Lex Immers is met enige regelmaat het middelpunt van spot. De Hagenees mist namelijk nogal eens een uitgelezen kans en komt soms knullig over, en dat levert hoon op van de tribunes. Toch scoorde Lex Immers dit seizoen zeven doelpunten. Slechts zes spelers in de Eredivisie scoorden vaker. Is Feyenoord’s Haagse Lexie eigenlijk wel zo gebrekkig als soms wordt gesuggereerd?
Alle statistieken die gebruikt zijn in dit artikel komen van WhoScored.
Beter dan Ziyech en Atsu
In bovenstaande tabel wordt Lex Immers vergeleken met de aanvallende middenvelders van de andere Eredivisieclubs. We kijken naar het aantal doelpunten en schoten per wedstrijd. Door schoten per wedstrijd te delen door doelpunten per wedstrijd kom je op het aantal schoten per doelpunt; een factor die aangeeft hoe goed een speler is op het gebied van kansen benutten.
Ajacied Davy Klaassen doet het op het gebied van scoren geweldig met slechts 2,86 schoten per doelpunt, maar hij heeft nog niet heel veel wedstrijden gespeeld. Mathias Gehrt van ADO komt uitstekend uit deze test. Hij scoort 0,33 keer per wedstrijd, even hoog als Jens Toornstra en Hakim Ziyech, maar hij heeft veel minder schoten (slechts 1,3 per wedstrijd) nodig om het net te vinden. Ook Mitchell Donald en Erik Falkenburg doen het uitstekend.
Immers bezet de vijfde plek op deze ranglijst. Alleen Falkenburg en Klaassen scoren vaker per wedstrijd dan de blonde middenvelder. Bovendien laat Immers spelers die vaak betere aanvallende middenvelders genoemd worden, zoals Atsu en Ziyech, ruim achter zich.
Ook hier is Klaassen de beste van iedereen. Hij scoorde uit twintig schoten maar liefst zeven keer, een enorm percentage van 35%. Hij zet dus meer dan een derde van zijn schoten om in doelpunten.
Falkenburg doet het op dit gebied ook weer uitstekend. Het is een raadsel waarom hij bij AZ niet geslaagd is, want bij Go Ahead doet hij het op scorend gebied fantastisch. Bijna een kwart van zijn schoten levert een doelpunt op.
Ook Mitchell Donald en Mathias Gehrt komen weer keurig uit in deze test. Donald zet 18,5% van zijn 27 schoten in een doelpunt om, bij Gehrt is dat 26,3%; hij schoot echter maar negentien keer.
Immers zit op het niveau van Donald. Zeven van zijn 41 schoten lieten de keeper vissen. Dat komt neer op 17,1%, een keurige score. Immers die veel kansen mist? Dat valt wel mee. Toornstra, Martens, Ziyech, Toivonen, Atsu en Eghan schieten allen vaker mis dan Lex Immers en hebben niet die reputatie als verknoeier van kansen.
Keypasses
Een keypass is een pass die leidt tot een directe kans. Eerder schreef Tussen de linies al een artikel over keypasses. Hier borduur ik op hetzelfde voort. Hoe doen de aanvallende middenvelders, waaronder Immers, het op het gebied van keypasses?
Slechts drie Eredivisiespelers gaven dit seizoen vaker een keypass dan Lex Immers. Dus alleen die drie spelers (Ziyech, Martens en Toornstra) zorgden er vaker voor dat een medespeler een directe kans kreeg.
Van de spelers die minimaal één assist hebben gegeven, heeft de Feyenoorder het laagste percentage assists/keypasses. Zijn medespelers doen dus te weinig met zijn belangrijke passes. Immers verzorgde al 29 keypasses en dat is een uitstekend aantal voor een middenvelder die niet eens als creatief wordt beschouwd. Hij gaf er bijvoorbeeld meer dan Klich en Chery.
Dat bijvoorbeeld Toivonen een veel hoger percentage assists/keypasses heeft dan Immers zegt dus niet veel over Immers’ kwaliteiten, aangezien die laatste zijn teamgenoten veel meer kansen biedt. Het zegt vooral iets over het scorend vermogen van zijn medespelers.
Conclusie
De hoon voor Immers is overdreven. Relatief veel van zijn schoten zijn raak, hij biedt zijn medespelers vaak een kans en scoort samen met Falkenburg het vaakst van alle aanvallende middenvelders in de Eredivisie. Dat Immers zo hoog staat in de ranglijst van keypasses, is opvallend. Maken de aanvallers van Feyenoord in de tweede seizoenshelft de kansen vaker af, dan zal Immers vanzelf meer assists krijgen.
Op elk getest gebied staat Immers in de top vijf. Scorend is hij beter dan Toornstra en Toivonen en op het gebied van keypasses houdt hij een‘creatieveling’ als Klich voor zich. Hij heeft gemiddeld maar 5,85 schoten nodig om tot een doelpunt te komen. Lex Immers gaat dus helemaal niet zo slecht met kansen om, hij is juist een betere afmaker dan veel van zijn collega’s. Kortom: Immers behoort tot de betere aanvallende middenvelders van de Eredivisie.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsIk vind dit 1 van de mindere analyses, en dat komt vooral door de conclusie en titel in het plaatje. Het “Immers is Eredivisietop” is niet helemaal een juiste constatering. In mijn ogen ben je top als je in minimaal 2 overzichten in de top 3 bent.
Jullie berekenen percentages en schoten per wedstrijd / doelpunt, maar dan moet je niet meer naar wedstrijden kijken als je er 5+ hebt gespeeld. Plus je moet rekening houden met de speelwijze van een club. We mogen van Feyenoord zeggen dat ze vaak de overhand hebben. Als je dan kijkt naar een NEC, doet Foor het beter dan Immers op het gebied van keypasses / assists.
Mijn conclusie over deze analyse is: Aardige analyse, maar geen goede conclusie. Immers is een speler die onterecht uitgelachen wordt, maar dat maakt je nog geen top.
Hallo Fregge89,
1. Top is natuurlijk een relatief begrip. In Nederland worden in de Eredivisieranglijst Ajax, PSV, Feyenoord, Twente en (tegenwoordig) ook Vitesse als ’top’ gezien. Naar mijn mening is Immers zeker Eredivisietop als hij in alledrie de tabellen in de top-5 staat, ook al komen de eerste twee min of meer op hetzelfde neer.
2. Over de spelwijze van de club ben ik het vor een groot deel wel met je eens, maar hoe zou je dat in statistieken omgerekend willen zien. Een factor op basis van de ranglijst x gemiddeld aantal keypasses per wedstrijd of iets dergelijks?
Hartelijk bedankt voor je reactie,
Philip
Fregge, bedankt voor je reactie.
De conclusie in het stuk is volgens mij, letterlijk in de conclusie te lezen: “Kortom: Immers behoort tot de betere aanvallende middenvelders van de Eredivisie.”
Iets wat uit deze analyse wel blijkt toch?
De titel in het plaatje is meer bedoeld om mensen te prikkelen het artikel te lezen.
Volgens mij zijn de eerste tweede tabel gewoon gelijk. Je selecteert op de laatste kolom en rekent het om naar een percentage, het is precies dezelfde verhouding.
Dat heb je helemaal gelijk in. Het is slechts ter verduidelijking bedoeld, je ziet namelijk het totaal aantal schoten en het geeft wellicht een betere weergave van het kansenmissen. Het maakt duidelijk hoeveel procent van Immers’ schoten nu een goal opleveren.