1. Eredivisie

Jupiler League: de ideale opstap naar de top?

Kevin Strootman, Dries Mertens, Nacer Chadli: allemaal spelen ze inmiddels bij internationale (sub)topclubs. Je zou dan ook bijna vergeten dat deze spelers enkele jaren geleden nog in de anonimiteit van de Jupiler League speelden: Kevin Strootman speelde er voor Sparta, terwijl Dries Mertens en Nacer Chadli het namens AGOVV de verdedigers van onder anderen Telstar en Helmond Sport lastig maakten. Via de top van de Eredivisie zijn ze flink in marktwaarde gestegen en hebben ze een transfer naar respectievelijk AS Roma, Napoli en Tottenham Hotspur kunnen maken. Tijd voor een overzicht: welke spelers zijn via een transfer vanuit de Jupiler League in de Eredivisie terecht gekomen? En wie zijn er hierin door kunnen groeien?
Sinds 2005/2006 hebben maar liefst 128 spelers de gedroomde stap kunnen maken. Op het moment van de eerste transfer, dus van de Jupiler League naar de Eredivisie, bedroeg te totale marktwaarde 40.475.000 euro, een gemiddelde van slechts 326.411 euro per speler. Op het moment van het verlaten van de Eredivisie, of in het geval dat de speler nog in de Eredivisie speelt ‘op dit moment’, bedroeg deze waarde maar liefst 138.775.000 euro, een gemiddelde van 1.101.389 euro per speler en een stijging van 237,42%! 37 van de 128 spelers zijn goed terecht gekomen, dat wil zeggen dat ze indruk achter hebben kunnen laten. Dit komt neer op een kleine 28,91%.

De toppers, een overzicht

In deze periode hebben, zoals gezegd, verschillende spelers de stap vanuit de Jupiler League kunnen maken, maar slechts negen hiervan zijn door kunnen groeien naar de Europese top of – subtop (hier zijn PSV en Ajax bij inbegrepen): Jetro Willems, Lerin Duarte, Nacer Chadli, Kevin Strootman, Dries Mertens, Niklas Moisander, Bas Dost, Oussama Assaidi en Demy de Zeeuw. Deze negen spelers hadden op het moment van intrede in de Eredivisie een totale marktwaarde van vijf miljoen euro, een gemiddelde van 555.555 euro per speler. Het klinkt als het ideale plaatje: een team met Moisanders, Chadli’s en Strootmans voor slechts vijf miljoen euro. Het wordt echter nog mooier: op het moment van uittrede (of in het geval van Duarte, Willems en Moisander: op dit moment) bedroeg hun totale marktwaarde maar liefst zeventig miljoen euro, een gemiddelde van 7.777.777 euro per speler en een stijging van maar liefst 1300 procent! Met recht ‘toppers’ dus.

Tabel 1: de toppers uit de Jupiler League
Tabel 1: de toppers uit de Jupiler League

Procentueel gezien zou Oussama Assaidi de beste speler zijn die de Jupiler League heeft voortgebracht: met een marktwaarde van 250.000 euro op het moment van intrede en een marktwaarde van zeven miljoen bij uittrede, heeft hij een procentuele groei van 2700% kunnen maken. De prestatie van Dries Mertens is echter knapper te noemen: hij is in zijn Eredivisiejaren bij FC Utrecht en PSV maar liefst 12.250.000 euro meer waard geworden, een procentuele stijging van 1633,33%. Zijn numerieke stijging is dan ook het hoogste van alle spelers.

91 spelers die hun belofte niet hebben waargemaakt

De negen toppers zijn echter niet de enige spelers die de transfer hebben gemaakt en het hier goed hebben gedaan: een lijst van 28 spelers krijgt het groeipredicaat ‘Goed’, wat neerkomt op ‘een meerwaarde voor de Eredivisie’. Met een marktwaarde van 11.775.000 (gemiddeld 420.536) Doorgroei Jupiler League spelers bij intrede en een marktwaarde van 35.900.000 (gemiddeld 1.282.143) bij uittrede, of in het geval van een enkeling ‘op dit moment’, kennen zij een procentuele groei van 204,88%.
Naast de toppers en de ‘goede’ voetballers, zijn er ook nog spelers die amper zijn gegroeid in de Eredivisie: dit hoeft niet per se te komen door een gebrek aan kwaliteit, maar ook door bijvoorbeeld blessures of het feit dat ze geen kans kregen. 91 spelers behoren tot deze categorie, een overweldigend aantal. Met een totale marktwaarde van 23.700.000 op het moment van intrede en een marktwaarde van 32.875.000 op het moment van hun transfer naar een andere competitie, hebben zij slechts een groei van 38,71% gemaakt.

Tabel 2: overzicht per categorie
Tabel 2: overzicht per categorie

Opleidingsclub Sparta

Kijkend naar de verkopen van de Jupiler League-clubs (zie tabel 6), valt vooral de aanwezigheid van Sparta op: de voormalig Eredivisionist staat bekend om zijn goede jeugdopleiding en dat is ook terug te zien in de cijfers: maar liefst acht spelers maakten de laatste jaren een transfer uit de Eerste Divisie naar de Eredivisie en zes hiervan wisten met vlag en wimpel te slagen. Nick Viergever en Erik Falkenburg zijn niet meegenomen in het onderzoek, omdat zij hun transfer maakten op het moment dat Sparta nog in de Eredivisie speelde. Eerstgenoemde zou het oordeel ‘Goed’ hebben gekregen, terwijl Falkenburg het met ‘Voldoende’ had moeten doen.
Zoals gezegd zijn de cijfers van Sparta dus verbluffend: acht spelers werden voor een totale marktwaarde van 5.050.000 euro verkocht, 631.250 euro gemiddeld, maar werden binnen enkele jaren doorverkocht naar het buitenland met een gezamenlijke marktwaarde van 25.400.000 euro, een gemiddelde van 3.175.000 en een stijging van 402,97 procent dus. Van de acht spelers komen er maar liefst zes uit de jeugdopleiding van de club en Sparta mag dus gerust één van de grootste en beste jeugdopleidingen van Nederland worden genoemd!

Tabel 3: de opgeleide spelers van Sparta Rotterdam
Tabel 3: de opgeleide spelers van Sparta Rotterdam

FC Utrecht of AZ beste opstap naar de Eredivisie

Mocht je als speler in de Jupiler League voetballen, zijn FC Utrecht en AZ de beste clubs waar je terecht kan: maar liefst negen van de dertien spelers die deze stap hebben gemaakt, zijn uiteindelijk goed terecht gekomen. Met een slagingspercentage van 69,23% en een marktgroei van 591,45% kan je dan ook van een fantastische balans spreken!
Net zoals de opleidingscijfers van Sparta zijn ook de scoutingscijfers van FC Utrecht geweldig te noemen. De zeven aankopen hadden een totale marktwaarde van 3.550.000 euro (gemiddeld 507.143 euro per speler) op het moment van hun verkoop aan FC Utrecht en wisten, met enige hulp van andere clubs, hun marktwaardes omhoog te werken naar 30.000.000 euro (gemiddeld 4.285.714 euro per speler). Dit komt neer op een gemiddelde stijging van 745.07%. Het is dus wel duidelijk dat er bij FC Utrecht het beste wordt rondgekeken in de Jupiler League!

Tabel 4: de scoutingsproducten van FC Utrecht
Tabel 4: de scoutingsproducten van FC Utrecht

Ook bij AZ zijn de scoutingsrapporten prima te noemen: zes spelers hebben de stap gemaakt van de Jupiler League naar de Eredivisie. Van deze zes zijn er twee ‘Top’ geworden en drie ‘Goed’. De laatste speler, Mikhael Rosheuvel, speelt op dit moment op huurbasis bij Heracles en krijgt vooralsnog het stempel ‘Voldoende’.
Op het moment van intrede hadden de zes (ex-)AZ’ers een marktwaarde van 3.175.000 euro. Deze waarde is gegroeid naar 16.500.000 euro, een stijging van 419,69%. Een gemiddelde speler die naar AZ ging had een waarde van 529.167 euro en op het moment van vertrek naar een andere competitie (of nu) een waarde van 2.750.000 euro.
Tabel 5: de scoutingsproducten van AZ
Tabel 5: de scoutingsproducten van AZ

Conclusie

Hoewel er nog erg veel spelers zijn die hun verwachtingen nog niet waar hebben kunnen maken, is toch een ruime 20% door kunnen groeien naar een goed niveau en heeft 7% zelfs de stap naar een grote club kunnen maken. Daarnaast zitten bij de overige 70% ook nog spelers die hun belofte nog niet in hebben kunnen lossen en wellicht nog uit kunnen groeien tot Eredivisiewaardige voetballers. Clubs hoeven niet per sé dure aankopen uit de Eredivisie of het buitenland te halen, aangezien er in de Jupiler League ook genoeg kwaliteit rondloopt. Vooral bij Sparta Rotterdam, een club die bekend staat om zijn goede jeugdopleiding, loopt veel talent rond wat de stap naar de Eredivisie aankan. De Jupiler League is een prima opleidingscompetitie en in naam van het Nederlandse voetbal hoop ik dan ook dat nog veel talenten de overstap gaan maken!

Tabel 6: overzicht van verkopen per JL-club (groen: beste prestatie)
Tabel 6: overzicht van verkopen per JL-club (groen: beste prestatie)

Tabel 7: overzicht van de aankopen per Eredivisieclub (groen: beste prestatie)
Tabel 7: overzicht van de aankopen per Eredivisieclub (groen: beste prestatie)

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Jupiler League: de ideale opstap naar de top?
  • 4 oktober 2013

    Op basis waarvan is de ontwikkeling van Willems “Top” ? Dit is pas het eerste seizoen dat hij eerste linksback bij PSV is

    Reageer
    • 4 oktober 2013

      Zo vind ik de ontwikkeling van Duarte ook niet “Top”. Komt net pas bij Ajax kijken.

      Reageer
      • 4 oktober 2013

        Allereerst bedankt voor de feedback! Duarte is bij Ajax gehaald als opvolger van Eriksen en heeft bij Heracles bewezen dat hij het niveau van de Eredivisie met gemak aankan. Het klopt dat hij inderdaad nog geen basisspeleris, ik heb dan ook lang getwijfeld of hij ‘Top’ of ‘Goed’ is, maar de ontwikkeling die hij de laatste jaren doorgemaakt heeft, is imo genoeg voor toppredicaat.
        Over Willems kan ik simpel zijn: hoewel hij dit jaar pas echt voor het eerst vaste linksback is, is hij in twee jaar van JL-niveau naar EK-basisspeler gegroeid. Bovendien heeft hij dit jaar verbetering getoond ten opzichte van vorig jaar, dus vandaar ‘Top’.
        Nog een kleine toevoeging over het predicaat ‘Top’: daarmee bedoel ik geen wereldtop, maar Eredivisietop. Als je kijkt naar het JL-verleden is de verbetering die al deze spelers hebben gemaakt ‘Top’ te noemen

        Reageer
        • 4 oktober 2013

          Ten eerste is Duarte geen opvolger van Eriksen, maar is die gehaald omdat Siem de Jong een klaplong had.
          Ten tweede is Willems geen vast Oranje-selectielid meer.
          Ik vind het te voorbarig om de ontwikkeling van Duarte en Willems te vergelijken met Strootman en Mertens, die inmiddels in een grote competitie spelen.

          Reageer
          • 4 oktober 2013

            Fregge,
            Vooralsnog speelt Duarte wel op de positie van Eriksen. Dus hem als opvolger van Eriksen te beschouwen is helemaal niet zo raar.
            Willems is de laatste tijd weer een vaste waarde in de selectie van Oranje. En laat dit seizoen zien het niveau van de top van de Eredivisie aan te kunnen.

          • 4 oktober 2013

            Duarte is wel degelijk de opvolger van Eriksen: hij is gehaald nadat Eriksen weg is gegaan en op het moment dat De Jong op de weg terug is.
            Willems is dan misschien geen vast selectielid meer, hij zit er wel weer aan te komen. Bovendien: vorig jaar was hij ook vaste linksback. Dat hij misschien niet fantastisch was, kwam ook door zijn medeverdedigers. Met de huidige vier achterin blijkt hij namelijk wél erg goed te kunnen functioneren. Voor mij een duidelijke top, maar uiteraard mag dit door mensen anders beoordeeld worden 😉

          • 4 oktober 2013

            Poulsen is ook gekomen nadat Vertonghen vertrok, maar Poulsen is toch niet de opvolger van Vertonghen? Beetje kul reden dus. Duarte is niet tot opvolger van Eriksen benoemd door Overmars, die hem aantrok.
            Je zegt dat Willems wel of niet kan verdedigen dankzij de verdediger die langs hem staat. Wat is dat voor een kul argument?

          • 4 oktober 2013

            Je vergelijking slaat natuurlijk nergens op: Vertonghen is een verdediger, Poulsen een middenvelder (die bovendien om zijn ervaring naar Ajax is gekomen). Eriksen en Duarte staan daarentegen wel op dezelfde positie. En dat Overmars het niet heeft gezegd, hoeft niet meteen te betekenen dat hij niet de opvolger is.
            Ik neem aan dat ik niet uit hoef te leggen dat eenspeler beter rendeert met goede medespelers? Dat is gewoon zo, daar hoef je geen geleerde voor te zijn.

          • 4 oktober 2013

            Klopt, is inderdaad een vreemde vergelijking. Vergelijking met Vd Hoorn en Alderweireld dan.
            Maar Messi zou in de Eredivisie ook enorm terugzakken? Want dat is wat jullie zeggen.

          • 4 oktober 2013

            Je kunt jezelf ook de vraag stellen: was Duarte gehaald als Eriksen niet was vertrokken? Waarschijnlijk niet. Dus is hij wel degelijk de opvolger van Eriksen.

  • 4 oktober 2013

    Leuk artikel met grappige statistieken. Het viel mij bijvoorbeeld op dat Feyenoord geen enkele speler uit de Jupiler League heeft gekocht.
    In mijn ogen staan er wel twee dingen in het artikel waar ik het niet mee eens ben.
    1. Joshua John, ondanks dat hij bij FC Twente nooit helemaal uit de verf is gekomen is zijn marktwaarde gestegen van 4 ton naar 1,25 miljoen. Daarnaast speelt hij bij een team dat meespeelt om het kampioenschap(met alle respect voor de Deense competitie), daar heeft hij vorig seizoen toch 6 Champions League wedstrijden meegespeeld. Van de Jupiler- naar de Champions League… dan lijkt een onvoldoende me in mijn ogen iets te weinig eer.
    2. Waar ben je van uitgegaan bij de marktwaardes van Mertens en Strootman. Er staat 13 miljoen, is dat op het moment dat ze naar PSV gingen? Daar was inderdaad 13 miljoen mee gemoeid maar dan wel voor de spelers samen, en niet 13 miljoen per speler. Als het gaat om de transfers over de grens dan moet het voor Mertens 9.5 miljoen en Strootman 17 miljoen zijn, dat zet de alinea “toppers” toch in een ander daglicht.

    Reageer
    • 4 oktober 2013

      Bedankt voor je reactie!
      1. Daar is zeker iets voor te zeggen. In dat opzicht zou hij zeker het predicaat ‘Voldoende’ moeten krijgen. Het punt waar ik echter vanuit ben gegaan, en dat gaf voor mij de doorslag, zijn zijn prestaties in de Eredivisie. Hij gold als talent bij Sparta en ging naar Twente, maar is hier totaal niet uit de verf gekomen. Vandaar dat ik hem ‘Onvoldoende’ vond. Uiteraard alle respect voor het feit dat hij nu wel Champions League speelt!
      2. Ik ben bij de marktwaardes van Mertens en Strootman niet uitgegaan van transferbedragen of dergelijken, maar van bedragen die genoemd zijn op transfermarkt.de. Betrouwbare site met prima recensies. Op het moment van hun transfer van PSV naar het buitenland (dan is die vraag meteen beantwoord ;)) bedroeg hun marktwaarde 13 miljoen euro per persoon!
      Dat Feyenoord geen spelers uit de JL heeft gehaald klopt inderdaad! Zover ik me kan herinneren zijn er ook bijna geen spelers uit de huidige Feyenoord-selectie die JL hebben gespeeld. Feyenoord heeft dan ook een prima jeugdopleiding, waardoor ze sowieso niet erg veel hoeven te winkelen

      Reageer
      • 4 oktober 2013

        Heldere uitleg!
        Nu je daar over begint, Daryl Janmaat werd door Heerenveen bij ADO Den Haag opgehaald toen laatstgenoemde in de Jupiler League speelde. Janmaat heeft vervolgens toch niet onverdienstelijk gepresteerd, misschien nog een #goed voor Heerenveen? haha
        Keep up the good work!

        Reageer
        • 4 oktober 2013

          Dankje, dat zullen we zeker doen!

          Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *