Vincent Janssen kroonde zich afgelopen seizoen tot topscorer van de Eredivisie. Waar hij tot voor kort zijn wedstrijden mocht spelen in de Jupiler League, stal hij dit seizoen de show in menig Eredivisiestadion alsook het grote Wembley. Het gaat hard met de eenentwintig jarige centrumspits van AZ. Tijd voor een analyse van the coming man.
Read this analysis in English here.
Geruchten
Eenentwintig jaar, de Johan Cruijff Prijs, topscorer van de Eredivisie en scoren op Wembley, allemaal ingrediënten waar menig nationale en internationale scout van smult. Bij Vincent Janssen is dit niet anders. De geruchtenmolen is al aardig op gang gekomen en clubs als PSV, Ajax, Everton, Spartak en Wolfsburg sijpelden al door de wandelgangen. Deze zomer zullen de clubs inderdaad voor hem in de rij staan, maar is hij echt klaar voor een stap hogerop en wat zijn zijn kwaliteiten exact?
Analyse seizoen 2015/16
Wat direct opvalt aan de doelpuntenproductie is dat Vincent Janssen voor de winterstop niet verder kwam dan een schamele zes doelpunten en dit na de winterstop ruim wist te overtreffen met 21 doelpunten. Op basis van het de kwaliteit van de kansen (ExpG) zag je voor de winterstop al dat de zes goals van Janssen ‘ondermaats’ waren en hij misschien met wat meer geluk op negen doelpunten had kunnen staan. Na de winterstop kenterde echter alles voor de in Heesch geboren aanvaller. Waar hij voor de winterstop onder presteerde, deed hij dat na de winterstop juist boven verwachting. Op basis van zijn ExpG had je om en nabij de zeventien doelpunten mogen verwachten, maar hij wist er uiteindelijk eenentwintig te maken.
Na de winterstop schoot Janssen bijna twee keer zoveel. Dit is meteen de grootste verklaring voor het feit dat zijn totale ExpG na de winterstop zoveel hoger ligt. Zijn ExpG per schot was voor de winterstop 0,158 en na de winterstop 0,180 de kwaliteit van zijn schoten waren na de winterstop dus iets beter zou je verwachten. Dit is echter niet helemaal waar, want na de winterstop heeft Janssen vier strafschoppen genomen en er ook vier gemaakt. Als je deze weghaalt uit de data dan zie je dat Janssen na de winterstop een ExpG per schot van 0,152 had, lager dus dan voor de winterstop.
Kortom, Janssen is na de winterstop niet per se een betere afmaker geworden dan voor de winterstop. Sterker nog, eigenlijk was hij beide seizoenshelften ongeveer net zo goed. Na de winterstop is Janssen echter meer gaan schieten en heeft hij de strafschoppen mogen nemen. Iets wat hem maar mooi een plek in Oranje heeft opgeleverd.
Veelzijdige spits
Vincent Janssen heeft dit seizoen laten zien dat hij een ijzersterk linkerbeen heeft. Maar zijn linkerbeen is absoluut niet zijn enige wapen. Fred Grim, de trainer die hem naar Almere City haalde had dit al vroeg gezien. “Hij is inderdaad fysiek heel sterk. Hij kan een bal vasthouden, maar hij draait ook heel makkelijk weg naar links of rechts. Vervolgens heeft hij een goed schot waarmee hij zowel vanaf de zijkanten als in de spits levensgevaarlijk kan zijn.”
Vergeleken met de andere topschutters in de Eredivisie scoort Janssen inderdaad relatief veel met beide benen. Waar Milik, Ziyech, Santos (links) en Kuyt, Haller en Veldwijk (rechts) het met name van één sterk been moeten hebben, lijkt Janssen meerdere kanten uit te kunnen.
Janssen scoorde in totaal twee doelpunten met het hoofd. Dit lijkt vrij weinig, ook gezien dit maar zeven procent van het totaal van zijn goals is. Dit lage cijfer schuilt hem met name in het feit dat Janssen in totaal ook maar negentien doelpogingen met het hoofd deed. Uiteraard rijst dan de vraag of Janssen wel actief genoeg is bij voorzetten die zijn medespelers geven. AZ is echter een team dat relatief weinig goede voorzetten vanaf de zijkant geeft. Dit is uiteraard niet los te zien van de tactiek van AZ. De tactiek van AZ lijkt vooral toegespitst op snelle uitbraken met veel risico in de omschakeling.
Wanneer we kijken naar de schotlocaties van Janssen dan zien we dat 24% van de schoten van Janssen van buiten het strafschopgebied komt. Dit is bijvoorbeeld veel meer dan Luuk de Jong die maar zeven doelpogingen (5%) van buiten het strafschop gebied ondernam. Het opvallende aan deze statistiek is, dat Janssen geen enkele goal van buiten het strafschopgebied maakte. Je kunt je dus afvragen of Janssen deze pogingen van afstand moet blijven proberen of toch vaker opzoek moet gaan naar betere schotlocaties.
Goals bij welke stand?
Veel scoren is goed, maar als je op de belangrijke moment scoort ben je nog veel belangrijker voor je team. Janssen was in totaal in achttien duels trefzeker en in twaalf van deze achttien duels wist hij zijn team op voorsprong te zetten. In maar liefst twee derde van de duels waarin Janssen dus trefzeker was zorgde hij voor de voorsprong. Wanneer we kijken naar zijn totale productie (zie afbeelding 2), dan zien we dat Janssen prima cijfers kan weerleggen.
Meer dan alleen doelpunten
De kracht van Vincent Janssen zit hem uiteraard in zijn scorend vermogen. Maar de spits die nog tot medio 2019 bij AZ vast ligt is meer dan alleen een doelpuntenmachine. Dit blijkt met name uit het aantal kansen dat hij creëert.
Van alle spitsen in de Eredivisie heeft Janssen op Luuk de Jong na de meeste key-passes gegeven (58). Een key-pass (pass die leidt tot een schot op doel), is op de langere termijn een betere voorspeller voor het creëren van kansen dan een assist, want daar ben je immers afhankelijk van de speler die het schot dient af te werken.
Vincent Janssen kunnen we best bestempelen als een complete spits. Hij heeft een ongelofelijk werkethos, kan relatief goed met beide benen afronden, heeft oog voor zijn medespelers en is sterk in de duels. Zijn plafond ligt absoluut hoger dan dat van AZ. In mijn ogen doet Janssen er dan ook goed aan zich te meten aan een hoger niveau. In Nederland lijken alleen PSV en Ajax serieuze opties. Het buitenland is ook een goede optie, met veel serieuze interesse in Duitsland of Engeland heeft hij genoeg keus. Wat dat betreft zou een goede subtopper in Duitsland misschien wel het best bij hem passen. Luuk de Jong weet echter dat dit niet altijd een garantie voor succes is…
Noot: data in dit artikel is afkomstig van Opta en verzameld via WhoScored.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsEn Toch… In de eerste divisie hebt je ook wel eens spitsen die +25 doelpunten maken + 15 assists afleveren in een seizoen en dan in de eredivisie geen deuk meer in een pakje boter knallen. De Sjoerd Arsen en Berry Powels van deze wereld. Mijn gevoel zegt dat hij het in een comp op een hoger niveau niet gaat redden. Uiteraard valt dat statistisch niet te onderbouwen door mij, puur gevoel. Natuurlijk moet hij het proberen, maar geef hem weinig kans tegenover de verdedigers van City, United, Spurs en Arsenal.
Tegen Engeland gaf hij ook een assist tegen verdedigers als Cahill. En hij kreeg een penalty tegen dezelfde verdediging.