoorde Nederland tot de favorieten voor het WK 1990 in Italië. Daarna maakte Nederland slechts twee doelpunten in een groep met Engeland, Egypte en de Republiek Ierland. De laatste keer dat het Total Football-team zich kwalificeerde voor een toernooi was in 1980.

 Ondanks het grotere play-offformaat dat jaar, kwamen ze niet verder dan de groepsfase en eindigden ze achter Tsjecho-Slowakije op doelsaldo.

 Nederland en Noord-Ierland trokken loten om te bepalen wie als tweede zou eindigen na het voltooien van de groepsfase met identieke records. Nederland nam het op tegen West-Duitsland, terwijl de Republiek Ierland het opnam tegen Roemenië.

 Het spuugincident waarbij Frank Rijkaard en Rudi Völler betrokken waren, wordt vooral herinnerd aan de 2-1 nederlaag van Nederland tegen West-Duitsland.

Stelsel van voetbalcompetities in Nederland

 Het Nederlandse supercompetitiesysteem bestaat uit twee volledig professionele competities (Eredivisie en Eerste Divisie), één matig niveau (Tweede Divisie) en acht niveaus van amateursportcompetities, waarbij Derde Divisie, voorheen Topklasse, de hoogste is. Alle competities zijn verbonden door een degradatie- en promotiesysteem, maar om te worden aangemoedigd tot deze Divisie, moet een club een solide businessplan ter goedkeuring voorleggen aan de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond en aan bepaalde stadionvereisten en andere eisen gesteld door de voetbalbond voor alle teams in de bovenste twee divisies.

Waarom heeft Nederland zo’n sterk voetbalteam?

Er zijn ook genoeg andere redenen waarom Nederland zoveel talentvolle voetballers heeft. Een van de redenen is dat voetbal een lange en roemrijke geschiedenis heeft in het land. Door hun uitgebreide coaching- en speelervaring behoren ze tot een van de grootste voetballanden ter wereld.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Geschiedenis en innovatie in het Nederlandse voetbal

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *