1. Buitenlands voetbal

Nederlanders in de Serie A geen onverdeeld succes

italie serie a nederlanders
Met de komst van onder andere Jonathan De Guzman, Stefan De Vrij en Marco van Ginkel vertonen dit seizoen liefst zeven Nederlanders hun kunsten in de Italiaanse Serie A. Waar Nigel De Jong (AC Milan) en Kevin Strootman (AS Roma) hun strepen al lang en breed hebben verdiend, dienen de in de zomer gearriveerde nieuwelingen nog op te leven naar de hoge verwachtingen. Mede dankzij Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard ontpopte de Italiaanse competitie zich eind jaren ’80 en begin jaren ’90 immers tot sterkste competitie ter wereld en ook Clarence Seedorf kende zijn beste dagen in het roodzwarte shirt van AC Milan. Zijn I Tulipani Rossoneri representatief voor de gemiddelde Nederlander in de Serie A? En hoeveel landgenoten presteerden er tijdens hun periode in Italië naar verwachting?

Geslaagd (18)

Van de 45 Nederlanders die tot en met dit seizoen één of meerdere seizoenen in de Serie A zijn uitgekomen, is Faas Wilkes de eerste die de overstap naar het land van de pizza en pasta maakte. Na een succesvolle dienstperiode bij het Rotterdamse Xerxes haalde Internazionale hem in 1949 naar Milaan. Hiermee werd hij pas de vierde Nederlandse voetballer ooit die zijn wedstrijden in het buitenland zou gaan spelen. De transfer naar de Nerazzurri blijkt een succes. Voor in 1952 aan Torino te worden verkocht, scoort Wilkes namens Inter 47 maal in 94 duels en krijgt hij de bijnaam Il Tulipano, de tulp. Een koosnaam die jaren later ook zou worden omarmd door onder anderen Ruud Gullit.
Gullit, die bij AC Milan eind jaren ’80 samen met Marco van Basten en Frank Rijkaard een goud Nederlands trio vormt, kent zijn beste seizoen in de Serie A bij Sampdoria. In het seizoen 1993-1994 scoort El Tulipo Negro liefst zestienmaal in 31 duels. In zijn 178 duels in de Serie A scoorde Gullit in totaal 63 doelpunten. Enkel Marco van Basten laat in zijn periode bij I Rossoneri het Italiaanse net vaker vibreren: 90 maal. Mede dankzij Rijkaard, Gullit en Van Basten groeit AC Milan uit tot een van de beste teams ter wereld. Het Nederlandse trio haalt de Scudetto driemaal naar het roodzwarte deel van Milaan en wint in 1989 en 1990 de Europa Cup 1 twee seizoenen op rij.
Ook Clarence Seedorf, die met 397 duels in de Serie A van alle Nederlanders het meeste ervaring met de Italiaanse hoogste divisie heeft, weet de Scudetto twee keer te winnen. Onder Carlo Ancelotti (2004) en Massimo Allegri (2011) laat Milan grootmachten als Juventus en Inter achter zich. In de periode dat Seedorf bij I Rossoneri speelt, laten de zwartrode duivels zich ook in Europa gelden. In een rechtstreeks duel met Juventus wordt in 2003 de Champions League-finale gewonnen. Hoewel Milan de Cup met de Grote Oren twee jaar later om miraculeuze wijze uit haar handen laat glippen en aan Liverpool gunt, leidt Carlo Ancelotti Seedorf en de zijnen in 2007 naar een nieuwe CL-winst. Tegenstander in de finale: Liverpool.
Op Mark van Bommel (AC Milan) na, is Wesley Sneijder de meest recente speler die de Scudetto binnensleepte. Met zijn Inter wint hij in 2010 vier prijzen in één seizoen. Samen met Diego Milito leidt de aanvallende middenvelder de Nerazzurri naar het vierde landskampioenschap op een rij. Hoewel Sneijder in de winter van 2013 met nogal wat tumult vertrekt, is zijn tijd bij Inter met dertien goals, zestien assists en een landskampioenschap in 76 competitieduels succesvol te noemen.

Tabel 1: alle Nederlanders die uitkwamen/uitkomen in de Serie A, die geslaagd zijn in de Italiaanse competitie
Tabel 1: alle Nederlanders die uitkwamen/uitkomen in de Serie A die geslaagd zijn in de Italiaanse competitie

Twijfel en/of onbekend (10)

In het huidige seizoen spelen liefst zeven Nederlanders hun wedstrijden in de Serie A. Waar Kevin Strootman en Nigel De Jong er al een relatief succesvolle periode bij AS Roma en AC Milan op hebben zitten, maakten Edson Braafheid, Jonathan De Guzman, Marco van Ginkel en Stefan De Vrij afgelopen zomer pas de overstap naar respectievelijk Lazio Roma, AC Milan en Napoli. Hun periode in Italië is dus nog niet te beoordelen.
In een verder verleden speelt Mario Been 30 Serie A-duels voor het nietige Pisa. Hoewel Been in zijn eerste seizoen bij de huidige derdedivisionist in 27 van de 38 competitieduels in actie komt, kan de middenvelder niet voorkomen dat de toren omvalt. Pisa degradeert naar de Serie B. Ook in de Serie B is Been zeker van een basisplaats. Met de voormalig coach van onder andere NEC en Feyenoord in de gelederen promoveren de zwartblauwen een seizoen later weer naar de Serie A. Heel lang van deze promotie kan Been niet genieten. Mariodona raakt geblesseerd en wordt niet in de competitieselectie opgenomen. Een jaar later vertrekt hij naar Roda JC. Afgeserveerd.

Tabel 2: alle Nederlanders die uitkwamen/uitkomen in de Serie A, waarvan het twijfelachtig of onbekend is of ze geslaagd zijn.
Tabel 2: alle Nederlanders die uitkwamen/uitkomen in de Serie A, waarvan het twijfelachtig of onbekend is of ze geslaagd zijn in de Italiaanse competitie.

Mislukt (17)

Met het halen van Klaas-Jan Huntelaar denkt Silvio Berlusconi in 2009 een topspits in huis te hebben gehaald. Op een wedstrijd tegen Catania na, waarin hij twee keer scoort en Milan de overwinning schenkt, imponeert de schutter echter geen moment in Italië. Zijn periode in Milaan blijft beperkt tot één seizoen. In de zomer van 2010 vertrekt Huntelaar naar Schalke 04.
Een andere spits die moeite heeft met het harde spel in de Serie A is Dennis Bergkamp. Samen met Wim Jonk wordt The Non Flying Dutchman in 1993 met veel bombarie bij I Nerazzurri gepresenteerd. Het Nederlandse duo moet de ploeg van coach Bagnoli voor het eerst sinds 1989 naar een titel leiden. Dit lukt niet. Waar de aanvallende middenvelder en spits bij Ajax een gouden duo vormen, komen Jonk en Bergkamp in Milaan geen moment uit de verf. Na twee seizoenen Inter vertrekt Bergkamp naar Arsenal. Jonk keert terug naar Nederland. Hij tekent een contract bij PSV.
In de twee volgende decennia volgen meerdere Nederlanders het (slechte) voorbeeld van Jonk en Bergkamp. Een van deze landgenoten is Edwin van der Sar. De keeper speelt met Ajax twee Champions League-finales, maar krijgt bij Juventus knikkende knieën van de Italiaanse tifosi. Van der Sar blundert vaak en wordt in 2001 verkocht aan Fulham. De Oude Dame legt liefst 50 miljoen euro neer voor zijn opvolger. Een uitstekende zet. Gianluigi Buffon maakt wél indruk en staat anno 2014 nog altijd onder de lat bij I Bianconeri.
Ook Andy van der Meijde maakt geen indruk in Italië. De rechtsbuiten speelt in twee seizoenen 32 duels voor Inter, maar weet slechts een keer te scoren. Twee seizoenen na zijn komst trekt Van der Meijde naar Everton. Luc Castaignos weet evenmin te imponeren in het traditioneel blauwzwart gestreepte shirt van Inter. De spits heeft de pech dat de coach die hem naar Italië haalt al na vijf duels wordt ontslagen. Onder zijn opvolgers komt Castaignos geen moment in het plan voor. Gedesillusioneerd keert hij na slechts zes duels voor Inter terug naar Nederland.

Tabel 3: alle Nederlanders die uitkwamen/uitkomen Serie A, die mislukt zijn in de Italiaanse competitie
Tabel 3: alle Nederlanders die uitkwamen/uitkomen Serie A die mislukt zijn in de Italiaanse competitie

Conclusie

Van de 45 Nederlanders die een of meerdere seizoenen in de Serie A zijn uitgekomen, speelden er 14 voor AC Milan. Van deze voetballers kunnen er liefst acht met een goed gevoel naar hun tijd bij de Rossoneri terugkijken. Waar Ruud Gullit en Marco van Basten in 1987 de toon zetten en de zwartrode duivels naar succesen leiden, is Nigel De Jong anno 2014 een belangrijke speler in de formatie van Pippo Inzaghi. Grote verschil is echter dat De Jong in zijn drie seizoenen bij Milan nog geen enkele prijs won, waar Gullit en van Basten in hun eerste seizoen direct kampioen werden.
Aan de blauwzwarte kant van Milaan hebben de Nederlanders in het verleden wat minder succes gehad. Clarence Seedorf en Edgar Davids kwamen weliswaar beiden één of meerdere seizoenen voor Internazionale uit, maar hun tijd in Italië is vooral succesvol te noemen door hun periodes bij andere Italiaanse clubs. Edgar Davids was jarenlang basisspeler bij Juventus. Clarence Seedorf speelde 300 wedstrijden voor AC Milan en pakte met de Rossoneri tweemaal de Scudetto.
Hoewel er in het heden en verleden 14 landgenoten bij Milan onder contract stonden en er 9 in het blauwzwarte shirt van Inter zijn uitgekomen, weten de Nederlanders de weg naar Rome een stuk slechter te vinden. Kevin Strootman en Urby Emanuelson, die dit seizoen pas bij I Giallorossi tekende, zijn samen met Maarten Stekelenburg de enige twee Tulipani ooit die een of meerdere wedstrijden voor AS Roma hebben gespeeld. Bij aartsrivaal Lazio speelden er in het verleden iets meer Nederlanders: 4. De succesvolste is Aron Winter. Winter stond midden jaren ’90 zijn mannetje op het middenveld van I Biancocelesti en vertegenwoordigde Lazio liefst 123 maal.
Het laatste decennium pakt het huwelijk tussen een Italiaans club en een Nederlandse speler niet altijd even goed uit. Zo verlieten spitsen Luc Castaignos en Klaas Jan Huntelaar het land van de laars al na één seizoen en bleek ook Maarten Stekelenburg bij Roma niet altijd zeker te zijn van een basisplek. Iets recenter slaagden Kevin Strootman, en Nigel De Jong wél. Aan Edson Braafheid, Jonathan De Guzman, Marco van Ginkel en Stefan De Vrij de taak om dit voorbeeld te volgen. Met zeven Nederlanders in de gelederen is de Serie A in ieder geval aantrekkelijker dan ooit.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Nederlanders in de Serie A geen onverdeeld succes
  • 18 oktober 2014

    Urby Emanuelson is misschien niet de beste/grootste of meest geslaagde aankoop, maar om nou te zeggen dat hij mislukt is… Niet mee eens

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *