Lege stadions. Als echte voetbalfans is het bijna pijnlijk om te zien dat er geen supporters in het stadion mogen zitten. De sfeer is ver te zoeken en het bandje met supportersliederen is ook maar een schrale troost. Voor de voetballers is het ook anders. Ze worden niet meer opgezweept in een kolkend stadion om nog één keer alles te geven om een punt uit het vuur te slepen.

Ook voor de scheidsrechter zal het af en toe voelen alsof hij op zondagochtend om 10:00 op veld 3 een wedstrijd tussen twee Kelderklasse-teams staat te fluiten.

Er zijn geen thuissupporters die druk op hem uitoefenen door hun fanatieke geschreeuw.

Maar worden hierdoor de wedstrijden ook sportiever?

Hoeveel effect hebben deze lege stadions op de scheidsrechters?

Overtredingen

Als we kijken naar het aantal overtredingen in de Eredivisie dit seizoen, zien we geen grote verschillen. In een wedstrijd wordt gemiddeld 22,06 keer voor een overtreding gefloten.

Dit gemiddelde ligt maar enkele percentages lager dan de afgelopen twee seizoenen, die grotendeels in volle stadions werden afgemaakt. Lege stadions hebben dus nauwelijks invloed op het aantal overtredingen in een wedstrijd.

Toch worden er dit seizoen wel een stuk minder gele kaarten uitgedeeld door de scheidsrechters.

De arbiters deelden dit seizoen per wedstrijd gemiddeld 2,53 gele kaarten uit. Dat is een daling van 0,68 gele kaarten per wedstrijd ten opzichte van vorig seizoen, toen het gemiddelde op 3,21 gele prenten per wedstrijd lag.

Dat is opvallend, omdat er zoals eerder gezegd nagenoeg evenveel bestrafte overtredingen plaatsvonden tijdens deze seizoenen. Deze jaargang wordt er voor een overtreding dus minder snel een gele kaart getrokken dan voorheen.

Heeft dit te maken met de druk van de thuissupporters op de scheidsrechters, waardoor hij sneller geneigd is om een lichte overtreding te zwaar te bestraffen?

Die verklaring kan onderbouwd worden door dieper op de cijfers in te gaan. Als we namelijk kijken naar de verdeling van de gele kaarten per wedstrijd tussen het thuis- en uitspelende team, zien we daar iets bijzonders.

onderzoek scheidsrechts kaarten overtredingen tabel 1
Tabel 1: gemiddeld aantal gele kaarten per wedstrijd met daarachter de verdeling over thuis- en uitteams

De afgelopen vier seizoenen was het zo dat uitploegen ongeveer 0,3 gele kaarten per wedstrijd meer ontvingen. Dit seizoen is het helemaal anders. De thuisploegen ontvangen 0,03 gele kaarten per wedstrijd meer dan de uitspelende clubs. Nagenoeg evenveel dus.

De verschuiving van dit verschil in de verhouding tussen thuis- en uitploegen wordt grotendeels veroorzaakt door de uitploegen. Het aantal gele kaarten per wedstrijd voor thuisploegen is immers nagenoeg gelijk gebleven aan voorgaande seizoenen.

onderzoek scheidsrechts kaarten overtredingen tabel 2
Tabel 2: gemiddeld aantal bestrafte overtredingen met daarachter de verdeling over thuis- en uitteams

Zoals in bovenstaande tabel is te zien, kregen uitploegen in voorgaande jaren meer overtredingen tegen én ontvingen ze meer gele kaarten.

Zo kregen ze niet alleen vaker beslissingen tegen, maar was de straf ook aanzienlijk hoger. Gelukkig is dat dit seizoen ook redelijk gelijk getrokken. Het aantal bestrafte overtredingen voor thuis- en uitploegen is nagenoeg gelijk en ook het aantal gele kaarten per wedstrijd wordt evenredig over de thuisspelende club en de bezoekers verdeeld.

Scheidsrechters worden dus wel degelijk beïnvloed door de lege stadions en dat is voornamelijk gunstiger geworden voor de uitspelende ploegen.

Buitenland

Is Nederland hierin uitzondering? Of is in de grote Europese competities dezelfde verschuiving naar nagenoeg gelijke straffen voor thuis- en uitploegen te zien?

onderzoek scheidsrechts kaarten overtredingen tabel 3
Tabel 3: gemiddeld aantal bestrafte overtredingen in de top 5 Europese competities

Nederland is geen uitzondering. Alleen de Spaanse La Liga laat een andere verschuiving zien.

Daar wordt dit seizoen ten opzichte van de andere seizoenen de uitploeg juist iets meer benadeeld als het gaat om bestrafte overtredingen. Hierbij moet wel gemeld worden dat in Spanje de verschillen al heel erg klein waren.

In de andere vier competities is te zien dat de uitploegen ten opzichte van de thuisploeg minder overtredingen tegen krijgen.

De arbitrage in die competities fluit minder vaak in het voordeel van de thuisploeg. In Engeland en Frankrijk is het zelfs zo dat de thuisspelende club dit seizoen vaker wordt teruggefloten voor een overtreding dan de uitspelende partij.

onderzoek scheidsrechts kaarten overtredingen tabel 4
Tabel 4: gemiddeld aantal gele kaarten per wedstrijd in de top 5 Europese competities

En ook in de verdeling van de gele kaarten is eenzelfde trend als in Nederland te zien. In de voorgaande seizoen kregen uitploegen in de vijf grootste Europese competities gemiddeld zo’n 0,25 gele kaarten per wedstrijd meer dan de thuisploeg.

In alle landen is te zien dat de verschillen dit seizoen kleiner zijn geworden en dat uitploegen minder gele kaarten krijgen. In de Italiaanse en Franse competitie is het zelfs gekanteld en ontvangen thuisploegen nu meer gele kaarten.

De verschuiving die ervoor zorgt dat uitploegen steeds minder worden benadeeld is dus niet alleen in Nederland te zien. Ook de grootste Europese competities hebben een soortgelijke verandering doorgemaakt het afgelopen seizoen.

De afwezigheid van thuispubliek – met daarbij het ontbreken van verbale druk op de scheidsrechters – is de meest voor de hand liggende verklaring om deze verschuiving te kunnen duiden.

Of het hier écht aan ligt, weten we pas als de stadions weer volgeladen zijn met fanatieke supporters.

Laten we hopen dat het snel weer mag.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Onderzoek: Scheidsrechters fluiten neutraler sinds corona

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *