1. Spelers

Hoe Robin van Persie zijn slotseizoen als profvoetballer ingaat

De beving op de schaal van richter die in Rotterdam voelbaar was na het subtiele stiftje tegen AZ zal niet worden geëvenaard, maar dat het besluit van Robin van Persie om door te gaan overwegend met gejuich zal worden ontvangen is een gegeven. De parallel met Dirk Kuyt’s comeback bij Feyenoord doet aan beide spelers geen recht, maar er is weer een speler met een onschendbare status bij de fans. Met vele odes bezongen door commentatoren en geslagen tot ridder van de laatste generatie begaafde Nederlandse voetballers.
De superlatieven zijn gehoord en ingewilligd: Robin van Persie blijft actief in de Eredivisie.

Noot: De analyses zijn gedaan op basis van het beperkte aantal wedstrijden die Robin van Persie heeft gespeeld voor Feyenoord. Bepaal zelf hoe waardevol en representatief ze zijn.
In een voorspelling voorafgaand aan het seizoen plaatsten we nog vraagtekens of Robin van Persie daadwerkelijk een toevoeging zou zijn geweest voor Feyenoord. Dat er niet in iedereen een Nostradamus schuilt, blijkt wel dat geen van de voorspellingen daadwerkelijk werkelijkheid zijn geworden.
Robin van Persie heeft zich opgesteld als de realistische mentor en motivator. Ondanks dat hij vaker van de bank kwam dan in de basis begon, zit hij in Rotterdam in z’n comfortzone en geniet hij dagelijks van het voetbal.

Van Persie in het seizoen 2017/18

Waar het aantal speelminuten inderdaad beperkt bleef tot 551, werden deze minuten goed ingevuld door Van Persie. De verwachte spitspositie die in bovenstaand artikel wordt genoemd bleek niet de rol waarmee hij furore zou maken. De 47 minuten die hij verspreid over vier invalbeurten als spits speelde gaan niet de boeken in als zijn meest memorabele.
De hoogtepunten die wel werden gevierd kwamen vanuit een relatief nieuwe rol; als aanvallende middenvelder die zich veelvuldig als schaduwspits aandiende. Een vondst die wellicht voor de speler niet compleet onbekend was, maar wel een trendbreuk bij Feyenoord aankondigde.
Lex Immers, Dirk Kuyt en Jens Toornstra speelden allen met de defensieve discipline die werd verwacht als aanvallende middenvelder bij Feyenoord.

Robin van Persie Feyenoord tabel 1
Tabel 1: Aanvallende middenvelders van Feyenoord door de jaren heen. noot: Toornstra en Kuyt werden in deze seizoenen nog wel eens op de flank opgesteld.

Van Persie wordt de defensieve verplichtingen (bewust) bespaard. Hij wordt nu de rol toegedicht van de technische en voetballende middenvelder. Hierin valt vooral de efficiëntie in zijn spel op. Niemand zal de souplesse uit zijn spel halen of het verfijnde gevoel bij zijn doelpunten evenaren, maar in de rol van aanvallende middenvelder valt vooral de nuttigheid op.
Dit blijkt enerzijds wanneer wordt gekeken naar de statistieken van zijn spel. Hierin valt uiteraard met name zijn doelpuntenconversie op. Wanneer de cijfers worden vergeleken van alle spelers met minimaal vijf doelpunten in de Eredivisie, valt het waanzinnige half jaar pas echt op.
Robin van Persie Feyenoord tabel 2
Tabel 2: doelpunten en doelpunten per 90 minuten in de Eredivisie en KNVB Beker

Dat een aanvallende middenvelder bovenaan het lijstje staat is al bewonderingswaardig, dat hiervoor vervolgens slechts zeventien schoten zijn gelost helemaal. Aan het royale aantal doelpogingen van bijvoorbeeld Hakim Ziyech of Alireza Jahanbakhsh komt hij per wedstrijd niet.
Van Persie toont hoe nuttig en efficiënt hij met zijn kansen omgaat. Met een conversiepercentage van 41% van al zijn schoten en maar liefst 78% van alle schoten op doel komt er geen andere speler in Nederland in de buurt.
Verhoudingsgewijs overtreft Van Persie daarmee zelfs zijn eigen cijfers die hij in zijn periode in Engeland en Turkije.
Zijn positie op het middenveld schijnt ook een ander licht op zijn spel. Als de creatieve speler op het middenveld wordt er meer verwacht dan enkel doelgevaar. Met Lex Immers, Dirk Kuyt en Jens Toornstra zijn er de afgelopen jaren genoeg doelpunten gemaakt, maar heeft het gebrek aan creativiteit de ploeg meerdere malen opgebroken.
Met Van Persie op het middenveld komt hier verandering in. Het zijn geen spectaculaire nummers zoals Hakim Ziyech bij Ajax kan overleggen en het zal de aandacht van geen enkele cijferfetisjist krijgen, maar het is een vooruitgang voor de Rotterdammers ten opzichte de voorgangers.
Robin van Persie Feyenoord tabel 3
Tabel 3: Kerncijfers Robin van Persie tijdens het seizoen 2017/18

De voornaamste positieve verandering met Robin van Persie is de versnelling in het positiespel.
Het zijn geen bijzondere passes over grote afstand, maar het is wel allemaal functioneel. 59% van zijn passes gaan voorwaarts, aan de overige zit een gedachte. Dat klinkt als een Abc’tje, maar in het Feyenoord dat geen oplossingen weet te vinden tegen defensieve tegenstanders is een speler als Van Persie een uitkomst.
Het zal niet worden gepredikt als zijn grootste waarde, het blijft wel een reden voor Giovanni van Bronckhorst om hem in zijn basiselftal te houden.

Robin van Persie in het seizoen 2018/19

Met het aanblijven van Van Persie op de positie van aanvallende middenvelder, blijft de veranderde dynamiek op het middenveld in stand. Uit de voorbereiding en fitheid van Van Persie zal blijken in hoeverre hij wederom van het beginsignaal zal beginnen.
Een basisplek brengt mogelijk de nodige consequenties met zich mee voor de rest van het team. In vier van de zes wedstrijden die Robin in de basis begon, vertrouwde Giovanni van Bronckhorst het toe om geen extra defensieve zekerheid te brengen.
Tegen Heracles Almelo, Willem II (beker), PEC Zwolle en Sparta koos de trainer met Jean-Paul Boëtius en Steven Berghuis voor twee echte buitenspelers.
Met bijsluitende middenvelders en vleugelbacks vergt dit veel discipline in de omschakeling wanneer Van Persie het fysiek niet kan opbrengen om dit te belopen. Met het waarschijnlijke vertrek van Tonny Vilhena en mogelijke vertrek van Karim El Ahmadi kunnen er twee spelers wegvallen die de gebreken van Van Persie in de omschakeling aanvullen.
Om deze gevaren al enigszins vooraf tegen te gaan, koos Van Bronckhorst in de twee belangrijkste wedstrijden aan het einde van seizoen (FC Utrecht en AZ) daarom ook voor meer balans in zijn ploeg.
Met Jens Toornstra op de positie van Jean-Paul Boëtius stond er een speler die weliswaar niet dezelfde kwaliteiten brengt als pure buitenspeler, maar wel de gaten die Van Persie laat vallen kan belopen en meer zekerheid kan bieden wanneer dat nodig is.

De rol van Toornstra
Afbeelding 1: De speciale rol van Jens Toornstra wanneer Van Persie speelde

In de voorbeelden hierboven valt duidelijk de opdracht op die Van Bronckhorst aan Toornstra heeft meegegeven. In de opbouw van FC Utrecht laat hij zijn directe tegenstander los en zakt hij tot onder Van Persie is.
Door dit telkens te doen, ontheft Toornstra daarmee de aanvallende middenvelder van zijn defensieve taken en blijft Van Persie in staat om offensief optimaal te renderen. De opofferingsgezindheid van Toornstra zijn in zulke gevallen haast cruciaal om Van Persie te laten spelen zoals tegen FC Utrecht en in de bekerfinale tegen AZ.
Dit zijn overwegingen die Van Bronckhorst ook in het achterhoofd zal houden wanneer hij Van Persie opstelt in het komende seizoen. De aanvallende kwaliteiten blijven voor de Eredivisie bijna ongeëvenaard, de defensieve tekortkomingen zullen in de topwedstrijden elders moeten worden opgelost.
Het is dan ook niet ondenkbaar dat Van Bronckhorst in deze wedstrijden voor andere opties zal kiezen naarmate het seizoen vordert, zoals hij in het kampioensjaar ook durfde met Dirk Kuyt.
Bij Feyenoord zal worden ingezien dat Van Persie vooral een (geweldige) bonus is voor de huidige selectie. Niemand zal verwachten dat hij de Rotterdammers kampioen zal maken. Niemand zal verwachten dat hij statistieken zoals hierboven zal volhouden. Niemand zal het hem aanrekenen als zijn lichaam het na een half jaar toch niet meer kan opbrengen.
Bovenal zal er een volle Kuip een jaar lang willen genieten van de bovengemiddelde kwaliteiten van Robin van Persie, hoelang dat ook mag zijn.


Noot: genoemde statistieken in dit artikel zijn afkomstig van WyScout en Whoscored (Opta).

5/5 - (8 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Hoe Robin van Persie zijn slotseizoen als profvoetballer ingaat

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *