1. Overige

Waar worden de Nederlandse profvoetballers opgeleid?

Iedere jonge voetballer zal er wel eens een keer over gedroomd hebben: een carrière als profvoetballer. Gescout worden door een profclub, een kleine tien jaar opgeleid worden, om vervolgens uit te groeien tot een bepalende speler bij Ajax, Feyenoord of PSV. Helaas blijft het voor de meeste amateurvoetballertjes bij dromen en is een profcarrière slechts voor een enkeling weggelegd. Ook die enkelingen die uiteindelijk wél het profvoetbal halen, zijn bij de amateurs begonnen. Maar bij welke amateurverenigingen hebben ‘onze jongens’ eigenlijk gespeeld?
In dit onderzoek is gekeken naar de Nederlandse voetballers in de Eredivisie, de Jupiler League en de top-tien competities in Europa. Voetballers waar géén jeugdgegevens over bekend zijn, zijn buiten beschouwing gelaten. Door deze voorwaarden is het bijvoorbeeld mogelijk dat spelers als Wesley Sneijder (Galatasaray speelt niet in een top-tien competitie) of Georginio Wijnaldum (geen jeugdgegevens bekend) niet meegenomen zijn in het onderzoek.

Amsterdamse topclubs

De twee grootste opleidingsclubs van Nederland zijn gevestigd in Amsterdam. Van de 677 onderzochte voetballers, hebben er maar liefst 23 een verleden bij Zeeburgia en een even groot aantal bij huidige Topklasser AFC. Vooral de positie van Zeeburgia is verrassend: het vaandelteam van de Amsterdamse opleidingskampioen komt uit in de Tweede Klasse B van regio West 1. Ondanks het hoge aantal jeugdspelers in het profvoetbal, is het eerste elftal dus niet echt op een hoog niveau actief. AFC en Zeeburgia staan ook hoog op de lijst van top-100 jeugdopleidingen van amateurverenigingen, die Amateurvoetbal Eindhoven onlangs publiceerde.

Tabel 1: de top-tien amateurclubs met de meeste spelers in het betaalde voetbal.
Tabel 1: de top-tien amateurclubs met de meeste spelers in het betaalde voetbal.

Wat opvalt is dat maar liefst vier van de tien clubs uit de top-tien gevestigd zijn in Amsterdam. De hoofdstad van Nederland is dus een enorme kweekvijver van talent en het mag dan ook geen verrassing zijn dat de scouting van de Nederlandse topclubs zijn ogen uitkijkt op de Amsterdamse velden.

PER SPELER: Bekijk waar welke profvoetballers van jouw club vandaan komen.

Eerste clubs

Natuurlijk zijn de jeugdspelers van Zeeburgia en de spelers uit de AFC-opleiding niet allemaal vanaf de F bij deze clubs begonnen. Veel jongens zijn afgevallen uit de jeugdopleiding van een profclub en proberen via de amateurs weer een plekje in de hogere voetbalklassen af te dwingen. Sommige clubs hebben dus een hogere positie in het onderzoek, terwijl ze slechts een klein aantal profvoetballers écht hebben opgeleid.
Wanneer we alleen kijken naar de eerste amateurverenigingen van de profvoetballers, maakt de jeugdopleiding van Zeeburgia een flinke duikeling. Van de 23 profvoetballers die Zeeburgia heeft voortgebracht, begonnen er slechts elf bij de club. AFC doet het wat dat betreft stukken beter: van de 23 spelers die in hun jongere jaren op Sportpark Goed Genoeg (het sportpark van AFC) hebben gespeeld, zijn er in totaal zeventien daadwerkelijk bij AFC begonnen.
In onze ranglijst vindt in de nieuwe situatie één wijziging plaats. In het huidige profvoetbal lopen vijf spelers rond die Quick’20 als eerste club hadden. De Oldenzaalse voetbalvereniging neemt zodoende een plek in de nieuwe top tien in.

Tabel 2: de top-tien amateurclubs met de meeste spelers in het betaalde voetbal (alleen eerste club in beschouwing genomen).
Tabel 2: de top-tien amateurclubs met de meeste spelers in het betaalde voetbal (alleen eerste club in beschouwing genomen).

RANGLIJST: Welke amateurclubs leiden de meeste Nederlandse profvoetballers op?

Noord-Nederland en Zeeland blijven achter op profniveau

Wanneer we de locaties van de amateurclubs van Nederlandse voetballers in kaart brengen, zien we dat de Randstad de meeste voetballers voort brengt. De regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben de meest donkere kleuren, wat inhoudt dat een hoger aantal voetballers hun eerste stapjes op de velden in één van deze steden zette. Dat is weinig verrassend: het is algemeen bekend dat het niveau in de regio West 1 en West 2 hoger ligt dan in de rest van voetballend Nederland.
Verder valt vooral de ‘dichtheid’ rondom Arnhem en Nijmegen op. Veel voetballers zijn begonnen bij één van de (vele) amateurclubs in de desbetreffende regio, zoals Quick, ESA en het hoog geklasseerde Juliana’31.


Het noorden van het land blijft enigszins achter bij de rest van Nederland. De provincies Groningen en Friesland brachten samen maar een paar profvoetballers voort, waarvan er op het moment slechts een select gezelschap in één van de twee provincies actief is. Zo bevatten de selecties van onder andere Cambuur en SC Heerenveen maar een paar noordelingen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Eredivisionisten als Groningen, Heerenveen en Cambuur de laatste jaren veel spelers van buitenaf (de rest van Nederland of zelfs het buitenland) halen.

PER STAD: Bekijk welke verenigingen in jouw woonplaats profs opleiden!

Zuid-Holland en Noord-Holland zijn dus, niet geheel verrassend, de provincies waar de meeste voetballers vandaan komen. In totaal hebben meer dan 300 profvoetballers op de Nederlandse of Europese- voetbalvelden een verleden in één van deze twee Nederlandse kustprovincies. De minst voetballende provincie is Zeeland: met Wimlino Vink, Istvan Bakx, Jeremy de Nooijer, Augustine Loof, Esmat Shanwary en Tom Boere zijn er maar zes profs die een verleden hebben bij een amateurclub in Zeeland. De genoemde voetballers zijn overigens allemaal actief in de Jupiler League. Of die competitie een goede opstap is naar de top, zochten we eerder al uit.


Ondanks dat het niveau in de meeste gevallen niet over naar huis te schrijven is, is het amateurvoetbal in Nederland de bakermat van de Eredivisie. Of het nu gaat om Arjen Robben, Wout Droste of Sjoerd Ars: allemaal zetten ze hun eerste stapjes op één van de vele amateurvelden die Nederland rijk is.
De beste jeugdopleiding van Nederland is gevestigd in Amsterdam: de Amsterdamsche Football Club leidde 23 spelers op die op het moment furore maken in het betaalde voetbal en maar liefst zeventien van deze spelers begonnen hun voetbalcarrière op de velden in Amsterdam Zuid-Oost. Op gepaste afstand zijn de jeugdopleidingen van Zeeburgia en Elinkwijk een goede tweede en derde. Mede dankzij deze, maar ook alle andere amateurverenigingen in Nederland, mogen wij wekelijks genieten van de acties van Arjen Robben, de goals van Klaas-Jan Huntelaar en de tackles van Ron Vlaar.

Alle lijstjes op een rij:

Welke amateurclubs leiden de meeste Nederlandse profvoetballers op?
Amateurclubs_ranglijst
Of kijk per stad welke verenigingen de de meeste actieve profs voortbrachten.
Amateurclubs_perplaats
Benieuwd welke profvoetballers bij jouw club werden opgeleid?
Amateurclubs_perspeler
Dit artikel is mede tot stand gekomen door de hulp van Philip Schreurs.
Gokje wagen en op zoek naar een promotiecode? Check de volgende link: Betfirst promotiecode of kijk eens op de site van Kelbet voor meer informatie.

5/5 - (1 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Waar worden de Nederlandse profvoetballers opgeleid?
  • 12 december 2014

    Leuk artikel! Klein spelfout wat betreft *Wilmillio* Vink. Als we het over dezelfde jeugdspeler van Vitesse hebben..

    Reageer
  • 12 december 2014

    De eerste club van Stanley Elbers (Helmond Sport) was Blauw Zwart uit Wassenaar. UVS was (slechts) de club waar hij vervolgens door een bvo werd opgepikt.

    Reageer
  • 12 december 2014

    Interessant artikel. Klein foutje: de plaatselijke voetbalclub in Meijel heet niet RKMVC maar RKMSV.

    Reageer
  • 12 december 2014

    Beste Rick,
    Mooie (eerste) analyse!
    Enkele aanvullingen:
    – In een volgende stap van de analyse is het aardig om uit te zoeken vanuit welke vereniging een speler naar een BVO overstapt en op welke leeftijd. Mijn observatie is dat de instroom naar BVO’s steeds stabieler wordt, waarmee ik wil zeggen dat na de leeftijd van 12 jaar de instroom naar BVO’s steeds moeilijker wordt voor spelers.
    – De verenigingen van spelers ouder dan 12 jaar zijn vaak BVO’s of verenigingen die op divisie niveau spelen (vb. Zeeburgia en AFC). Dit is ook de reden waarom deze amateur verenigingen een grote aantrekking hebben op spelers die hoger op willen. Wat hun positie als opleidende club in stand houdt. AFC heeft hierbij de status en ambitie die eist dat zij een vereniging willen zijn waarvan het 1e elftal ook hoog voetbalt (Topklasse). Zeeburgia is in de afgelopen jaren onder leiding van Mike Kolf een opleidingscentrum geworden, waarvan de betere spelers allemaal zijn weggetrokken en niet kunnen bouwen aan het succes van het 1e elftal.
    – Wanneer een grote groep spelers al jong doorstromen naar een BVO, kunnen we ons afvragen wat de daadwerkelijke toegevoegde opleidingsbijdrage is. Sterker nog, de talentvolle voetballertjes bij de amateur verenigingen kunnen vaak al heel veel (lef, hard rennen, dribbelen en trappen) zonder dat ze daarvoor uitvoerige trainingen hebben gehad. Door hun vaardigheden op jonge leeftijd zijn ze vaak veel beter dan hun leeftijdgenootjes en ontwikkelen ze vaak hiermee makkelijker hun inzicht. Een blinde kan in deze gevallen al zien dat deze spelers potentie hebben!
    – In Amsterdam bestaat slechts 1 BVO, in Rotterdam zijn dat er 3. Het aantal goede spelers die bij een BVO kunnen worden ondergebracht in Amsterdam is daarmee lager, wat van invloed is op de amateurverenigingen in deze regio. Wel zien we dat spelers uit Amsterdam e.o. (kunnen) uitwijken naar AZ, FC Volendam en Almere City, maar veel spelers sluiten eerder aan bij AFC en Zeeburgia die in de jeugd ook goed meedoen met de BVO’s.
    – Volgens mij moet de lijst met spelers en data nog verder worden uitgebreid!
    – Detail: Shuremy Felomina is begonnen bij Jong Holland uit Curacao, niet bij csv Jong Holland uit Alkmaar.
    Succes met je analyses!

    Reageer
    • 12 december 2014

      Hoi Arthur,
      Dank voor de reactie! Ik zal even per puntje de aanvullingen afgaan:
      – Dat is inderdaad erg handig! Ik heb via Twitter ook al enkele aanvullingen voor een vervolgonderzoek gekregen en ik zal deze daar zeker in meenemen. Denk echter wel dat het lastig is om uit te zoeken op welke leeftijd de spelers zijn overgestapt
      – Dat is inderdaad waar. Het is in feite ook een bepaalde cirkel waarin je terecht komt. Spelers worden opgepikt, club wordt beter, betere spelers willen er komen etcetera. Het viel op dat AFC voor de meeste voetballers toch een beginnende club is, aangezien er meer spelers de Amsterdammers als eerste club hebben.
      – Hier ben ik het niet helemaal over met je eens: er zijn veel clubs waar redelijk veel jonge voetballers naar BVO’s doorstromen. Natuurlijk is er de mogelijkheid dat dit komt door de kwaliteiten die een speler bezit, maar er zijn wel degelijk clubs die een hoge doorstroom naar de profs hebben (dwz dat er veel spelers vanuit die club naar profclubs gaan). De kans dat dit dan nog ’toeval’ is, lijkt me erg klein
      – Eens. Dit kan tevens een verklaring zijn waarom Noord-Nederland en Zeeland achterblijven bij de rest. De jonge jaren bij profclubs zijn belangrijk voor spelers, dus op het moment dat spelers uit deze regio’s oud genoeg bevonden worden voor het lange reizen naar profclubs is het eigenlijk al ’te laat’, om het maar zo te noemen
      – De lijst is inderdaad niet helemaal compleet. Dit heb ik echter ook in de inleiding gezet, aangezien niet van iedere speler de informatie beschikbaar was.

      Reageer
      • 12 december 2014

        ad1. De detaillering per speler per jaar is vooral erg veel werk en benodigd het goed jaarlijks volgen. Met het volgen van de Regionale Jeugdopleidingen (RJO’s) en de berichtgeving hierover wordt dit al makkelijker. Maar het blijft monnikenwerk.
        ad2. Ik kom uit Noord-Holland en herken de ontwikkelingen van de verenigingen in Amsterdam en West1. Wanneer we daadwerkelijk de beschikbaarheid hebben over de data per speler per seizoen (vanaf F-pupillen) worden de conclusies ook scherper. Hoewel AFC veel spelers via hun mini-competitie aangemeld krijgen, trekken ook veel talenten uit de regio (inclusief afvallers BVO’s) naar AFC.
        ad3. Mijn stellingname volgt uit mijn praktijkbevindingen en (nog) niet vanuit statistieken.
        Vooralsnog heb ik gemerkt dat in de ontwikkeling van spelers de volgende aspecten een rol spelen:
        1. basis talent (mentale vaardigheden, fysieke vaardigheden, bal vaardigheden en spel intelligentie)
        2. teaminvloeden (hiërarchische plek in team (beste/slechtste, goede medespelers)
        3. competitieniveau
        4. begeleiding (ontwikkelaanpak, coaches, trainers, trainingsfaciliteit)
        Een vereniging heeft geen invloed op het pure basistalent.
        Het verzamelen van goede spelers voor een team kan ook vanuit een club worden gestimuleerd. Nu speelt de hiërarchische positie van een speler wel een belangrijke rol. De beste speler zal vaker op de voor hem beste positie spelen en zich daarin beter ontwikkelen dan spelers die hier minder snel de kans voor krijgen.
        Een vereniging heeft veel invloed op het competitieniveau en de begeleiding. Het is nu interessant om te weten wat de toegevoegde waarde is van deze begeleiding op de individuele spelers. Mooie onderzoeksvraag!
        In mijn observatie zijn de betere spelers vanuit hun basis al zo goed dat zij vaak 1 of soms zelfs 2 lichtingen vooruitlopen. Een dergelijke ontwikkeling valt nauwelijks te organiseren, te simuleren of te trainen. Vandaar mij voorlopige stellingname.
        – Een andere regionale verklaring kan een gevolg zijn van het sociale karakter uit de omgeving. De mentale vaardigheden (motivatie, concentratie, doorzettingsvermogen) zijn in (top)sport cruciaal. Een te sterk sociale omgeving kan de zelfstandigheid en overlevingsdrang negatief beïnvloeden. Let op: dit is hypothetisch!
        Bovenal, interessante materie. Veel succes met je verdere analyses!

        Reageer
  • 12 december 2014

    Je noemt de situatie bij Zeeburgia opmerkelijk. Ik denk dat dit ook geldt voor DWS. Van Hoofdklasse in 2008(Topklasse was er nog niet) en daarna terug gevallen naar de 4de klasse(met nacompetitie voor degradatie), waar ze nu al weer drie jaar spelen.
    Mooie verhaal in ieder geval.

    Reageer
  • 12 december 2014

    Maher is bij sv Diemen begonnen en ging toen naar Zeeburgia voordat hij door AZ werd opgepikt. Hetzelfde geldt voor Ryan Babel, maar hij ging naar Fortius.

    Reageer
  • 19 december 2014

    mooi artikel en één kleine aanmerking. ik merk dat de kaart soms niet helemaal accuraat is zoals bij barneveld.
    zowel sander van der streek als laghmouchi komen bij clubs uit barneveld vandaag ( vv barneveld en sdv) en de kaart geeft 1 aan. maar dat is slechts gezeur. tof artikel!

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *