Met nog een paar dagen te gaan tot de start van het WK voetbal in Brazilië wemelt het van de voorspellingen over het verloop van het aanstaande toernooi. Kenners, en minder grote kenners, hebben allemaal een mening over wie er wereldkampioen wordt en wat de kansen van het Nederlands elftal zijn. Een mooi moment om tussen al deze voorspellingen een (min of meer) objectieve ranglijst te maken van de 32 landenteams die aan het toernooi meedoen. Wat blijkt, net als bij de meeste kenners staat Brazilië bovenaan in de favorietenlijst en Nederland lijkt net voldoende in huis te hebben voor de 2e ronde.
Benieuwd wat de WK voorspelling voor 2018 is?
Een voorspelling voor specifiek de knock-outfase kan je vinden in deze WK-voorspelling voor de knock-outfase. Een voorspelling van het EK 2016, kan je hier vinden.
De ranglijst is samengesteld op basis van drie verschillende componenten: de officiële FIFA ranglijst, een score gebaseerd op de elo-rating en de quoteringen van de belangrijkste wedkantoren. Al deze data zijn van 6 juni 2014 en genormaliseerd zodat ze op te tellen zijn tot een enkele score per team. Op basis van deze score hebben we de 32 teams op een rijtje gezet.
Brazilië is volgens de combinatie van de drie scores veruit het sterkste team. Dit komt overeen met de status als grote favoriet. Ook de rest van de top 10 ziet er realistisch uit, zodat geconcludeerd kan worden dat deze scores redelijk in staat zijn om de kracht van de verschillende teams weer te geven. Nederland is terug te vinden op plek tien met een score die ongeveer gelijkwaardig is aan Italië. Nederland is dus op z’n best een outsider voor de titel.
Met deze scores kunnen we ook naar het verloop van het toernooi kijken. Hiervoor is de aanname gedaan dat het team met de hogere score wint. Brazilië zal dus per definitie alle wedstrijden winnen en wereldkampioen worden, maar hoe presteren de andere teams? De resultaten in de groepsfase zien er dan als volgt uit (hier kan je ook gelijk zien hoe de teams scoren op de verschillende individuele ranglijsten):
Nederland wordt volgens het model tweede in de poule en haalt dus de volgende ronde ten koste van Chili. In de spannende poule D valt Italië net buiten de boot, terwijl ze in de totale ranglijst op de 9e plek staan. Ook opvallend is dat Zwitserland in poule E boven Frankrijk eindigt.
Volgens ons model is de finale Brazilië tegen Spanje. De loting voor het WK zorgt er dus voor dat een finale tussen de twee sterkste teams van het toernooi tot de mogelijkheden behoort. Hier blijkt ook uit dat de eerste plek van Zwitserland belangrijk voor ze kan zijn. Het gunstige verloop zorgt ervoor dat de Zwitsers kunnen uitgroeien tot de verrassing van het toernooi door tot de kwart finales te komen, terwijl ze slechts 13e van de 32 teams zijn op de ranglijst. Het Nederlands elftal komt niet verder dan de laatste 16 waar het verliest van de aanstaande kampioen Brazilië.
De prestaties van Zwitserland in dit model geven ook gelijk een mooi voorbeeld van de individuele zwaktes van deze drie ranglijsten. Naar mijn mening zitten er in de FIFA ranking een aantal stevige afwijkingen (zie ook dit artikel over de FIFA ranking). Het is discutabel of Zwitserland daadwerkelijk het zesde beste team van de wereld is. Ook de elo-rating is niet voor ieder team even geloofwaardig. Zo staan bijvoorbeeld Engeland en de VS wel erg hoog. De wedkantoren maken Brazilië twee keer zo sterk als nummer twee Spanje. Ook dat lijkt enigszins overdreven. Al met al hebben alle verschillende ranglijsten dus duidelijke nadelen, maar leiden ze gecombineerd tot een redelijk realistische ranglijst die je mee kunt nemen bij de voorspelling. De komende weken zullen uitwijzen of deze gecombineerde score ook voorspellende waarde heeft.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel