De tenues van SD Eibar en FC Barcelona zijn zo vergelijkbaar als die van Atlético Madrid en Sunderland. Het is dan ook niet verrassend dat het van een afstandje leek alsof er in de straten rondom het Madrileense Santiago Bernabéu plukjes supporters van rivaal Barcelona rondliepen. Het bleken echter de fans van de tegenstander van Real Madrid: de Baskische promovendus Eibar. Een gigantisch spektakel volgde. Tussen de Linies mocht op uitnodiging van Equipo Voetbalreizen op voetbalreis, noem het gerust een bedevaart, naar de voetbalhoofdstad van Europa: Madrid.
Vak 107, rij 4 (!) met vijf stoelen naast elkaar. Het waren de ideale plekken om de climax van deze voetbalreis te volgen. Met het overzicht dat je hebt bij zitplaatsen bovenin het kolossale Santiago Bernabéu (capaciteit: 81.044) zou iedereen met amateurvoetbalervaring de steekballen van pak ‘em beet Luka Modric snappen en doorzien. Op ooghoogte met de spelers gaat het technische vernuft, het moordende baltempo en de ogenschijnlijk gemakkelijke aannames echter te snel voor het menselijke oog. Dit zie je in Nederland niet en zelfs op televisie is de verwondering over het niveauverschil minder groot.
Dat Real Madrid aantrad met de veredelde tweede garnituur was geen reden tot teleurstelling. Gareth Bale en Toni Kroos waren geschorst, terwijl Iker Casillas, Karim Benzema, Pepe en James Rodríguez op de bank mochten plaatsnemen. Dat de eerder opgelopen vijfde gele kaart – en dus een schorsing – voor Cristiano Ronaldo vlak voor het duel werd kwijtgescholden, was absoluut een meevaller. Als je op voetbalreis naar Madrid gaat, wil je Ronaldo graag zien. En dan scoorde de Portugees ook nog eens de 1-0, zijn eerste gescoorde vrije trap in 347 dagen.
Uiteindelijk liep de Koninklijke uit naar een zakelijke 3-0 overwinning, met nog doelpunten van Javier ‘Chicharito’ Hernández en Jesé. Afgezien van het voetbaltechnische aspect, maakte juist de hele beleving van (de sfeer in) het stadion het waarschijnlijk tot een compleet geheel. Hoe tachtigduizend voornamelijk Spanjaarden de wedstrijd ondergaan, is compleet anders dan in Nederland. Gemoedelijk, maar fanatiek. Gefocust, maar nonchalant. Popcorn, chips, cola en vooral zonnebloempitten, tegenover halve liters bier, broodjes bal met mayonaise en een sluimerende tabakslucht in de Hollandse stadions. Een wereld van verschil, waardoor een voetbalreis naar Madrid op de bucket list van iedere voetballiefhebber zou moeten staan.
Die relaxte houding van de Madrileense supporters beperkte zich niet tot de poorten van het immense stadion. Zowel voor als na de wedstrijd, van hotel, via terras, naar stadion, was de sfeer optimistisch. Dat gold ook voor ons, mede omdat de wedstrijdkaarten gewoon klaarlagen in het hotel, het (openbaar) vervoer goed geregeld was, Cristiano Ronaldo dus tóch meedeed en je bij elk besteld biertje een gratis tapa – inderdaad; het enkelvoud van tapas – kreeg. Overigens is dat laatste bijna overal de standaard in Spanje. Veel supporters in de maagdelijk witte shirts van Real maakten dan ook happig gebruik om de terrasjes op deze manier te bevolken. Commentator Sierd de Vos beschreef ooit gepassioneerd de wedstrijdvoorbereiding van de supporters van Real Madrid.
De Madrileense stadiontours
Als je een voetbalreis naar Madrid boekt, moet je je vooral niet beperken tot Real Madrid. Dat vond Equipo Voetbalreizen ook, maar helaas speelde stadsrivaal Atlético Madrid een uitwedstrijd tegen Málaga. Een stadiontour in het beruchte en veelbesproken stadion Vicente Calderón is dan een prettig alternatief. Waar het meer noordelijke Bernabéu zich in een welvarend en een door grote bedrijven bevolkte wijk bevindt, ligt de thuishaven van Atléti in een wat volksere buurt, strak aan de rivier Manzanares. Het rauwe, ongepolijste stadion doet een beetje denken aan een kruising tussen de Kuip en het Alberto J. Amando, het stadion van het Argentijnse Boca Juniors. Bij binnenkomst weet je dat het hier kan spoken; bijna intimiderend.
Zowel de stadiontour van Real als Atlético Madrid brengt je langs de dug-outs – bioscoopstoelen zijn niks, vergeleken met de stoel van Atlético-trainer Diego Simeone. Je zult je ook verbazen over de kleedkamers en de prijzenkasten – de bokalen van tien gewonnen Champions League-/Europa Cup I-finales zijn écht heel indrukwekkend. Tot slot even de VIP-seats uitproberen en een blik werpen met een prachtig panorama-uitzicht en de rondleiding is compleet. Een voetbalreis zonder stadiontour is geen voetbalreis.
Een stressloze voetbalreis
Bij vakantie hoort vakantiestress. De standaard twijfels als ‘heb ik alles in mijn koffer zitten?’ en ‘haal ik mijn vlucht wel?’ zijn ook zeker bij een voetbalreis niet vreemd. Toch heb je bij een pelgrimstocht naar een voetbaloord wat extra nervositeit. Gezonde wedstrijdspanning, gecombineerd met vragen als ‘liggen de kaarten klaar in het hotel?’ en ‘zitten we wel naast elkaar in het stadion?’. Al snel bleek die stress onnodig. Afgezien van het feit dat bovenstaande vragen allen positief beantwoord konden worden, en dat op het internet vrijwel alleen maar positieve reviews te vinden waren, biedt Equipo Voetbalreizen ook extra services aan, waardoor de vakantie vrijwel zonder extra stress kon beginnen.
Madrid is dus een ongelooflijke aanrader. Garant voor spektakel en gekietel voor je zintuigen. Waar grote aantallen christenen dagelijks de weg naar Santiago de Compostella weten te vinden, zouden grote aantallen voetballiefhebbers juist 600 km. zuidoostelijker moeten trekken. Want met Atlético Madrid en Real Madrid, en dan eigenlijk ook nog Rayo Vallecano en Getafe, is de hoofdstad van Spanje pas echt een bedevaartsoord. Wij hebben ons uitstekend vermaakt, met dank aan Equipo Voetbalreizen.
Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Equipo Voetbalreizen
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel