1. Buitenlands voetbal

Van Gaal door geluk en aanvallers in de Engelse top

Na een moeizaam begin bij United, heeft Van Gaal zijn team inmiddels op de rit. Derde in de Premier League en nog altijd in de strijd om de FA Cup. Niets aan de hand, zo lijkt het op het eerste gezicht. Wie verder kijkt dan de plaats op de ranglijst en het verzameld aantal punten, ziet dat er nog lang geen reden voor blijdschap is bij Van Gaal.
Om wedstrijden te winnen moet je kansen creëren. Het gaat niet zozeer om het afmaken van de kansen, het is belangrijker dat je er voldoende creëert. De teams die de meeste mogelijkheden hebben om te scoren, winnen op termijn ook het meest. Over het algemeen kunnen we stellen: je kansen goed afmaken is meer geluk dan kwaliteit. Een hoog rendement is op den duur dan ook nooit vol te houden.

Manchester United afbeelding 1
Tabel 1: Totaal aantal schoten en aantal rake schoten van de clubs in de Premier League

Geluk

United heeft in de eerste twintig wedstrijden van het seizoen veel geluk gehad. Het team van Van Gaal staat derde op de ranglijst en maar twee teams scoorden vaker, terwijl liefst tien teams vaker schoten. (Voor de mensen die nu zeggen: die teams boven United schoten zeker vaak van afstand – daar zit wat in. Echter zijn er nog steeds zes (!) teams die vaker van binnen het strafschopgebied schoten dan Manchester United.) Daarbij waren er acht teams die meer kansen creëerden – een pass waaruit een schot volgt.
United zet liefst 13,1% van zijn schoten om in een doelpunt. Alleen Chelsea doet dat (een heel klein beetje) beter, maar dit verschil in percentage is te verwaarlozen.
Opvallend is de laatste plaats van Aston Villa. De ploeg weet relatief gezien ontzettend weinig te creëren, en maakt van deze weinige creaties ook nog eens verreweg het minste af. Het is een raadsel hoe die club op de twaalfde plek van de Premier League is beland.
The Red Devils creëren, in verhouding tot hun positie op de ranglijst, dus relatief weinig kansen, terwijl ze er bovengemiddeld veel afmaken. Dat is over een heel seizoen bijna niet vol te houden.
Aan de andere kant zijn er ook teams die op het moment te laag staan. Liverpool creëert genoeg kansen – ook van binnen de zestien – maar maakt ze simpelweg niet af.

Standaardsituaties

Een ander probleem is de manier waarop United zijn kansen creëert. Dat traditioneel kleinere clubs als West Ham, Sunderland en Aston Villa veel kansen vanuit standaardsituaties creëren – bij eerstgenoemde komt liefst één derde van de kansen voort uit een dode spelsituatie – is niet zo’n grote verrassing. Deze teams zijn nu eenmaal niet in staat dominant te spelen, dus proberen ze hun gevaar op een andere manier te creëren.
Bij grotere clubs ligt dat echter anders. Teams als Chelsea, Manchester City en United hebben dermate veel kwaliteit dat van ze verwacht wordt (door het publiek, maar ook zeker door de kleinere tegenstander) dat ze het spel maken en uit open spel kansen scheppen. Ze moeten ook wel; om bovenin te eindigen is het gevaarlijk en schier onmogelijk je doelpuntenproductie afhankelijk te maken van standaardsituaties.
Ruim een kwart van de schoten van United ontstaat via een stilstaand moment. Bij Chelsea, Everton, Arsenal en Liverpool is dat gemiddeld vijf procentpunt minder, terwijl Uniteds stadsgenoot Manchester City zelfs ongeveer acht procentpunt minder heeft.
Daarnaast komt 21,2% van Uniteds goals voort uit een standaardsituatie. Van de concurrenten maken alleen Chelsea en Spurs vaker zo een doelpunt. Manchester City staat momenteel op 6,8%.
Bovendien komt uit de statistieken naar voren dat United ook nog heel effectief is op het gebied van standaardsituaties. Eén op de negen standaardsituaties levert een doelpunt op, dat is opnieuw bovengemiddeld.
Tot slot is er nog een zorgwekkende statistiek op aanvallend gebied. United scoort op dit moment bijna 7% van zijn afstandsschoten. Alleen West Ham doet dit beter. Het gemiddelde in de Premier League is 3,3%. Ook hiervoor geldt: er is een (kleine) kans dat die 7% pure kwaliteit is, maar de factor geluk speelt zeker een niet te onderschatten rol.

Manchester United afbeelding 31
Grafiek 1: % rake afstandsschoten en % rake schoten uit standaardsituaties

TSR

We bekijken het TSR van alle Premier League-teams dit jaar. TSR staat voor Total Shot Ratio (schoten voor / (schoten voor + schoten tegen)), het aandeel in het totaal aantal schoten van een wedstrijd.

Manchester United afbeelding 2
Tabel 2: Total Shot Rate (TSR)

The Mancunians schieten maar net iets vaker dan de (gemiddelde) tegenstander. Titelconcurrenten Manchester City, Chelsea en Arsenal presteren een stuk beter op dit gebied. Zelfs Liverpool is United de baas in deze ranglijst.
Qua TSR is United vergelijkbaar met teams als Stoke en Tottenham – en niet met de teams waar de club nu net onder of boven staat.
De oorzaak van het relatief lage TSR is overigens niet het feit dat United zoveel schoten tegen krijgt; meer doordat er zo weinig geschoten/gecreëerd wordt, wat we al eerder beschreven hebben.
Want qua schoten weggeven doet United het prima. Maar vier clubs laten minder schoten door, en van die vier clubs is er enkel met Southampton een aanzienlijk verschil. Op dit terrein presteren City, Chelsea en Arsenal ongeveer even goed als de elf van Van Gaal.

Doelman en aanval

Toch is er nog geen enkele reden om de vlag uit te hangen. Dat United derde staat in de Premier League is eerder gelukkig dan terecht te noemen. Het is vrijwel ondenkbaar dat United dit het hele seizoen vasthoudt, als er niet snel iets verandert in het spel van de grootmacht. Voorlopig zijn standaardsituaties een belangrijk onderdeel in het spel en worden de punten gepakt door enerzijds het hoge rendement van de aanvallers en anderzijds het goede keepen van David de Gea.
Er zullen in ieder geval meer kansen gecreëerd moeten worden, dit geluk kan niet het hele seizoen standhouden. Van Gaal heeft dus nog genoeg om aan te werken.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Van Gaal door geluk en aanvallers in de Engelse top

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *