De transfer kwam ‘uit de lucht vallen’, maar was daarom niet minder mooi. Afgelopen maandag werd bekend dat Terence Kongolo komend seizoen bij Monaco te bewonderen is. Beide clubs doen geen mededeling over de transfersom, maar volgens De Telegraaf neemt de kampioen van de Ligue 1 Kongolo voor zo’n vijftien miljoen euro, wiens contract eind april dit jaar nog werd opgewaardeerd tot 2019. Gaat Feyenoord een vervanger halen of wil de club de positie intern opvullen?
Noot: in dit artikel wordt gebruik gemaakt van de SciSkill (score). De SciSkill Index is een methode om het huidige niveau en het potentiële niveau van een speler in te schatten.
De index is gebaseerd op resultaten (doelpunten voor en doelpunten tegen), het niveau van de tegenstander, het aantal gespeelde minuten, het aantal wedstrijden in een bepaalde periode (hierdoor wordt er rekening gehouden met afwezigheid door bijvoorbeeld blessures), de positie van de speler op het veld en het niveau van de competitie. Dit alles wordt elke keer als een speler een wedstrijd speelt geüpdatet.
De scores in de grafieken zijn afgerond op hele getallen.
Interne mogelijkheden
Hoewel Terence Kongolo ook een aantal wedstrijden als linker centrale verdediger speelde, moest Feyenoord in het afgelopen seizoen een aantal wedstrijden noodgedwongen met een andere speler spelen dan Kongolo op de positie van linkervleugelverdediger.
Waar Lucas Woudenberg in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen nog in de basis speelde, maakte hij daarna weinig minuten meer. Tussen de zevende en laatste speelronde maakte hij slechts 28 minuten.
Na de blessures van Kongolo verder in het seizoen, verving Miquel Nelom hem. Onder de Feyenoordfans schijnt de Nelom-of-Woudenberg-discussie een veelbesproken onderwerp te zijn. Niet gek, als je de SciSkill scores van de twee voetballers naast elkaar legt.
Daarentegen hebben wij als buitenwacht geen zicht op de verwachtingen van Giovanni van Bronckhorst voor de linksback positie, net als dat we geen zicht hebben op training prestaties. Wat wel te zien is in de onderstaande grafiek is dat Woudenberg een hogere SciSkill heeft dan Nelom.
Voor het aanstaande seizoen heeft Feyenoord op dit moment de beschikking over Lucas Woudenberg (‘94), Miquel Nelom (‘90) en de van PEC Zwolle terugkerende Calvin Verdonk (‘97) als opties voor linksback. Bovendien is belofte Tyrell Malacia (‘99) dit seizoen begonnen bij de eerste selectie van de Rotterdammers. Aannemelijk is dat een x aantal van deze spelers nog (op huurbasis) gaat vertrekken.
Genoeg (breedte)opties, maar met de deelname aan de Champions League lijkt het voor de hand te liggen een dusdanig kwalitatief sterke linksback aan te trekken die Kongolo direct kan vervangen.
In de onderstaande tabel is te zien dat de SciSkill van Kongolo een stuk hoger is dan die van de andere linkervleugelverdedigers van Feyenoord, enigszins logisch gezien het feit dat hij veel meer minuten heeft gemaakt dan de andere drie spelers.
Externe mogelijkheden binnenland
In de Eredivisie was Terence Kongolo de linkervleugelverdediger met de hoogste SciSkill in de afgelopen zes maanden. De top 3 wordt vervolgens gecompleteerd door Daley Sinkgraven (Ajax) en Jetro Willems (PSV).
Een opvallende naam die naar boven komt drijven in de SciSkill potentiescore is Django Warmerdam, die afgelopen seizoen voor PEC Zwolle speelde en deze zomer door FC Groningen werd overgenomen van Ajax. Hij is wellicht interessant om in de gaten te houden, maar nu nog niet de persoon die Kongolo direct kan doen vergeten en bovendien nu niet beschikbaar is.
In Nederland is er op dit moment, kortom, geen (haalbare) target die Kongolo direct kan vervangen zonder dat er veel kwaliteit verloren gaat.
Casus Haps
Volgens de geruchten zou Feyenoord geïnteresseerd zijn om Ridgeciano Haps (‘93) over te nemen van AZ. Hij gaf in het afgelopen seizoen drie assists. Opvallend is dat hij al deze assists gaf in de eerste seizoenshelft, tegen Go Ahead Eagles, Heracles Almelo en Excelsior.
Wanneer we kijken naar de SciSkill van Haps zien we dat hij het hoogst scoort na Sinkgraven, Kongolo en Willems, al volgt hij op een behoorlijke afstand. Bovendien daalde zijn SciSkill met 4,3 in de afgelopen zes maanden.
Zijn prestaties in de eerste seizoenshelft waren beduidend sterker dan de tweede seizoenshelft, zoals dat gold voor meer spelers van AZ, terug te zien in de daling in de onderstaande grafiek.
Externe mogelijkheden buitenland
Ondanks dat ongeveer is bekend gemaakt hoeveel Feyenoord voor Kongolo heeft gekregen is het lastig in te schatten hoeveel Feyenoord (mogelijk) gaat herinvesteren. Tevens zijn erg veel (Nederlandse) clubs op dit moment opzoek naar een linksbenige verdediger, waardoor schaarste en een behoorlijke inflatie ontstaat.
In de mogelijkheden in het buitenland laten we de top 5-competities in eerste instantie buiten beschouwing, gezien de moeilijke haalbaarheid van spelers in deze competities voor Eredivisieclubs en de te betalen transfersom. De selectie is samengesteld uit een combinatie van spelers met de hoogste SciSkill onder de 24 jaar en de hoogste SciSkill potentie onder de 24 jaar.
De beste scorende linkervleugelverdediger op deze twee onderdelen is Ludwig Augustinsson van FC Kopenhagen, hij vertrekt echter deze zomer al naar Werder Bremen. Hij is de linksback met veruit de hoogste SciSkill (87,5) en verschilt ongeveer 15 SciSkill punten met de tweede.
Na Ludwig Augustinsson zijn er drie spelers geselecteerd die hoog scoren op zowel de huidige SciSkill als de SciSkill potentiescore: Zeca (Santos, ‘94), Nemanja Antonov (Grasshopper, ‘95) en Kieran Tierney (Celtic, ‘97).
Zeca is inderdaad de Zeca die ook in de belangstelling zou staan van Ajax. Hoewel zijn SciSkill is gedaald door een langdurige blessure, valt hij alsnog op door zijn SciSkill van 75. Bovendien is de hoogste score die hij haalde in zijn nog jonge carrière een SciSkill van 77, wat een behoorlijke potentie impliceert. De hoogste score die Kongolo in zijn carrière haalde was ter vergelijking 83. Een nadeel (voor Feyenoord) is dat Zeca een non-EU-speler is en dat er een flinke transfersom betaald zal moeten worden voor hem.
Nemanja Antonov is iemand die al langer hoog naar boven komt op een aantal indicatoren in de SciSkill. Waarschijnlijk de linkervleugelverdediger die het goedkoopst zou zijn van de drie gezien de minder lange contractduur tot eind juni 2019. Zeca en Tierney liggen respectievelijk tot eind december 2020 en eind juni 2021 vast. Hij scoort wel een lagere SciSkill (56,2) van het trio.
Kieran Tierney is juni jongstleden 20 jaar oud geworden en is al international van Schotland. Een ideale leeftijd om hem op te pikken, te laten ontwikkelen en daarna door te verkopen. Probleem is dat er zeer waarschijnlijk al clubs met meer budget zich hebben gemeld bij Celtic én dat hij nog een doorlopend contract heeft tot 2021. Ook is het lastig te zeggen hoe Feyenoord ten opzichte van Celtic staat op de ‘foodchain’. Feit is wel dat Feyenoord sowieso Champions League-voetbal speelt en dat Celtic zich nog maar moet weten te plaatsen via de voorrondes. Op de SciSkill scoort Tierney een score van 71, hij moet de drie jaar oudere Zeca (75) dus voor zich laten op dit moment.
Enkele andere linkervleugelverdedigers die hoog scoren op SciSkill (potentie) exclusief top 5-competities zijn: Racine Coly (Brescia, ‘95), Jere Uronen (KRC Genk, ‘94) en Jonathan Silva (Sporting CP, ‘94).
Casus Zeegelaar
Naast Haps wordt ook Marvin Zegelaar van Sporting CP in verband gebracht met een transfer naar Feyenoord. In Portugal werd eerder gesproken over een mogelijke verhuurperiode met een optie tot koop.
Wanneer we kijken naar het verloop van de SciSkill van Zegelaar (op dit moment 75,3) en vergelijken met zijn potentie en maximale SciSkill (78,1) én dit naast zijn leeftijd van 26,9 leggen kunnen we tot een voorzichtige conclusie komen dat Zegelaar, wanneer hij gehaald wordt, het best deze transferwindow kan worden gehaald omdat hij ‘aan het peaken’ lijkt. Hierdoor kan het gevolg zijn dat de doorgroeipotentie minder wordt.
Conclusie
Duidelijk is dat de zoektocht naar een linkervleugelverdediger eentje is die veel clubs doen én een heel moeilijke is in de zomer van 2017.
Onder andere veroorzaakt door de schaarste van goede linkervleugelverdedigers en de inflatie van de transfermarkt.
Gezien de transferhistorie van Feyenoord en Martin van Geel is het aannemelijk dat de mogelijke aanwinst een Nederlander is, een (ex)Eredivisiespeler is en/of een huurling is.
De klus voor Feyenoord om eventueel een nieuwe linksback te halen is in ieder geval een niet te onderschatten kluif. Intern is er potentie, maar twijfels over dusdanige benodigde kwaliteit voor Champions Leaguevoetbal.
Een directe versterking uit het buitenland met doorgroeipotentie halen ligt het meest voor de hand. Maar krijg dat maar eens voor elkaar, voor de goede prijs. De zoektocht naar een goede linksbenige verdediger is een probleem waar veel clubs last van ondervinden.
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide commentsHey Wes, kun jij niet even solliciteren bij Feyenoord? Scoutingsbreedte is in je eentje al groter dan die van heel Feyenoord. Toch blijf ik bij de conclusie dat Feyenoord eigen jeugd de kans moet geven. Zo zijn we ook groot geworden.