De Fédération Internationale de Football Association (FIFA), de internationale voetbalbond heeft de specifieke afmetingen van een voetbalveld vastgelegd. Deze afmetingen zijn niet zomaar gekozen, maar gebaseerd op historische ontwikkelingen, speltechnische overwegingen en de behoefte aan een unieke spelomgeving.

Net als bet sites zonder cruks moet bij voetbal ook worden voldaan aan bepaalde wetten en eisen om te zorgen dat het spel voor iedereen eerlijk is.

De breedte en lengte van een voetbalveld

Volgens de regels van de FIFA moet een voetbalveld tussen de 100 en 110 meter lang en tussen de 64 en 75 meter breed zijn voor internationale wedstrijden. Voor de nationale wedstrijden zijn de afmetingen iets ruimer, tussen de 90 en 120 meter lang en 45 tot 90 meter breed.

Voor deze afmetingen is gekozen om balans te behouden tussen het speeltempo en de speelruimte. Bij een kleinere afmeting zou het spel te intens worden en er geen opbouw zijn voor strategische spelopbouw, een te groot veld kan de spelers fysiek overbelasten en het speeltempo verlagen. De huidige afmetingen zorgen voor een goede balans, hierbij hebben de spelers precies de juiste balans.

Het 16 meter gebied

Het 16 meter-gebied wordt ook vaak het strafschopgebied genoemd. Het is een rechthoekig gebied van 16,5 meter vanaf de doellijn en even breed als het doelgebied. In dit gebied mag de keeper de bal met de handen aanraken, en waar overtredingen van de verdediging of keeper kunnen leiden tot een strafschop.

De afmetingen van het strafschopgebied zijn niet zomaar gekozen, maar om een eerlijke en duidelijke zone te creëren waarin de doelman de controle heeft om een strafschop te rechtvaardigen. In dit gebied kan de doelman zich verdedigen, maar het is ook beperkt genoeg om een strafschop te kunnen veroorzaken.

De strafschopstip (11 meter)

Op 11 meter van de doellijn bevindt zich de strafschopstip, precies in het midden van het doel. Na veel experimenteren en evalueren in het vroegere moderne voetbal is voor deze afstand gekozen. Het moet een goede balans zijn tussen de kansen van de doelman en de strafschopnemer.

Een kortere afstand maken de kansen voor een strafschopnemer groter, een te lange afstand zorgt dat de kansen op een doelpunt drastisch afnemen. Elf meter zou de perfecte afstand zijn, die zowel vaardigheid als psychologische druk bij de speler neerlegt, terwijl de doelman ook een reële kans heeft om de strafschop te stoppen.

Het doelgebied

Het doelgebied, ook wel het 5 metergebied genoemd, begint vanaf de doellijn en loopt evenwijdig aan de breedte van het doel. Binnen dit gebied heeft de doelman bescherming bij het nemen van een doeltrap of bij andere verdedigende acties.

De afmetingen van het doelgebied zijn klein genoeg om verstoring door een aanvallende speler te minimaliseren, maar groot genoeg om de doelman toch vrijheid te geven om bepaalde acties te doen zoals het nemen van een doeltrap.

De cornervlaggen

De cornervlaggen maken de hoeken van het veld en worden gebruikt tijdens het nemen van een hoekschop. De hoekschop cirkel heeft een straal van een meter, deze markering is essentieel voor het juist uitvoeren van hoekschoppen en het hanteren van de regels. Voor de stok van de hoekvlag, de strafschopstip, de middencirkel en het doel zijn er ook specifieke afmetingen vastgelegd.

De afmetingen van een voetbalveld en de specifieke markering van de gebieden zijn het resultaat van jarenlange ontwikkeling en het verfijnen van de spelregels. Ze zijn bedoeld om een fysiek haalbaar en spannend spel te garanderen. De 11 meter stip, het 16 metergebied, en de andere markeringen spelen een cruciale rol om de structuur in het spel te behouden van een balans tussen de aanvallende en verdedigende kansen.

Omdat de markeringen en afmetingen internationaal worden gehanteerd, kan voetbal overal op een uniforme en gestandaardiseerde manier worden gespeeld. Dit komt de sportiviteit en de aantrekkingskracht van het voetbal ten goede.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Zijn de afmetingen van een voetbalveld zomaar gekozen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *