Met angst en beven zwaaiden we Oranje begin juni uit. Want onze zwakke Eredivisie-verdediging ging het in Brazilië toch nooit redden tegen Diego Costa en Iniesta? En wat te denken van die Chilenen met hun offensieve spel.. Wat we uiteindelijk te zien kregen, was een sprookje. De wereldkampioen kreeg in de eerste wedstrijd een pak slaag en in de allerlaatste wedstrijd versloegen we de absolute titelfavoriet met 3-0. Een geweldig toernooi eindigde in stijl.
Waar voorafgaand aan het toernooi een plek in de achtste finale al een hele opgave leek, was achteraf een finaleplaats niet eens zo gek geweest. Dat gevoel heerste niet alleen in het land, maar ook bij onze jongens in Brazilië. Bondscoach Louis van Gaal gaf meerdere keren aan vol voor de wereldtitel te gaan, de uiteindelijke derde plek is echter een uitstekende prestatie voor dit Nederlands elftal. En dus mogen de jongens trots zijn, gaf Van Gaal na de troostfinale aan.
Tijdens dit, voor ons memorabele, WK zijn door Oranje mooie records en mijlpalen gevestigd. Ook de spelers blonken in cijfers uit. Een overzicht van de beste, leukste en slechtste cijfers van het Nederlands elftal dit WK.
Oranje
Op het allerlaatste moment, in de laatste minuut van de troostfinale tegen Brazilië, vestigde Louis van Gaal met Oranje nog even snel een record. Doordat doelman Tim Krul tegen Costa Rica mocht komen opdraven voor de strafschoppenreeks en Michel Vorm eerste doelman Jasper Cillessen verving in de slotminuten van Oranje’s WK, is Nederland het eerste landenteam dat alle 23 beschikbare spelers heeft gebruikt op het toernooi.
De voorheen zwak ingeschatte defensie van Nederland, kon het WK absoluut met opgeheven hoofd verlaten. Mede dankzij hen hoefde doelman Jasper Cillessen gemiddeld maar 0,57 doelpunten per wedstrijd te incasseren. Alleen Costa Rica (0,4) kreeg minder tegendoelpunten per wedstrijd. Doelman Cillessen zorgde er overigens ook voor dat Nederland dit WK de meeste clean-sheets (4) had sinds 1974 (5). Samen met Sergio Romero van Argentinië en Manuel Neuer van Duitsland hield de keeper van Ajax het vaakst zijn doel schoon dit WK.
Het spel en systeem van Louis van Gaal was dit toernooi vaak het gesprek van de dag. Dat er niet gevoetbald werd zoals Bayern München of FC Barcelona doen, blijkt wel uit de statistieken. Zo maakten we samen met de Belgen de meeste counterdoelpunten (3) van iedereen en gebruikten we na Chili per duel het vaakst de lange bal (72 keer p/w). Tevens ging Oranje het vaakst in de fout (126 keer) en zodoende zitten onze leeuwen bij de vijf landen die per wedstrijd de meeste overtredingen nodig hadden, gemiddeld maar liefst 18. Twee van die 126 overtredingen mondde uit in een strafschop. Geen ander team veroorzaakte meer penalty’s.
De mooiste statistiek is misschien wel dat Nederland voor het eerst in de historie ongeslagen is gebleven op een WK. En dan toch derde eindigen. Die derde plaats zorgde er ook voor dat Oranje voor het eerst een WK eindigt met een overwinning. Daarnaast zijn we door die toch wel leuke troostfinale het eerste en dus enige land dat Brazilië drie keer heeft verslagen op een WK. Chapeau, hoor.
Spelers
Luxepaard Arjen Robben liep het meest van onze jongens. Maar liefst 79309 meter overbrugde hij tijdens het toernooi. Robben liet meer dan ooit zien wel degelijk een teamplayer te kunnen zijn. Zo creëerde hij veruit de meeste kansen van alle Oranjespelers (17). Spelverdeler Wesley Sneijder volgt op gepaste afstand met tien gecreëerde kansen.
Robben behield echter zijn aanvallende kwaliteiten en wist van alle WK-gangers het vaakst de zestien in te dribbelen, dat deed hij zelfs 19 keer. Tien keer vaker dan ieder ander op dit WK. De Groninger werd drie keer verkozen tot Man of the Match van de FIFA en het uitstekende toernooi van Oranje’s tweede aanvoerder uit zich ook in de Castrol Index van de wereldvoetbalbond. Robben is daar na Toni Kroos en Karim Benzema de beste speler van het toernooi.
In de schaduw van sterspeler Robben, sluit doelman Cillessen het WK af met de langste reeks zonder tegendoelpunt. Meer dan 370 minuten lang al heeft de goalie geen bal meer doorgelaten (exclusief penaltyreeksen). Het laatste tegendoelpunt dat hij te verduren kreeg, was die van Giovani Dos Santos, drieënhalve wedstrijd en twee verlengingen geleden. Cillessen werd ook de eerste doelman die twee keer werd gewisseld gedurende een WK.
Daley Blind leverde na Cuadrado (4) de meeste assists (3). Met als hoogtepunt natuurlijk die lange bal op Robin Van Persie tegen Spanje. In de troostfinale maakte de linksachter annex verdedigende middenvelder zelfs nog een doelpunt. Daarmee is hij de eerste Ajacied die scoort op het WK, sinds Ronald de Boer in 1998.
Robin van Persie kende, net als vier jaar terug, geen geweldig WK. Toch wist hij nog vier keer doel te treffen en daarmee is hij dit toernooit topscorer van Oranje geworden. Zijn benutte strafschop tegen Brazilië was zijn eerste WK-doelpunt in de knock-outfase. Van Persie stond dit WK van alle spelers het vaakst buitenspel (12 keer), dat resulteert erin dat Nederland ook het vaakst buitenspel stond van alle landen, namelijk 27 maal. De spits van Manchester United heeft nu, samen met Wesley Sneijder, de meeste WK-duels gespeeld namen Oranje. Beide spelers stonden 17 keer op het veld namens Nederland.
Centrale verdedigers Ron Vlaar (Aston Villa) en Stefan de Vrij (Feyenoord) ontpopten zich gedurende het toernooi tot geweldige defensieve krachten. Van alle Nederlanders maakten zij veruit de meeste defensieve acties per duel en De Vrij veroverde veruit de meeste ballen van iedere WK-deelnemer, 58 in totaal.
Aanvaller Memphis Depay moest dit WK meestal genoegen nemen met een plek op de bank, maar liet zien dat hij een uitstekende invaller is. Als invaller maakte hij twee doelpunten en alleen André Schürrle van Duitsland deed dat, met één doelpunt meer, beter. Tevens was Depay een van de scherpste aanvallers van het WK, zo berekenden wij eerder al. Ook daarin moest hij Schürrle voor zich dulden.
Bondscoach
Tot slot staan we nog even stil bij bondscoach Louis van Gaal, wat ons betreft de beste bondscoach van het WK. Hij voerde een koerswijziging door, door 5-3-2 te gaan spelen in plaats van het aloude 4-3-3. De oefenmeester was samen met Joachim Löw het meest succesvol met wisselen (gemaakte doelpunten, vier) en liet Tim Krul voor de strafschoppenreeks tegen Costa Rica in het veld komen voor Cillessen, een unieke actie die succesvol uitpakte voor Van Gaal en Oranje. De records die Oranje vestigde dit WK, komen allen op het conto van Louis van Gaal.
Het was een heel fijn WK, dat al onze verwachtingen overtrof. Voor Oranje, maar zeker ook in zijn algemeenheid. We bedanken Louis van Gaal en zijn mannen voor het wederom op de kaart zetten van ons in het verval rakende voetballandje. En nu gaan we weer over tot de orde van de dag, want op 3 augustus staat de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle om de Johan Cruijff Schaal alweer op het programma.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments“het uitstekende toernooi van Oranje’s tweede aanvoerder uit zich ook in de Castrol Index van de wereldvoetbalbond. Robben is daar na Toni Kroos en Karim Benzema de beste speler van het toernooi.”
Inmiddels moet hij alleen Kroos nog boven zich dulden.