De positie van de doelman is vaak onderwerp van discussie aangezien we op dit moment in het Nederlands elftal geen duidelijke nummer één hebben. Op de Nederlandse en buitenlandse velden lopen veel gelijkwaardige, beschikbare doelmannen met de Nederlandse nationaliteit. Hoe moet De Boer kiezen welke doelverdedigers hij meeneemt naar het Europees Kampioenschap?
Voor de selectie van het Nederlands elftal zijn meer dan genoeg keepers beschikbaar van een vergelijkbaar niveau. In de Eredivisie lopen Pasveer, Bijlow, Drommel, Bizot en Padt rond en door het wegvallen van Onana is Stekelenburg mogelijk ook een optie. In het buitenland komen daar nog Cillessen en Krul bij.
De 38-jarige Stekelenburg heeft nog te weinig wedstrijden gespeeld dit seizoen om meegenomen te worden in dit artikel. Frank de Boer zal hem nauwlettend in de gaten houden gezien zijn ervaring op een eindtoernooi.
Om keepers te beoordelen op basis van statistieken wordt vaak de xCG waarde gebruikt. Dit zijn de expected conceded goals. Deze waarde neemt alleen schoten mee die op doel geschoten zijn. Daarbij wordt deze waarde mede bepaald door parameters die schatten waar in het doel de bal komt. Verder worden de normale inputs van de xG meegenomen in de xCG waarde.
Een kanttekening bij deze statistiek is dat er een kleine sample is waardoor het minder betrouwbaar is. Ook zijn er natuurlijk situaties te bedenken waar de statistiek als het ware misleid wordt. Vandaar dat dit artikel de statistiek combineert met een videoanalyse.
Marco Bizot
De 29-jarige Bizot speelt sinds 2017 bij AZ Alkmaar waar hij een goede indruk achterlaat. In 2018 is hij voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. In november 2020 debuteerde Bizot in een oefeninterland tegen Spanje.
Onderstaande situatie laat zien dat Bizot een enorme reikwijdte heeft als hij zich volledig strekt. Dit maakt Bizot een uitstekende lijnkeeper, hij kan namelijk zonder zijn positie te veranderen een bal alsnog uit het doel tikken.
Dit terwijl andere keepers vaak een stap moeten doen voordat ze de redding inzetten omdat ze anders niet bij de bal kunnen.
Toch heeft Bizot ook zijn mindere kanten. Hij heeft veel kritiek gekregen over de wedstrijd tegen Sparta.
In de onderstaande situatie zie je de fout in de wedstrijd tegen Sparta. Er werd een lange bal gegeven van achteruit. Svensson denkt deze terug te koppen op Bizot maar Bizot staat niet ver genoeg naar voren waardoor de bal niet bij hem aankomt. Bizot probeert dit te corrigeren maar begaat hierbij een overtreding. Een duidelijk geval van miscommunicatie.
In de wedstrijd tegen Vitesse zie je een vergelijkbaar moment. Bizot moet kiezen of hij wil uitkomen. Hij komt in dit geval te laat, waardoor Darfalou makkelijk om hem heen kan dribbelen. In dit geval heeft Bizot geluk, is het buitenspel en keurt de scheidsrechter het doelpunt af
Een zwak punt van Bizot ligt dus in het inschatten van situaties waarin hij moet uitkomen terwijl zijn sterke kant is om ballen tegen te houden met zijn reikwijdte.
Als we de statistieken erbij pakken zien we dat Bizot in het huidige seizoen 79 schoten op doel tegen kreeg, waarvan hij er 51 met een redding keerde. Zijn reddingspercentage ligt op 64,5 %. Dit is een stuk lager dan vorig seizoen waarbij hij een reddingspercentage van 85,1% had.
Op basis van die cijfers lijkt Bizot het huidige seizoen een stuk minder te presteren dan vorig seizoen. Dit valt alleen niet uit deze cijfers te concluderen. In het vorige seizoen presteerde AZ beter dan dit seizoen, dat betekent dat de schoten die AZ toeliet waarschijnlijk van moeilijke posities afgevuurd werden. Dat zorgt ervoor dat de reddingen voor Bizot makkelijker te maken zijn en Bizot dus een hoger reddingspercentage heeft.
Om in te schatten hoe groot de kansen zijn die AZ tegen kreeg kijken we naar xCG. Dit kun je afzetten tegen de tegendoelpunten om te bekijken of de keeper beter presteert dan je zou verwachten. In dit seizoen heeft AZ 28 tegendoelpunten met een xCG waarde van 29,23 van alle schoten op doel.
Dit betekent dat Bizot één doelpunt minder heeft doorgelaten dan je op basis van de statistiek van hem zou verwachten. Bizot presteert zoals je zou verwachten dat een keeper presteert.
Justin Bijlow
De talentvolle 23-jarige Bijlow is de eerste doelman bij Feyenoord. Hij heeft dit en vorige seizoen nog niet veel wedstrijden gekeept door blessureleed. Dat maakt het ook lastiger om hem te analyseren.
De videobeelden laten zien dat Bijlow heel veel snelheid heeft bij het uitkomen. In de onderstaande situatie wordt Mario Engels aangespeeld. Bijlow staat op dat moment nog in zijn doel, maar zodra hij merkt dat hij moet uitkomen sprint hij op Engels af.
Doordat hij zo snel is heeft Engels geen tijd om een hoek uit te kiezen en wordt het doel voor hem steeds kleiner. Hierdoor schiet hij tegen Bijlow aan die zich ook uitstekend groot maakt. Ondanks dat Engels zich in buitenspelpositie bevond laat deze situatie zien hoe snel en zonder twijfel Bijlow uit kan komen.
Uit meerdere situaties blijkt dat zijn zwakte ligt bij hoge ballen. Een voorbeeld hiervan is te zien in de wedstrijd tegen ADO waar hij volledig mistast bij een corner. Het lukt Peet Bijen om te koppen ondanks dat Bijlow in zijn rug komt. Bijlow mist de bal volledig, maar ADO weet niet te profiteren van het lege doel.
In de zeven gespeelde wedstrijden dit seizoen kreeg Bijlow 32 schoten op doel tegen. Hij heeft 25 reddingen verricht en bezit dus een reddingspercentage van 78,1%. Dit percentage ligt hoger dan vorig seizoen toen het reddingspercentage op 72,7% lag.
De xCG waarde van de zeven doelpunten die Bijlow tegen kreeg is 5,22. Dit betekent dat Bijlow ballen die over het algemeen een kleinere kans op een doelpunt vormen door laat. Je kunt stellen dat Bijlow meer wedstrijden moet spelen om een goed beeld te krijgen van zijn kwaliteiten.
Joël Drommel
De door de supporters in 2018/19 uitgeroepen speler van het jaar is alweer sinds 2017/18 vaste doelman bij FC Twente. Drommel heeft een stuk meer wedstrijdervaring dan Bijlow en keept nu al twee seizoenen op het hoogste niveau in Nederland.
In de wedstrijd tegen Feyenoord laat Drommel zien dat hij uitstekende reflexen bezit. Toornsta wil de bal laag voorgeven en Drommel anticipeert hierop door de korte hoek open te laten.
De bal verandert van richting door een Twente speler en de bal schiet richting de korte hoek. Drommel reageert met een uitstekende reflex en tikt de bal met zijn voet over de achterlijn.
Drommel laat ondanks zijn uitstekende reflexen nog wel onderzekerheden zien, zoals in de wedstrijd tegen PSV.
In afbeelding elf zie je dat Zahavi vanaf de linkerkant een voorzet geeft richting Malen. Drommel moet hier de bal klem hebben of de bal wegwerken zodat deze voor de voeten komt van een speler van FC Twente. Dit lukt hem niet. Hij verandert de bal iets van richting maar deze komt panklaar voor Donyell Malen te liggen die de bal in een leeg doel binnen schiet.
Drommel kreeg dit seizoen 112 schoten op doel tegen. Hiervan heeft hij 84 ballen tegengehouden met behulp van een redding. Dit maakt zijn reddingspercentage 75%. Dit ligt hoger dan vorig seizoen toen zijn reddingspercentage 70,2% bedroeg.
Als we kijken naar de kwaliteit van deze schoten op doel dan zien we een totaal van 32,31 xCG. FC Twente heeft dit seizoen 28 doelpunten geïncasseerd. Drommel houdt meer ballen tegen dan je zou verwachten op basis van de xCG.
Sergio Padt
Padt staat al zeven jaar onder de lat bij FC Groningen. De inmiddels 30-jarige keeper gaat deze zomer een transfer maken naar Ludogorets Razgrad, misschien wel nadat hij voor het Nederlands elftal mag uitkomen op het Europees Kampioenschap.
Uit de videobeelden blijkt dat Padt een uitstekende lijnkeeper is. Afbeelding twaalf en dertien laten een situatie zien waarin hij op de juiste manier reageert. De bal afkomstig van een kopbal lijkt met een hoge snelheid naar de hoek te gaan. Padt reageert hier uitstekend op door zijn voet uit te steken en zo een doelpunt te voorkomen. Als hij koos om de bal met zijn hand uit het doel te tikken was hij veel te laat geweest.
Een onzekerheid van Padt is uitkomen zoals te zien is in de bekerwedstrijd tegen Emmen. Dit is een groot contrast met Bijlow die met veel snelheid van zijn lijn af rent. In de onderstaande situatie had Padt beter kunnen anticiperen op de lange bal van achteruit om zo Glenn Bijl minder tijd te geven om de bal aan te nemen.
Een opvallende statistiek bij Padt is dat hij goed mee voetbalt. Hij heeft namelijk de meeste succesvolle korte passes afgeleverd vergeleken met zijn collega’s in dit artikel. Toch zijn er verschillende momenten te bedenken dat Padt onder druk de bal verspeelt, bijvoorbeeld in de bekerwedstrijd tegen Emmen.
Andere statistieken laten niks geks zien bij Padt. FC Groningen heeft dit seizoen 78 schoten op doel tegen gekregen. Padt heeft hiervan 55 schoten gekeerd. Het reddingspercentage van Padt ligt op 70,5%. Dit is iets lager dan zijn gemiddelde van de zeven jaar bij FC Groningen. Het gemiddelde ligt rond de 74%.
De kwaliteit van deze schoten op doel uitgedrukt in xG is 23,33. Hiervan heeft Padt 23 keer de bal uit het net gevist. Padt presteert dus net als Bizot zoals je van hem zou mogen verwachten.
Remko Pasveer
Pasveer is de meest ervaren doelman van het lijstje doelmannen dat we behandelen. De 37-jarige doelman heeft in zijn gehele carrière 235 wedstrijden gespeeld in de Eredivisie en wordt nu genoemd als kandidaat voor het Nederlands elftal gezien de prestaties van Vitesse dit seizoen.
Bij de videoanalyse valt op dat Pasveer een uitstekende reactie heeft. In de wedstrijd tegen Feyenoord komt dit naar voren waar hij meerdere keren zijn ploeg behoedt voor een tegendoelpunt.
In de onderstaande situatie zie je dat Pasveer in de slotfase de kopbal van Sinisterra tegen de lat tikt. Hij maakt hier de juiste keuze om met zijn rechterhand de bal aan te tikken omdat die het snelste bij de bal komt. Hij voorkomt hier een zeker doelpunt.
Toch laten de videobeelden ook zien dat hij niet altijd de juiste keuze maakt in de reflex. In de onderstaande situatie schiet Karlsson op doel. Pasveer probeert met zijn hand de bal te stoppen. Dit is de verkeerde keuze omdat hij met zijn voet sneller bij de bal had kunnen zijn.
De statistieken laten zien dat het reddingspercentage van Pasveer dit seizoen op 75,5% ligt, op basis van 86 schoten op doel tegen. De xG waarde van deze schoten op doel is 22,87. Hiervan heeft Vitesse 21 doelpunten geïncasseerd. Pasveer presteert net als Padt en Bizot zoals je van hem zou mogen verwachten op basis van de statistieken.
Jasper Cillessen
De 31-jarige Cillessen kwam dit seizoen pas één keer uit voor Valencia. Toch lijkt hij de eerste doelman bij Oranje te worden afgaande van de basisplaatsen in de Nations League wedstrijden. Als Cillessen de rest van dit seizoen niet aan spelen toekomt is het natuurlijk de vraag of hij zijn basisplaats in Oranje behoudt.
In de wedstrijd van vorig seizoen tegen Celta de Vigo keepte Cillessen een hele goede wedstrijd. Hier kwamen zijn kwaliteiten goed boven drijven. Cillessen bezit een uitstekende reflex.
In de onderstaande situatie schiet Denis Suarez richting doel. De bal wordt van richting veranderd terwijl Cillessen al een beweging heeft gemaakt naar waar het originele schot zou belanden. Het lukt Cillessen met een goede reflex om de bal alsnog met zijn rechterhand over te tikken.
In deze wedstrijd pakt hij ook nog een penalty en laat die zien dat hij dat ook kan. Wat betwist werd toen hij door Van Gaal gewisseld werd voor Krul voor de penaltyserie tegen Costa Rica.
Toch heeft Cillessen heeft Cillessen ook een zwakte: hij positioneert zich niet altijd goed. In de onderstaande situatie staat Cillessen teveel in de rechterkant van het doel. Dit zorgt ervoor dat hij niet meer bij de bal kan die in de andere hoek geschoten wordt.
Om Cillessen te kunnen vergelijken met de andere keepers worden de statistieken gepakt van de wedstrijden die hij wel onder de lat stond bij Valencia. Dit betreft het seizoen 2019/2020. In dit seizoen heeft hij een reddingspercentage van 74,1% op een totaal van 116 schoten op doel tegen.
De xCG waarde van deze schoten op doel ligt op 31,53. Valencia heeft vorig seizoen 31 doelpunten tegen gekregen. Deze getallen komen overeen met Bizot en Pasveer.
De xG waarde, en dus ook de xCG waarde, wordt per competitie berekend. Het zou zo kunnen zijn dat spelers in Spanje minder scoren omdat de keepers een stuk hoger niveau hebben, dan krijgen de spelers een lagere xG toegewezen voor een kans dan voor diezelfde kans in Nederland. Dit verschil zal echter niet zo groot zijn. Toch moet het meegenomen worden dat Cillessen in een competitie van hoger niveau keept dan de Eredivisie.
Tim Krul
De 32-jarige Krul is ook een grote kanshebber om als eerste doelman onder de lat te staan bij het Nederlands elftal komende zomer. Hij heeft zijn waarde als penaltykiller al bewezen maar is hij goed genoeg om de eerste doelman te worden?
Krul speelt momenteel bij Norwich City in The Championship. Norwich presteert dit seizoen erg goed en ze staan zeven punten los van de nummer twee Brentford. Aan dit succes heeft Krul bijgedragen.
In de onderstaande situatie krijgt Norwich een corner tegen. Krul strekt zich na een kopbal en weet de bal uit het doel te lepelen. De bal belandt voor de voeten van Wells, de aanvaller van Bristol City. Doordat Krul snel opstaat, weet hij ook die inzet te keren.
De wedstrijd tegen Swansea laat zien dat Krul, ondanks zijn knappe reddingen, soms een fout maakt. In dit geval bij een corner. De bal wordt voorgegeven en Krul probeert te bal te vangen. Dat lukt niet, hij laat hem los en hij probeert de bal tevergeefs alsnog te pakken. Krul is volledig weg uit zijn doel en Swansea scoort de 1-0.
Krul heeft uitstekende reacties en komt snel uit en heeft een goede reikwijdte, maar hoge ballen zijn vaak lastig voor hem. De statistieken spreken echter in zijn voordeel. Hij heeft dit seizoen een reddingspercentage van 80,7%. Dat is het hoogste reddingspercentage van alle keepers in dit artikel. Het reddingspercentage komt voort uit 57 schoten tegen dit seizoen.
De xG waarde van de schoten op doel die Norwich geïncasseerd heeft is 16,46. Hiervan heeft Krul de bal 11 keer doorgelaten. Hij doet het statistisch gezien beter dan je zou verwachten. Je kunt hier natuurlijk bij opmerken dat Norwich bovenaan staan en minder schoten tegen krijgt, wat de sample size verkleint.
Conclusie
Frank de Boer moet een keuze maken tussen de keepers behandeld in dit artikel. In dit artikel zijn verschillende soorten keepers behandeld. Gaat De Boer voor een keeper met toernooi-ervaring, of kiest hij juist voor een keeper die goed kan uitkomen? Wilt hij een keeper die de hoge ballen bij corners wegtikt of wilt hij juist een keeper met een katachtige reactie?
Dit zijn allemaal afwegingen die hij kan maken. Op basis van deze analyse adviseren wij De Boer om Cillessen, Krul en Drommel mee te nemen naar het EK. Drommel presteert uitstekend op basis van de statistieken en heeft een goede reflex kijkend naar de videobeelden. Daarnaast heeft hij meer ervaring dan Bijlow, maar is hij nog wel jong waardoor zo’n toernooi goed kan bijdragen aan zijn ontwikkeling.
Cillessen en Krul worden geadviseerd omdat zij toernooi-ervaring hebben en een langere periode buiten de Nederlandse competitie op hoog niveau keepen. Ook de statistieken spreken in het voordeel van deze twee doelmannen, zeker in het geval van Krul.
Wie de eerste keeper moet worden, zullen deze drie moeten gaan uitvechten in maart.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsHeel mooi artikel Sander, maar de energie en tijd in het artikel is in zeer korte tijd achterhaald ( Stekelenburg)
Komt er nog een aanvulling, of heeft Stekelenburg te weinig wedstrijden gespeeld.