Het is de 83ste minuut, Londen de locatie, Chelsea – Tottenham de wedstrijd, de datum 2 mei 2016. Eden Hazard stoomt namens the Blues met de bal aan de voet richting het doel van de Spurs, geeft de bal af aan Diego Costa, ontvangt hem weer terug en krult deze schitterend in de rechterbovenhoek. 175 kilometer verderop barst een vulkaan van vreugde uit terwijl bookmakers overal ter wereld het hoofd uit wanhoop in de handen laten zakken. Leicester City is kampioen.
Voorafgaand aan het voor The Foxes legendarische seizoen zijn de wedkantoren heel zeker van hun zaak, Leicester City kan onmogelijk kampioen worden. Ter vergelijking, ze schatten de kans dat Ranieri’s mannen de titel winnen kleiner dan die op de ontdekking van het monster van Loch Ness of dat Idols-bedenker Simon Cowell minister-president wordt. Toch gaat het dus gigantisch mis. Met de gelijkmaker van Hazard en het hierop volgende laatste fluitsignaal verliezen de wedkantoren tientallen miljoenen. Hoe heeft het zo mis kunnen gaan?
Om antwoord te kunnen geven op deze vraag moeten we weten hoe bookmakers werken en hoe ze hun quoteringen bepalen. Hiervoor zochten we de samenwerking op met bookmaker vergelijkingssite mybookmakers.nl.
De bookmaker berekeningen
Ten eerste moet je weten dat bookmakers bedrijven zijn met een miljoenen omzet. Geld dat verdiend wordt met de weddenschappen die gokkers bij hun plaatsen. Om van winst verzekerd te zijn proberen ze het risico op verlies zoveel mogelijk uit te bannen. Dit doen ze op basis van statistieken, vorm, historische gegevens en de meningen van experts. Hoe meer data, hoe groter de kans dat ze een uitkomst succesvol voorspellen. Daarnaast kijken ze ook naar de waarschijnlijkheid dat gokkers op een bepaalde uitkomst inzetten.
Deze twee zaken bij elkaar bepalen de zogenoemde quotering, het getal dat aangeeft hoeveel je kunt winnen met een weddenschap.
Bookies hebben liever niet dat gokkers inzetten op favorieten omdat de kans op succes voor de gokker hier een stuk groter is. Met hoge quoteringen voor de underdogs en lage voor de favorieten proberen ze gokkers te sturen in hun speelgedrag. Over het algemeen gaat dit goed en stroomt het geld met bakken tegelijk binnen bij de wedkantoren. Maar heel, heel soms gaat het goed mis. Het kampioenschap van Leicester City is daar het meest recente voorbeeld van.
De dure lessen van Leicester
Voorafgaand aan het Premier League seizoen 2015/2016 achten de wedkantoren het onmogelijk dat Leicester City kampioen wordt. Het seizoen daarvoor eindigen The Foxes slechts zes punten boven de degradatiestreep en er is niets wat erop wijst dat het volgend seizoen veel beter zal gaan. Dus geven de bookmakers Leicester City een kans van 5000/1 op titelwinst, ofwel 0,02 procent. Wie deze weddenschap aan durft te gaan krijgt bij succes voor elke ingezette euro, vijfduizend euro terug.
Uiteindelijk kost dit ‘gokje’ de bookmakers tientallen miljoenen. Toch blijkt het achteraf een zegen voor de wedkantoren. Het sprookje van Leicester City zorgt er namelijk voor dat gokkers wereldwijd geloven dat er vaker zo’n wonder zal geschieden en dus wordt er ook vaker ingezet op onwaarschijnlijke scenario’s. De kans op herhaling is statistisch echter extreem klein en dus verdienen de bookmakers nu nog steeds aan het wonder van Leicester. Daar komt bij dat wanneer meer gokkers geloven in succes van een underdog dat de quoteringen door de bookmaker automatisch worden bijgesteld. Tegenwoordig zal je als gevolg niet snel meer een quotering vinden met een kans van 1 op 5000.
Dus al je erover denkt om in te zetten op een landstitel van RKC Waalwijk voor het volgende Eredivisie seizoen, is het waarschijnlijk verstandig hier nog eens twee keer over na te denken.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel