Wie naar de Eredivisie kijkt, ziet meestal interessante duels. Oké, het voetbal is niet van hoog niveau wanneer je het vergelijkt met de Premier League of de Bundesliga, maar leuk is het wel. Wanneer we penalty’s weglaten, wordt er per duel in de Eredivisie gemiddeld 28,68 maal geschoten en 3,04 keer gescoord. Maar welke club heeft nou de meest dodelijke schutters van de Eredivisie? En welke spelers mogen we neerzetten als echte scherpschutters? In het onderzoek zijn genomen en gescoorde penalty’s bij zowel de clubs als de spelers weggelaten.
Feyenoord heeft minste schoten per goal nodig
Wanneer we per club gaan kijken, valt op dat Feyenoord met afstand de beste schutters van de Eredivisie heeft. De Rotterdammers scoorden in totaal 67 ‘niet-penalty goals’ uit 510 pogingen, een gemiddelde van 7,61 schoten per goal. Op de tweede plaats komt Ajax (508 schoten, 62 goals en een ratio van 8,19) en SC Heerenveen maakt het podium compleet met een ratio van 8,25.
In Almelo moet men nog even oefenen met schieten. Van de 493 schoten die het plaatselijke Heracles loste, troffen er slechts 43 doel. Gemiddeld genomen is dus slechts één van de 11,47 Heracles-schoten een doelpunt. Ook in Leeuwarden (10,92 schoten per goal) en Den Haag (10,82 schoten per goal) weet men waar het komend seizoen op mag trainen.
Verrassende koplopers als effectiefste schutter en dodelijkste spits
Wanneer we kijken naar de twee topscorers per club, vallen een aantal dingen op. De beste schutter in onze vaderlandse competitie is geen Pelle of geen Finnbogason, maar Ajacied Davy Klaassen. Van de 38 pogingen die de middenvelder heeft ondernomen, troffen er tien goal, wat neerkomt op een gemiddelde van 3,80 schoten per goal. Ook Stipe Perica van NAC Breda scoort erg hoog (zes goals in 27 pogingen, 4,50 schoten per goal) en Michiel Hemmen van SC Cambuur staat op een keurige derde plaats (4,86 schoten per goal).
Wanneer we kijken naar het aantal goals in 90 minuten, zien we dat er twee spelers met kop en schouders boven de rest uitsteken. Dat Graziano Pelle bij deze twee hoort, is geen verrassing. Met twintig doelpunten in 2323 minuten, scoort de Italiaan gemiddeld 0,77 goals per wedstrijd. Op de tweede plaats vinden we een oude bekende terug: Stipe Perica. De NAC-spits trof zes keer doel en had daar slechts 734 minuten voor nodig. Gemiddeld scoort de Kroaat dus 0,74 doelpunten in 90 minuten! De derde plaats is weggelegd voor Alfred Finnbogason: met achttien goals in 2610 minuten, scoorde de IJslander gemiddeld 0,62 goals per volledig duel.
In de bovenstaande grafiek is het aantal goals per 90 minuten en het aantal schoten per goal tegen elkaar uitgezet. Wanneer een speler zich rechtsonder in de grafiek bevindt, houdt dat in dat hij relatief weinig schoten nodig heeft om te scoren en hij gemiddeld redelijk vaak doel treft in 90 minuten. Linksboven in de grafiek betekent dat vanzelfsprekend dat slechts weinig van zijn schoten doel treffen en hij niet zo heel vaak scoort in een volledig duel.
Kijkend naar de grafiek, vallen een aantal spelers op. Zo scoren Tadic en Ziyech relatief weinig doelpunten per duel (respectievelijk 0,19 en 0,32 keer) en hebben ze allebei erg veel schoten nodig om een doelpunt te maken (12,67 om 12,00 schoten), terwijl Davy Klaassen het juist weer opvallend goed doet (slechts 3,8 schoten per goal en 0,47 doelpunten per duel). Ook Lex Immers is statistisch gezien bezig met een goed seizoen, gezien het feit dat hij 0,35 goals per wedstrijd maakt en 6,90 schoten nodig heeft om tot scoren te komen.
De vraag wie de dodelijkste spits van de Eredivisie is, is op het eerste gezicht misschien een lastige. Graziano Pelle heeft ruim drie keer zoveel gespeeld dan Stipe Perica, maar beide spelers leggen ongeveer dezelfde cijfers voor. Gezien het feit dat Pelle bij een grotere club speelt (dit maakt de prestatie van Perica veel knapper) en het feit dat Pelle ongeveer een heel schot meer nodig heeft om tot scoren te komen, is er eigenlijk geen twijfel mogelijk: Stipe Perica van NAC Breda is de dodelijkste speler van de Eredivisie!
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsTellen kopballen ook als schot in dit geval?
Ja, een kopbal telt ook als schot. Poging was misschien een beter woord geweest 😉
Wat heb je als bron gebruikt voor dit onderzoek? Erg gaaf!
Dankje, fijn om te horen! Voor het onderzoek heb ik meerdere bronnen gebruikt: WhoScored (voor het aantal goals en het aantal schoten) en Transfermarkt (voor het aantal minuten en het aantal penalties).