Voor veel clubs zijn opbrengsten uit transfers van spelers een belangrijke inkomstenbron. Tegelijkertijd is de transfermarkt een erg onzekere markt waarin vraag en aanbod de prijs van spelers bepalen. In dit artikel wordt de relatie tussen de winst van clubs op de transfermarkt en hun prestaties in de competitie onderzocht. Daarnaast bekijken we vier clubs (Porto, Udinese, Ajax en Lille) gedetailleerder, om te zien waarom het ze lukt om te presteren op zowel de transfermarkt als in de competitie.
In tabel 1 zien we een lijst met de clubs die over de afgelopen tien jaar de meeste winst hebben gemaakt op de transfermarkt. Dit gaat over de seizoenen vanaf 2003/2004 tot 2013/2014. Om deze winst te berekenen zijn alle uitgaven op de transfermarkt van de inkomsten op de transfermarkt afgehaald. Op deze manier kan een vergelijking tussen de clubs worden gemaakt.
Winst op transfermarkt
FC Porto is met afstand de nummer één op deze lijst. Deze Portugese club kan met recht de koning van de transfermarkt worden genoemd. Door een uitgekiend transferbeleid is hun winst bijna het dubbele van de nummer twee Udinese. Er zijn in totaal vier clubs die erin geslaagd zijn om over deze periode een winst van meer dan 100 miljoen euro te boeken. Naast de twee zojuist genoemde clubs zijn dat Ajax en Lille.
Gemiddelde positie competitie
Deze tien clubs presteren op de transfermarkt uitstekend, maar hoe zijn de prestaties in de competitie? Om deze vraag te beantwoorden, bekijken we de gemiddelde positie in de competitie over de seizoenen 2003/2004 tot 2013/2014. Wanneer we naar de getallen in tabel 1 kijken dan valt op dat bijna alle clubs (met uitzondering van Blackburn) op het hoogste niveau spelen en daarin redelijk tot goede resultaten boeken. De posities van Porto, Ajax en Benfica springen eruit. Deze clubs blijken in staat om te presteren in de competitie en daarbij ook flinke winsten te behalen op de transfermarkt.
Strategie
Het is ook zeer interessant om te kijken waarom het clubs lukt om grote winsten te behalen op de transfermarkt. Er zijn verschillende factoren die dit wellicht zouden kunnen verklaren. Hierbij kan worden gedacht aan de verscheidene kwaliteiten die clubs bezitten. Om achter deze kwaliteiten te komen bekijken we de volgende vier clubs gedetailleerder: Porto, Udinese, Ajax en Lille. De keuze is op deze clubs gevallen, omdat zij allemaal een winst van boven de 100 miljoen hebben gerealiseerd in de afgelopen tien jaar. De verklaring kan worden gevonden in de strategie van deze clubs.
Laten we kijken waarin zij zich onderscheiden van de concurrentie. Om dit te weten te komen onderzoeken we wat de achtergrond is van de spelers die zijn gekocht en verkocht. Zijn dit veelal spelers uit de eigen jeugdopleiding? Of is de winst het resultaat van goede scouting of handelen op de transfermarkt. Uit tabel 2 blijkt dat er voor deze vier clubs een groot verschil zit tussen de gemiddelde leeftijd van spelers die worden aangekocht vergeleken met de spelers die worden verkocht.
Porto
Porto staat te boek als een club die goed weet te handelen op de transfermarkt, dit blijkt ook wel uit het feit dat ze de meeste winst hebben behaald. Er zijn een aantal dingen duidelijk. Porto bezit goede kennis van de markt, zij weten wat de spelers waard zijn. Zij hebben duidelijk voor de volgende strategie gekozen: spelers op jonge leeftijd binnenhalen, ze door ontwikkelen en wanneer ze op hun top zijn ze voor de hoofdprijs verkopen. Het is echter niet zo dat Porto alle winst zelf mag behouden, zo bleek al uit eerder onderzoek naar die club.
Pinto da Costa, de voorzitter van Porto beaamt dit, want hij zegt:
‘Wij moeten constant de markt bestuderen op zoek naar jonge talenten. Elk jaar verliezen we geweldige spelers, maar daarna plaatsen we ons vertrouwen in spelers met veel potentie’
Dit is terug te zien in de gegevens van tabel 2. Want er is een duidelijk verschil in de leeftijd van de spelers die aangekocht zijn en verkocht zijn door Porto. Ze weten de perfecte timing te vinden wanneer ze een speler voor het juiste bedrag moeten verkopen. Daarnaast bezitten ze uitstekende marktkennis, Porto weet wat hun eigen spelers en de rest van de markt waard zijn. Porto heeft het 37 spelers opgeleid die momenteel in topcompetities voetballen.
Ajax
Ajax is een club die zeer duidelijk en bewust voor de jeugdopleiding heeft gekozen. In het jaarverslag 2012/2013 staat: ‘Het is het streven van Ajax om het beste jonge eerste elftal van Europa te zijn en de toonaangevende en meest innovatieve jeugdopleiding te hebben’. Onder de invloed van Johan Cruijff, zetten zij deze woorden ook kracht bij en investeren ze flink in de jeugdopleiding. Terwijl in het algemeen clubs bezuinigen op hun opleiding, is het budget van Ajax ongeveer 7 miljoen. Daarnaast leveren zij volgens Zwitsers onderzoeksbureau Football Observatory de meeste Europese profspelers af. Er spelen namelijk 69 spelers afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax bij een club in de hoogste divisie. De strategie van Ajax focust zich dus vooral op het opleiden van spelers, het ontwikkelen van talent en het daarna doorverkopen.
Udinese
Een van de bijzondere kenmerken van Udinese is het samenwerkingsverband dat zij hebben met Granada. De eigenaar van Udinese, Giampaolo Pozzo, bezit naast de Italiaanse club ook de Spaanse club en Watford. Dit is onderdeel van de strategie. Bij satellietclub Granada kunnen de veelal jonge voetballers zich in de kijker spelen en op die manier vermenigvuldigt hun waarde. Kijkend naar de winst in tabel 2 heeft deze strategie zijn waarde voor Udinese inmiddels wel bewezen.
Lille
In 2004 werd Michel Seydoux president van Lille en hij koos voor een langetermijnvisie. Dit betaalt zich uit, want ze zijn in staat gebleken om geld te verdienen aan de verkoop van jonge spelers. Seydoux zegt hierover het volgende: ‘We kopen niet de beste spelers, maar we helpen ze om beter te groeien dan anderen, dankzij de geweldige aandacht die we hebben in het verzorgen van onze talenten’. Lille staat net als Ajax bekend als een club met een uitstekende jeugdopleiding. Dit blijkt uit het feit dat ze 20 miljoen hebben geïnvesteerd in een zeer moderne jeugdaccommodatie. Onder andere Hazard, Bastos en Gervinho zijn producten van deze jeugdopleiding.
Presteren op de transfermarkt en in de competitie
Concluderend kan op basis van deze gegevens worden gesteld dat het voor clubs wel degelijk mogelijk is om te presteren op zowel de transmarkt als in de competitie. Wellicht dat deze clubs een uitzondering op de regel zijn. In ieder geval tonen ze aan dat de combinatie zeker mogelijk is, mits clubs de juiste strategie hanteren. Om te kunnen verklaren waarom deze clubs hiertoe in staat zijn, bekeken we de strategie en kenmerken van vier clubs meer in detail. Het blijkt dat er een patroon te ontdekken is in de strategie van deze clubs. Deze onderzochte clubs richten zich op jonge spelers ontwikkelen en op het moment dat die hun top bereiken verkopen voor de hoofdprijs.
Afhankelijk van de kwaliteiten van een club verschilt de methode hoe ze die jonge spelers krijgen. Ajax en Lille kiezen ervoor om deze spelers zelf op te leiden via de jeugdopleiding. Terwijl Porto en Udinese clubs zijn die door middel van scouting en handelen op de transfermarkt jonge spelers binnen halen. Onderzoek in dit artikel laat zien dat de strategie van deze clubs zich heeft bewezen.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsJammer dat een opkomende kracht als Feyenoord hier nog niet in is meegenomen. Ik verwacht namelijk dat ze financieel er ook best aardig uitkomen in de laatste 3 seizoenen 🙂
Interessant om de competitie posities met de transferinkomsten te vergelijken. Wellicht is het ook interessant om naar de prestaties in Europa te kijken, aangezien twee teams uit je vergekijking alleen al dit jaar in de finale van de Europa League stonden.
Bedankt voor de reacties. Feyenoord is inderdaad de afgelopen paar seizoenen bezig de goede kant op te gaan. Maar de resultaten in de jaren daarvoor zorgen dat ze niet in aanmerking komen voor deze lijst.
Het is inderdaad interessant om naar de prestaties in Europa te kijken. Alleen is dit lastiger, omdat je dan een waardering moet geven tussen de Champions League en de Europa League.