Het EK Voetbal staat voor de deur en betekent steevast dat de weken vooraf in het teken staan van analyseren, voorspellen en speculeren. Van cafépraat tot diepgaande tactische analyses, maar de hartslag van iedere voetballiefhebber ligt in deze periode gemiddeld iets hoger dan de rest van het jaar.
Lees hier deel 2: Euro Fantasy Team deel 2.
Bij menig vriendengroep, bedrijf en café worden de welbekende EK Pools weer uit de kast gehaald. Soms een complete digitale omgeving of ouderwets formulieren invullen en handmatig tellen. De meest bekende vorm blijft altijd het invullen van uitslagen en voorspellen welke landen tegen elkaar gaan spelen in de KO fase om tot een uiteindelijk winnaar en runner-up te komen.
Een andere variant is Euro Fantasy.
Daar gaan we in dit artikel dieper op in en zullen we a.d.h.v. data proberen om alvast wat tips te geven en ons eigen elftal samenstellen.
👉 https://gaming.uefa.com/en/uefaeuro2020fantasyfootball/overview
Over Euro Fantasy
Laten we beginnen met een beknopte uitleg van Euro Fantasy. In dit spel krijgt iedere deelnemer een fictief budget van 100 miljoen euro. Met dit budget kan iedereen spelers kopen voor zijn eigen fictieve team.
Iedere speler heeft een vooraf bepaald prijskaartje gekregen waarbij het vanzelfsprekend is dat spelers van wereldklasse veel duurder zijn dan spelers die wat minder bekend zijn.
De uitdaging hierin is dat het onmogelijk is om alleen maar wereldklasse spelers te kopen en er dus een balans moet worden gevonden tussen de topspelers en minder bekende spelers die wel punten gaan pakken voor je team.
Een team bestaat (verplicht) uit:
- 2 keepers
- 5 verdedigers
- 5 middenvelders
- 3 aanvallers
In de groepsfase kan iedereen maximaal 3 spelers van hetzelfde land kiezen. Na de groepsfase verandert dit afhankelijk van welke rond er gespeeld wordt. Meer hierover in de spelregels op de website van de UEFA.
Voor iedere speelronde stel je 11 spelers op, hetzelfde als in een echte wedstrijd. Als spelers in je basiselftal geen minuten maken komt er automatisch een wisselspeler in het veld.
Ook hierover meer op de website van de UEFA. Het is zelfs mogelijk om spelers die niet presteren alsnog te vervangen voor een wisselspeler die nog in actie moet komen die speelronde.
Je team kan punten verdienen door wedstrijden te spelen, maar vooral door het scoren van goals, het geven van assists en clean sheets. Een verdedigers krijgt bijvoorbeeld meer punten voor een goal dan een aanvaller.
Keepers, verdedigers en, in mindere mate, middenvelders scoren ook punten met clean sheets. Voor een gele of rode kaart of het maken van een eigen doelpunt krijgt een speler minpunten.
Dat geldt ook het missen van een penalty. De volledige puntentelling is ook weer te vinden op de website.
Belangrijk om te weten is dat er iedere speelronde een captain mag worden gekozen. Die speler krijgt dan het dubbele aantal strafpunten afhankelijk van zijn prestaties die speelronde.
Ook zijn er 2 chips beschikbaar. De Wildcard chip en de Limitless chip. De wildcard geeft iedere deelnemers de mogelijkheid om zonder hits (minpunten voor teveel transfers) het hele team vanaf 0 weer op te bouwen.
De Limitless chip werkt bijna op dezelfde manier, maar de beperking van het budget valt weg waardoor die speelronde een team met alleen maar topspelers zou kunnen samenstellen.
De Wildcard chip zorgt dus voor een nieuw team dat vanaf dat moment je team is, de Limitless chip zorgt ervoor dat je een speelronde zonder budget een team kan samenstellen maar na die ene speelronde krijg je je oude team weer terug.
Alle spelregels (en de puntentelling) zijn terug te lezen via de website en het is aan te raden om dat even te doen om een tactiek te bedenken voor je team. Het budget zorgt ervoor dat ieder wordt beperkt en er dus vaak harde keuzes moeten worden gemaakt om tot een gebalanceerd team te komen.
De ervaring leert dat het altijd de beste tactiek is om niet alleen toppers voorin te hebben en achterin mindere spelers, maar vooral om in iedere linie de juiste afstemming te vinden.
Maar wat zijn nu de beste opties per linie? In het vervolg van dit artikel zullen we proberen om per linie wat opties uit te lichten waarbij we onderscheid maken tussen premium (dure spelers) en budget spelers (goedkoop).
Keepers
Voor ieder team moeten er twee keepers worden gekozen. Als we kijken naar de punten die keepers kunnen scoren is dat vooral met clean sheets. Keepers krijgen ook 1 punt per 3 reddingen, maar dat zijn eerder leuke bonuspunten.
Een clean sheet levert 4 punten op en het stoppen van een penalty zelfs 5. De meest constante factor zijn de clean sheets en voor clean sheets hebben landen niet alleen een goede keeper nodig, maar is een stabiele verdediging ook essentieel.
Het makkelijkste, maar ook het meest logische om erbij te pakken zijn de statistieken die aantonen hoeveel tegengoals landen gemiddeld per wedstrijd tegen krijgen. We kijken voor deze lijst alleen naar de wedstrijden in de EK kwalificatiewedstrijden.
Wat opvalt is dat België. Turkije en Italië gemiddeld de minste tegengoals per wedstrijd krijgen. Ook opvallend is dat Nederland vrij laag in de lijst terug te vinden is met spelers die toch als wereldklasse verdedigers worden gezien.
In de top liggen de gemiddelden aardig dicht bij elkaar in de buurt dus het is daarbij niet onverstandig om te kijken naar de indeling van de poules om een keuze te maken welke twee keepers je in je team wil hebben.
Het is daarbij wel aan te raden om twee keepers te kiezen die ook spelen aangezien het mogelijk is om zelf nog wissels door te voeren tijdens de speeldagen. Als de keeper in de basis dan niet presteert is er nog altijd de mogelijkheid om de tweede keeper in te zetten.
3 Premium
Thibaut Courtois 6.0 – België
Thibaut Courtois is al jaren de onbetwiste nummer 1 bij onze zuiderburen. De doelman van Real Madrid kan daarbij ook terugvallen op het gegeven dat hij in de EK kwalificatiewedstrijden gemiddeld gezien het minst heeft hoeven vissen. Dit in combinatie met een sterke verdediging. België speelt in de poule tegen Rusland, Denemarken en Finland. Op papier een gunstige loting en vooral in de 1e en 3e wedstrijd een hoge kans op een clean sheet.
Gianluigi Donnarumma 5.5 – Italië
Net als België kan ook Italië met feiten aantonen dat het weinig tegendoelpunten incasseert. Bij de Italianen zal Gianluigi Donnarumma normaal gesproken de eerste doelman zijn. De talentvolle keeper van AC Milan speelde een sterk clubseizoen en neemt het met de Azzurri op tegen Turkije, Zwitserland en Wales. In alledrie de wedstrijden is er volgens de stats ongeveer 50% kans op een clean sheet.
Hugo Lloris 6.0 – Frankrijk
Frankrijk zal zowel bij de bookies als bij alle liefhebbers en kenners de topfavoriet zijn om het EK te winnen. De wereldkampioen daarbij al jaren rekenen op Hugo Lloris. De doelman van Spurs is al jarenlang de nummer een van les Blues, maar de jaren gaan tellen en de jonge opvolgers zullen de komende jaren worden klaargestoomd. De Fransen kunnen putten uit een groot arsenaal aan sterke verdedigers dus wat dat betreft een prima optie. Ware het niet dat de poule van Frankrijk heel onvoorspelbaar is met Portugal, Duitsland en in mindere mate Hongarije als concurrenten.
3 Budget
Maarten Stekelenburg 4.5 – Nederland
Een budget is altijd een beperking en daarin moet balans gevonden worden. Door twee hele dure keepers te kopen voor je team blijft er minder over voor potentiële topspitsen. Om daarin balans te vinden zijn er ook minder dure opties als doelman. Een daarvan is Maarten Stekelenburg.
Door de situatie rondom Andre Onana kreeg Stekelenburg de kans zich na de winterstop bij Ajax te laten zien en via de achterdeur in de EK selectie opgenomen te worden. Jasper Cillessen is alsnog buiten de selectie gelaten en het lijkt er sterk op dat bondscoach Frank de Boer zal kiezen voor Stekelenburg onder de lat.
De 38-jarige doelman heeft toernooi ervaring en kan natuurlijk terugvallen op zijn sterke voetbalkwaliteiten waardoor de Boer hem graag het vertrouwen geeft. Dit in combinatie met een op papier gunstige loting en dat Oranje waarschijnlijk met 5 verdedigers speelt is Stekelenburg een aantrekkelijke optie als budget doelman voor je Fantasy team.
Lukas Hradecky 4.0 – Finland
Finland zal niet te boek staan als een van de favorieten voor de EK winst en het overleven van de poule zou al een verrassing zijn. Normaal gesproken ook een land waar tegen de sterkere landen willen winnen en het doelsaldo willen verbeteren. Dat kan een nadeel zijn, maar ook een voordeel.
Lukas Hradecky van Bayer Leverkusen is verzekerd van een basisplaats en met 4.0 de goedkoopste doelman in het spel. Vooral daarom is Hradecky ook de meest gekozen doelman naast een van de dure opties. Dat Finland vooral zal gaan tegenhouden kan veel tegengoals, maar ook veel actie en reddingen voor Hradecky opleveren waardoor hij toch wat punten kan sprokkelen.
Peter Gulacsi 4.5 – Hongarije
Een iets duurdere optie dan Hradecky is Peter Gulacsi. De doelman van Hongarije is verzekerd van een basisplaats, maar gezien de zware poule wel een doelman die een grote kans heeft op veel tegengoals.
Daarbij geldt hetzelfde als bij Hradecky dat Gulacsi zich ook met heel veel reddingen zou kunnen onderscheiden en zo punten kan pakken voor je team. Aangezien de keeper van RB Leipzig iets duurder is dan Hradecky en de zwaardere poule zullen de meesten voor Hradecky kiezen, maar Gulacsi is als back up altijd een optie.
Verdedigers
3 Premium
Spinazzola 5.5 – Italië
De Italianen staan altijd al bekend om hun sterke verdediging en het befaamde Catenaccio. NIet alleen vanwege het verleden maar ook in het heden kan de Azzurri terugvallen op een sterke verdediging.
Een talentvolle keeper in de goal en ervaring afgewisseld met talent in de achterste linie zorgen ervoor dat de Italiaanse verdedigers interessant zijn. De Italianen spelen ook met wingbacks die voor gevaar kunnen en moeten zorgen.
Daarbij zijn Florenzi en Spinazzola zeer goede opties. Spinazzola zorgde o.a. tegen Nederland voor veel gevaar en zal ook (als hij basisspeler is) de nodige aanvallend impulsen tonen.
Grote kans op clean sheets, aanvallende backs en een op papier gunstige loting duiden op veel punten van de Italiaanse verdedigers.
Shaw 6.0 – Engeland
De Engelsen hebben vooral aan de rechterkant een luxeprobleem waardoor ze bijna een heel elftal aan rechtsbacks kunnen opstellen. Aan de linkerkant zal de strijd gaan tussen Luke Shaw en Ben Chilwell, waarbij vooral Shaw kan aantonen een sterk seizoen te hebben gespeeld.
De linksback van Manchester United speelde wekelijks, was daarbij ook aanvallend van waarde en nam geregeld corners en vrije trappen. Chilwell daarentegen kwam op de bank terecht waardoor Shaw de voorkeur zal krijgen.
Engeland zal ook aantreden met 3 centrale verdedigers en daardoor met twee spelers op de zijkant spelen die de hele zijkant mogen en moeten bestrijken. Voor 6.0 een erg dure speler, maar gezien het schema van de Engelsen en de aanvallers waarde van Shaw een gok waard.
Aan de rechterkant van Engeland is het onzeker wie de meeste speeltijd zal krijgen waardoor Shaw een zekerdere optie is.
Pavard 5.5 – Frankrijk
De absolute topfavoriet om het EK te winnen zijn de Fransen. De huidige wereldkampioen kan misschien wel 2 of 3 elftallen opstellen die meedoen om de titel.
Les Bleus zal wel eerst een zware poule moeten overleven. Niet alleen voorin, maar zeker ook in de verdediging kan bondscoach Didier Deschamps vissen in een grote vijver.
Benjamin Pavard speelde een zeer sterk WK 2018 en verdiende mede daardoor een transfer van Stuttgart naar Bayern München. Zowel bij Bayern als bij het nationale team zal Pavard als rechtsachter spelen en zijn team voorzien van de nodige aanvallende impulsen.
Vanwege de sterke verdediging en het gegeven dat Pavard basisspeler zal zijn is hij een interessante optie voor Euro Fantasy. Daarbij moet dan in het achterhoofd worden gehouden dat Frankrijk een zware groep heeft.
3 Budget
Wijndal 4.5 – Nederland
Het is onmogelijk om alleen maar dure spelers te kopen en op te stellen. Daarom is het des te belangrijker goedkopere spelers te scouten die wellicht toch veel punten opleveren.
Een optie is Owen Wijndal.
De linksback van AZ heeft zich naar een basisplaats geknokt in Oranje. Bondscoach Frank de Boer zal waarschijnlijk kiezen voor het 532 systeem waarbij Wijndal als linkerverdediger ook voor aanvallende impulsen via de linkerkant moet zorgen.
Bij AZ speelt Wijndal met 2 centrale verdedigers achter zich, maar bij Oranje met 3 waardoor hij iets meer zekerheid heeft zodra hij ten aanval trekt. Aan de rechterkant is Denzel Dumfries vrijwel zeker van zijn plek, maar Wijndal kost 4.5 miljoen en het prijskaartje van Dumfries ligt op 5.5 miljoen waardoor Wijndal de aantrekkelijkste optie lijkt.
Dat in combinatie met op papier tegenstanders waarin vooral Oranje in de aanval zal zijn zal Wijndal in veel Euro Fantasy teams terecht laten komen. Daarbij is de kans kans op clean sheets volgens de voorspellende data ook zeker aanwezig.
Pau Torres 4.5 – Spanje
Pau Torres speelt normaal gesproken als centrale verdediger bij Villarreal. Ook in het Spaanse elftal heeft hij langzamerhand een basisplaats te pakken.
Gerard Piqué is al jaren gestopt en Sergio Ramos niet opgeroepen voor het EK waardoor de Spanjaarden op zoek zijn naar een nieuw illuster verdedigingsduo.
Aymeric Laporte van Manchester City lijkt zeker van zijn plaats, maar zijn partner staat nog niet vast. Dat zal gaan tussen Pau Torres en Eric Garcia, maar gezien de weinige speeltijd van Garcia zal Torres wellicht de voorkeur krijgen.
Spanje is aan het verjongen na een gouden generatie en bondscoach Luis Enrique zal spelers als Pau Torres een kans geven om zich te tonen. Zijn lage prijs en het schema van Spanje maakt de verdediger van Villarreal een mooie optie en hij is ondertussen ook een van de meest gekozen verdedigers in het spel.
Gosens 5.0 – Duitsland
Onze oosterburen staan altijd al bekend om het zijn van een toernooi team. Het WK 2018 liep niet zoals gepland, maar in Duitsland heerst er goede hoop dit EK wel een rol van betekenis te spelen.
Oudgedienden Thomas Müller en Mats Hummels zijn weer opgeroepen die samen met andere ervaren spelers als Toni Kroos, Manuel Neuer en Joshua Kimmich de nieuwe generatie aan de hand moeten nemen.
Een van die opkomende spelers is Robin Gosens, die bij Atalanta Bergamo een belangrijke rol speelt. Als linksachter bestrijkt hij de volledige linkerkant en kan zo ook aanvallend zijn bijdrage leveren.
Joachim Löw lijkt met Duitsland 343 te gaan spelen waarbij Gosens de linkerkant voor zijn rekening zal nemen. Dit liet hij o.a. al zien in de laatste oefenwedstrijd tegen Letland waarin hij scoorde en 2 assists verzorgde.
De moeilijke groep kan een nadeel zijn, maar de Duitsers lijken weer helemaal in vorm te komen om van iedere tegenstander te kunnen winnen.
Vrijdag deel 2 van onze tips voor Euro Fantasy.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel